Dodaj do ulubionych

żółtaczka

05.04.06, 17:59
Mój synek ma 12 dni. Ze szpitala wyszlismy w 9 dobie po porodzie ze wzgledu
na żołtaczke. Niestety dzis zółtaczka powrócila, mały ma żólta bużke. Karmię
piersią. Słyszalam, ze przez to zółtaczka może się przewlekac. Czy powinnam
przejsc na karmienie butelka????
Obserwuj wątek
    • nika1228 Re: żółtaczka 05.04.06, 21:26
      hop do góry prosimy o odpowiedź :)
    • ola1027 Re: żółtaczka 05.04.06, 22:34
      u nas było to samo. bardzo długo żółtaczka nie chciała zejść. karmilam piersią
      i doradono mi, żeby sciągac mleko i nie zagotować!!!!!!!, ale mocno podgrzać w
      garnuszku. potem ostudzić i podac. podobno mleko matki nie sprzyja ustępowaniu
      zółtaczki, a jak się je zagotuje, to coś tam się uwalnia (jakieś związki} i
      żółtaczka schodzi lepiej. u nas poskutkowało, może spróbuj?????
    • iwona_rudzinska Re: żółtaczka 06.04.06, 01:09
      spokojnie z tym odstawianiem od piersi; dziecko karmione piersią może mieć
      widoczną żółtaczkę nawet do 8 tygodni; najdłużej żółtaczka pozostaje na twarzy,
      bo tam się też najpierw pojawia, a ustępuje odwrotnie; gdyby synek zmienił
      swoje zachowanie np. słabo jadł, długo spał, był mało aktywny, nie przybierał
      na wadze, wówczas można sprawdzić poziom bilirubiny, w innym przypadku nie
      trzeba
      • nowakjoanna Re: żółtaczka 06.04.06, 09:17
        Mały dostał luminal w czopkach, mam go podawac po poł czopka dwa razy dziennie
        przez tydzien. Tak, spi duzo, pewne po luminalu, ale je bardzo ładnie, wprost
        nie sposób go oderwac od piersi. Dzis kontrolnie pobrano mu bilirubinę, jutro
        wynik, mam nadzieje ze pozim nie jest zbyt wyssoki bo lyszalam ze bilirubina
        moze doprowadzic do jakis neurologicznych powiklan...
        • makma1 Re: żółtaczka 06.04.06, 21:21
          i jeszcze ad luminal: moja córecza też go dostawała w szpitalu i cały czas po
          nim spała, natomiast jak byłam u pediatry, to powiedział, że luminalu nie daje
          się już raczej. luminal jest na uspokojenie i może powinno się go podać jak
          dziecko jest rzeczywiście niespokojne... po co truć środkami uspokajającymi tak
          małe dzieci- przecież to chemia, która działa
    • makma1 Re: żółtaczka 06.04.06, 20:57
      ja miałam to samo. mnie radzono też podgrzewać własmy pokarm, chyba do temp 60
      stopni, można ponoć podgrzać w mikrofali-podobno niektóre podają temp.
      natomiast mnie nie chciało się w to bawić i przeszłam na sztuczne. najlepiej
      określcie poziom biliruiny, u nas był wysoki. lekarz powinien Wam zlecić takie
      badanie teraz i za 3-5 dni po podjęciu przez Ciebie środków w postaci
      podgrzewania pokarmu lub przejściu na sztuczne (oczywiście jeśli to konieczne,
      badanie na poziom bilirubiny powie Wam jaka jest sytuacja). Pozdrawiam Makma1
    • ewak110 Re: żółtaczka 07.04.06, 23:14
      Nie przerywaj karmienia piersią.Trzeba zbadać poziom bilirubiny i bedzie
      wiadomo co dalej.Żółtaczka podobno nie przeduza się bez przyczyny.Moja córeczka
      mając 13 dni trafiła do szpitala bo była żółtawa,dużo spała a przy piersi
      okropnie marudziła i nie przybrała na wadze.Okazało się,ze ma zapalenie układu
      moczowego i płuc.Na szczęście jesteśmy juz w domu, Malutka wraca do zdrowia ale
      jest juz na butli. Ja straciłam pokarm przez stres a ona chętnie je
      mieszanki.Jeśli synek chce ssac piers nie odmawiaj mu jej.
      pozdrawiam ciepło i życzę zdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka