jk3377 24.08.08, 13:57 kto moze mi cos na temat jej tworczosci powiedziec? podobna do czyjej? wiem ze jest owocowa trylogia...warto? co jeszcze tej autorki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
llidkao Re: Izabela SOWA 24.08.08, 14:27 Ja znam tylko owocową serię. Najbardziej podobała mi się: Smak świeżych malin, ale i pozostałe były fajne: Cierpkość wiśni, Herbatniki z jagodami i jest jeszcze jakiś tytuł z zielonym jabłuszkiem, nie pamiętam dokładnie (to Zielone jabłuszko polecam osobom, które dorastały w latach osiemdziesiątych, będzie dobrymi wspominkami "tamtych czasów"). Bohaterki - młode kobiety szukające swojego miejsca w świecie. A do kogo by autorkę porównać? Wg mnie to mieszanina Madery i Budzyńskiej, czyli humor plus bystra obserwacja otoczenia. Muszę się przyznać, że serię czytałam dwukrotnie, a pewnie i w przyszłości do niej sięgnę. Polecam. Odpowiedz Link
patchienka Re: Izabela SOWA 24.08.08, 15:29 Sowy czytałam wszystko z czystym sumieniem mogę polecić owocową serię, "Zielone jabłuszko", zbiór mądrych opowiadań " 10 minut od centrum" (odbiegają klimatem od poprzednich książek, ale przypominają nam kilka istotnych prawd o ludziach i życiu). Natomiast ostatnia książka " Swiat szeroko zamknięty" nieco mnie rozczarowała. Odpowiedz Link
llidkao Re: Izabela SOWA 24.08.08, 16:15 Aha, rzeczywiście - "10 minut od centrum" też jest Sowy. Ale nie spodobała mi się tak, jak te owocowe, dlatego chyba o niej zapomniałam Natomiast książki "Świat szeroko zamknięty" nie znam. Odpowiedz Link
jk3377 Re: Izabela SOWA 24.08.08, 17:32 dzieki to pewnie sie skusze.mam zamiar kupic na czytaj.tanio-ale sa tylko 2 z owocowej serii a tak bym chciala miec komplet... ktos kiedys mowil ze sowa jest podobna do szwai-prawda to? szwaje lubie,sowy jeszcze nie czytalam. Odpowiedz Link
bedada Re: Izabela SOWA 24.08.08, 19:44 Może i trochę jest podobna. czytałam wszystkie jej ksiazki. Zielone jabłuszko nie podobało mi się,reszta fajna. Odpowiedz Link
patchienka Re: Izabela SOWA 25.08.08, 08:06 moim skromnym zdaniem Sowa bije Szwaje na głowę. Dużo lepszy język, dowcip, styl, zmysł obserwacyjny. Ale prawdą jest,że bohaterki owocowej serii są młodsze od postaci kreowanych przez Szwaję- Malina tuż po studiach, Wiśnia na początku, Jagoda ma 30 lat, więc byc może dlatego zdecydowanie bardziej przemawiają do mnie, niż bohaterki Szwai. Odpowiedz Link
llidkao Re: Izabela SOWA 26.08.08, 06:47 Nie, nie, to raczej nawet nie kwestia wieku... Ja tam dawno byłam w wieku bohaterek, a owocowe dziewczyny, chociaż młodsze, bardziej mi się podobają od szwajowych. Tak jak napisałaś na początku postu: Sowa jest po prostu "smaczniejsza". Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Izabela SOWA 25.08.08, 10:06 Ja wprost przepadam za Maliną-świetne dialogi i duzo mądrych myśli /wbrew pozorom/ Wisnia tez bardzo fajna.Dwie pozostałe podobają mi sie mniej.Kiedys były b.tanio w serii"literatura w spódnicy" Odpowiedz Link
agaireszta Re: Izabela SOWA 26.08.08, 14:17 Czytałam owocową serię , niestety bez jabłuszka , bo nie udało mi się dostac Ale kto wie może jeszcze kiedyś Ja jednak wolę Szwaję Odpowiedz Link