dorota1005 16.10.03, 19:26 Mam dylemat. Nie wiem jakie mleko kupić dla mojej 2 - letniej córki. Dotąd karmię piersią a już najwyższy czas by odstawić dziecko od niej. Proszę o poradę w sprawie zakupu dobrego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squaw1 Re: Jakie mleko dla 2 latki? 16.10.03, 22:05 Hej! O ile corcia nie ma alergi pokarmowej , spokojnie mozesz wlaczyc mleko krowie 3,2%. Ja karmilam 17 m-cy, mleko krowie zaczelam podawac, gdy cora skonczyla rok.Jesli chodzi o mleko w proszku to nie moge napisac nic, gdyz w ogole nie uzywalam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Jakie mleko dla 2 latki? 16.10.03, 22:08 czesc, moj synek ma 2 latka.Podaje mu JUNIOR'a Nestle. iza Odpowiedz Link Zgłoś
dorota1005 Re: Jakie mleko dla 2 latki? 17.10.03, 10:25 Dziękuję za podpowiedz. A może jeszcze jakieś inne mleko, jest ich teraz tak dużo na rynku. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Jakie mleko dla 2 latki? 17.10.03, 10:38 Ja od roku wprowadzilam mleko krowie pelnotluste dla obojga dzieci. O ile sie orientuje, w wielu krajach - Wlochy (tu mieszkam), Anglia, USA, pediatrzy wskazuja mleko krowie od skonczenia 1. roku. Po co nabijac kabze producentom sztucznego? Dla alergikow i tak ono sie nie nadaje, bo zawiera bialko mleka krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś
domali Re: Jakie mleko dla 2 latki? 17.10.03, 10:34 Mój synek od 12 miesiąca życia pije mleko krowie... najpierw dostawał je w kaszce mannej, zupkach mlecznych, teraz bardzo chętnie wypija samo... No i kupujemy zazwyczaj mleko z Łowicza... 3,2% Odpowiedz Link Zgłoś
natatip bebiko 17.10.03, 18:04 polecam bebiko 3 o smaku bananowym... albo mleka e-łaciate krowie o róznych smakach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aari Re: Jakie mleko dla 2 latki? 17.10.03, 22:08 Popieram powyższe wypowiedzi, najlepsze jest krowie z pudełka. My kupujemy łaciate albo łowickie 3,2% Jeśli koniecznie chcesz mleko modyfikowane to wsponę o jednym - powoduje często zaparcia u małych dzieci ( u Nas tak było - po przejściu na zwykłe mleko jest o wiele lepiej ) Krzyś właśnie skończył 2 latka i od pół roku dostaje kaszkę na krowim mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Jakie mleko dla 2 latki? 18.10.03, 10:24 Mój synek od kiedy ukończył 6 miesięcy nie rusz mleka wogóle. Próbowałam chyba z wszystkimi możliwymi firmami mlek modyfikowanych i nie chce. Kaszek tez nie jada. Teraz ma 2 lata i 3 miesiące i jedyne mleko jakie pije to zwykłe z kartonu z dodatkiem kawy Inki. staram sie mu dawać natomiast Actimel lub Danonka do picia a do zjedzenia jogurt. I chowa sie pięknie, ma sliczną cerę, nie ma żadnych uczuleń , zaparć itp. Także myślę że nie można zanadto się przejmować. 2-letnie dziecko bez alergii oczywiście może pić normalne mleka z kartonu. Pozdrawiam Daga z Jasiem (2) i Miką (10) www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=6909827 Odpowiedz Link Zgłoś
tereska121 Re: Jakie mleko dla 2 latki? 18.10.03, 13:59 mija michasia po skonczonym roczku piła mleko krowie, łaciate 3,2 ale jezeli nie chcesz podawac mleka w kartoniku to polecam ci humane 2 mala pila to mleczko od 3 miesiaca tylko humane 1 jest bardzo fajne najlepiej szukac go w aptekach pozdrowienia mama michasi Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: Jakie mleko dla 2 latki? 19.10.03, 22:44 Ula pije mleko krowie od czasu jak skończyła 2 lata. Wcześniej piła Nestle Junior w różnych smakach. Moja pediatra mi powiedziała, że najlepiej na początku lepiej podać mleko chude (0,5%)i stopniowo przechodzić na co raz bardziej tłuste. Podobno to zmniejsza ryzyko biegunki. Na początku, gdy ją "potraktowałam" mlekiem 3,2% dostała strasznej biegunki i musiałam na kilka tygodni odłożyć przestawianie jej na mleko krowie. Pozdrawiam, Ola, mama Uli (2 lata i 8 m-cy) Odpowiedz Link Zgłoś
anes28 Re: Jakie mleko dla 2 latki? 21.10.03, 19:39 Mój syn od 12 m-ca pije mleko krowie. Miał w okolicy 1,5 roku wstret do wszystkiego co mleczne az poznał smak kakao i teraz nie chce pić nic innego. Kupuje mleko w kartonie i czesto zdaża sie ze jeden taki karton niewystarcza na 2 dni !!!! Jeżeli dziecko nie ma uczulenia to nie ma sensu wydawac kasy na mleko modyfikowane !!!! A czy nie ma uczulenia to juz powinnaś wiedzieć bo pewnie dajesz dziecku jakieś jogurty ??? Zycze zdrówka i smacznego "mleczka" Odpowiedz Link Zgłoś
sarusia1 Re: Jakie mleko dla 2 latki? 21.10.03, 21:33 Zainteresowało mnie to co przeczytałam w tym poście i mam kilka pytań. Moja córeczka ma 1,5roczku i myślę o tym by przejśc na krowie mlako, zaczęłyście dawać odrazu 3,2%, czy zacząć od chudszego?A w jaki sposób przygotowujecie dziecku takie mleko,zagotować w garnuszku czy wystarczy tylko podgrzać? Odpowiedz Link Zgłoś
maj03 Gotowane mleko krowie? 21.10.03, 21:38 No wlasnie w poprzednim poscie tez jest to pytanie. Czy gotujecie mleko krowie studzicie i dajecie? Moja 2 latka mleko i kasze pije tylko z butli , do tej pory daje jej Bebilon3 ale moze juz starczy, chyba jest za stara na takie cuda . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Jakie mleko dla 2 latki? 22.10.03, 04:34 Alexandra dostaje mleko krowie pelnotluste (4%) od pierwszych urodzin, zimne, prosto z lodowki, tylko wieczorem troche podgrzewam. Maluch powinien wypijac ok. 2-3 pelnych kubkow mleka dziennie. Ja niektore porcje zastepuje kaszka, jogurtem, jogurtem pitnym, serkami itp. Z tego co czytalam, i co mowil nam pediatra, nalezy podawac mleko pelnotluste poniewaz tluszcz jest bardzo potrzebny do rozwoju mozgu, dopiero z biegiem czasu mozna przechodzic na mleko odtluszczone (wiadomo, nam doroslym tluszcz wrecz szkodzi). Alexandra czasem dostaje tez produkty 12% tluszczu i nigdy nie miala problemow zoladkowych. Przetwory dla niemowlat ktore dostawala tez mialy nalepke 4,5% tluszczu. Oczywiscie mleko musi byc pasteryzowane, ale innego chyba i tak nie da sie kupic w sklepach? Odpowiedz Link Zgłoś
anes28 Re: Jakie mleko dla 2 latki? 22.10.03, 10:34 Ja początkowo kupowałam mleko w woreczku i obowiazkowo gotowałam - jest ono o wiele bardziej wartoścoiwe. Teraz ide na łatwizne i kupuje w kartonie 3.2% lub 2%. Takiego mleka nie trzeba gotować! I albo podgrzewam w mikrofali jeśli jest prosto z lodówki albo trzymam na wierzchu i wtedy mała pije w temp. pokojowej. Ania mama Piotrusia (lat 2) i małej Zuzulki (która "jedzie" na cycu) Odpowiedz Link Zgłoś