Dodaj do ulubionych

Totalna pustka...

20.09.10, 20:49
tkwie wlasnie w takiej 'przestrzeni'...od jakis prawie 2 tyg nie mam czasu otworzyc książki i poczytac dla przyjemności confused zaczal sie u mnie czas przepelniony pracą,a biurokracja mnie zżera... i wlasnie taka pustke czuje, nienawidze tego uczucia i brak mi oderwania sie od tego wszystkiego..a w kolejce tyle książek czeka..kiedy wreszcie skonczy sie 'kociol' i usiade jak czlowiek i zapomne o wszystkim..?wink
Obserwuj wątek
    • neomila Re: Totalna pustka... 21.09.10, 05:59
      obawiam się, że w ...czerwcu? Chociaż jest nadzieja co do ferii smile))
      Trzymaj się, niech pocieszy Cię fakt, że inni też tak mająuncertain
      • jk3377 Re: Totalna pustka... 21.09.10, 07:42
        hahha marne pocieszenie tak radowac sie z nieszczesc innych hahahah ale zawsze jakies big_grin tak,kto ma tak samo,to przynajmniej wie o co chodzi i nie powie,ze malo pracujemyuncertain
    • megi1973 Re: Totalna pustka... 21.09.10, 10:49
      spoko, na emeryturze będziesz miała czaswink
      • jk3377 Re: Totalna pustka... 21.09.10, 15:21
        no swietnie hahhaha oby wzrok jeszcze był pozniej jako takosmile
    • agu.s Re: Totalna pustka... 21.09.10, 11:14
      hehe znam ten klimat z tą tylko roznica, ze ja od 01.09 jestem na rocznym urlopie i nie planuje powrotu do pracy i nawet pewnie do zawodu nie wroce, bo wyjechalam z naszego kraju a tutaj po co komu polski logopeda, wszyscy i tak seplenią. Choc roznie to bywa w zyciusmile Teraz mam duzo czasu i jak na zlosc niewiele ksiązek. Czytanie przeszlo z fazy połykania do celebrowaniasmile
      • jk3377 Re: Totalna pustka... 21.09.10, 15:23
        po co komu polski logopeda, wszyscy i tak seplenią

hahah dobre,dobre...ciekawe czy u nich tez sa logopedzi,skoro nalezy prawie seplenic hihihi
        • malgorzata722 Re: Totalna pustka... 22.09.10, 10:56
          Łączę się w bólu. Mam to sam - totalny brak czasu. Miałam zamiar czytać wieczorami, już w łóżku, ale zawsze dziwnym trafem od razu zasypiam.
          A stosik do czytania rośnie - wakacyjne zdobycze z allegro, w mojej bibliotece pojawiło się dużo nowości...
          Poza tym w merlinie i empiku znalazłam tyle interesujących mnie zapowiedzi na jesień...
        • agu.s Re: Totalna pustka... 22.09.10, 11:33
          jk3377 napisała:

> po co komu polski logopeda, wszyscy i tak seplenią
          >
          > hahah dobre,dobre...ciekawe czy u nich tez sa logopedzi,skoro nalezy prawie sep
          > lenic hihihi
          smile)) cale szczescie (dla mnie) ze seplenienie jest tylko jakąs tam częscia wszystkich wad wymowysmile
          • jk3377 Re: Totalna pustka... 22.09.10, 16:04
            masz racjesmile
            a ja wlasnie w tym temacie jestem blizej ostatnio-moja 3,5l corka troche nie mowi tak,wysuwa jezyk przy mowieniu i przedszkolny logopeda zalecil nam cwiczenia,ale niestety zestawu cw jeszcze nie dałangry mam sie zglosic za tydzien,a do tego czasu chyba w necie sobie cos wyszukam ew w madrych ksiazkachwink
            • agu.s Re: Totalna pustka... 22.09.10, 17:41

Teraz w necie wszystko mozna znaleć big_grin szukaj pod haslem 'sygmatyzm miedzyzębowy' a od siebie moge dodać, to co najprostsze, wszelkie zabawy z dmuchaniem:bańki, bańki przez rurke, wciaganie powietrza przez rurke a na koncu papierek(nie wiem jak to opisac, ale mysle, ze wiesz o co chodzi), dmuchanie balonika, gra w pinponga przedmuchiwanego, dmuchanie balonika itp i przejdzcie na picie przez rurke. Te wszystkie cwiczenia ukladaja wlasnie jezyczek prawidlowo za zebami no i co najwazniejsze sa lubiane przez dzieci. Zorientuj sie, czy Twoja corcia nie spi czasem z otwartą buźką,jest tak zwlaszcza u dzieci, ktore czesto choruja, wtedy przydatny jest smoczek ortodontyczny, taka wklada jak przy wadzie zgryzu dawana na noc do spania. I nie chodzi wcale o to by dziecko z nia przespalo cala noc, ale by nauczylo sie zasypiac z buźka zamknietą. Oczywiscie nic na silę.To tak na szybkiego, jesli masz jakies pytania smialo mozesz pisac na @ gazetowego i tak teraz mam duzo czasu smile

jk3377 napisała:

> masz racjesmile
              > a ja wlasnie w tym temacie jestem blizej ostatnio-moja 3,5l corka troche nie mo
              > wi tak,wysuwa jezyk przy mowieniu i przedszkolny logopeda zalecil nam cwiczenia
              > ,ale niestety zestawu cw jeszcze nie dałangry mam sie zglosic za tydzien,a do
              > tego czasu chyba w necie sobie cos wyszukam ew w madrych ksiazkachwink
              • jk3377 Re: Totalna pustka... 22.09.10, 20:27
                dziekuje bardzo BARDZOsmile)) a ja jej tak bronilam baniek w lazience hahha i picia przez slomke jak najszybciej chcialam skonczycwink teraz dostanie pozwoleniesmile a w koncu pewnie otrzymamy zestaw cwiczen i mam nadzieje,ze jej to jakos sie cofnie.a jesli jeszcze moge zapytac-jak dlugo gdy sie regularnie cwiczy,taka wada moze zniknac?
                a i co to tez jest seplenienie policzkowe-u syna dzis na wywiadowce bylam i taka diagnoza padł (kurcze!)

PRZEPRASZAM WSZYSTKIE MOLE,ZE TAKI TEMAT TU WYSKOCZYL NA FORUM O KSIAZKACHwink wybaczciesmile
                • agu.s Re: Totalna pustka... 23.09.10, 09:53
                  jk3377 napisała:

> dziekuje bardzo BARDZOsmile)) a ja jej tak bronilam baniek w lazience hahha i pic
                  > ia przez slomke jak najszybciej chcialam skonczycwink teraz dostanie pozwolenie:
                  > ) a w koncu pewnie otrzymamy zestaw cwiczen i mam nadzieje,ze jej to jakos sie
                  > cofnie.a jesli jeszcze moge zapytac-jak dlugo gdy sie regularnie cwiczy,taka wa
                  > da moze zniknac?

> a i co to tez jest seplenienie policzkowe-u syna dzis na wywiadowce bylam i tak
                  > a diagnoza padł (kurcze!)
                  >
                  > PRZEPRASZAM WSZYSTKIE MOLE,ZE TAKI TEMAT TU WYSKOCZYL NA FORUM O KSIAZKACHwink
                  > wybaczciesmile

hmmmm wiesz, typologi wad wymowy jest duzo(gdy logopeda pisze ksiązkę, to czesto probuje dolozyc wlasna typologię hehe), ale ja nie znam zestawienia seplenienie policzkowe.
                  Najblizej by mi bylo do seplenienia bocznego (szczelina ktora powinna isc przez srodek jezyka idzie sobie boczkiem i tamtedy przeplywa powietrze) bądz rotacyzmu wlasnie policzkowego(tu gloska r realizowana jest poprzez drganie policzka a nie czubeczek jezyka, tylko, ze to juz nie seplenienie). Powinnas sie zorientowac o jakie gloski chodzi czy o: sz,ż,cz, dż,s,z,c,dz,si,ź,ć,dź - tu wystepuje seplenienie, czy też r.
                  A co do pytania ile trwa korekta, nigdy nie wiem i nie potrafie tego okreslic zwlaszcza u malutkiego dziecka, ktorego nigdy nie slyszalamwink Moge Ci tylko napisać, ze moj syn tez seplenil miedzyzebowo, trafil do logopedy, gdy mial 3 latka, chodzil na regularna terapię(przez rok), ja go tez pilnowalam wg instrukcji(sama wtedy jeszcze nie bylam logopedą) a do dzis(teraz ma 11 lat) gdy przychodzi okres jesienno-zimowy mozna wysluchac, ze to dziecko mialo wlasnie tę wade wymowy. Nie sepleni, ale czasem ma troszke "klusek w buzi". Nie zauwazalne dla otoczenia, ale kazdy logopeda rozpoznasmile

No, troszkę nam sie zrobilo off topowo, ale nie sama książką czlowiek zyjesmile
                  • greenwenus Re: Totalna pustka... 23.09.10, 10:09
                    Oj to ciekawy temat. Moj 9 letni syn tez mial rozpoznane seplenienie miedzyzebowe i do teraz lekko sepleni ale my z tego kraju co wszyscy i tak maja bulke w ustach, wiec a angielskim sobie radzi.
                    U mnie tez malo czasu na czytanie z powodu dzieci, a tak bym chciala legnac na kanapie i czytac, czytac...
    • jk3377 Re: Totalna pustka... 03.10.10, 08:12
      i coraz bardziej wchodzę w dół..sad kazda wolna chwile musze poswiecic na przygotowywanie papierów lub uroczystości szk.(ślubow.kl.I). im dluzej nie mam czasu na ksiazke tym bardziej sie dołuje...oby bylo juz po 15.10...mam nadzieje,ze wtedy odzyje..
    • jk3377 :-D 16.10.10, 08:17
      i po najwiekszej imprezie i przygotowaniach w pracysmile wszystko wyszlo supersmile
      i wreszcie mam czas na CZYTANIE KSIĄŻEK!!!!!!!!!!!!!! ruszam!!!!!!!smile))))))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka