Dodaj do ulubionych

Do eksperta-zmiana mleka na inne

15.08.06, 18:09
Mój mały ma 5 miesięcy i stwierdzoną nietolerancję laktozy.Niestety ostatnimi
czasy niechce ruszyć nutramigenu (teraz już nawet z dodatkami), pediatra
twierdzi,że dzieci z tego wyrastają więc tu moje pytanie czy można spróbować
podać mu inne mleko,jeśli tak to jakie? Niestety cena tu również gra istotną
rolę.Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Do eksperta-zmiana mleka na inne 15.08.06, 20:04
      Takie pytanie nalezy zadaś swojemu pediatrze, bo ekspert ani nikt z nas nie zna
      istoty schorzenia Twojego dziecka, czy to wrodzona nietol. laktozy, częściowa
      NL, samodzielne schorzenie , czy z alergią na baiłko krowie ( tak jest często
      alergeny uszkadzają komórki jelitowe a te wydzielaja mniej enzymów w tym
      laktazy trawiącej laktozę )itp. Sugeruje abyś w sytuacji kiedy dziecko nie chce
      pić nutramigenu zapytała o mleka sojowe z nr 2 w Waszym przypadku. Tylko
      niestety NUTRA na receptę ( jesli to udokumentowane schorzenie to obowiązuje
      zniżka 50% i receptę taką dostajesz na chorobę przewlekłą) jest tańsza niz
      każde inne bezlaktozowe mleko, zaś tylko mieszanki sojowe są bezlaktozowe i NAN
      HA Sensitiv za 35 zł opakowanie! Twój lekarz najlepiej będzie wiedział czy
      jeszcze przejśc na mleko sojowe bezlaktozowe czy mieszanke HA, bo są 2 warianty-
      albo soja, albo mieszanka Ha z obniżoną zawartościa laktozy, a jak przejdzie
      mieszanka HA to dopiero mieszanka normalna. Wszystko teżzależy czy jest alergia
      na baiłko krowie czy nie. Beata
      • betticzka Nasza historia 15.08.06, 21:19
        A więc z tą nietolerancja to jest tak,że stwierdzono ją na podstawie ciagłych
        bólów brzuszka,wzdęć i strzelajkącej-żrącej kupy (mały po porodzie dostał
        antybiotyk);nie robiono nam badań ani nic w tym stylu.A z lekarzami jest
        tak:należymy do poradnii dzieciecej i tam doktor kazała juz przejść na zwykłe
        bebiko;natomiast doktor z przychodni stanowczo doradza zostanie przy
        nutramigenie. Mam straszny mętlik w głowie,nie wiem jak postąpić.Proszę o jakąś
        radę.
        • bea-ta Re: Nasza historia 16.08.06, 00:08
          W czasie brania antybiotyku i jeszcze 2 tyg. po zakończeniu kuracji zawsze
          dziecku podajemy probiotyk- Lakcid, lacidofil, Trilac, Enterol. Antybiotyk
          niszczy naturalną florę jelit i powtawac wówczas mogą dolegliwości w tym np.
          namnożenie się grzybów - u nas saprofituja candida albicans i te najczęscxiej
          się mnożą. Przew. pok. po antybiotyku doustnym dochodzi do siebie ok. 2 tyg.
          Objawy, które podajesz pasuja do NL, ale zawsze nalezy zrobic podstawowe
          badanie jakim jest określenie ph stolca i obecnośc ciał redukujących tak sie
          stawia diagnozę.
          Co moge doradzić- napewno nie przechodzuc z silnego hydrolizatu jakim jest
          Nutramigen na zwykła mieszanke tak się nie robi. Możesz wybrac mleko HA-
          pasujące Twojej kieszeni, lepiej z prebiotykami , wiec tu zareklamuje NUTRICiE:-
          ), bo tylko oni maja bebilon HA i bebiko Ha z prebiotykiem i zacząc od podania
          1 miarki nowego mleka a reszta Nutra, tak z 2 karmienia, potem 2 miarki nowego,
          reszta starego i obserwować czy nie pojawi sie biegunka, żrące kupy, wzdęcia
          przejsciowo mnoga być. Jeśli w ciagu 2 dni przejdziesz na mleko HA i bedzie ok.
          to niech tak zostanie jakiś czas i dopeiro mieszanka zwykła i tez mieszając.
          Jesli pojawią się niepokojące objawy- słuz, krew, w kupie( te objawy tez moga
          być przy alergii niestety), biegunka, bóle brzuszka, dziecko będzie płkac
          więcej, problemy ze spaniem w nocy, drażliwośc malucha, jakiś nagły katar bez
          gorączki, wysypka- twarz, suche liszaje na skórze i in. to trzeba odstawić
          mieszanke.
          Co do metliku- chodzic nalezy do jednego stałego lekarza pediatry, bo on
          regularnie dziecko widziąc nie tylko lepiej pomaga wr. dolegliwości, bo zna
          lepiej dziecko, ale też widzi jego postępy, łatwiej zauważa nieprawidłowości,
          niż jak sie chodzi raz do 1 raz do 2 pediatry. Wówczas tylko efekt taki, że
          masz metlik.
          Nigdy tak nie robimy i jak się wpowadza jeden tok postępowania( każdy lekarz ma
          inne metody) to sie tego tzrymamy. Słuchając i realizując zalecenia 2 różnych
          lekarzy można sobie i także dziekcu zaszkodzić!Np. realizując różne recepty i
          podając jednoczesnie. PIsze to , bo często pacjenci tak robią i teraz wiem z
          czego to sie bierze- od urodzenia:-)
          Beata
          • betticzka Re: Nasza historia 16.08.06, 10:00
            Pragnę się wytłumaczyć do poradnii patalogii dziecięcej trafiliśmy gdyż mały na
            poszerzenie UKM w nerce i przy każdym usg jest przewidziana wizyta,natomiast
            zapisy są tylko co miesiąc (chora służba zdrowia)a pediatre w przychodni mamy
            pod nosem w razie przeziebienia,wypisania recepty czy szczepionek.Bardzo
            dziękuje za wskazówki ale niestety niestać mnie na zakup Babilonu Ha (koszt ok
            30 zł). Myślałam nad Bebikiem Ha lub Bebikiem sojowym,co Pani sądzi o tym mleku?
    • bea-ta Re: Do eksperta-zmiana mleka na inne 16.08.06, 10:21
      Wymieniałam i bebilon HA i bebiko HA www.babypack.pl/8,178.product.html
      więc ma Pani wybór, bebiko Ha tez ma prebiotyki, dlatego wymieniłam je w
      poprzednim poście. Nie rozumiem więc ponownego pytania. Wszytskie mleka
      spełniają standardy, zas niestety mleka HA sa z zasady droższe od zwykłego
      mel;ka. Przy czym nie nalezy oszczędzac na mieszance, bo to podstawa zywienia i
      zalezy od niej rozwój dziecka czy tez ew. dolegliwości. Mozna kupowac ubrania z
      drugiej ręki, tańsze butelki, pieluszki, zas z kosmetyków uzywac zwykłej wody i
      mąki ziemniaczanej oraz mydełka bambino- wystrczy do włąsciwej pielęgnacji!, a
      mleko powinno byc odpowiednio dobrane dla dziecka, bo jest najwazniejsze!Nie
      można się tu licytowac.
      Prosze ostroznie to bebiko Ha mieszac z Nutramigenem jak lekarz pozwolił przejśc
      na zwykłe mleko( jak pisałam zdecydowanie lepiej jest przejś na Ha a potem
      zwykłe), a jak dziecko zaakceptuje i bedzie ok. to wówczas zwykła mieszanka
      bebiko i tez mieszając. Jesli pojawią się dolegliwości nalezy wrócic do NUTRY-
      jak pisałam na recepe, bo taka powinna Pani dostawac jest 50% zniżka i nie jest
      mieszanka droga - tańsza od bezlaktozowych mlek sojowych, które niestety moga
      uczulać- soja jest silnym aleregnem, choć znam dzieci wychowane na mieszankach
      sojowych z powodzeniem- wszytskoz alezy od malucha. Zas co do pediatry to
      włwaściwy jest ten przychodniany z POZ-tu gdzie macie złozona deklarację a nie
      ten z patologii. B

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka