Dodaj do ulubionych

Do eksperta, charkanie przy jedzeniu

16.08.06, 19:57
Witam

Bardzo prosze o porade. Nie wiem jak to opisac. Dzieci zaraz po urodzeniu do
chyba miesiaca moga wydawawac z siebie dziwek co przypomina charkanie cos
takiego jak katar (ale on sam nigdy nie mial kataru). MOj synek tak mial,
szczegolnie gdy lezal z glowa na poduszce. Po okolo 3 miesiacach przeszlo,
jednak nie do konca, dalej "pocharkuje" tylko jak je z butelki. Co to moze
oznaczac ? Dostaje mleko AR.

dziekuje za porade.
Acha jeszcze jedno mowilam to pediatrze kilka razy jednak na wizycie tego nie
slyszal, i powiedzial ze nic zlego nie widzi ani nie slyszy.

Pozdrawiam i dziekuje raz jeszcze.
Obserwuj wątek
    • olensia Re: Do eksperta, charkanie przy jedzeniu 16.08.06, 20:15
      u mojej corci jest podobnie ja narazie sie tym nie przejmuje bo jest radosna i
      pogodna. Ale wiesz co ja jak bylam malutka to tez tak charczalam i okazalo sie
      pozniej ze mialam 3 migdala i mi go wycieli jak mialam 4 lata oczywiscie wcale
      taki zabieg nie bolal wiec wspomina to dobrze. Zastatnawiam sie czy moja Ola tez
      nie bedzie miala tego migdala....
      • hellusia Re: Do eksperta, charkanie przy jedzeniu 16.08.06, 20:25

Dodam jeszcze ze synek ma 5 miesiecy :)
    • bea-ta Re: Do eksperta, charkanie przy jedzeniu 16.08.06, 20:43
      Chodzi Ci zapewne o furczenie w przewodach nosowych słyszalne na zewnątrz w
      czasie ssania. Jeśli jest wydzielina w nosku to podczas ssania zmienia się
      cisnienie i wydzielina porusza , a że przewody nosowe sa b. waskie słyszysz to
      na zewnątrz. Może temy sprzyjać jak pisałam wydzielina w dr. oddechowych ( np.
      przy lekkim podziebieniu) i dobrze jest wtedy nawilżać solą nosek ( Terisal,
      disnemar) i to sprzyja jej rozluxnieniu i ewakuacji w poz. na brzuszku. Sprzyja
      temu furczeniu karmienie w pozycji leżącej- dziecko w czasie karmienia musi
      miec dobrze dobrany smok- odpowiednia dziurka, zaś główkę wyżej niz żołądek w
      poz. półsiedzącej. Także w czasie ulewania pokarm może cofać sie do noska-
      sprzyja temu połączenie jamy ustnej i nosowo-gardłowej- to tez tyczy zbyt dużej
      dziurki, przez która za mocno leci, dziecko nie zadąża połykac mleka i dostaje
      się ono do noska. Sprawdx to wszytsko. ZAś młodsze niemowlaczki zwłaszca do 2-
      3mz mają często zapchany nosek, bo potrzebuje on czasu na oczyszczenie się z
      wydzieliny jeszcze z okresu zycia płodowego. Przew. nosowe są b. wąskie i
      trudno się oczyszczają a wydz. zalega. Beata
      • hellusia Re: Do eksperta, charkanie przy jedzeniu 16.08.06, 20:56
        Baaaarzdo dziekuje, to pewnie za duzy smoczek, bo herbatke pije z Aventu 1 i
        nic mu nie furczy,a mleko pije bardzo łapczywie ze smoczka nr 4 i pewnie
        dostaje mu sie do noska, bo kataru nie ma. Czy mam zmienic na mniejszy
        smoczek ?? Smoczek nr4 jest wg mnie odpowiedni do mleka AR.

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka