Dodaj do ulubionych

ssanie "siebie"

31.03.06, 02:29
Jaś ma 3,5 mies. i namiętnie ssie swój kciuk i dolną wargę, na której już jest siniak. Myślałam, że może głodny albo chce mu się pić ale nie zawsze. Jak jest głodny to nie płacze tylko ssie "siebie", ale jak nie jest głodny też. Próbowałam smoczek-uspokajacz - po chwili wypluwa i dalej warga lub palec. Co robić? Zmienić smoczki? Mleko? Używam produktów avent i mleka humana 1. Pozdrawiam, Maria
Obserwuj wątek
    • s77d Re: ssanie "siebie" 31.03.06, 11:08
      Ja też niedawno pisałam na ten temat, temat ssanie.Mój mały ma 4 m-ce
      (skończył w poniedziałek) i od ok 10 dni zaczął ssać kciuk. Jedna z mam
      odpisała mi, że jej mała też w tym wieku zaczęła ssać kciuk i po 2, 3
      tygodniach wyszedł jej ząbek i problem się skończył. Inne mamy pisały żeby
      dawać smoczek, ale mój tak jak twoje dziecko nie chce go za bardzo - wypluwa.
      Ja sobię radzę w ten sposób, że kładę mu na rączki pieluszkę wtedy ssie ją a
      nie kciuk, ale nie wiem czy to pomoże. Pocieszam się, że może faktycznie
      niedługo wyjdą mu ząbki i będzie po problemie. Jak jestem przy nim to go
      zabawiam żeby nie myślał o kciuku albo wyciągam mu te rączki z buźki. pozdarwiam
      • emi2005 Re: ssanie "siebie" 31.03.06, 13:07
        Moja Emilka też w tym wieku uwielbiała ssac soje paluszki i to wszystkie,wargę
        też wciągała.Ssanie rączek przeszło samo w wieku ok.6 miesiąca a warge nieraz
        jeszcze wciagnie.Mam nadzieję że i Waszym dzieciaczkom to przejdzie.Ząbek
        Emilce wyszedł dopiero ostatniego dnie 7 mies.Pozdrawiam
        • kasik31_2005 Re: ssanie "siebie" 31.03.06, 13:57
          Witam,
          Miałam podobny problem, mój synek własnie w wieku 3 miesięc namiętnie ssał
          kciuka, pediatra powiedział wówczas że mu to przejdzie...przeszło po jakimś
          czasie, jak zaczął go bardziej interesowac świat dookoła:) dziś na prawie 15
          miesięcy i znowu wkłada paluszki...ale tym zarem na ząbki:))
          pozdrawiam wszystkie mamy
    • iwona_rudzinska Re: ssanie "siebie" 01.04.06, 01:22
      na pewno ssanie kciuka nie jest wskazaniem do zmiany mleka; można kupić inny
      smoczek, ale bez gwarancji; trzeba odwracać jego uwagę, zająć czymś, jak
      zacznie poznawać świat np. z innej pozycji może mu przejdzie
      • mkluczak Dziękuję!!! 01.04.06, 08:43

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka