Dodaj do ulubionych

Bebilon Pepti

05.02.06, 17:46
Mój 3 miesięczny synek (skończy 3 m-ce za 2 tygodnie)je bebilon pepti.
Początkowo karmiony był ,lekiem NAN 1, ale dostał na nie okropnego uczulenia,
był niemal cały zsypany, więc lekarz zalecił podawanie bebilonu pepti.
Jak długo powinien go jeść, kiedy i na co można go zamienić? W jaki sposób
mogę poznać, że jest gotów na inne mleko?
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: Bebilon Pepti 05.02.06, 21:26
      My też jestesmy na tym samym mleku.Jesli synek ma skazę białkowa to niestety
      będzie musiał zostac przy tym mleczku do conajmniej 1 roku życia.
      • iza9925 Re: Bebilon Pepti 08.02.06, 08:43
        Nic nie wiem o ewentualnej skazie mojego dziecka. Lekarz od razu zalecił
        przejście na nie, kiedy Malutki dostał wysypki, nawet nie widział dziecka, bo
        wszystko odbyło sie telefonicznie.Pozdrawiam
        • bea-ta Re: Bebilon Pepti 08.02.06, 09:40
          Czas wystapienia ( 2mż) i ew. objawy moga świadzcyc o skazie białkowej oraz to,
          że po przejsciu z NAN1 na BP wysypka ustapiła. Inaczej nie diagnozuje sie skazy
          jak eliminacją alergenu - białka krowiego i ustapienie objawów. Czas podawania
          BP 9-12 mz i można zrobic ew. próbe z nabiałem np. w 11mż i jesli bedzie ok.
          zastanowic sie nad zmianą mleka na HA a potem po 12mz zwykła mieszanka. Teraz
          bez cudowania niech maluch je BP. Swoja droga lekarz nawet jak widzi zmiany to
          nie jest jasnowidzem, a cieżar tropienia alergenów spoczywa na mamie. Warto
          przed zmianą mieszanki rozważyc alergie na herbatki, preparaty witaminowe- tzn.
          dodatki w nich zawarte, kosmetyki do pielegnacji, proszki do prania a nastepny
          krok to zmiany w diecie. U dziecka na mieszance głównym podejrzanym jest zawsze
          białko z tej mieszanki. Postepowanie ok., nawet przez telefon:-)Beata
    • logi3 Re: Bebilon Pepti 08.02.06, 10:12
      Mojego synka w jego 8-miesięcznym życiu już trzy razy zalecano przestawić na
      Bebilon Pepti i za każdym razem okazywalo się,że przyczyna kłopotów (tj.
      najpierw kolka, potem wysypka a za trzecim razem szorstka skóra i
      rzekomo "landrynkowe" policzki) tkwiła w czym innym niż mleko. Na szczęście mam
      świetną panią alergolog, która nie daje się łatwo zasugerować, a w ogóle ponoć
      w środowisku alergologów obserwują ostatnio ogromną "nadrozpoznawalność" alergii
      (tzn. pediatrzy bezzasadnie stawiają taką diagnozę).Dodam, że raz już dziecko
      przestawiałam na Pepti ale za jej radą wycofałam się z tego. I jest oki.
      Pozdrawiam :)
      • bea-ta Re: Bebilon Pepti 08.02.06, 10:44
        Autor wątku napisała, że dziecko wysypało po NAN1( było to stwierdzenie nie
        przypuszczenie!), wiec prawidlowym jest przejscie na mieszanke mlekozstępczą.
        Zmany skórne po mleku modyfikowanym sa obajwem skazy- nie musi być to zaraz
        alergia uw. genetycznie , ale zwykła nietolerancja białka krowiego wynikająca z
        niedojrzałosci ukł. pokarmowego, która najczęściej mija ok. 1rż. Oczywiście w
        związku z ta "nadwykrywalnością" alergii min. pisałam o sprawdzeniu wszystkich
        tropów czyli potencjalnych uczuleń na proszki, płyny do prania, kosmetyki.
        Charakterystyka zmian i ich umiejscowienie może w tym pomóc, dlatego mama widząc
        zmiany, lokalizacje czas ich wystapienia i wprowadzenia jakiejśc nowości do
        pielęgnacji, diety ma największa szanse na znalezienie alergenu. lekarz może
        podpowiedzieć gdzie szukac, jak prowadzic diete eliminacyjna itp. B.
        • iza9925 Re: Bebilon Pepti 08.02.06, 20:48
          Na nic więcej przynajmniej na razie mój synek nie jest raczej uczulony. Używamy
          kosmetyków nivea, a Jego rzeczy piorę w pralce w temperaturze 40 stopni w
          proszku jelp zgodnie z radą zaprzyjaźnionej dermatolog. Po NAN1 wysypki
          identycznej jak mój Maluszek dostał także synek mojej znajomej, więc może to
          coś w tym mleku?
    • piotr-albrecht Re: Bebilon Pepti 10.02.06, 20:41
      Musi Pani stosować ten preaprat conajmniej kilka miesięcy zanim spróbuje Pani
      czegoś nowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka