Dodaj do ulubionych

Irena Matuszkiewicz

03.09.10, 12:54
Jak wam się podobają jej książki? Skończyłam właśnie czytać "Przebudzenie"
, mam ochotę przeczytać je od początku i tak najprawdopodobniej zrobię.
Obserwuj wątek
    • moleslaw Re: Irena Matuszkiewicz 03.09.10, 13:09
      Może dla odmiany czytał ktoś "Nie zabijać pająków" albo "Czarna wdowa atakuje" ?
      świetne kryminały,jednocześnie super powieści społeczne, bardzo sprawnie i
      wiarygodnie pokazują współczesne życie. Autorce jak niewielu dotąd udało się nie
      wpędzić mnie w kompleksy, zwykle po przeczytaniu jej książek myślę że oni to
      zupełnie tak jak ja , a nie że żyją w jakimś niedoścignionym raju w którym
      odnajduje się może garstka społeczeństwa.
      "Przebudzenie" jest historią pewnej zniemczonej Polskiej rodziny, ukazuje jej
      losy od czasów sprzed pierwszej wojny światowej do współczesności.Jednocześnie
      przynajmniej dla mnie jest jakby przypomnieniem że wojny są nie tylko tragedią
      państwową jakkolwiek to brzmi ale nawet bardziej osobistą, zresztą w historii
      zawsze bardziej mnie interesowała jednostka.
      Jeśli ktoś lubi stare dobre czasy panienek na pensji które uczyły się
      prowadzić dom, zarządzać służbą i być damą to polecam. Jeśli ktoś lubi
      pamiętniki z czasów II wojny św. też może śmiało czytać choć o samej wojnie w
      historii niewiele ale za to jak ją przetrwać można się dowiedzieć. i co ważne
      nie ma demonizowania ani Niemców ani Rosjan , i tu i tu znajdują się ludzie.
      A i parę dylematów moralnych się znajdzie od bycia Polakiem i patriotyzmu
      zaczynając , naprawdę świetna smile
      • anetapzn Re: Irena Matuszkiewicz 03.09.10, 13:49
        Tej autorki czytałam tylko Agencję złamanych serc i podobała mi się. To bodajże
        pierwsza albo jedna z pierwszych ksiażek tej autorki.
        • nchyb Re: Irena Matuszkiewicz 05.09.10, 12:09
          pierwsza, pierwsza...

bardzo kojarzyła mi się z Olivią Goldsmith i jej Zmową pierwszych żon.
          Muszę przyznać, że klimaty Włocłwaka i Torunia w książach pani Matuszkiewicz bardzo przed laty mi
          się podobały. Te najnowsze już ciut mniej.
    • anetapzn Re: Irena Matuszkiewicz 03.09.10, 13:47

Przebudzenie mam na połce od 4 miesięcy, tylko jakos nie mogę sie zabrać za ta
      ksiażkę. To mówisz, ze dobre?
      • moleslaw Re: Irena Matuszkiewicz 03.09.10, 16:59
        Czytaj , czytaj nie pożałujesz smile
        • moleslaw Re: Irena Matuszkiewicz 04.09.10, 18:56
          Udało mi się kupić trzy ksiązki Ireny Matuszkiewicz z Empiku zaoszczędziłam masę
          pieniędzy smile jest jeszcze kilka ale już nie mogę i tak zrobiłam zamówienie za
          ponad 250,00zł no ale w tym też prezent na gwiazdkę dla syna więc jestem
          rozgrzeszona smile
          • anetapzn Re: Irena Matuszkiewicz 06.09.10, 09:22
            moleslaw napisała:

zrobiłam zamówienie za
            > ponad 250,00zł no ale w tym też prezent na gwiazdkę dla syna więc jestem
            > rozgrzeszona smile

smile kazdy mol ksiazkowy sobie tak powtarzasmile ja też jak zamawiam kolejne ksiazkismile
            • nchyb Re: Irena Matuszkiewicz 06.09.10, 11:06
              he, he, ja już przestałam się rozgrzeszać.
              Kupuję, za to obiecuję sobie oszczędzić na czymś innym... wink
              • moleslaw Re: Irena Matuszkiewicz 06.09.10, 11:14
                Ja też bym chciała na czymś zaoszczędzić, najlepiej na papierosach dla męża - przecież to drogie no i niezdrowe smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka