25.02.07, 20:00
Witam Pani Doktor,
Kubuś od 8-go lutego dostaje Isomil2 i raz jest lepiej a raz gorzej. Plamki
suchej skóry czasami znikają, wyspka również a są dni, że wszystko wraca:-(
Dzisiaj miałam okazję pobyć cały dzień z synkiem i obserwowałam go dokładnie
(niestety w ciągu tygodnia pracuje i nie mam mozliwości obserwowania każdej
jego reakcji na dane jedzonko:-(
Mleko dostał o 8.30 i było wszystko ok, po obiadku tez. Mniej wiecej ok 15
dostał deser owocowy (jabłka, gruszki, morele, biszkopt bezglutenowy, troche
malin). Mniej więcje od tej godziny synek dostał czerwonych placków na
policzkach. Wieczorem podczas kąpieli zauważyłam czerwone krostki na klatce
piersiowej i plamki suchej skóry na nóżkach. I stąd moej pytanie, czy owoce
takie jak jabłka, gruszki czy morele są silnymi alergenami? Maliny dostaje od
czasu do czasu, dostaje głównie jabłka i gruszi, morele - w słoiczkach? We
wtorek idziemy do lekarza, tzreba podjąć decyzję odnośnie zmiany mleka na
Bebilon Pepti.

Pozdrawiam serdecznie
Dominika
Obserwuj wątek
    • dsz27 Re: Owoce??? 26.02.07, 21:20
      Podnosze wątek:-)
      Dzisiaj mieliśmy chyba największe przesilenie od 3 tygodni, czyli od czasu jak
      synek dostaje Isomil2. Bardzo mocno "przyatakowało" nóżki i rączki....Jutro
      wizyta u lekarza...

Pozdrawiam
    • barbara.gierowska Re: Owoce??? 27.02.07, 00:13
      Witam,
      Przykro mi ,że nie ma ewidentnej poprawy. Owoce oczywiście też moga
      uczulać,choć statystycznie czestsze są uczulenia na białka mleka,jaja ,gluten.
      Prosze podzielic się wnioskami z wizyty u lekarza .
      Pozdrawiam
      • dsz27 Re: Owoce??? 27.02.07, 09:44
        Witam ponownie,

Jesteśmy juz po konsultacji z lekarzem. Na razie odstawiamy owoce, według naszej
        pani doktor to nie wygląda jak uczulenie na mleko. I mimo wszystko mam nadzieję,
        że tak jest. Robimy sobie przerwę na 2,3 tygodnie i w miedzyczasie zapisujemy
        się do alergologa. Więc na tą chwilę tak to wygląda, dieta eliminacyjna i
        czekamy. Poza tym synek to okaz zdrowia:-)
        Pozdrawiam
        Dominika
        • dsz27 Ewidentna poprawa:-) 03.03.07, 15:44
          Witajcie,
          Piszę, zeby podzielić się z Wami dobrymi nowinami:-) Jak już pisałam od 27-go
          lutego odstawilismy synkowi owoce. I nie mogę uwierzyć ale takiej poprawy
          jeszcze nie było. Znikneły wszystkie plamki suchej skóry i wysypka:-) Skórka
          synka jest gładziutka bez żadnych śladów alergii. Z każdym dniem jest coraz
          lepiej. Mam nadzieję, że nie pochwaliłam się za wczesnie ale wszystko wskazuje
          na to, że to nie mleko!
          Pozdrawiam wzsystkie Mamy i odpoczywającą Panią Doktor.
          Dominika
          • aneta_szu Re: Ewidentna poprawa:-) 05.03.07, 11:08
            witaj, mój synek skonczył 7 miesiecy i nie je owoców. jest na wiele rzeczy
            uczulonych i miedzy innymi własnie na owoce. spróbuje ponownie mu podac, ale
            dopiero za ok. 2 miesiace.
            pozdrawiam
            • dsz27 Re: Ewidentna poprawa:-) 10.03.07, 10:41
              Witaj,
              Ja chyba za wcześnie się pochwaliłam:-( po 13 dniach neijedzenia owoców Kuba
              dostał czerwonych plamek na łydkach. Rano wprawdzie zniknęły ale były...Dzisiaj
              zobaczyłam (po butli) czerwone plamki koło uszu i zaczynam się obawiać, ze to
              ejdnak nie koniec naszych kłopotów.

Pozdrawiam
              Dominika
              • dsz27 Re: Ewidentna poprawa:-) 16.03.07, 21:36
                Witam Pania Doktor i wszystkie Mamy,
                Jak wspomniałam w ost. poście u Kubusia zaobserwowałam plamki suchej skóry 13-
                go dnia po odstawieniu owoców. Ale one praktycznie zniknęły nast. dnia więc
                starałam się nimi za bardzo nie przejmować i nadal obserwować Synka. Po
                konsultacji z lekarzem w 15 dniu diety eliminacyjnej podałam Kubie słoiczek
                deserku gerbera: jabłko + brzoskwinia. No i po 2 dniach już "wylazły"
                niewielkie wprawdzie ale zawsze, plamki na łydkach. Na razie czekamy i
                obserwujemy:-)
                Jestem jednak prawie pewna, że to albo jabłka albo gruszki;)

Pozdarwiam
                Dominika
                • barbara.gierowska Re: Ewidentna poprawa:-) 18.03.07, 22:15
                  Witam,
                  To dobrze,że udało się w miare zidentyfikowac "winowajcę". Uprości to dalsze
                  postepowanie,również w kwestii mleka.
                  No i jeszcze raz okazuje się,że statystyka nie zawsze jest przydatna ;)
                  Pozdrawiam
                  • dsz27 Re: Ewidentna poprawa:-) 20.03.07, 21:35
                    Witam Pani Doktor,
                    To prawda, statystyki są przydatne ale są tez wyjątki od reguły i w naszym
                    przypadku to chyba tak właśnie jest:-) Tak czy inaczej ciszę się bardzo, że jak
                    na razie jest dobrze. Syn dostał deserek 13 marca czyli dokładnie 8 dni temu i
                    nie ma ani wysypki ani plamek suchej czerwonej skóry. Nieługo będziemy podawać
                    Kubusiowi inne nowości. Zaczniemy od glutenu. Może mi Pani coś doradzi w tej
                    kwestii:-) Co według Pani powinanm mu zaserwować najpierw a co w późniejszym
                    czasie? Mamy kilka zaległości w diecie. Na razie synek dostaje: kurczaka,
                    indyka, warzywka: marchew, ziemniaki, brokułu, kalafior, pietruszkę, seler,
                    kaszę jaglaną, kleik ryżowy. Odstawilismy kaszki mleczne i jajko, a w zamian
                    dostaje sinlac.
                    Pozdrawiam serdecznie
                    Dominika
                    • barbara.gierowska Re: Ewidentna poprawa:-) 20.03.07, 23:49
                      Witam,
                      Proponuje stopniowo wprowadzać gluten,nastepnie ponownie jajko. Kwestię
                      mieszanki proponuje pozostawic na koniec
                      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka