Dodaj do ulubionych

Miasto głuchych?

10.09.12, 08:32
Kilka dni temu miałem nieszczęście przebywać tuż pod ratuszem o godzinie 12... Hejnał.
Pamiętam kiedy można było tego hejnału odsłuchać z przyjemnością, a nawet z pewnym dreszczykiem (bo co by nie mówić hejnał mamy piękny). Ale minęło. Technika zawiodła, wyobraźnia zawiodła, słuch zawiódł. Zamiast przyjemnego hejnału mamy teraz coś, czemu niewiele brakuje już do trąb jerychońskich. Dzwony wbijają się w bębenki niczym zardzewiałe gwoździe, a świdrujące dźwięki trąbki stały się nieznośne - i to już nie z powodu fałszów wynikających z przesterowania i rzężących głośników, ale zwyczajnie i fizycznie stały się bolesne. Nie wiem jak na hejnał reagują dzieci, starsi z aparatami słuchowymi, nie wiem jak te dźwięki znoszą mieszkańcy - można im tylko współczuć.
Jak dotąd mówiono o trudnościach, a właściwie niemożliwości wyregulowania tych dźwięków, co jest dla mnie -nazwę to najdelikatniej- lekko niezrozumiałe. System nagłaśniający bez potencjometrów? Kuriozum.
Mówiono również, że głośniejszy hejnał dalej się niesie... Może i powinien nieść się choćby pod sam Kraków, ale litości, czy konieczne jest by w tym hałasie nie dopuszczano do głosu zdrowego rozsądku? Czy może już wszyscy pogłuchli? Czy wyobraźnię wymiotła fala uderzeniowa? Ludzie powinni być ściągani na rynek, a nie z niego przeganiani!

Apeluję, proszę - ściszcie. To nic, że nie hejnał będzie słyszalny jedynie na starówce, nikt szkody z tego powodu nie odniesie, a wręcz przeciwnie - starówka zyska klimat, mieszkańcy poczują ulgę, a goście przestaną zatykać uszy.

Pozdrawiam
Grzegorz
moje-chelmno.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: Miasto głuchych? IP: 89.231.151.* 10.09.12, 16:36
      Nie masz racji, to jest miasto EMERYTÓW i oni muszą słyszeć, bo zapomną na kogo głosować.
      A tak swoją drogą, to nie masz większych pierdoł, żeby się czepiać? Porąbani ludzie , i jak tu im dogodzić? Chyba tylko Toruńska rozwiąże problemy.
      • Gość: 123 Re: Miasto głuchych? IP: *.tvgawex.pl 10.09.12, 18:20
        proponuje przyjść o 12 np. koło "Żabki" i "Familii" (tam jest skierowany głośnik) podczas hejnału i porozmawiać. Współczuje ludziom tam mieszkającym.A wystarczyło by podnieść głośnik wyżej (dźwięk by się inaczej niósł),a nie skierować go w dół...
        • Gość: januszsz Re: Miasto głuchych? IP: *.chelmno.mm.pl 11.09.12, 11:34
          ale macie problemy :)
    • Gość: dd Re: Miasto głuchych? IP: 89.231.149.* 11.09.12, 13:02
      zły tytuł , powinno być -"miasto głupich', etc.
      • Gość: xyz Re: Miasto głuchych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.12, 13:04
        zgadzam się nieraz się przestraszyłem idąc rynkiem o 12 godzinie.
        Wystarczy troche zciszyć i wszyscy byli by zadowoleni.
        Narzekać można dla dobra wszystkich.
        Pozdrawiam tych co narzekają na narzekanie!
    • Gość: Kasisko75 Re: Miasto głuchych? IP: *.tvgawex.pl 11.09.12, 22:45
      Zgadzam się z założycielem tematu.
      Sądzę, że nie tylko hejnał jest za głośny, ale także bicie nagranego dzwonu zegara. Komu ma to służyć i w jakim celu? A może już całkiem chcemy wykurzyć turystów z naszego miasta? Podziwiam tylko mieszkańców i sklepikarzy z Rynku i okolicznych ulic, że nie złożyli jeszcze skargi. Poważnie. Może należałoby się zastanowić nad napisaniem petycji do władz?
      Proponowałabym inne wyjście - ściszyć i powrócić do dawnego systemu, gdy hejnał był grany na cztery strony świata. Wtedy usłyszano by go zapewne ze wszystkich okolic.
      Potencjometr w XXI w. to może luksus dla Burmistrza, ale może parę złotych znalazłoby się w kasie?
      • Gość: JAK Re: Miasto głuchych? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.09.12, 16:56
        Kurde co wy chcecie od poziomu nagłośnienia naszego hejnału i kurantów??? Jest super. Można przyzwyczaic się do tego jak do zegaraz kukułką
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka