Dodaj do ulubionych

Powiesci DICENSA

01.10.14, 13:28
Dlaczego tak malo sie mowi i czyta Dicensa?
Najwspanialsza powiesc jest chyba-"Opowiesc Wigilijna" i nie tylko.
Zastanawiam sie dlaczego tego rodzaju ksiazki nie sa obowiazkowe jako-lektura szkolna?
Czy ten bezsensowny "Pan Tadeusz" dal komus jakas kozysc zyciowa po przeczytaniu?
Bo ja osobiscie bym wolal przeczytac 10-ksiazek DICENSA niz "Pana Tadeusza" jednego.
Obserwuj wątek
    • klaudka_mala Re: Powiesci DICENSA 01.10.14, 16:13
      Często się nad tym zastanawiam, a im dłużej, tym bardziej jestem przekonana, że takie lektury powinno się omawiać tylko na profilach humanistycznych czy kołach zainteresowań. Oprócz samych polonistów to nie znam osoby, która by uważała taką lekturę za wartościową pod jakimkolwiek względem.

Według mnie warto przeczytać - ale tylko fragmenty. Dla samego docenienia tego nieszczęśliwego trzynastozgłoskowca czy bogatego słownictwa. Ale nie widzę najmniejszego powodu, żeby męczyć całe tomiszcze z tego tylko powodu.

Wiele jest tytułów, które moim zdaniem dużo lepiej wpłynęłyby na młodych ludzi niż większość lektur obowiązkowych.
      • valla-maldoran Może dlatego, że 02.11.14, 11:42
        nie ma DICENSA, a "Opowieść wigilijną" napisał Dickens.
        Poza tym, choć jego powieści należą do klasyki, to do czytania są koszmarnie ciężkie i można uznać obowiązek ich czytania jako niezwykle uciążliwą karęsmile
        • wujopodger Re: Może dlatego, że 21.05.15, 11:18
          No to ja jestem chyba masochistą bo dla mnie Dickens to jest GOŚĆ. Mam szeroką półkę Dickensa w mojej biblioteczce a do Klubu Pickwicka wracam co jakiś czas jak mam ochotę na trochę inteligentnego angielskiego humoru. Ale wiem, że jestem w mniejszości bo tomiszcza są grube i niezachęcające z pozoru. Niemniej jednak polecam.
          • 0mirka2 Re: Może dlatego, że 07.06.15, 18:09
            Ja też uwielbiam książki Dickensa. smile Przeczytałam już sporo, ale np. "Klub Pickwicka" jeszcze przede mną. Mam stare wydania jego książek w płóciennych oprawach i z ilustracjami, cymes! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka