Dodaj do ulubionych

alergia na białko mleka - pytanie

22.01.06, 22:13
Moje dziecko w związku suchymi i czerwonymi policzkami i podejrzeniem o
alergię na białko mleka krowiego przeszło na bebilon pepti.
Mam pytanie:
Czy matka również musi wyeliminować produkty mlka krowiego ze swojej diety?
Czym smarować by załagodzićte policzki, jeżeli kilkudniowa kuracja robionym
hydrokortizonem nie przyniesie rezultatu?
Czy może to być maść ochronna z witaną A?
pozdrawiam
Iskierka
Obserwuj wątek
    • wielorybka Re: alergia na białko mleka - pytanie 23.01.06, 00:10
      iskierka10 napisała:

Czy matka również musi wyeliminować produkty mlka krowiego ze swojej diety?

jeśli karmi piersią to jak najbardziej tak

> Czym smarować by załagodzićte policzki, jeżeli kilkudniowa kuracja robionym
      > hydrokortizonem nie przyniesie rezultatu?

zmiany utrzymuja sie do 2 tygodni, nawet smarowane sterydami
      • bea-ta Re: alergia na białko mleka - pytanie 23.01.06, 08:34
        Mama musi wyeliminowac z diety nie tylko nabiał, ale wszystko to co może
        zawierac mleko- pieczywo, wędliny. Przy czym wszystko co odstawisz z diety
        nalezy zastapić innymi np. pieczywo normalne - kukurydzianym, ryzowym,
        odstawiając nabiał zwiękzsasz podaż białka z mięsem np. drób jest bezpieczny,
        wieprzowina, królik, jagnięcina, przyjmujesz wit. i skł. min aby uzupełnic ew.
        niedoboty np. wapń, żelazo itd.
        Zmiany na buzi smaruj krótko- sterydy powoduja trwałe rozszerzenie naczyń
        krwinośnych i pocienienie skóry na twarzy takie zmiany sa nieporządane!!!3-5 dni
        i wystarczy, potem np. cutibaza - hypoalergiczna. Zmiany alergiczne nawet po
        odstawieniu al;ergenu moga utrzymywac się do 4 tyg. Steryd to leczenie objawowe
        i ostatecznośc a w alergii leczymy przyczynowo- eliminujemy alergeny z diety
        dziecka, to jest najważniejsze i to przynosi rezultaty!Beata
      • missgonia Re: alergia na białko mleka - pytanie 23.01.06, 09:37
        Ja odstawiłam cały nabiał (mleko, masło, sery, jogurty, kefiry), pieczywo
        jadłam normalne (bułki pszenne i chleb)ale trzeba to sprawdzić bo każde dziecko
        reaguje inaczej i każda alergia też jest inna. Nie jadłam natomiast wędlin
        gotowych (szczególnie przez zawartość w nich różnych ulepszaczy i
        konsaerwantów) piekłam sama mięsko w domu (indyk, kurczak oraz wieprzowina,
        moje dziecko dobrze ją tolerowało ale tak jak w przypadku pieczywa trzeba to
        sprawdzić). Żeby uzupełnić niedobory wapnia piłam nutramigen ok 2 szklanek
        dziennie (wstrętny tak jak i bebilon pepti ale po zmnieszaniu z sokiem
        marchwiowym był ok i brałam maternę. Moje dziecko głównie jadło nutramigen z
        piersi tylko w nocy i to niewiele ale dietę moją zakończyłam dopiero gdy
        zakończyłam również karmienie bo nawet niewielka ilość może zaszkodzić. Zmiany
        na buzi nie smarowałam sterydami bo się bałam natomiast inny lekarz zapisał
        maść z wit. A i E (trzeba uważać bo również może uczulać) oraz balneum baby
        cream i podawałam wapno 2 razy dziennie po 2,5 ml, zmiany skórne oraz u nas
        pokarmowe (bóle brzuszka, krew i śluz w kupce) na dobre ustąpiły po ok 4 tyg.
        od stosowania diety i podawania wapna.
    • piotr-albrecht Re: alergia na białko mleka - pytanie 23.01.06, 21:54
      Tak matka musi je wyeliminowac. Nie ma mocniejszych i w miare bezpiecznych leków
      które mozna by zastosowac. Najskuteczniejsza terapia jest eliminacja alergeny z
      diety. Może byc maść ochronna z witamina A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka