Dodaj do ulubionych

Zmrok a Straż Miejska

IP: *.ip.netia.com.pl 01.09.11, 11:27
Wiem, że już jeden wątek dotyczący tejże "komórki miasta" już jest ale chciałbym opisać tu konkretny przypadek do jakiego doszło w ostatnim czasie po godzinie 20..
Miejsce akcji: Rynek - a dokładniej stragany

Grupka siedzącej młodzieży ochoczo spożywająca piwo, zachowująca się dość głośno, zaczepiająca ludzi (głównie płeć żeńską). Ogólnie "strach" tamtędy było przejść...
Po chwili w swojej srebrnej limuzynie pojawili się "czarni".. zrobili 2 rundki w okół Rynku, po czym spokojnie odjechali Toruńską. Ów młodzież nawet nie kryła się z tym co akurat spożywali, puszki i butelki były doskonale widoczne nawet dla osób stojących po drugiej stronie ulicy...
Strażnicy Miejscy nawet nie próbowali podjąć interwencji... bo dla nich ważniejsze było to czy spacerowicz z psem ma woreczek na fekalia...

Chciałbym się zatem zapytać czy ów komórka miasta powołana jest po to by nadzorować właścicieli czworonogów i trzepania forsy na kierowcach, którzy z braku miejsc parkingowych często zmuszeni są zaparkować samochód w niedozwolonym miejscu?

Jeśli tak ma wyglądać ich praca, która przejawia się nagłą ślepotą w sytuacjach gdzie powinni zaprowadzić porządek by obywatele i turyści czuli się bezpieczniej to nie ma większego sensu ich dalej utrzymywać z podatków, na które większość z nas musi ciężko pracować.

To tylko jedna z wielu historii jaką pewnie można opowiedzieć o kompetencjach Straży Miejskiej. Pewnie pojawią się głosy obrońców w stylu "trzeba było zadzwonić i zostawić zgłoszenie pewnie by się tym zajęli... ". Tylko po co dzwonić skoro byli na miejscu i musieli to widzieć chyba, że ich uwagę przyciągają jedynie spacerowicze z pieskami...

Poza tym po co utrzymywać tylu strażników miejskich penetrujących miasto za dnia, gdzie wyżej opisanych sytuacji jest znacząco mniej a gdy robi się ciemno, Straż znika wraz z zachodzącym Słońcem...

-----------
Pozdrawiam
Oburzony podatnik.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mich Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.play-internet.pl 01.09.11, 12:26
      Zgadzam się z przedmówcą straż to typowe ciołki, też kilka razy widziałem sytuacje jak bali się zainterweniować. Śmiech na sali w końcu mają broń i pałki więc powinni działać a nie tylko trzepać mandaty za parkowanie, za psie kupy i inne beznadzieje. Panowie wziąć się do roboty a nie żerować jak pijawki na normalnych ludziach!!!!!
      • Gość: oko Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.tvgawex.pl 01.09.11, 12:40
        Miałam podobny przypadek przy jednym z marketów, przyjechali zobaczyli i odjechali. Ale zadzwoniłam do SM i powiedziałam telefonicznie o tej sytuacji i podziałało, od razu przystąpili do interwencji. Trzeba na tchórzy dzwonić - zgodziłeś się na psa to teraz szczekaj a nie uciekaj , bo zgodziłeś się za psi grosz robić hi hi..
    • Gość: :( Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.play-internet.pl 01.09.11, 12:41
      Jestem tego samego zdania. Po co utrzymywać z naszych pieniędzy ludzi którzy nie potrafią rzetelnie wykonywać swojej pracy. Rozumiem, że złe parkowanie potrafi być sporym zagrożeniem zwłaszcza gdy nie myślący kierowca zastawia jedyną drogę pożarową lub gdy stwarza zagrożenie ruchu drogowego ale jeśli parkuję auto na wytyczonym do tego miejscu i po stwierdzeniu, że nie mam ani grosza w portfelu i idę rozmienić gdzieś ostatnie wcześniej wypłacone z bankomatu 20 zł. uiścić tą opłatę parkingową a za szybą znajduję tylko wezwanie do zapłaty to krew mnie zalewa, że służba, która została utworzona po to aby dać wsparcie policji i czuwać nad bezpieczeństwem moim i mojej rodziny jest jedynie aparatem ściągania pieniędzy od ludzi dla których każdy grosz jest na wagę złota. Szkoda tylko, że z takim zapałem nie wychodzą na nocne patrole (bo przecież przejażdżka samochodem kilka razy wokół rynku to nie patrol tylko wycieczka krajoznawcza). Pewnie znajdzie się sporo osób, które się nie zgodzą z moją opinią ale przecież mamy wolny kraj (czego dowodem jest choćby dzisiejsze święto) a po drugie wolność słowa i moje rozczarowanie nie pozwoliły mi nie zabrać głosu w tej sprawie. Dodam tylko, że pomimo tych słów krytyki muszę pochwalić służby policji, które moim zdaniem funkcjonują coraz sprawniej i w sposób przyjazny obywatelom.
      Pozdrawiam wszystkich, którym los naszego narodu nie jest obojętny.
      • Gość: fs Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.kpsi.pl 01.09.11, 13:02
        hahah strefą płatnego parkowania nie zajmuje sie straz miejska, najpierw sie dowiedz czym straz miejska sie zajmuje a potem komentuj, pozatym widzisz ze wjezdzasz w strefe to liczysz sie z tym ze trzeba placic, chyba ze na znakach sie nie znasz.
        • Gość: Do fs Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.play-internet.pl 01.09.11, 13:08
          Wystarczy zaparkować np w miejscu gdzie jest postój taksówek na rynku dosłownie na minutę i te nieroby już trzepią mandatami, właśnie to miejsce spodobało im się najbardziej. Albo inna historia Przeprowadzałem się i zaparkowałem samochód na chodniku (2koła na chodniku, 2 koła na jezdni wiec nie powodowałem ani utrudnień w ruchu ani przejścia pieszym) i co?? wystarczyło 5 minut (wnosiłem telewizor do mieszkania) i już znalazły się te Mendy w D... kopane. Takich to zwolnić w pizdu
    • Gość: uwaga Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.tvgawex.pl 01.09.11, 13:17
      Są od razu bo jest monitoring kolego :)
      Widziałem jak na grudziądzkiej dwóch łepków wychodziło z piwem i otworzyło sobie w bramie wzięli po łyku a za drugim pojawili sie czarni. Big Brader patrzy.
      • Gość: do uwaga Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.11, 09:30
        Bardzo dobrze, że mówisz "wyszło DWÓCH z bramy" (co prawda nie rozpisujesz się więcej czy spokojnie szli czy też byli mniej kub bardziej agresywni) i ich zwinęli dzięki kamerą.... Zakładając ten wątek chciałem zwrócić uwagę na inny dużo bardziej poważny problem - braku reakcji w obliczu realnego zagrożenia dla obywateli i wyboru przez strażników wygodniejszych dla siebie spraw oraz nagłej ślepoty na większe wyzwania(woreczek dla psa, źle zaparkowany samochód) - może kieruje nimi strach? i grupa młodzieży przewyższająca liczebnością patrol jest poza ich zasięgiem?
        Ilu w tej chwili jest strażników miejskich w czynnej służbie? Czy gdzieś można znaleźć rozpiskę w jakich ilościach o danej porze strażnicy pełnią służbę? (w dzień powszedni bez imprez lokalnych)
        Straż miejska została powołana w konkretnym celu i w mojej opinii wypełniają swoją funkcję w mniej niż 40%.
    • Gość: antyk Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.opera-mini.net 03.09.11, 10:45
      zgadzam się! jakiś czas temu nieopodal placu zabaw koło 23 h wyrzuciłem niedopałek papierosa. Pech chciał że jechali ulicą i co?oczywiście 50 zł mandat za zasmiecanie(chociaż w promieniu mojego wzroku brak kosza na śmieci). W czasie wypisywania owego mandatu było słychać przekleństwa i przewracające się śmietniki (na 22 stycznia). Mówię im ze powinni chyba tam pojechać...powiedzieli mi że teraz zajmują sie mną! kpina w "biały dzień"
      • at31sta Re: Zmrok a Straż Miejska 04.09.11, 14:07
        Ciekawe spostrzeżenia. Szkoda tylko że robią wrażenie na normalnych ludziach, a SM ma to gdzieś. Ważne tylko żeby pensja była. Wstyd, że jednostka powołana do pilnowania porządku potrafi jedynie wlepiać mandaty za psią kupę i źle zaparkowane samochody. Może czas najwyższy żeby ktoś skontrolował jak faktycznie wykonuje swoje obowiązki ta formacja. Wnioski powinny być poparte konsekwencjami dla poszczególnych pracowników, a nie tylko na papierze....
    • Gość: hmmm Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.tvgawex.pl 05.09.11, 09:16
      A Ty jako zwykły obywatel co robisz by żyło nam się lepiej , bezpieczniej...?
      Obserwujesz i komentujesz ... na tym koniec ... nie stać cię żeby podejść , stanąć w obronie kobiety , zwrócić uwagę ... ?
      Ja widząc taką sytuacje sam bym podszedł i powiedział co myślę .... odrazu w pysk nie dostaniesz ... więc następnym razem interweniuj a nie czekasz ...
      Twoją kobietę by zaczepiali .... i też byś siedział cicho ?
      • Gość: 123 Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 10:15
        at31sta >>> "Singapur ma opinię najbezpieczniejszego i najczystszego państwa na świecie, a wszystko to dzięki rygorystycznym przepisom prawa i stanowczości ich egzekwowania. Kara śmierci grozi za posiadanie broni bez zezwolenia, morderstwo, gwałt, rozboje i przemyt większej ilości narkotyków, a także za korupcję wśród urzędników. Za wybryki chuligańskie mniejszego kalibru stosowana jest kara chłosty. Zakazane jest jedzenie w środkach komunikacji miejskiej, wyrzucanie niedopałków na ziemię, zaśmiecanie ulic. Grożą za to wysokie kary. Do Singapuru nie powinno się wwozić gumy do żucia. W latach 90-tych wprowadzono zakaz jej importu, nie można jej w ogóle dostać w sklepach." (...)

Wykreślić "posiadanie broni" i "przemyt większej ilości narkotyków" i jak dla mnie mamy całkiem fajne zasady... pozostaje jednak kwestia egzekwowania wyżej wymienionych...
        • Gość: tinky Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 12:30
          Kara śmierci - jak najbardziej, ale za morderstwo, nie za zabójstwo, za gwałt również ban. Co do wybryków chuligańskich, kradzieży itp. to dobra jest chłosta, upublicznienie mordy w mediach itp.
          • Gość: taaaa Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.chelmno.mm.pl 06.09.11, 00:02
            Dopiero by się zaroiło od postów...
            • Gość: :) Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.tvgawex.pl 06.09.11, 07:51
              Dokładnie!
              • Gość: 123 Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 11:14
                Mówię Wam, w wielu kwestiach warto "czerpać" pomysły ze Wschodu, a dokładniej z Azji (Malezja, Singapur, Hongkong etc.). To tam jest rozwój, nowe technologie, kultura itp., Europa na czele z UE to jedno wielkie zadupie, tutaj nie buduje się drapaczy chmur, a tworzy głupie prawo... Wystarczy tutaj wspomnieć ostatnią masakrę w Norwegii, sprawcy grozi ileś tam lat więzienia, kara śmierci to dawno zapomniany zwyczaj, ludzie są zniewoleni i ogłupieni, tak przesadnie dba się o bezpieczeństwo (obowiązkowe pasy, kaski i inne głupoty), że nawet pierd...nego zbrodniarza, gwałciciela, czy pedofila się zagłaszcze, bo mamy "cywilizację", prawa człowieka i inne debilizmy... Popatrzcie również na kraje arabskie, tam nie ma domów dziecka, sieroty przygarnia najbliższa rodzina, za gwałty, pedofilie itp. sprawca musi się liczyć z wyrokiem ulicznym...
            • Gość: mol Re: Zmrok a Straż Miejska IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.11, 18:05
              Jeszcze się taki nie narodził co by wszytkim dogodził. Ludzie za dużo narzekają..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka