Dodaj do ulubionych

wybory na Burmistrza

29.05.13, 19:29
Czy mozna Burmistrzowi Kedzierskiemu jeszcze raz zaufac i wybrac go na kolejna kadencje jesli tak -dlaczego ,jesli nie.......?
Obserwuj wątek
    • Gość: krzyzak Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 29.05.13, 20:26
      Trzeba kogos nowego z energia z pomyslem jak to miasto rozruszac.Ten pan mial tyle czasu ktory zmarnowal . Jedyni ktorym sie dobrze w tej miescinie powodzi to radni nauczyciele i ich zony (dyrektorki i vice szkol).Jesli zostanie jeszcze jedna kadencje ,to po nim bedzie juz tylko mozna zgasic swiatlo .Ciekawe kto bedzie tym ostatnim pewnie "Pierwszy".
      • Gość: wierni Re: wybory na Burmistrza IP: *.chelmno.mm.pl 30.05.13, 00:24
        ja jestem za wyborem tego samego i moja duża włoska rodzina :)
      • Gość: krzyzak55 Re: wybory na Burmistrza IP: *.pl 30.05.13, 17:23
        wymyśl inny nick - cieniasie i nie wkraczaj na inne terytorium
        • Gość: Hochmeister Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 30.05.13, 17:45
          Jak dla ciebie cieniasie to Hochmeister!
      • Gość: Kitti Re: wybory na Burmistrza IP: *.tvgawex.pl 30.05.13, 19:31
        Zdecydowanie czas panowania naszego burmistrza dobiega końca... Tyle lat przez które był burmistrzem niewykorzystanych.. między innymi na rozwój miasta.. nie zrobił zbyt wiele dla naszego miasta. Zresztą czas już na rządy kogoś innego, nowego, na nowe pomysły itd. Niestety może się okazać ze nowy burmistrz będzie jeszcze gorszy.. i będziemy tęsknić za Panem Kędzierskim. Nie wiem czy będzie kandydował, pewnie nie, ale ja byłabym za Panem Lesławem
        Giżyńskim.
    • Gość: Paweł Re: wybory na Burmistrza IP: *.chelmno.mm.pl 30.05.13, 10:35
      Juz nie wspomne o braku siłowni
    • Gość: pp Re: wybory na Burmistrza IP: *.chelmno.mm.pl 30.05.13, 21:10
      Nie wybierać z grona służby zdrowia, oświaty i mundurowych ( emerytowanych mundurowych ). Zawiedli mnie nie głosowałem na nich, nic konkretnego nie zrobili dla Chełmna. Dla rozwoju miasta i zmniejszenia bezrobocia, przyciągnąć przemysł nic nie zrobili. Dziękuje takim radny i burmistrzowi. Oni myślą tylko o ...
      • Gość: wyborca Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 30.05.13, 21:54
        Sluchy chodza ze radny Stachewicz przymierza sie do tego stanowiska ma wrodzony talent, ktos go tu na forum okreslil ze jest lepszy od sp.B.Kobieli i nazwal "Piszczykiem". Myslalem ze to oddany Burmistrzowi wierny ,a prosze jak to pozory czasami myla. Szkoda tylko ze to kolejny nauczyciel z gabinetu cieni p.Burmistrza .
        • Gość: uczen Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 01.06.13, 16:31
          Nauczyciele do szkol tam jest ich miejsce.
          • Gość: Zfrustrowani Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 21:14
            Tak nauczyciele tacy ciągle sfrustrowani, że muszą nawet urlopy na podreperowanie zdrowia brać.

Czy oni wiedza jak rządzić miastem???
            Ze szkoły wyszedł do szkoły zaraz wrócił....

Ciągle zmęczeni, fizycznie i psychicznie wykończeni pracą w szkole???????????????????

Potrzebny jest menadżer z jasną wizją rozwoju miasta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ale jakoś nie mamy szczęścia, władza chyba przyjęła zasadę .. małe miasta muszą upaść.!!!!
            Do tego nie trzeba wiele!!!

• Gość: do Zfrustrowani Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 02.06.13, 21:23
              Tak masz racje ale czy jest jakas alternatywa. Miasto bezrobotnych i nauczycieli jak znalezc kogos kto moglby kandydowac i mialby szanse zeby wygrac?
            • Gość: oburzona Re: wybory na Burmistrza IP: *.tvgawex.pl 02.06.13, 21:42
              W.k.u.r.z.a.j.ą mnie teksty ze nauczyciele to nieroby, ciągle narzekają na zmęczenie itd, a przeciez to taki łatwy zawód nie? zero obowiazków i odpowiedzialności i wgl nie trzeba poświęcić kilku lat na wielogodzinną nauke itd i nie trzeba być mądrym.... Tacy mądrzy to czemu wy nie zostaliście nauczycielami? Bo taka prawda, że to bardzo trudny zawód....itd itp. Więc skoro ktoś nie wie co to za odpowiedzialność itd to niech nie komentuje "laickiego i banalnie prostego" zawodu jakim jest bycie nauczycielem... Nie chodzi mi tu wgl o naszych radnych z Chełmna, bo sama mam o nich złe zdanie. Ale ludzie nie można wszystkich wkładać do jednego worka... dlatego apeluje, żeby nie oceniać z gory wszystkich nauczycieli opierając się na kilku przykładach bo to jest bardzo krzywdzące!!!!!!!!
              • Gość: do oburzonej Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 02.06.13, 22:01
                Wybacz ,nam w Chelmnie nauczyciele kojarza sie z radnymi i burmistrzem. Zgadzam sie z toba ze wiekszosc nauczyciel to ludzie pracowici i wyksztalceni , sa oni jednak specjalistami w waskich dziedzinach np. wf,geografia,czy prace reczne.
                Jak nam zycie w Chelmnie kazdego dnia udowadnia miejsce nauczycieli jest w szkolach.
                • Gość: No nie Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 22:07
                  Ja spotkałem wielu fajnych nauczycieli, jak to się ,to mówiło " z powołania " którzy do dziś uczą np. w katoliku.

W innych szkołach tez na pewno można takich znaleźć.
                  Ale jak zwykle wyjątki tylko potwierdzają regułę.

• Gość: Do oburzonej Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 22:12
                    Ja nie zostałem nauczycielem , bo nie chciałem, choć wakacje kusiły , 18 godzinny czas pracy .

No i oczywiście oby było jasne - nie żałuję wyboru.
                    Jeżeli jesteś nauczycielką " z powołania" to te wpisy Ciebie pewno nie dotyczą.
                    Sam mam nauczyciela w rodzinie i wiem, że jest dobry w tym co robi, i nikt z niego nie żartuje.

czasami tylko on żartuje ze swoich kolegów.

Pozdrawiam . Nie wkurzaj się wakacje tuz tuż...
                    • Gość: klasa 1 Re: wybory na Burmistrza IP: *.chelmno.mm.pl 02.06.13, 23:24
                      Masz nauczyciela w rodzinie i rzucasz argumentem 18h??? bardzo zjawiskowe ! ha hah a
                • Gość: oburzona Re: wybory na Burmistrza IP: *.tvgawex.pl 02.06.13, 22:10
                  niekoniecznie. Są też nauczyciele klas 1-3 na przykład. Myslisz sobie, banalne studia.. a fakt jest taki, że są bardzo ciężkimi studiami- sama filozofia, socjologia, psychologia, historia itd itp. Poza tym czego by nie uczył nauczyciel to ciągłe doszkalanie się przez całą "kariere w szkole". Fakt większość naszych radnych jest nauczycielami, ale zacznijmy od tego, że radny musi byc człowiekem wykształconym, a u nas wciąż najbardziej wykształconymi ludźmi są nauczyciele. Może skoro jest moda na studiowanie to za klika lat bedzie u nas większość młodych po studiach i wtedy nie tylko nauczyciele będą radnymi.. ale i tak wtedy będą do nich pretensje jak zwykle. Mi chodzi tylko o to żeby nie znieważać tak nauczycieli.
                  • Gość: do oburzonej Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 02.06.13, 22:19
                    Wyksztalcenie to jedno a inteligencja to drugie
                  • Gość: No nie Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 22:21
                    Radny musi mieć rozum i chęć pracy dla innych, umieć słuchać ludzi, zadawać pytania oczekiwać sensownej rzeczowej odpowiedzi, nie może czuć się uzależniony ... i jeszcze ...

Nie musi być wykształcony.
                    Poczytaj przepisy zanim napiszesz znowu jakiś frazes.

No i chyba sama wiesz, że dla wielu ludzi skończone studia niekoniecznie decydują o poziomie ich wykształcenia i o ich poziomie.

Dla mnie każdy nauczyciel może być dobry lub zły, no albo taki nijaki.

I zauważ, że w Chełmnie po studiach ( wiele razy zaocznych) są nie tylko nauczyciela.
                    Miłej nocy!!!!!!!!!!!!

• Gość: oburzona Re: wybory na Burmistrza IP: *.tvgawex.pl 02.06.13, 23:21
                      A kto twoim zdaniem powinien zostać burmistrzem? ktoś kto ma wykształcenie podstawowe lub ledwo skończył zawodówe? no to wtedy nasze miasto będzie w świetnych rękach.... wtedy to by ludzie narzekali jak nie wiem, a ktoś taki raczej nie jest zbyt inteligentny. Od jakiś 10-15 lat są w chełmnie ludzie po studiach dopiero, bo prędzej zwyczajnie średnie albo zawodowe wystarczało, a i rodziców nie było stać żeby dzieci na studia wysłać. Dlatego chodzi mi o to że nie to najmłodsze już pokolenie w chełmnie nie ma skończonych studiów poza nauczycielami, lekarzami albo jakimiś urzędnikami. Naucz się ze zrozumieniem czytać. A głównie ludzie wykształceni zajmują takie stanowiska. Nauczyciel 18 godzin pracy tygodniowo? haha śmiechu warte, pozdrawiam. Nie bedę się tu kłócić, chodzi po prostu o niesprawiedliwe ocenianie nauczycieli. Bo jak już pisałam prędzej jest to bardzo odpowiedzialna praca itd koniec kropka.
                      • Gość: oburzona Re: wybory na Burmistrza IP: *.tvgawex.pl 02.06.13, 23:22
                        Teraz jest bardzo dużo ludzi po studiach i nie są oni nauczycielami. Ale z 30 lat temu? albo nauczyciel, albo lekarz, albo urzędnik jak już pisałam.
                        • Gość: No tak Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 23:54
                          A może by Tak Chełmno a nie chełmno już nawet dla klas 1- 3 pisać??

Nie uważam, że nawet 20 tal temu jedyne wykształcone to nauczycielki, lekarze. Byli prawnicy, ekonomiści, budowlańcy, architekci, farmaceuci..
                          Z mojej klasy koleżanki, które ( 20 lat temu) nie dostały się na dobre uczelnie techniczne kończyły WSP. Nie przemawia to bynajmniej, że są dziś złymi nauczycielkami. Ale na spotkaniach opowiadają otwarcie o wielu ( niestety) złych nauczycielach.
                          A te biedniejsze dostawały wtedy stypendium socjalne, poszły dorobić, udzielały korepetycji..... dały radę.

Wszyscy chodziliśmy do szkól i jakich nauczycieli mieliśmy wiemy. Wiemy kto nauczył, komu się chciało coś z nami robić, a kto np. rzucał piłkę i wychodził na zaplecze...
                          Wiemy, że dobrego nauczyciela nie trzeba tu bronić. Wszyscy wiedzą, kto jest dobrym nauczycielem także dziś w Chełmnie.

Nie można tworzyć mitów. Bo nie o to pewno moim przedmówcom chodziło, jak dokładnie przeczytasz ( dziś nazywa się to nawet na maturze - czytanie ze zrozumieniem) . Pozdrawiam

Pozdrawiam
                          • Gość: Do oburzonej Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.13, 00:04
                            Dziś wiele osób ze średnim , zawodowym wykształceniem prowadzi i rozwija swoje firmy.

Jak widać wyższe wykształcenie nie zawsze idzie w parze ze zdolnościami do zarządzania, z pomysłami na biznes, rozwojem, dbaniem o prawidłowe finanse...

Nikt tu nie pisał , ze Burmistrz ma być po podstawówce.

Ale radny nie musi mieć wcale wyższego wykształcenia , czy tytułu magistra.
                            • Gość: oburzona Re: wybory na Burmistrza IP: *.tvgawex.pl 03.06.13, 00:31
                              Jak zwykle teraz znajdą sie obrońcy ludzi po podstawówce i zawodówce że też moga byc burmistrzem itd... Jako pedagog nie obrażę w ogóle tych ludzi, bo wszyscy ludzie w Polsce są potrzebni i ci po szkole zawodowej, a coraz mniej ludzi ostatnio jest po zawodówce i tych po studiach. Tyle że dzisiaj za dużo jest już ludzi po studiach, a mało po zawodówce, dlatego tak reklamują szkoła zawodowa szansą sukcesu, czy jakoś tak. Ale każdy do czego innego się nadaje. Tak jak ktoś kto skończył nie wiem 7 klas nie nadaje się na burmistrza, bo jednak trzeba mieć zasób wiedzy i to dość spory, tak samo nie mówię że człowiek po studiach się nadaje, a że nauczyciel to już w ogóle. Ale czy mamy w rządzie kogoś po podstawówce, albo zawodówce? nie licząc Wałęsy? raczej nie... Do prawidłowego rządzenia miastem potrzebny jest ktoś dobrze wykształcony, bo sama inteligencja może nie wystarczyć, bo na studiach jednak człowiek dużo się uczy itd. Nie zmienie zdania że burmistrzem powinien zostać ktoś wykształcony po studiach. Mam prawo mieć swoje stanowisko. Jednak myślę, że dobrze byłoby gdyby ta osoba nie była nauczycielem, dyrektorem szkoły , ani mężem dyrektorki itd. Może jakiś lekarz by chciał się zaangażować w życie społeczne Chełmna? Może w końcu zniknął by stereotyp nauczyciela lenia, który tylko potrafi narzekać, a prace ma lekką i bez obowiązków i pracuje aż 18 godz tyg... Ja tylko postulowałam aby przestać obrażać nauczycieli. A co do chętnych na burmistrza, byc może się mylę, bo nie śledzę tego wątku zbyt skrupulatnie, a w zasadzie to bardzo nie wiele, a do wyborów jeszcze czas, ale nikt nie z grona nauczycieli nie jest chętny. Nie słyszałam o nikim po podstawówce żeby kandydował, a jak ludzie na takiego człowieka zagłosują to powodzenia. I nie chce tu obrażać tego człowieka, po prostu za małe kwalifikacje i wykształcenie moim zdaniem. Zresztą w zasadzie obojętne mi kto zostanie burmistrzem, bo i tak każdy kolejny nie będzie lepszy od poprzedniego... szkoda, ale taka prawda, że Chełmno niestety wymiera. Będę głośno powtarzać po prostu że nie pozwole, żeby człowiek, który nie wie co to znaczy pracować jako nauczyciel obrażał tak ch.a.m.sko nauczycieli od nierobów. Nie zgadzam się z tym i jak już pisałam nie można wkładać wszystkich do jednego worka. Tak samo jest na przykład z policjantami, a na szerszą skalę patrząc z Polakami - Polak to pijak i złodziej. Wiadomo, że nie dotyczy to dużej większości ludzi w Polsce, ale taki stereotyp... Każdy ma swoją wartość, inny charakter, podejście do życia etc, etc... Dlatego ludzie nie wkładajcie ludzie do jednego fyrtla!!!! Powtarzam to 100 raz. A zresztą wątek dotyczył kandydatów na burmistrza, a nie nauczycieli, więc może wrócicie do tematu? Napisałam tylko w obronie nauczycieli, a temat wątku zboczył na inny tor.
                              • Gość: do oburzonej Re: wybory na Burmistrza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.06.13, 04:32
                                Kobieto Ty nie jestes oburzona tylko u d e r z o n a czyms twardym w glowke zal mi tych dzieci ktorym przyszlo przebywac w Pani towarzystwie zegnam! !
                              • 1chelminiak Re: wybory na Burmistrza 03.06.13, 15:11
                                Radny Wrazen na pewno nie ma wyzszego wyksztalcenia a jest najbardziej aktywnym na sesjach.Jego pytania stawiane burmistrzowi sa madre i dotykaja zawsze waznych problemow . Gdyby w radzie zasiadalo jeszcze paru takich Wrazeniow to w miescie dzialoby sie lepiej.
                                • Gość: 123 Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 08:51
                                  do 1chełminiak; Często oglądam posiedzenia rady miejskiej i współczuję tobie jeżeli uważasz, że radny Wrażeń stawia mądre pytania. Takiego "bełkotu" jaki on stosuje rzadko można usłyszeć.
    • Gość: Mieszkaniec Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 03.06.13, 05:39
      A ty niespelnionym weterynarzem,ktorego nikt nie chce u siebie....Pozdrawiam.
    • Gość: Kompleks Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.13, 08:33
      Czy tu słychać wielki kompleks nauczyciela???

Oburzona - nie obawiaj się ludzkiego tu gadania, Dobry nauczyciel nie musi się bronić. Wszyscy wiedzą że jest dobry i nie musi się dowartościowywać. Niestety jak widać nauczyciele z boku oceniani są bardzo różnie.
      Był kiedyś radnym jeden dobry przedsiębiorczy nauczyciel ale wytrzymał niestety tylko jedną kadencję. Ale coś dobrego po sobie pozostawił.
      Ja na swojej długiej drodze edukacyjnej spotkałem kilku dobrych nauczycieli, którym rzeczywiście dużo zawdzięczam. Jednak nie wszyscy tacy byli. Niestety siłaczki dziś wymierają.

Odnośnie wykształcenia Burmistrza i radnych - podobno w Chełmnie od lat rządzi nauczyciel wf - efekty widoczne, sporo radnych - nauczyciele - widziałem raz , że nawet się na sesji nie śmią odezwać , nie mówiąc już o jakimś proteście przeciwko pierwszemu.

Zastanawiam się, czy to wynik zależności , znajomości , podległości , czy wielkiej zgody i braku decyzyjności, braku własnego zdania ????

Odnośnie Burmistrza ja bym zapytał - pokaż co posiadasz ( wykształcenie, wiedzę, przedsiębiorczość, dorobek, firmę, zadłużenie własnego gospodarstwa, pomysły) to zobaczymy , czy się nam nadasz.
      Bo jak działasz na swoim podwórku tak niechybnie będziesz też na większym .
      • Gość: Do oburzonej Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.13, 08:43
        Myślę, że te wpisy o złych nauczycielach dotyczą tylko złych nauczycieli. Ty oburzona chyba taka nie jesteś, więc się tak nie przejmuj.
        Uważam, że jest całe grono dobrych nauczycieli i te niekorzystne opinie wcale ich nie dotyczą.

Moi przedmówcy może mają złe doświadczenia tylko ze złymi nauczycielami stad te wpisy.

Takie niestety jest życie.

Nie czuj się odpowiedzialna za poczynania wszystkich nauczycieli!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: oburzona Re: wybory na Burmistrza IP: *.tvgawex.pl 03.06.13, 10:36
          Widzę, że niektórzy rozumieją o co mi chodzi. A tak poza tym nie chodzi mi o mnie, bo swoją wartość znam i czy jestem dobrym nauczycielem, czy nie okaże się za kilka- kilkanaście lat, ale o to że przez kilku nauczycieli są oceniani wszyscy. Wiadomo każdy ma wspomnienia ze szkoły i pewnie pamięta głównie "złych" nauczycieli, ale w jego opinii mógł być on złym nauczycielem, a w opinii kogoś innego dobrym. Zresztą czy Pan Burmistrz jest złym nauczycielem? Nie wiem... a wy wiecie? Każdy może mieć jakieś zdanie o kimś, ale to, że jako burmistrz, radny itd mu się on nie podoba, to nie znaczy że jest złym nauczycielem. Hoho sama pamiętam kilku złych nauczycieli, ale jednak po latach rozumiem niektórych. Był bardzo surowy, dyscyplina bardzo duża- ale jednak mimo że nie był lubiany, nauczył nas dyscypliny i każdy zawsze, albo prawie zawsze był nauczony i przygotowany. Nauczyło nas to dobrych cech i dlatego mimo, że był to nauczyciel w moim mniemaniu którego nie lubiłam, nie mogę powiedzieć, że był złym nauczycielem. Gorzej z nauczycielami laickimi, którzy coś wymagają, ale nie dążą do tego, żeby nauczyć, przekazać wiedzę, tylko mają to "gdzieś", a potem lecą jedynki. Wiadomo są tacy. To jest według mnie zły nauczyciel. Ale nie jest ich dużo. Dlatego denerwuje mnie to obrażanie. Są ludzie, którzy oddają się temu zawodowi z pełnym zaangażowaniem i pasją i gdy przeczytają to co napisaliście po prostu zrobi im się przykro. Dlatego skoro wiemy, że podział jest mniej więcej na dobrych nauczycieli, tych którzy się nie przykładają do pracy, albo się do tego niezbyt nadają, to nie kategoryzujmy - wszyscy źli. Jak już powiedziałam za kilka lat okaże się czy moi wychowankowie wyrośli na porządnych ludzi, inteligentnych. I wtedy bedzie można ocenić mnie czy nauczycielem byłam dobrym, czy złym. Dlatego nie oburzona jestem bo chodzi tu tylko o mnie, ale o całą masę ludzi. I to, że nasi radni są nauczycielami i im coś nie idzie, to wcale nie znaczy, że ludzie którzy nie będą nauczycielami będą lepszymi radnymi itd i im będzie szło. Jednak myślę, że nauczyciele powinni zając się głównie nauczaniem, a nie "polityką". Myślę, że skończę już obronę tych wszystkich niesprawiedliwie osądzonych ludzi, bo to czas pokaże kto był złym, a kto dobrym nauczycielem. Zawsze będą ludzie, którzy będą robić z nauczycieli nierobów, ale będą tez tacy, którzy wiedzą, że nie każdy nauczyciel to nierób i nie można segmentować w tą samą szufladkę innych. Skończmy się kłócić, bo nie wypada dorosłym ludziom na forum, gdzie każdy to czyta kłócić się. Zresztą jak ktoś napisał dobry nauczyciel nie musi się bronić, a ja świata nie zbawie i nie obronie wszystkich nauczycieli. Także dziękuję za ten dialog, ale się wyłączam z rozmowy. Nie była ona miła, ale nie każda taka musi być, prawda? Pozdrawiam. Mam nadzieję, że wybierzecie dobrze i nasze miasto w końcu się udźwignie.
          • Gość: Do oburzonej Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.13, 11:28
            Masz dużo racji, ale myślę, że w tym poście na pewno nie chodziło o o obrażanie dobrych nauczycieli.
            Myślę, że nie chodziło tu pewno nawet o ocenę ich zdolności nauczania.
            Bardziej widzę, że wszystkich tu wkurza system rządzenia . A niestety większość władzy kojarzy się tu z pedagogami.

System podległości choćby finansowej , czy koleżeńskiej, układowej nie sprzyja pewno podejmowaniu jedynie słusznych decyzji, protestowaniu, nie sprzyja nawet dyskusji.

Popatrz sobie kiedyś na wideo z sesji rady miasta , wtedy zrozumiesz o czym ludzie tu mówią. Dla mnie jo jakby zamarły świat.
            Bo dla mnie dziwne jest jak nikt nie ma nic do dodania, nic do wyjaśnienia, nic i nikt przeciwko??????????? A jak się nienauczyciel o coś zapyta to ma ... takie komentarze....

Nie wątpię , że i nauczyciel może być doskonałym radnym ale myślę, że musi umieć wyjść poza układy i mieć swoje zdanie, argumenty, słuchać ludzi, dyskutować a nie tylko grzecznie głosować " za" . Tylko nie wiem czy to zawsze jest możliwe.

Pozdrawiam .

PS
            Dzieciaki wbrew pozorom lubią nauczycieli wymagających, z pasją i zaangażowaniem pod warunkiem , że mają podejście i potrafi zaciekawić, nauczyć.
            Wiec na pewno TY zasługujesz już dziś na pochwały i nie musisz czekać aż Twoi uczniowie dorosną.

• Gość: Do 123 Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 08:58
              P. Radny Wrażeń jedyny śmie zadawać pytania, nawet te niewygodne. A jężeli ktoś nie chce lub nie umie na nie sensownie odpowiadać to efekty widać tez niestety na sesji.

Wiele razy nie dostał odpowiedzi " na temat" lub najwygodniej ... nie dostał ich wcale...
              Ot czy to taka demokracja po chełmińsku...

• Gość: Polityka Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 09:11
                Myślę, że miastem nie powinna rządzić " Zosia Samosia" ..

trzeba dyskusji, słuchania ludzi, poprawek w swoich pomysłach, konsultacji społecznych ... a nie zaskakiwania wiele razy niezbyt pozytywnie, bo ja to zrobię i wiem najlepiej... a inni na pewno nie mają racji ..
              • Gość: asd Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 15:16
                Zobacz z relacji ostatniej sesji jak radny Wrażeń pomimo tego, że wcześniej Kędzierski dokładnie wyjaśniał całe zagadnienie, a po chwili radny Wrażeń pytał o to co było już wyjaśnione nie umiejąc nawet poprawnie przeczytać to co mu ktoś napisał. Jeżeli uważasz to za dociekliwość to sorry!
                • Gość: Może Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 18:10
                  Może P. Wrażeń miał więcej do powiedzenia i mu przerwano. Nie wiem .
                  Próbowałem oglądać tą sesje ale poległem na slajdach.
                  Dziwi mnie , iż w czasie poważnej sesji RM można tracić cenny czas i ...analizować plotki z gazet.
                  Aż kusi by podrzucić jakieś nowe plotki na następne odcinki....
                  Co do zapominania i nie słuchania .
                  Jak oglądałem sesje to jakoś nikt o nic nigdy nie pyta, nie wiem czy inni śpią, wyłączają się , czy jest tak nudno??? Jakby zero ożywienia, zainteresowania. Mam wrażenie, że wielu z radnych nigdy nie było na mównicy.
                  Tak więc podziwiam P. Wrażenia, że pyta. Wg mnie lepiej trzy razy zapytać o to samo i uzyskac wyjasnieni problemu niż spać.
                  Nie tylko P. Wrazeń jest zapominalski i czyta z kartki, widziałem , że P. Jurczak tez biega z jakimś zaczarowanym notesikiem na mównice, a P. Stachewicz staje na mównicy i zapomina o kim chciał mówić.
                  Pewno jednak jest to stresujace zajęcie i nie powinnismy sie dziwić.

Ale, jezeli bylo jak mowisz, ze P. Wrazen pytal o to co zostalo wyjasnione to moze ktos nie wyjasnil tego zbyt jasno , jak to nieraz i w szkole bława, moze mowil tak zawile ze nic z tego nie wynikalo , moze tak nudno, ze publiczność przestal juz sluchac . Nie wiem.

Wg mnie wystarczylo grzecznie w skrocie odpowiedziec jeszcze raz i po sprawie.
                  Takiego szacunku , kultury wg mnie wymaga dyskusja, zwłaszcza na takim szczeblu.

Ale może każdy ma inna kulture bycia i obycia.
                • Gość: abs do asd Re: wybory na Burmistrza IP: *.play-internet.pl 05.06.13, 18:16
                  Jak jest taka potrzeba, to niech wyjaśnia i 5razy, bo i taka Jego rola i nie wytykaj proszę nikomu, że wolniej myśli lub mówi, gdyż dobrze wiemy ,że połowa polskiego społeczeństwa nie od razu rozumie tego politycznego bełkotu. Trochę szacunku i empatii by się niektórym tu przydało. Z wyrazami szacunku.
                • Gość: do asd Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 06.06.13, 10:20
                  Kedzierski nigdy na radzie nic nie wyjasnia on jak zwykle maci a radni akceptuja ,jedyny dociekliwy to p.Wrazen.Na niego burmistrz ze swoimi kolesiami obral metode osmieszania ,ironizowania i nie udzielania odpowiedzi na zadawane przez niego pytania.To ze ktos ma pytania zapisane na kartce swiadczy tylko o nim dobrze ze sie wczesniej przygotowal.To ze konsultuje pewne tematy np.z prawnikami,czy architektami jest calkiem normalne nikt nie zna sie na wszystkim.Jest bardzo zle jesli ktos tak jak nasz Burmistrz z nikim nic nie konsultuje i wie wszystko najlepiej ,efektem tego sa takie kwiatki jak np. Fontanna,kara za nielegalne targowisko kolo biedronki,czy remont Grudziadzkiej
                  • Gość: 765 Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 12:59
                    Jak oglądam posiedzenia rady to wydaje mi się, że radny Wrażeń nie jest jedynym dociekliwym, tylko jedynym nierozumiejącym.
              • Gość: 456 Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 11:03
                Radny Wrażeń często stawia nie niewygodne pytania tylko niezrozumiałe, chyba nawet przez niego samego.
                • Gość: wer Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 11:10
                  Nie wychwalajcie radnego Wrażenia, bo to najsłabszy radny.
                  • Gość: Radni Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 14:46
                    Czy wyżej to wypowiadają się radni czy bezradni????

Dla mnie ważne jest że P. Wrażeń pyta.
                    Czy jest najsłabszy???
                    Głosu wielu z 15 radnych nigdy nie słyszałem, więc trudno powiedzieć jacy są mocni.
                    Znalazło by się pewno dla nich mniej przychylne określenie.
                    Ja bym chętnie ich kiedyś zapytał: po co Wy jesteście radnymi????
                    P. Wrażeń to normalny człowiek jak wielu z nas. Jeden z niewielu radnych zainteresowany życiem miast. A nikt z nas nie jest idealny. Niestety nie każdy jest pojmującym w mig wysokokwalifikowanym nauczycielem w naszym społeczeństwie.
                    A radni przecież ślubowali występować w interesie nas wszystkich.
                    Więc kultura na RM chyba wymaga chyba wysłuchać, powiedzieć, wytłumaczyć .
                    Tak jakby się tłumaczyło prostemu mieszkańcowi miasta.
                    Nie wiem kto jeszcze zadaje na radzie sensowne pytania. Nie mówię o jakiś aranżacjach. Wielu radnych w ogóle nie znam, bo siedzą i milczą..
                    Generalnie widziałem cisza i zgoda.

Po zadaniu pytania mogła by na RM być dyskusja i może byśmy dzisiaj nie musieli narzekać, że jest żle.. Może ktoś z radnych by wniósł jakiś sensowny pomysł. Mam wrażenie, że u nas - dyskusje się zamyka,są nieprzyjemne przycinki, ot Chełmińska polityka. Jakby już wszystko było z góry ustalone. I w wykonaniu ludzi ... wykształconych ???? Nie wiem czy nie zginęła gdzieś po drodze etyka, honor radnego, powaga....

Nieraz zastanawiam się jak Ci nauczyciele zwracają się więc do wiele mniej poważanych osób niż radni czyli swoich uczniów, bez obecności kamer???

Pozdrawiam. Życzę sobie by każdy z radnych zadawał tyle pytań co P. Wrażeń. To może uwierzę, że wszyscy rozumieją co się tam dzieje.
                    • Gość: abs do poprzednika Re: wybory na Burmistrza IP: *.play-internet.pl 06.06.13, 17:25
                      Zgadzam się w 100%, niektórzy radni to ożywają na głosowania. W obecnej kadencji nie słyszałam aby zabierali głos ,o coś pytali, coś proponowali,chyba mamy w Chełmnie samych dyplomowanych radnych.Oczywiście najbardziej aktywni to ten ,który nie życzy sobie aby Przewodniczący zwracał mu uwagę,no też będzie mu tu zwracał uwagę, ten co to się martwi o nagrodę roczną(13-tkt) no i wielki esteta co to chce aby Regulamin Targowiska na Rynku był pięknie napisany i zawieszony na Ratuszu. Może kiedyś doczekamy się kiedyś dobrego Burmistrza i dobrej Rady, tylko nie czekajmy zbyt długo i nie oglądajmy się na innych,tylko się choć trochę zaangażujmy i popracujmy nad lepszym jutrem. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
                      • Gość: zbynek2 Re: wybory na Burmistrza IP: *.204.109.124.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.06.13, 18:46
                        Czytając dzisiejszą POMORSKA,naprawdę mnie zamurowało.Jest tam zamieszczona wypowiedż burmistrza.Pozwolę sobie zacytować;REALIZACJĘ KONKRETNYCH INWESTYCJI ZLECAJĄ BURMISTRZOWI RADNI RADY MIASTA.Wychodzi teraz na to,że BURMISTRZ wykonywał tylko rozkazy.Z historii wiemy,że dużo ludzi się tym tłumaczyło.Tak naprawdę to w demokratycznym głosowaniu,burmistrz sam nigdy by nic nie uchwalił.Przecież by było 15 do 1.Byłem na sesji RADY MIASTA i tak jak na wszystkich forach,poznałem trzy nazwiska radnych.Reszty jak by wcale nie było.Czy tak jest też na każdej sesji?.Nie dziwi mnie,że można popełniać tyle błędów.Po to jest RADA MIASTA by tam dyskutowano,pytano,proponowano a nawet kłócono się.Ja odniosłem wrażenie ,że większość radnych czekała na koniec sesji i jak najszybciej zatwierdzała to co im proponowano.Jeszcze pozostało 1,5 roku kadencji.Myślę,że wszyscy radni włączą się do pracy na rzecz swoich wyborców i dobra CHEŁMNA.Fajnie by było by zajęto się nowymi straganami na rynku.Przecież zawsze idzie naprawić to co w praktyce się nie sprawdza.OWOCNEJ PRACY.
                    • Gość: 789 Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 10:24
                      Radny Wrażeń często zadaje pytania, które są trudne do zrozumienia (na pewno nie są trudnymi pytaniami) bo sam niewiele kojarzy.
                      • Gość: Inni Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 10:32
                        Można kontynuować jak widzimy innych radnych.

Moja ocena:
                        Radnej Boruszewskiej nigdy nie słyszałem , wiec nie powiem jakie może zadawać pytania. i czy kojarzy
                        • Gość: Do zbynek Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 10:45
                          Drogi panie, nie chciałbym psuć panu optymizmu bo artykuł 30 Ustawy o samorządzie wyraźnie mówi , kto przygotowuj Uchwały Rady Gminy ... :

2. Do zadań wójta ( burmistrza) należy w szczególności:
                          1) przygotowywanie projektów uchwał rady gminy,
                          2) określanie sposobu wykonywania uchwał,
                          3) gospodarowanie mieniem komunalnym,
                          4) wykonywanie budżetu,

A mówić można dużo to już chyba Pan wie... z niedalekiej przeszłości .
                          Pozdrawiam...
                          • Gość: Skoro Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 10:52
                            Więc skoro radni głosowali wszystkie projekty uchwła przygotowane przez burmistrza bez poprawek to czyje pomysły teraz realizujemy , chyba robimy to co przygotował burmistrz?????

Więc czemu winę teraz się zwala na radnych.????
                        • Gość: do 789 Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 10:54
                          Dobrze, ze w ogole je zadaje, przynajmniej wiemy ze na Radzie Miasta mogłaby być jakaś dyskusja.
                          Bo chyba nie zawsze milczenie okazuje się tu złotem...

A jak oceniasz milczków????
                          • Gość: Do zbynnek Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 10:58
                            Wal Pan do P. radego Stachewicza on chyba jest najbardziej energiczny więc na pewno szybko pomorze. Projekt to chyba już nawet jakiś znajomy radnego przygotowuje.

Powodzenia zycze.
                            • Gość: zbynek562 Re: wybory na Burmistrza IP: *.204.10.132.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 21:48
                              Tak się składa,że naprawdę PANA radnego S.nie znam.Jestem święcie przekonany o sile jedności,nie jednostki.Obarczanie się na wzajem to utopia.Trzeba JAK NAJSZYBCIEJ WYCIĄGNĄĆ WNIOSKI i skorygować błędy.Nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi.Problem w tym,że przyznawanie się do błędów jest cechą ludzi WIELKICH [nie wzrostem].Widać z wypowiedzi BURMISTRZA,że zwala winę na radnych.Z doświadczenia wiem,że nie raz wystarczy spojrzeć w lusterko by zobaczyć winowajcę.Mi nie chodzi o szkalowanie się na wzajem.Chełmno jak każde miasto ma swoje problemy.Mi na razie zależy w szczególności o STARÓWKĘ.Rynek powinien być rynkiem z prawdziwego zdarzenia.Kto jest władny by wydać decyzję o dostawieniu prawdziwych straganów?Na pewno wtedy BIEDRONKOWCY by do nas dołączyli.Fikcją jest że oni tam chcą zostać.Po prostu nie ma odpowiednich straganów na starym rynku dla tekstylnych.POZDROWIONKA.
                              • Gość: ? Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.14, 18:11
                                Już pozamiatane?
                                • Gość: No nie Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.14, 22:56
                                  Nie pozamiatane, na targowisku koło bidronki układają utwardzenie z ... cegły, o zgrozo, no ale w razie co to drugi ratusz dostawią , ciekawe kto na to wydał zgodę, już kafelki połamane tam sa, kamien polny jest, polbruk też , no rzeczywiście jeszcze cegła na dokładkę. Kiedyś w oborach kładli , ale to jednak pod dachem było .
                                  To targowisko to obraz nędzy rozpaczy , jakby inny świat w dzisiejszej rzeczywistości..

Czy takie utwardzenie ma coś wspólnego z dzisiejsza sztuka budowlaną, przepisami ???Po co nam taka chałtura??Czy to wodociągi robia, czy CHDK??
    • Gość: ja Re: wybory na Burmistrza IP: 135.245.224.* 28.03.14, 10:24
      temat o wyborze burmistrza, a wiekszosc wypowiedzi o nauczycielach i ich pracy...

potrzeba kogos kto:
      - zapewni ludziom prace (np. FAM - jest w nim historia, tradycja, a zgadzamy sie na wladanie nim przez dziwnych ludzi bez wyznaczonych celow)
      - wypelni luke po spalonym domu kultury (nie znam rynku, na ktorym tak straszy w narozniku)
      - polozy ogromny nacisk na przyciagniecie turystow do CCH (najwieksza szansa Chelmna na zarobienie pieniedzy), nie mowie tutaj o walentynkach, ktore oprocz relacji TV niczym specjalnym sie nie wyrozniaja :( dobrym przykladem sa tez "darmowe spacerki po Chelmnie", pytanie dlaczego nie moga byc symbolicznie platne, np. po 3-5zl za spacer, trzeba szukac form zarobku
      - wykorzysta kilkuletnia prace profesora z UMK i jego ekipy i stworzy skansen w Kaldusie, ludzie sa chlonni historii, przyjada z roznych zakatkow swiata, zeby zobaczyc na wlasne oczy "skarby" odkryte przez fachowcow
      - zamiast przykrywac krypty i plaskorzezby nowa posadzka w kosciele Farnym odkryje je i udostepni zwiedzajacym, takie "rodzynki" ukryc pod kamiennymi plytami! to wola o pomste do nieba!
      - spowoduje, ze osrodek nad Starogrodzkim odzyje w pelni (hotele, restauracje, pola namiotowe, oczyszczenie i zarybienie jeziora)
      - nie bedzie wsrod pieknej zabudowy gotycko-renesansowej stawiac fontanny, ktora zdecydowanie sie wyroznia, niestety w negatywnym tego slowa znaczeniu

pomysl na fajny cykl dla turystow :
      moznaby zrobic spacerek w centrum miasta, wliczajac pokazanie odkrytych skarbow w Farze, pozniej busikiem zabrac ludzi do Kaldusa pokazujac skansen (oczywiscie musi on powstac), a na koniec zejsc sciezka wzdluz skarpy, wzdluz leziora i dojsc do osrodka, proponujac obiad, a moze nocleg z ogniskiem?

wiele moglbym dodac, ale mysle, ze powyzsze sprawy to wystarczajace wyzwanie dla nowego burmistrza, ktorym - moim zdaniem - nie powinien byc juz p. Kedzierski, bo niestety nie zauwazam zmian, oprocz tych na gorsze, czyli zaniedbywanie miasta, wyjazd mlodych ludzi itp.

zeby nie bylo, jestem jedna z osob, ktora za praca musiala wyjechac kilkadziesiat kilometrow, ale czuje mocny lokalny patriotyzm w sobie i chcialbym, zeby moje miasto rodzinne rozkwitlo maksymalnie, bo mamy do tego mozliwosci, tylko checi i zapalu brakuje osobie rzadzacej.

pozdrawiam

PS: mozecie juz mnie bluzgac, do czego przyzwyczajono na tym forum
      • Gość: do ja Re: wybory na Burmistrza IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.14, 13:11
        Prawda. Ale przyjdą wybory i ludzie znowu zagłosują na burmistrza tak samo jak w poprzednich kadencjach.
        • Gość: ja Re: wybory na Burmistrza IP: *.alcatel.fr 28.03.14, 13:39
          no to moze nalezy w koncu naglosnic sprawe, zrobic jakies zebrania z ludzmi, porozmawiac itp, a nie czekac na efekt wyboru tej samej osoby?
          • Gość: Kandydat Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 16:55
            Mam super kandydata ale czy ogłaszać na forum ???
            • Gość: ? Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 17:37
              A on wie, że jest kandydatem?
              • Gość: No Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 19:22
                No , w końcu musi wiedzieć , czy się nadaje , no nie i do tańca i do różańca
                • Gość: Wf Re: wybory na Burmistrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 19:23
                  Czyżby lubił w-f ??
    • Gość: mmm Re: wybory na Burmistrza IP: *.centertel.pl 29.03.14, 23:10
      ,,,,,,,,,,,,,
      • Gość: wyborca Re: wybory na Burmistrza IP: *.chelmno.mm.pl 30.03.14, 14:36
        Dobrym burmistrzem moze byc Bobin senior.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka