Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę-KOLKA!

08.08.06, 23:11
Bardzo proszę o pomoc w sprawie kolki.Moja córeczka ma 3 tyg.i kolkę.Dostaje
Bebilon niskolaktozowy i infacol,stosujemy również butelki Dr.Brownsa.Przez
pierwszy tydzień po zmianie mleka i wprowadzeniu infacolu była bardzo duża
poprawa.3 ataki dziennie po 3 min.To bardzo duża poprawa.Ale dzisiaj znowu
było koszmarnie.Zauważyłam że córcia je bardzo energicznie,siłuje się ze mną
i butelką.Takie nerwowe jedzenie powoduje że połyka dużo powietrza.Wydaje mi
się że obecnie jest to główna przyczyna kolki.Poradźcie proszę co robić aby
przestała jeść tak nerwowo,jakie techniki stosować? Może ja źle ją karmię?
Dodam jeszcze że fatalnie sprawa wygląda z odbijaniem po jedzeniu.Zdarza się
że wogóle się nie odbija a potem jest czkawka...Co robić?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Proszę o poradę-KOLKA! 09.08.06, 09:39
      Nic cierpliwości. Robisz wszytsko co mozesz- butelka właściwa, mieszanka także,
      infacol jest najmowcniejszy na naszym rynku. Układaj często pocieche na
      brzuszku, w tym przed jedzeniem, dbaj o regularnośc rytmu dnia, masuj brzuszek i
      w czasie kolki połóz na niego ciepła pieluche( ja prasowałam żelazkiem i hop na
      brzusio), można zastosowac suszarkę( brzuszek okryty pielucha i zawsze kontroluj
      strumien powietrza, bo grozi poparzeniem!!!!), termofor z ciepła wodą( dobrze
      kakęcić i owinąc - grozi poparzeniem!!!), w czasie ataku kolki możesz zrobic
      ciepła kapiel z masażem( znajoma w środku nocy tak robiła;-0), możesz poic
      malucha koperkiem- boebofen, bobonisan, Kopruś- koper ma lepsze udowodnione
      badaniami działanie p. wzdęciowe niz preparaty typu infacol. Z odbijaniem tak
      czesto u takich maluchów- oj znam to dobrze, a jak się maluchowi nie odbije to
      to powietrze przechodzi dalej i daje dolegliwośc w postaci wzdęć, nic nie
      zrobisz. Możesz spróbowac odbijac malucha w czasie jedzenia ze 2 razy. pamietam
      syna nosiłam po pól godziny po c.c i za Chiny nie chcialo mu sie odbić:-)Minęło
      samo po czasie, jak wszytsko - w tym kolka:-)Beata
    • iskierka43 Re: Proszę o poradę-KOLKA! 09.08.06, 11:39
      W zasadzie Beata napisała Ci już wszystko. Mnie też doradzała i też tak
      postępowałam. Mój syn ma 7tyg i od 3tyg zycia cierpiał na kolki. POmógł dopiero
      Debridat, ale to ponoć ostatecznosć i stosuje się wtedy, kiedy zawodzi cała
      reszta metod. Z odbijaniem mam ciągle ten sam problem. Najlepiej działa
      położenie małego na moim brzuchu (kładę się razem z nim ).Nie dość, że szybko
      odbija to dodatkowo natychmiast zasypia, co nie jest bez znaczenia np. w środku
      nocy. POza tym mąż nosi go i klepie w pupkę (też pomaga odbić ). Mój mały też
      je dosyć zachłannie, staram się w miarę możliwości robic mu przerwy, odbijać i
      karmic dalej ( trochę to wydłuża karmienie, ale potem nie ulewa i nie cierpi z
      powodu wzdęć ), butelka drBrownsa pomogła trochę,ale to chyba zalezy od tego,
      co jest przyczyną kolki.Jesli tylko nadmierne połykanie powietrza, na pewno
      pomoże. Czkawka męczy nas do dziś. Czasem powoduje ją fakt, że dziecku jest za
      chłodno, czasem wypija za dużo w stosunku do pojemności żołądeczka, albo odbije
      mu się zbyt gwałtownie. Zdarza się, że przez ta czkawkę ulewa. POdaję mu do
      picia ciepła herbatkę, o ile wcześniej nie wypił za dużo mleczka ( wtedy
      odczekuję np. pół godziny ), no i jeśli nie odbije koniecznie kładę spać na
      boczku, żeby się nie zachłysnął.
      U mnie jest już lepiej, trzymaj się, to naprawdę mija, chociaż można się czasem
      załamać:-)
    • iskierka43 Re: Proszę o poradę-KOLKA! 09.08.06, 11:45
      Jest jeszcze jedna rzecz: dobrze jest nie doprowadzać do momentu, kiedy dziecko
      jest już tak głodne, że rzuca się na butlę:-). Staram się przygotować małemu
      mleczko, zanim się obudzi i jak tylko zapłacze podaję mu butelkę. Wcześniej nie
      miałam ustalonych pór karmienia ( teraz jest głodny regularnie co 3godziny),
      więc często było tak, że on marodził 10 minut, a ja dopiero przygotowywałam
      mieszankę, studziłam itd. W efekcie, kiedy dorwał się do smoka, pił zachłannie
      do dna.
      • zuzulamoni Re: Proszę o poradę-KOLKA! 09.08.06, 20:48
        Bardzo,bardzo dziękuję dziewczyny za wszystkie rady.Spróbuje jeszcze z
        termoforkiem.Widocznie tak musi być,chociaż serce krwawi:(Ale nie ja pierwsza
        nie ja ostatnia.Dzisiaj mało spała-nie wiem dlaczego,taki króliczek, ale za to
        wolniej jadła i może będzie efekt...Serdecznie pozdrawiam!!!
    • basia.76 Re: Proszę o poradę-KOLKA! 08.09.06, 12:55
      na kolke u syna stosuje SAB Simplex, niestety nie jest dostepny( z tego co wiem
      w Polsce)sprowadzam przez znajomych z Niemiec, pomaga.oprócz tego może karm
      małą wcześniej zanim głód bedzie duży.wtedy nie bedzie jadła tak raptownie, a
      co do odbijania to ja mojego syna przekładam dość wysoko przez ramie i
      delikatnie oklepuje plecki na wysokości żoładka.pozdrawiam.
      • losiowa78 Re: Proszę o poradę-KOLKA! 08.09.06, 17:10
        Witam ! Moja córka ma 14 tygodni, ale jeszcze dobrze pamiętam jak mi się serce
        kroiło kiedy miała kolki (dziś ma sporadycznie). wg mni musisz przetestować co
        akurat dla Was będzie najlepsze. My wypróbowalismy : Espumisan, Esputicon,
        Infacol, Grippe Water (uzywamy do dziś, bo fajnie po tym odchodzą bączki),
        herbatkę koperkową, Plantex, ciepłe okłądy, kładzenie na brzuszku (na szczęście
        nasz to zawsze lubiła), kąpiele w ciepłej wodzie. Mojej przyjaciółki mama
        poradziła mi także, ze w wypadku kiedy Koper włoski nie działa można podawać
        herbatkę z anyżku. (anyżek w torebkach dostępny w aptece). Tak więc czasem i to
        padawaliśmy. Życzę jak najmniej koleki, a Tobie dużo siły w znoszeniu ich.
        Pozdrawiam
        • karolah2 Re: Proszę o poradę-KOLKA! 08.09.06, 18:21
          wiem co czujesz!nie wiek kto wymyslił te wstrętne kolki.starsza połozna
          poleciła nam herbatkę z dziurawca i tylko ona była w stanie uspokoić
          mała.Zaparz herbatkę i dolewaj po jednej łyżeczce do każdego mleczka lub
          herbatki,którą jej podajesz.Dodatkowo czopki Viburcol sprawdziły się.Pozdrawiam
          i nie zyczę juz tych kolek!
          • zuzulamoni Re: Proszę o poradę-KOLKA! 08.09.06, 18:37
            Dziękuję serdecznie za rady.
            Mam w domu receptę na Debridat!!! Nie wiem czy mam się zdecydować na jego
            podanie bo niejednokrotnie czytałam że to ostateczność ("Debridat to
            ostateczność").Czy jest on właściwy i czy daje efekty? Może nie ma sensu dawać
            go małemu dziecku.Spróbuje Grip Water i może tego dziurawca.
            • ahoff Re: Proszę o poradę-KOLKA! 09.09.06, 21:49
              Dostalam debridat i tez dzialal, ale sab simplex jest skuteczniejszy. uwazaj
              przy podawaniu debridatu, moj dzidzius raz sie tak nim zaksztusil, ze przez
              pare sekund nie oddychal i sinial - cos strasznego. Wazne, zeby lek podawac
              regularnie.
            • elieka debridat 10.09.06, 16:52
              pomaga zdecydowanie!! ja Juniorowi podaję 2* dziennie i naprawdę jest lepiej.
              szkoda męczyć dziecko i siebie, skoro możesz podać debridat i mu ulżyć!! Lekarz
              przecież wie co robi.
              a na kolki bardzo polecam sab simplex - można go kupić niestety albo w
              Niemczech albo na Słowacji. Jeśli chcesz, podam namiary na osobę która go
              sprowadza i sprzedae (koszt to jakieś 30 zł). Sab jest dużo bardziej
              skuteczniejszy niż esputicon czy espumisan czy infacol, zawiera tą samą
              substancję czynną tylko w mocniejszym stężeniu!
    • ahoff Re: Proszę o poradę-KOLKA! 09.09.06, 21:46
      Znam ten bol kochana. jest na to jeden "zloty" srodek, niestety z zagranicy.
      Lek nazywa sie SAB, mozna go kupic w Niemczech, w kazdej aptece bez recepty.
      Jest calkowicie bezpieczny i rewelacyjny. Koliki zarzegnalam calkowicie. do
      kazdej butelki pokarmu wlewa sie 15 kropli sabu i po kolkach ani sladu. polecil
      mi go doktor jeszcze na porodowce. Kosztuje 7.30 euro i starcza na okolo 1 tydz.
      nam przysylali znajomi. teraz moj synek ma 3 i pol miesiaca i juz mu tego nie
      podaje. Pozdrawiam.
      Agnieszka.
    • aniaw18 Re: Proszę o poradę-KOLKA! 13.09.06, 17:53
      Witaj kup sobie mleko Bebiko Omneo 1 mojemu dziecku odrazu pomogło pozdrawiam
      • pimkie1 odstąpię leki na kolkę 16.09.06, 17:38
        Drogie Mamy!
        Moja córeczka szczęśliwie pozbyła się kolek juz po 2 tygodniach. Po tym
        okropnym okresie pozostała nam cała bateria niewykorzystanych leków na kolkę.
        Jak wiadomo, na każde dziecko działa cos innego i zwykle trzeba wypróbować
        kilka specyfików zanim sie trafi na właściwy... Chętnie odstąpię wszystkie
        lekarstwa za niewielką opłatą: Infacol (uzyty 3 razy), Esputicon (zużyte 5
        kropli), Gripe Water (zużyta 1 łyżeczka), dodatkowo Bobovita-herbatka z kopru
        włoskiego - 200 g granulatu, zamknięta-nieuzywana. wszystkie razem kosztowały
        ok. 80 zł. odstąpię za 30 zł. na terenie warszawy lub wyślę pocztą. oczywiście
        wszystkie leki są nowe, ich daty ważaności są jeszcze b. długie, więc szkoda
        żeby sie zmarnowały . pozdrawiam :-))
      • zuzulamoni Re: Proszę o poradę-KOLKA! 24.09.06, 22:24
        Na począteczku wielkie przeprosiny że tak długo mnie nie było i nie mogłam
        odpisać.Mniej więcej ok.10.09.06 w trakcie rozmowy z moim pediatrą wyszło że
        moja córcia nie dostaje Lacidofilu -a powinna!!! Stwierdził lekarz i dodał żeby
        wstrzymać się jeszcze z debridatem.Zaczęłam podawanie i po tygodniu było
        dużżżżżżżo lepiej.Teraz nie zapeszjąc powiem że kolka jest raz na 3 dni i to
        niewielka.Nadal podaję infacol i do picia Plantex.Oby nie było gorzej.Teraz
        córcia ma już skończone 2 miesiące a pediatra mówi że do skończenia 100 dni już
        nie daleko :)Jak się skończą kolki to napiszę.Pozdrowionka!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka