Dodaj do ulubionych

Widziane z boku

IP: *.play-internet.pl 24.03.13, 10:08
Na spotkaniu w Relaksie 21-03 byłam, zobaczyłam, wyciągnęłam wnioski. Nie jestem zainteresowana w prowadzeniu handlu ale chcę mieć możliwość zakupu płodów rolnych w miejscu posiadającym wielowiekową tradycję czyli na płycie Rynku. Znam wszystkich znaczących i biorących udział w tym spotkaniu (często osobiście). Obserwowałam kto z kim i skąd przychodzili i dokąd wracali po spotkaniu.( Burmistrz, kilku radnych i Panie z "przemysłówki" - do UM na dalsze uzgodnienia). Obserwowałam zachowania w czasie spotkania i to odsunięcie kawy przez Burmistrza - przecież ze swołoczą pić nie będzie. Bardzo podobało się mnie spacyfikowanie p. radnego Stachewicza, który w dawnym ustroju wręcz szalał na sesji Rady Miasta (pamiętamy te występy). Peany Pań z" przemysłówki" na cześć Burmistrza takie przesłodzone i ciągle na spotkaniach powtarzane - jakby wyuczone z kartki napisanej przez zainteresowanego a następnie podziękowania od Burmistrza dla w/w Pań (czy za wprowadzanie zamieszania wśród handlujących wszak podobno One są zadowolone a sprzedawcy płodów rolnych dla ich samozadowolenia mają zginąć) - " to widać, słychać i czuć...". Zastanawia mnie nagła dobroć radnego P. Kordowskiego do załagodzenia konfliktu - chciałabym wierzyć, że to szczere ale od jednej wypowiedzi na sesji Rady Miasta więcej głosu w tej sprawie nie zabrał chociaż minęło kilka miesięcy -czyżbym się pomyliła w ocenie sytuacji - daj Boże, ano poczekamy, zobaczymy. Mam wrażenie, że prowadzący targowisko lekko się pomylił podając liczbę handlujących, czy aby na pewno podał liczbę osób handlujących a nie liczbę stanowisk zajmowanych przez handlujących - a to bardzo duża różnica i wykorzystywanie tego rodzaju niedokładności wprowadza w błąd mieszkańców. Jak daleko jest szczera wypowiedź Burmistrza o jego niezwłocznym zaangażowaniu w przeniesienie targowiska na Rynek - przekonamy się, ja osobiście wątpię w szczerość Jego wypowiedzi. Zapraszam do napisania Waszych odczuć. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: widziane za miedzy Re: Widziane z boku IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.13, 11:17
      Mowiac prosto, po ludzku, burmistrz dostal ostatnia szanse i jesli w ciagu 2 tygodni nie udowodni,nie poczyni zdecydowanych krokow w celu powrotu targowiska, bedzie mogl juz sie tylko przygladac temu co sam rozpetal.A ma sie czym poszczycic, zaslog i osiagniec, zawodowych i prywatnych nazbieralo mu sie tyle, ze relacje beda mogly sie ukazywac w odcinkach.
      • Gość: do widziane zza mi Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 11:50
        to jest zwykły szantaz :)
        • Gość: neo Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 12:05
          To prawda, ze handel na rynku ma swoja tradycje. Pamietam jako dziecko chodzilem na targ z babcią kupic ziemniaki, pomidory, miód. To co zobaczylem 2 tyg temu (bylem tam pierwszy i zapewne ostatni raz) na nowym targowisku przypominalo sceny z horrorow o zombie ! bylem jednym z dwojga klientow i nie wiedzilam gdzie skierowac glowe by uniknąc "glodnego" wzroku sprzedajacych ktory sugerowal pytanie : czy kupisz pan cos u mnie ? takich scen nie pamietam z targowiska na rynku ! pamietam raczej kolejki po warzywa i inne produkty
          • Gość: lis Re: Widziane z boku IP: *.chelmno.mm.pl 24.03.13, 14:59
            A gdzie teraz zaopatrujesz się w warzywa?A może aktualnie nie masz potrzeby ich zakupu? Bzdury klepiecie na temat starego rynku.Dobrze się stało,że go wyprowadzono. Jak ktoś chce coś kupić to ma takie możliwości .Rynku nie zlikwidowano tylko go przeniesiono.A zresztą czy tylko na rynku można było dokonać zakupu?Chełmno to nie metropolia tylko trzeba przejść się z centrum ok. 500m. a ci co mieszkają na osiedlach(a takich jest większość) to mają jeszcze lepsze możliwości bo mieszkają zdecydowanie bliżej.Mam już dosyć tego malkontenctwa handlujących drogimi towarami nie z własnego pola, tylko z hurtowni na ul. Przemysłowej itp.
            • Gość: za miedzy Re: Widziane z boku IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.13, 15:23
              Czy dotrze w koncu do ciebie ze zakupy na rynku dla mieszkancow chelmna byly przyjemnoscia,pretekstem zeby ten rynek odwiedzic,spotkac sie ze znajomymi.A ty tak po chamsku bys ludzi pozamykal w ich blokowiskach i proponujesz im szaber plac ,wygwizdowo przy biedronce.Od razu widac ze pochodzisz gdzies z za Buga i tego nie rozumiesz, myslisz ze pelne koryto to wszystko.Zrozum zakuta palo,ze wazny tez jest nastruj ,koloryt,targowisko na rynku bylo sercem miasta,miasta ktore dzieki garstce takich durniow jak ty umiera.
              • Gość: cch Re: Widziane z boku IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.13, 17:56
                Też jestem mieszkańcem Chełmna i nie potrzebny mi zasyfiały rynek do spotkania się ze znajomymi,wręcz przeciwnie.
                • Gość: do cch Re: Widziane z boku IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.13, 18:31
                  zasyfialy jest twoj sposob myslenia
                • Gość: kj Re: Widziane z boku IP: 89.231.149.* 24.03.13, 20:17
                  Tobie do spotkań ze znajomymi wystarczy pewnie zasrana budka z piwem .chełminiaku z przypadku
                  • Gość: cch Re: Widziane z boku IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.13, 17:25
                    Coś nie tak z twoim myśleniem,przecież jestem przeciwny budkom!,straganom i innemu podobnemu syfowi.
              • Gość: do zza miedzy Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 09:54
                jak jestes zza miedzy to dlaczego zabierasz glos w sprawie ktora cie nie dotyczy?
                nie ublizaj nikomu od "<zakutych pal> bo sam zbytnia inteligencja nie grzeszysz,
                ba! nawet niedouczony jestes pisze sie nastroj bo nastroje.........................
          • Gość: miesz..... Re: Widziane z boku IP: *.tvgawex.pl 24.03.13, 15:15
            Tam jest smutno i na rynku jest smutno.........jeden wielki smutek!
        • Gość: widziane za miedzy Re: Widziane z boku IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.13, 12:12
          Jak wladza, takie argumety! o jakim szantazu mowisz? przeciez burmistrz zawsze zabiegal i staral sie by o Chelmnie w mediach bylo glosno.Na stronie UM szczycicie sie nawet kiedy i jaka stacja ,czy program TV odwiedzily miasto.Prosze rozumiec termin 2 tygodni jako czas po ktorym zaczna sie spelniac wasze mazenia ,a co niektorzy doznaja naprawde zaszczytwow.
    • Gość: mi Re: Widziane z boku do Obywatelki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 15:17
      Dziękuję Ci Obywatelko za tak szczegółową relację. Szkoda, że tego osobiście nie widziałem. Mam nadzieję, że to ktoś jakoś uwiecznił.
      Uważam, że takie zachowanie jak opisujesz nie mogło być jednak spontaniczne.
      Rysując psychologiczny portret Pań z " Przemysłówki" to wydaje mi się , że albo:
      - nieźle odegrały teatr zaangażowanych ( niegdyś bywały ." płaczki "na pogrzebach, które wspaniale grały smutek) - do roli aktorów teraz nawet przysposabiają Uniwersytety Trzeciego Wieku (i chwała im za to!!) , więc może Panie zdobyły tam swe dość kiepskie jednak aktorskie kwalifikacje albo
      - zostały nieźle zmanipulowane i szły za wodzem w ogień albo
      - są jakoś zależne np.chcą wydawać swój nieschodzący towar dla biedniejszych, ( jak darmowe to niech się przecież cieszą) wystawiać potem faktury ( może nawet wyższe) , które refunduje im Urząd Miasta
      - może chcą być nadal dalej od czujnego oka Urzędu Skarbowego...

żadne inne wytłumaczenie takiego zachowania mi do łowy nie przychodzi .

Ale może kierowały się zupełnie czymś innym, bo czego się nie robi gdy w perspektywie ( po spotkaniu) jest wspólna kawa w UM z władzą...

oj naiwne, naiwne , naiwne.......
      • Gość: Chelminiak Re: Widziane z boku do Obywatelki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.13, 15:25
        A ja to skomentuje krotko kto to miasto pokaral takim nieudacznikiem czas na zmiany ten niech sie dalej zajmuje fikolami tymi i tamtymi
        • Gość: babcia Re: Widziane z boku do Obywatelki IP: 89.231.149.* 24.03.13, 16:56
          Nie dla powrotu handlu na rynek, kupujmy tam gdzie taniej, a przyjemność wolę sobie zrobić w innym miejscu niż na rynku.
          • Gość: do babci klakierka Re: Widziane z boku do Obywatelki IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.13, 17:13
            Oj biedny psie i klakierze! To juz tak nisko upadles, ze musisz sie podawac za wlasna Babcie ktora lubi sobie dobrze robic w innym miejscu. Co za obrzydliwosc ,no coz chorob dziedzicznych sie nie wybiera
    • Gość: gość Re: Widziane z boku IP: 89.231.148.* 24.03.13, 17:40
      Fajnie i bardzo mądrze ujęte .Też byłem na tym spotkaniu i przykro było patrzeć jak panie z przemysłówki wdzięczyły się do burmistrza .odnośnie handlujących to sprawa wygląda tak wolna amerykanka każdy obstawia tyle stoisk ile mu się podoba ,płacisz za dwa a obstawiasz sześć ,sztuczny tłok i wydaje się że targowisko pełne a w rzeczywistości handlujących jest garstka .
      • Gość: ne Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 17:48
        No chyba duży kasjer z targowiska pobiera należycie opłaty, czyżby nie??

Bo na pozór niby przyjaciel ... miasta .. to chyba jest uczciwy i należycie pracuje, nie doprowadzając do uszczuplenia dochodów miasta.

Jak to jest naprawdę?????
        • Gość: do Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 19:56
          Aktywistki z Przemyslowki chyba by nie oszukiwały WŁADZ i MIASTA zanizajac swoje oplaty i zajmujac wiecej miejsca na targowisku niz oplacaja.

Takie sa przeciez LOJALNE!!!!
          • Gość: xyz Re: Widziane z boku IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.13, 20:11
            Juz niebawem przeprowadzka .Proponuje by aktywistki z " przemyslowki" zostaly na wygwizdowie kolo biedronki.Jesli im sie tam tak bardzo podoba i maja od burmistrza uzytkowanie wieczyste,trzeba Baby zrozumiec.Gorzej tylko jak im sie umowa z miastem skonczy i bedzie trzeba zaczac naprawde zajac sie handlem.
    • Gość: cmr do obywatelka Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 26.03.13, 09:41
      Wszystko na to wskazuje, że miała Pani słuszne wątpliwości. Jak wieść miejska niesie radny Kordowski wycofał się z obietnicy " załatwienia " projektu dobudowania nowych straganów na Rynku. Nic dodać, nic ująć bo obietnica była złożona publicznie.
      • Gość: oj chyba nie Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 10:51
        BO czyżby : Też się dał zmanipulować??? Czy się sprzedał ????Czy jest kłamcą?????

Jak to prawda to chyba jeszcze bardziej pochyli się do ziemi by nie patrzeć ludziom w oczy!!!

Ale może po Wielkanocy jednak zapanuje zgoda i radość!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bo jak się zastanowić to co nimi wszystkimi kieruje ????
    • Gość: ja Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 14:51
      ja nie wierze ze bedzie znow targowisko kolejne oszustwo z ich strony!!!!!!!!!!!!!!!!!mowili to dla swietego spokoju zeby ludzie ich blotem nie obrzucili nie wierzcie w to !!!!!!!!!!!!chelmno juz sie skonczylo !!!!!!!!!!!!!
      • Gość: nie Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:07
        A może oni już się skończą ... czas wyczekiwania mija, napięcie rośnie
    • Gość: obywatelka do oj c Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 26.03.13, 16:46
      zmanipulowany?. Nie......raczej wdzięczny. Ten pan wie jak wykorzystać każdą sytuację, i właśnie to zrobił,a że przyjaciel architekt nic o tym nie wie i co z tego a kupcy to kupili. Chyba pan nie wierzy.że radnego Kordowskiego obchodzi los producentów rolnych i kupców.A że projekt upadnie no cóż,trudności prawno-administracyjne. Ale jak się starali......Pozdrawiam.
      • Gość: oj Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 17:48
        Jak za trzydzieści srebrników??????????????????

Smutne , że tak nisko ludzie upadają... gdzie chociażby lokalny patriotyzm... już tego nie uczą w szkole? gdzie honor ??
        • Gość: zrj Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 26.03.13, 18:42
          A kto ma uczyć jak w Radzie Miasta łącznie z Burmistrzem jest 11 nauczycieli w ramach wdzięczności za naukę dzieci i wnuków wyborców.
          • Gość: xyz Re: Widziane z boku IP: *.dip.t-dialin.net 26.03.13, 22:53
            Miejsce nauczycieli powinno byc w szkole, eksperyment,ewenement podejrzewam w skali co najmniej polskiej ,zakonczyl sie katastrofa.Pomyslcie o ludziach,mieszkancach,dajcie temu maiastu szanse,nadzieje, odejdzcie.Moze znajda sie tacy ktorzy maja pomysl,chec jak to miasto odrodzic.Ludzie dla ktorych diety,czy pensja burmistrza sa nieistotne,ludzie ktorzy sa finansowo niezalezni i chca miastu,mieszkancom pomoc.
            • Gość: nn Re: Widziane z boku IP: 89.231.149.* 03.04.13, 12:17
              eee, ja chce żeby burmistrz zarabiał , ale czemu nie 6 tys ( mało?). I niech pracuje na rzecz miasta. Atu 12 tys i ch...nia! NO TO COŚ NIE TAK.
    • Gość: obyw. do Radnych Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 09.05.13, 17:24
      Od niemal roku , dość uważnie ,przysłuchuję się obradom sesji miejskich , w których Państwo z racji otrzymanego mandatu wyborczego uczestniczycie .Jedni bardzo aktywnie inni wcale (oko kamery wszystko widzi i rejestruje - niestety). No cóż jak to w życiu bywa , są ludzie pracowici i są tacy ,którzy tylko podnoszą i opuszczają ręke . Jednakże wśród naszych pracowitych Radnych ,są też tacy , którzy sprawiają wrażenie ( nie mylić z Radnym M. Wrażeniem ), o którym potem ,bardzo obiektywnych , sprawiedliwych i najlepiej wszystko wiedzących, jakby było tego mało wykorzystujących do tego swój elektorat ,którego są przecież reprezentantami wygłaszając niby to ich opinie .Opinie oczywiście negujące niemal wszystko co dobre ,sprawdzone , potrzebne chociaż bardzo stare (handel na płycie Rynku) i tylko te opinie powtarzacie jak mantrę, a przecież nikt nie uwierzy ,ze w Chełmnie są sami przeciwnicy handlu na płycie Rynku. Teraz trochę o kulturze , nawet nie tej politycznej (wielu z Państwa nawet nie wie co to jest ,mniejsza o to),tylko takiej zwykłej przynależnej chyba każdemu człowiekowi ,chociaż od Was Radnych w większości nauczycieli spodziewać by się należało nieco wyższej i kultury , i taktu i , dyplomacji i,zrównoważenia i pokory też. Mimo dobrego słuchu nie słyszę , mimo dobrego wzroku nie widzę . To przygnębiające i smutne ze tak może człowiek traktować drugiego człowieka . Już Państwo Radni wiecie do kogo i o kim te słowa . To , Ze ktoś mówi wolno (znacie przyczynę) może czasami nieskładnie ,może i wykraczając poza temat ,może czytając pytania z kartki i co z tego .To mają być powdy takiego traktowania wyśmiewania , szydzenia,kręcenia głowami. Wstyd mi za Was Szanowni Radni ,a zwłaszcza wstyd mi za Radnego a to niespodzianka W Piotrowskiego ,którego przez wiele lat miałam za człowieka o wysokiej kulturze osobistej.Jakże się pomyliłam. O Radnym M. Stachewiczu dwa słowa.............."przy takiej sztuce , trudno o kulturę"(trochę więcej niż dwa ,ale niech tam). Ludzie co się z Wami porobiło?. Do Pana Przewodniczącego też mam słówko , może się Pan w końcu postawi i powie dość,a do Radnego M .Wrażenia , niech Pan pozostanie sobą i nie zwraca uwagi na prześmiewcówbo nie wiedzą co czynią i zdrowia życzę a Państwu Radnym długich chwil w zadumie, a czytającym dziękuję za uwagę i gorąco pozdrawiam ,bo podono pogoda ma się nieco popsuć (oby nie pogoda ducha). Cześć wszystkim. l
      • 1chelminiak Re: Widziane z boku 09.05.13, 20:18
        Jedn z nielicznych uczciwych i z powolania to radny Wrazen
        • Gość: P. Wrażeń Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 21:13
          Można by powiedzieć , że jako jedyny P. radny Wrażeń zrobił na mnie nie raz pozytywne WRAŻENIE . Jako jedyny nie boi się zadawać niewygodnych pytań,żąda wyjaśnień ważnych dla mieszkańców spraw . Nie mydli oczu slajdami, wycinkami prasowymi, nie kończącymi się monologami..
          Też chyba jako jeden z nielicznych odważnie stanął po stronie ludzkiego rozsądku i nie szczędził czasu by wspierać kupców w powrocie na Rynek.
          Śmieszą mnie Ci radni którzy próbują go " stłamsić może jest po prostu niewygodny. Zamiast grzecznie cicho siedzieć i podnosić rączkę jak większość to on drąży i drąży. Nieważne, że wolno , nieważne czy z kartki , czy bez, ważne, że potrafi sam stanąć naprzeciwko wielu , którzy tylko czekają , by się może głupio pod nosem uśmiechnąć lub może głupio coś dociąć.
          P . Wrażeń proszę tak trzymać!!!
          Nędzny nauczyciel jak nie ma nic sensownego do powiedzenia, nie potrafi rozwiązać problemu lub problem jest dla niego niewygodny mówi zazwyczaj do ucznia " no wyjmij ręce z kieszeni "jak ze mną rozmawiasz.

To jest taka niska zagrywka mająca tylko zbić biednego ucznia z tropu.

Może kiedyś dotrze , że Pan nie jest jakimś miernym uczniem tylko bardzo aktywnym członkiem " Wysokiej Rady" takim samym jak P. Stachwicz, Kordowski , Piotrowski , czy inni..
          A ich ton jaki widzę na video w stosunku do Pana może jest świadectwem ich kultury, może wysokiego poziomu stresu wynikającego z Pana niewygodnych pytań a może to nerwowość , że Pan przedłuża sesję a można by już do domu w końcu .. wszystko ustalone.
          POWODZENIA W DZIAŁANIACH W KOLEJNEJ KADENCJI!!!!!
          • Gość: Popieram Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 21:18
            Całkowicie popieram co napisano w poście wyżej.

Pan Radny Wrażeń nie musi tworzyć KOMITETU POPARCIA SWOICH DZIAŁAŃ I SWOJEJ OSOBY jak robią to inni

On ma bardzo wielkie poparcie wielu ludzi.

Chciałoby się powiedzieć..... po odważnych wypowiedziach Pana poznajemy i doceniamy.
            Dzięki.
            • Gość: Do Obyw. Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 22:30

Mądry Radny wie, że zgodnie z prawem :

"nie jest jednak związany instrukcjami wyborców".

Proponuję ( dla przypomnienia) dokształt w kilku slajdach z Ustawy o samorządzie, może się niektórym oczy otworzą, do czego zostali powołani i jaką przysięgę składali.... i może woda sodowa nie będzie uderzać...
              • Gość: wyborca Re: Widziane z boku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.13, 12:05
                Nic nie zmienicie. Tym bardziej że następnym radnym też zmienią się poglądy z czasem.
          • Gość: zzz Re: Widziane z boku IP: 89.231.148.* 10.05.13, 13:08
            Jeżeli głupota jest cnotą to masz rację broniąc radnego Wrażenia.
            • Gość: Do zzz Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.13, 13:28
              Jeżeli to co nazywasz " głupotą " ma prowadzić do poznania prawdy to to jest cnota.

Niestety jak widzimy wykształcenie pedagogiczne nie zawsze eliminuje głupotę.

Pozdrawiam
            • Gość: do zzz Re: Widziane z boku IP: *.sat1bayern.de 10.05.13, 13:42
              Jesli miernota,ignorancja,asekuranctwo,samouwielbienie,debilizm sa dla ciebie cnota, to bedzie dla wszystkich lepiej zebys ten monolog prowadzil ze soba w domu . Radnego Wrazenia nikt nie musi bronic.Swoja postawa zasluguje na najwyzszy szacunek.Wyborcy napewno mu za wszystko podziekuja w odpowiednim czasie.
              • Gość: abs. do zzz Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 10.05.13, 14:21
                Witam, dawno Pana z nami nie było, a M. Wrażeń to jedyny Radny ,który nam a w szczególności mnie bardzo dużo pomógł w wiadomej sprawie. Jest to prosty ,ale Wielki Człowiek. Pozdrawiam
                • Gość: abs do gość do zz Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 10.05.13, 16:47
                  Przepraszam,poprzedni mój wpis miał być do poprzednika ,a Ciebie zzz nie znam a już chyba nie lubię.
                • Gość: abc Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.13, 12:08
                  Często oglądam relacje z R.M. Proszę o pokazanie w jakich sprawach radny Wrażeń wykazał swoje wychwalane przez Was kompetencje. Ja ich nie zauważam. Często porusza tematy błahe, nieistotne. Bardzo często wykazuje, że nie rozumie otaczającej go rzeczywistości.
                  • Gość: abc Oglądaj Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 17:08
                    To obejrzyj video z sesji jeszcze raz , jak nie zauważysz, to jeszcze raz , jak nie zauważysz to jeszcze raz...

Na maturze jest czytanie ze zrozumieniem , tu bedzie ze zrozumieniem.
                    Podobno nie jest proste bo trzeba zanc odpowiedni klucz.
                    ( no ale nie wszyscy zdaja mature)

Jezeli Ty nie szukasz klucza a ktos Ci go sugeruje to nie bedzie Ci latwo zauwazyc pozytywnej postawy radnego Wrazenia.
                    Ale sobie popatrzysz przy okazji na inne ciekawe postacie, niektore z nich juz co prawda nie wszystko pamietaja, niektore nie pamietaja co podpisywaly kilka lat temu...
                    Ale bardzo interesujacy material do ich oceny...
                    Pewno nie poznasz wszystkich radnych bo czesc sie nigdy nie odzywa, ale za to glosuje jak trzeba..

.
                    • Gość: Do abc rodzaj: Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 18:00
                      Ja bym wyroznil, nie baczac na wyksztalcenie podagogiczne, czy nie:

- lizuskow, gotowych zrobic wszystko, zawsze po linii, nawet osmieszac innych
                      - grzecznych, nie narazajacych sie
                      - grzecznych, cichutkich ,nie wychylajacych sie
                      - potrafiacych zapytac o rzeczy niewygodne, nawet kosztem docinek innych..

Moze sa taz inne rodzaje ..

Do ktorych Ty bys sie zaliczyl??
                      • Gość: Przepraszam abc Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 18:03
                        Post wyzej nie do abc tylko z do zzz
                      • Gość: dgf Re: Widziane z boku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.05.13, 18:26
                        poza rodzajem( w handlu okreslono by pewnie bezgatunkowy) tandem stachewicz-piotrowski
    • Gość: zbynek562 Re: Widziane z boku IP: *.204.72.152.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.05.13, 20:08
      Jednak z boku widać lepiej.Dziękuję PANI-PANU[OBYWATELCE].Teraz wiem czemu tak szybko niektórzy,w tym handlowcy zapomnieli o nowych straganach przy ratuszy.Dziwi mnie tylko co te DAMY robiły w URZĘDZIE.O tej porze petentów się nie przyjmuje.Jakie sprawy i jak je załatwiały?No ale o to nich boli głowa ich mężów.Najpierw nie wypalił plan z konserwatorem,który wyraził zgodę na handel[nawet z ławek by tylko nie niszczyć płyty].Ale jak widać wtedy w URZĘDZIE urodził się jeszcze jeden szatański sposób.DAMY skutecznie podzieliły handlowców na 3 grupy.Tych co zostają,niezdecydowanych i tych co myślą o starówce i chcą powrotu.Mam cichą nadzieję ,że handlowcy wiedzą kto oprócz swojego czubka nosa nic po za nim nie widzą.Prożba do RADNYCH.Ustalcie nowy regulamin na nowy rynek.Wystarczy jeden punkt [co rok zamiana straganami,ci co w tym roku handluję przy BIEDRONCE w przyszłym przejdą na stragany od strony PKS].Jak DAMY się zgodzą zostajemy wszyscy na wygnanowie.Myślę,że wtedy SWOJAKI zmiękną.Wtedy szansę na zarobek by mieli wszyscy.
      • Gość: Do zby z boku Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 21:01
        Czy Pan jest jeszcze w stanie uwierzyć w jakieś ustalenia. I wchodzić w jakieś układy. Czy to co działo się do tej pory niczego Pana nie nauczyło???????????????????????????????????
        Czy jakieś dotychczasowe ustalenia zostały dotrzymane. Regulamin powstał 30 kwietnia dziś już prawie połowa maja, gdzie zarządzenie????
        Nie należy wierzyć w to co się chce wierzyć tylko patrzeć co się naprawdę dzieje.
        Nie można być takim naiwnym i łatwowiernym , bo się dostaje po....

Za plecami - ustalenia co poniektórych w urzędzie.... jak to super przy Biedronce... szkoda, że nie dodano, że niektórym , tyle do tej pory słów Pierwszego , radnego Kordowskiego rzucanych na wiatr...

Moje zdanie, zaobserwowane z boku -
        Jak widać do tej pory wszystko co się robi ma Was skłócić i pokazać, że nie warto wracać na Rynek, i ze Radni przecież chcieli ( przyjęli Regulamin) , Pierwszy niby chciał ( już, już miał wydać zarządzenie) , tylko Wam kupcom Rynek nie pasuje. Kupcy przecież chodzą i proszę - chcemy zostać, tak tu nam wszystkim dobrze.
        Dokonujcie P. Zby mądrych wyborów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Niech Ci co chcą zostaną , zobaczą jak długo dane im tam będzie handlować. A Ci co chcą i pytają pierwszego co się dziej i informuja o swoich chęciach powrotu.
        Dzięki temu tym razem oni przejdą - i wybiorą najlepsze pozycje na Rynku. Jak to powiedziano - ostatni będą teraz pierwszymi.
        O jakie proste wyjście.
        Sytuacja z targowiskiem przy Biedronce nie jest wesoła.
        Bo albo
        A- się zapłaci karę ( nie ma na razie z czego ) 125 000 za legalizację tego "bubla " albo ...
        B - targowisko przy biedronce będzie do rozbiórki.
        Nie ma opcji C !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Takie niestety są wymogi Prawa Budowlanego. Czy to się komuś podoba czy nie. Tu nie ma miejsca na interpretację. O to chodziło w tym prawie by nie było " samowolek" tylko wszystko w zgodzie z przepisami. Proszę poczytać w internecie o legalizacji samowili budowlanych to zobaczy Pan , że piszę prawdę.
        Słyszałem , że pierwszy nie ma ochoty płacić tej opłaty, pewno też nie przewidziano w budzecie na to kasy. . A więc jasne - w grę wchodzi TYLKO wariant B - TZN. ROZBIÓRKA.

I wszyscy Ci kupcy , nawet Ci co cichaczem byli w urzędzie i ci którzy uwielbiają to targowisko i nawet Pan placowy... zostaną niestety na lodzie.
        JEDYNE TARGOWISKO ZNIKNIE!!!!!!

Taka niespodzianka!!
        BO teraz działania chyba idą w kierunku, że TO OD WAS MA WYJŚĆ INICJATYWA BY HANDEL NA RYNEK NIE WRACAŁ!!!!!
        STĄD PISMA KUPCÓW NA SESJI, WIZYTY W URZĘDZIE. Temu to będzie mogło " ŁADNIE " posłużyć.
        No i niebawem może będzie tam przy Biedronce zamiast samowolki ......ładny hotel....( nawet kiedyś P. Radny Stachwicz o tym mówił )

A targowiska a Rynku ... już wtedy nie będzie, zmienią w tzw. międzyczasie zapisy dotyczące unijnych środków wydanych w Chełmnie na handel - na opcję "bez targowiska na Rynku "no bo - przecież kupcy nie chcieli wracać na Rynek. I brak odwrotu.

Taka to prosta dedukcja , że aż się dziwię , że nie widzicie co się dzieje, co się szykuje. Aż przykro patrzeć, jak można tak manipulować zwykłymi, zapracowanymi ludźmi.
        Jak łatwo dajecie się ....................ZAŁATWIĆ i jak łatwo wkrótce możecie zostać wszyscy wyrolowani..... czego oczywiście nie życzę.
        • Gość: zbynek562 Re: Widziane z boku IP: *.204.41.153.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.05.13, 09:16
          Dzięki [gościu] za PANA uwagi.Ja staram się wierzyć ludziom.Oprócz BURMISTRZA mamy jeszcze 15 radnych.Myślę,że wszyscy nie tańczą jak im pierwszy zagra.Jak by nie patrzał są to poważni ludzie, którzy też mają swój rozum.To ich wyborcy ocenią.Na SESJI RADY MIASTA radni zatwierdzili regulamin na stary rynek.Po 14 dniach miał się uprawomocnić.Mija to dziś czekamy na ruch BURMISTRZA.Mam nadzieję,że znowu BURMISTRZ ze swej buzi nie zrobi czterech liter.Chyba ma troszkę honoru.O tym,że BURMISTRZ gra nie fer [BARDZO CZĘSTO FAULUJE] to na pewno jako WEF-ISTA wie,że po 2 żółtych kartkach dostaje się czerwoną.Co naprawdę udało się,to to,że nas skłócił.Ale sam tego nie wykonał [użył do tego swoich ludzi].Każdy teraz z handlujących wie kto nas sprzedał i jaki ma w tym interes.Mam nadzieję,że w ten piątek będziemy handlować na starym rynku.Nie można się dziwić, że handlujący nie do końca znają wszystkie kluczki prawne stosowane przez BURMISTRZA.Nasze prawo jest tak zawiłe,że i niektóry prawnik ma kłopoty z jego interpelacją.Dlatego bardzo wierzę w DEMOKRACJĘ [tu zawsze wygrywa większość nad jednostką]Jeżeli przy jakimś głosowaniu zachodzi konflikt interesów[wiadomo BURMISTRZ powołuje,ale i odwołuje dyrektorów]nie każdy ma odwagę głosować inaczej niż pierwszy.Wtedy proponuje się głosowanie tajnie.Tego chyba statut nie zabrania.
          • Gość: obywatelka Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 13.05.13, 09:59
            Pierwszy tydzień maja musimy sobie odpuścić, zbyt dużo wolnego,drugi tydzień maja ,być może uchwała została "dokoptowana" do Dziennika Urzędowego i dopiero wtedy zaczynać należy odliczać czas na uprawomocnienie się tej uchwały. Dopiero wtedy może szybko,a może nie BURMISTRZ wyda, a może nie zarządzenie o dopuszczeniu handlu na plytę Rynku. Proszę mi wierzyć nie będzie się spieszył,a będzie się zasłaniał przepisami.Tak to jest z naszym Burmistrzem ,tam gdzie bezwzględnie trzeba się trzymać prawa to prawo łamie,a gdzie potrzeba zdrowego rozsądku idobrej chęci kieruje się przepisami prawa. Nie wydaje mi się aby na tym polegało dobre zarządzanie. Pozdrawiam
            • Gość: 123 Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.13, 14:13
              Przestańcie z targowiska robić element zbawienia Chełmna bo to lepsze niż kabaret.
              • Gość: do 123 Re: Widziane z boku IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.13, 14:57
                Elementem zbawienia Chełmna? Byłby zaradny rządzący!
    • Gość: abs do 123 Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 13.05.13, 16:04
      Skoro kabaret ,to może sie pośmiejmy wszyscy razem ,ale z Ciebie 123
      • Gość: Do 123 Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.13, 18:41
        Wydaje się oczywiste, ze jakbyś wydał kasę na wybudowanie targowiska to chciałbyś na tym jak najszybciej zarabiać, zwłaszcza jak wydajesz pieniądze z kredytu. Nie stwarzał byś dodatkowych problemów aby odwlec jego otwarcie, no nie???Cieszył byś się , że zbudowałeś takie targowisko, że odpowiada kupcom i ludzie chętnie tam kupują.
        Więc osuwanie funkcjonowania targowiska to ewidentna strata pieniędzy nas wszystkich.
        Nie wiem czy one nas zbawią czy nie, ale nie gospodarność na pewno rozłoży miasto na łopatki.
        Ludzie się martwią, ludzie się dziwią, ludzie się wkurzają - jak można tak gospodarować powierzonym majątkiem naszego miasta???
        • Gość: Regulamin Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.13, 19:57
          Regulamin, czyli nasze prawo lokalne stanowione przez Rade Miasta dotyczące targowiska zacznie obowiązywać jak wynika z zapisu 21 maja 2013roku.
          Został on opublikowany już przez Wojewodę dnia 7 maja.

Myślę, że nie bedzie ośmieszającej Chelmno sytuacji, że Burmistrz blokuje mozliwość wykonywania uchwał Rady Miasta. Pozdrawiam.
          • Gość: Pismo Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 12:57
            Podobno P. Burmistrz napisał pismo do handlujących, że niezwłocznie po regulaminie wyda swoje rozporzadzenie.

Chociaż sytuacja dośc dziwna, jest regulamino targowiku a nie ma targowiska, czy to mozliwe??

Jak długo jeszcze każe nam czekać?????
            • Gość: abs.do pismo Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 14.05.13, 14:51
              Nie podobno,ale napewno,lecz wtym piśmie nie ma mowy o tym jakoby po przyjęciu Regulaminu Targowiska natychmiast zostało wydane zarządzenie o dopuszczalności handlu na płycie Rynku. 7.05.2013 r. uchwała Rady Miasta została opublikowana przez Wojewodę w Dzienniku Urzędowym woj. kuj-pomorskiego i teraz trzeba 14-stu dni aby się uchwała się uprawomocniła. Dalsza procedura zależy od Burmistrza, który jak Państwo pamiętacie obiecał ,że zarządzenie wyda niezwłocznie, ale z jaką datą ,a to poczekamy i zobaczymy. Pozdrawiam
              • Gość: czas Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 19:05
                Jak czytam tez wasz post to mnie żałośc do władzy ogarnia.
                Spotkanie w relaksie jak piszecie było 21 marca. Dziś już połowa maja Czy w tym Urzedzie kazdą sprawę załatwia się tak długo???? pisma tygodniami pewnie sobie krązą po Urzędzie, dłuzej niż poczta za morze a petent czeka i nie szanuje mieszkanców????

• Gość: Do Obywatelki Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 09:17
                  No Obywatelko jak to opisujesz, co sie wyprawia to masz bardzo dobre wyczucie w osądach ludzi , pewnie Pani psycholog... wie kto kłamie, kto nie szczery, kto gra , kto odstawia przedstawienie, komu .. puszczają nerwy ....

Szkoda, że zawsze sprawdza się w naszym mieście to najgorsze ...

Może jak w piosence ...jeszcze będzie normalnie... i będziesz mogła napisać coś optymistycznego..

Pozdrawiam
                  • Gość: obyw.do poprzednik Re: Widziane z boku IP: *.play-internet.pl 18.05.13, 13:46
                    No nie , psychologiem nie jestem, chociaż właściwie każdy z nas po trosze jest lekarzem, malarzem to może i psychologiem też. Czy napiszę kiedyś coś optymistycznego? Może napiszę, ale dopiero wtedy, kiedy Burmistrz naszego miasta w koncu wyda zarządzenie (data ma tu duże znaczenie) o handlu na płycie Rynku,dlatego na razie spokojnie,ale po 21.05.br. chyba się coś "zadzieje".Pozdrawiam.
                    • Gość: Niespodzianki Re: Widziane z boku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 16:01
                      Niespodzianki... szkoda, że nagród nie będzie , chociaż lizaki na pocieszenie albo krówki ,

No tak , ale przegranych z własnej woli się nie nagradza..

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka