oskar198 13.06.08, 11:39 Dziewczyny moj syn ma tydzien i jest karmiony mieszanie, czy podawac dziecku sporadycznie vit K, a jesli przejde calkiem na butelke to co wtedy jak czesto kapsułki czy w ogóle. Z gory dziekuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kati792 Re: VIT K do doswiadczonych 13.06.08, 16:16 Pediatra powiedział mi,że jakbym karmiła tylko piersią to musialabym podawać wit.K,ale jeżeli karmię butlą to już nie,bo w mleku w proszku jest już ona w wystarczającej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
branja Re: VIT K do doswiadczonych 13.06.08, 20:38 Mnie powiedziano, że wcale nie ma potrzeby podawania wit. K. W opinii mojej pediatry po pierwsze dzieci źle ją znoszą, po drugie zasugerowała, że to że jest ona "zalecana" wynika z dobrego lobbowania firmy farmaceutycznej w ministerstwie. Pediatra stwierdziła też ,że w medycynie odchodzi się już od podawania sztucznych witamin niemowlętom,ale w Polsce nie znalazł się jeszcze taki odważny, który by to usankcjonował. Uważam, że spokojnie możesz sobie tą wit. odpuścić, szczególnie że karmisz mieszanie i sporą dawkę witamin syn dostanie już w tym mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
mattsmum Re: VIT K do doswiadczonych 13.06.08, 23:07 Moje dziecko zaraz po urodzeniu dostało witaminę K w zastrzyku (w nóżkę). Czytałam też że w Polsce też mają to wprowadzić, ale o innym podawaniu tej witaminy nie słyszałam. Na pewno jest ona w mieszankach... Lepiej poradzić się pediatry! Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: VIT K do doswiadczonych 14.06.08, 11:04 O tym, czy podawać witaminę K zadecyduje pediatra, gdy pojawisz się u niego na wizycie kontrolnej. Lekarz, do którego chodzę z córeczką nie zalecił podawania małej witaminy K. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi_sun Re: VIT K do doswiadczonych 18.06.08, 11:15 kasrmie piersia ale mala ma problem z przyrostem i raz dziennie mam podawac jej bebilon comfort- czy w takim wypadku podawc wit. K czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiao_1 Re: VIT K do doswiadczonych 18.06.08, 11:26 Moja dostała w pierwszej dobie w zastrzyku w szpitalu wit K . Karmię butelką córeczkę i pediatra powiedziała że w każdym sztucznym mleku jest i nie trzeba podawać dodatkowo. Tak samo z wit D dawałam po 1 kropelce póki mała była przykryta w wózku i nie było słońca. Pediatra kazała odstawić jeśli będzie już słoneczko i wózek będzie odkryty. Ja uważam że nie ma potrzeby sztucznie "faszerować" dzieci witaminami jeśli dobrze przybierają na wadze i są zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
katek2000 Re: VIT K do doswiadczonych 30.06.08, 19:50 Nam przy wypisie ze szpitala zalecili podawanie kropelki wit. K ale przy wizycie kontrolnej lekarz stwierdzil ze - jak ktoras z dziewczyn wspominala wyzej - jest to efekt lobbowania, i zeby ewentualnie dokonczyc ta butelke ktora mielismy i wiecej nie kupowac. Dodatkowo Maly po tej witaminie wymiotowal. Jezeli karmisz butelka mysle ze nie ma potrzeby podawania tej witaminy (ja karmilam piersia jeszcze kiedy pediatra polecil nie podawac). Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: VIT K do doswiadczonych 30.06.08, 22:32 Witam, Przy pełnym karmieniu sztucznym mozna nie suplementowac tej witaminy. www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=8&article_id=8146&magazine_subpage=ABSTRACT Odpowiedz Link Zgłoś