Dodaj do ulubionych

czy to refluks

07.01.06, 21:47
Mikołaj ma 6 miesięcy skończone. Przez 5 miesięcy był karmiony piersią i
często ulewał, jednak dobrze przybierał na wadze, nie było powodu do
niepokoju.
Po ukończeniu 5 miesięcy zmuszona byłam podać mu mleko modyfikowane (enfamil)
i rozpoczęłam wprowadzanie zupek i owoców. Mikołaj ulewał coraz więcej, nawet
dwie godziny po jedzeniu, o położeniu na brzuchu nie było mowy.
Po konsultacji z lekarzem podaliśmy mu debridat(przez 10 dni). Pomogło na dwa
tygodnie i zaczęło się od nowa. Jak postępować dalej?

Magda
Obserwuj wątek
    • marrgareth Re: czy to refluks 07.01.06, 22:09
      Witam. Ja miałam niemalże identyczny problem z synkiem (ma 7m-cy), z tym że u
      nas to nie było ulewanie tylko chlustające wymioty. Debridat nie pomógł. Synek
      tracił na wadze, wylądowalismy w szpitalu. Zrobili mu mnóstwo badań(w tym usg
      brzuszka, aby wykluczyć zwężenie odźwiernika) i wyniki były dobre. Okazało sie,
      że to nietolerancja mleka (był od 5-ego miesiąca na Humanie). Przestawiono go na
      Bebilon pepti. W smaku okropny, słony, całkiem inny niż słodka Humana. Synek nie
      chciał pić na początku, ale jak zgłodniał to zaczął pić. Przyzwyczajenie go do
      nowego mleka trwało raptem kilkanaście godzin(był w tym czasie pod kroplówką) i
      z wiecznego niejadka synek stał sie żarłoczkiem- aż miło popatrzeć jak wszystko
      wcina. Radzę więc zrobic badania- morfologoa, posiew moczu, usg brzuszka,
      badanie dna oka- to pomoże w postawieniu diagnozy. Powodzenia.
      • kamaha Re: czy to refluks 07.01.06, 22:21
        Dziekuję z odpowiedz.
        Właściwie to mikołaj też wymiotuje, ale je i nie traci na wadze. Największe
        problemy z wymiotami są po piciu np. soków lub herbatek. Odstawiłam też na
        razie owoce, trochę pomogło, ale nie na długo.
        W poniedziałek idziemy do lekarza.

Magda
        • marrgareth Re: czy to refluks 07.01.06, 22:33
          Jak wrócisz od lekarza to napisz co poradził.
          Pozdrawiam
          Gosia.
    • inez.b Re: czy to refluks 08.01.06, 14:47
      Witaj! Mój synek (teraz już 4-latek)od urodzenia ulewał i chlustał po
      prostu,Debridat nie pomagał,więc tak się męczyliśmy do trzech lat,bo mieliśmy
      fatalną lekarkę,która niestety nie przejęła się tym naszym problemem.I dopiero
      gdy zmieniliśmy lekarza,od razu dostaliśmy skierowanie do gastrologa ,który po
      zrobieniu kilku badań min.na pasożyty,na lamblie,aspat,alat i te podstawowe
      oraz badanie na krzywą laktozową i właśnie po tym badaniu stwierdzono
      nietolerancję laktozy i czeka nas od tej pory dieta,bo w organiźmie małego nie
      ma enzymu,który jest odpowiedzialny za trawienie cukru zawartego w mleku.Objawy
      ustąpiły jak ręką odjął.
    • piotr-albrecht Re: czy to refluks 08.01.06, 22:38
      To oczywiście jest refluks ale jesli przyrosty masy ciała sa prawidłowe i nie ma
      innych objawów to poza zagęszczaniem pokamu nic nie powinna Pani robić. Debridat
      nie jest lekiem na ulewanie.
      • kamaha Re: czy to refluks 09.01.06, 20:08
        Moja lekarka niestety nie jest do końca pewna czy to refluks, stwierdziła, że
        może to też być skaza białkowa.
        Dostaliśmy debridat i zmiana mleka na Bebilon Pepti.
        Dodam jeszcze , że od wczoraj mikołaj ma rumień na jedny policzku i brodzie,
        zaczyna się robić na drugim.
        Mam nadzieję, że zmiana mleka pomoże.

Magda
    • joasiachr Re: czy to refluks 10.01.06, 22:11
      Witam, moja mała niedługo skonczy 3 miesiące, ma stwierdozna skaze białkowa i
      dostakje Bebilon pepti i równiez bardzo ulewa, nie traz nawte po dwóch godzinach
      też, po każdym jedzneiu zrzuca dużo pokaremu, ale przybiera na wadze. Tez
      zastanawiam się co to jest ,bo bardzo mnie to martwi mój pedaitra stwioerdził,
      że wynika to z niedojrząłości układu pokarmowego, chcialabym przejśc na isomil
      od 3 miesięcy zobaczymy co będzie i co poradzi lekarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka