IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.14, 07:34
Dlaczego staże mają ciągle te same osoby,koleżanka w szkole cały czas ma .Jak poszłam się spytać to powiedzieli że nie ma staży ,czy to jest sprawiedliwe ,trzeba by było z tym coś zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wow Re: STAŻE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.14, 07:59
      Ale mi nowość... Normalne, że jak zaczepi się na staż osoba PONIŻEJ wieku przekraczającego kryterium przyjęcia na staż to mu przedłużają stażowe ile wlezie.
      Wygodniej pracować z osobą ,która już jest wdrożona niż brać od razu po 6 miesiącach nową na przyuczenie.
    • Gość: xxx Re: STAŻE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.14, 08:24
      No tak a od ilu są staże .
    • Gość: gość STAŻE i UP IP: 89.231.148.* 26.03.14, 09:54
      Staże w Chełmnie są tylko po znajomości. Moja znajoma ma plecy i jest już 2 raz na stażu (nie koniecznie musisz wpisywać się w ramy kryterium przyjęcia na staż musisz mieć wejście jak nie u nich to u przyszłego pracodawcy). Informacje udzielane przez pracowników też są sprzeczne. Raz mówią, że są pieniądze na staż raz ich nagle nim zdążę dojść do urzędu nie ma, pomimo zapewnień. Istne cyrki i niesprawiedliwość. Nie będę poruszać w ogóle wątku, dla jakich grup wiekowych są oferowane owe staże, a co z grupą osób w wieku produkcyjnym 30, 40 plus????
      W ogóle to mogli by zlikwidować UP bo i tak nikomu nie służy, tylko dekuje znajomków. Siedzą i nic nie robią dla bezrobotnych, oferty masakra i w kółko te same, co nie potrafią ich zweryfikować ???Większość szkoleń niepotrzebne jak dla jakich ograniczonych umysłowo, kluby pracy chyba tylko dla prowadzących te kluby, aby mieli zajęcia. Gdzie zachęta i oferty pracy.
      Nie wierzę ani ja ani przypadkowi ludzie z którymi rozmawia się na korytarzu w UP, że zajdą tu jakieś zmiany, no oczywiście oprócz podwyżek dla urzędasów zmęczonych marazmem pracy, którzy muszą nas tych pożal się bezrobotnych obsługiwać.
      • Gość: Ilona Re: STAŻE i UP IP: *.chelmno.mm.pl 26.03.14, 10:31
        moja koleżanka jest juz na trzecim stażu każdy w innym miejscu, a jeszcze 2 lata nie mineły od ukończenia przez nią szkoły.. i jak to jest? jak się ma znajomości i kontakty to staże ma się od ręki.. Ostatnio mi narzekała, że między stażami miała miesiąc przerwy i ją to denerwowało bo nie wiedziała co ma robić... haha też bym chciała czekać tylko miesiąc od stazu na kolejny...
    • Gość: ja Re: STAŻE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.14, 10:29
      Trzeba może iść do kierownika UP porozmawiać .
      • Gość: stażysta Re: STAŻE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.14, 20:47
        Raczej tym tematem należałoby zainteresowac media.
        • Gość: no Re: STAŻE IP: *.pl 26.03.14, 22:29
          No racja!!! Sama od 7 miesięcy chodziłam dopytywać się raz w tygodniu,czy już coś wiadomo na temat stażu a oni jak zwykle ta sama śpiewka : Brak funduszu,proszę przyjść w następnym tygodniu... bla bla bla ... I co ? Nowy rok a zdążyłam się dowiedzieć,że 2 moje znajome mają staż od października. Biorą swoich... taka prawda.
          • Gość: ja Re: STAŻE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.14, 07:06
            To trzeba opublikować do gazety ,tak nie może być ,że ktoś ma pod rząd staż a jak my chcemy do wiecznie nie maja ciągle maja wymówki .
            • Gość: ja Re: STAŻE IP: *.chelmno.mm.pl 27.03.14, 07:17
              Z tego co wiem:

-po pierwsze staże kierowane są głównie do osób w wieku do 25 lat, oraz powyżej... chyba 45, ale nie jestem pewny tej granicy oraz do osób trwale bezrobotnych, czyli takich, które długo są bezrobotnymi i ze swoim wykształceniem czy doświadczeniem mają nikłe szanse na znalezienie pracy (niestety takich osób jest masa)

-po drugie: oczywiście, że dużo staży jest po znajomości, a to dlatego, że pracodawca organizując staż ma prawo wskazania osoby, która na niego przyjmie, nie jest to wymysł UP tylko takie są przepisy i nie macie co tu marudzić. Dlatego lepiej zaglądać do pracodawców i pytać czy nie chcieliby konkretnie Was wziąć na staż niż chodzić do urzędu, bo urząd ma tu związane ręce jeśli pracodawca już po prostu wybrał sobie osobę na staż.

-po trzecie: nie można być dwa razy na stażu na tym samym stanowisku. Jest to do obejścia, po prostu robisz to samo, ale zmienia się nazwę stanowiska, i we wniosku robisz teoretycznie co innego, ale wychodzi na jedno.

-po czwarte: staże finansowane są z różnych źródeł - z budżetu lub ze środków unijnych, każde mają nieco inne wymagania.

-po piąte: nic dziwnego, że jak słyszycie o stażach i idziecie do urzędu to już ich nie ma. Stażów nie ma setek, jest kilka miejsc, a zainteresowanie duże. Z reguły w dzień, w którym rozpoczyna się "rozdawanie staży" w UP to z rana jest tam tłok ludzi i kolejka niemal wychodzi na zewnątrz, więc nim Wy dowiecie się o stażach i dojdziecie do urzędu te staże najzwyczajniej już są rozdane...
              • Gość: wika Re: STAŻE IP: *.opera-mini.net 27.03.14, 08:05
                napisaliście że staż przysługuje osobie ktura jest długo bezrobotna?? Mój brat załatwił sobie pracodawce i poszedł do up po skierowanie na staż, najpierw powiedzieli że skoro znalazł pracodawce to nie ma problemu, a potem jednak okazało sie ze jak jest zarejestrowany jao bezrobotny dłużej niż 4 miesiące (a niestety by) to nie przysługuje mu staz. Więc jak to jes???
                • Gość: ja Re: STAŻE IP: *.chelmno.mm.pl 27.03.14, 08:11
                  dziwny przypadek z dwóch względów, raz, że pracodawca ma prawo wziąć na staż kogo chce (te warunki stażu, które opisałem wcześniej to są wytyczne dla UP kogo wysyłają na staż), a dwa, że pierwszy raz słyszę, że jak ktoś jest "za długo" bezrobotnym na staż... Chyba, e to były jakieś specjalne staże czy jakieś środki z Unii w konkretnym celu, nie wiem szczerze, więc nie będę odpowiadał byle udać mądrego ;)
                  • Gość: An Re: STAŻE IP: *.chelmno.mm.pl 27.03.14, 09:12
                    Bo staże są różne, na jeden okres przypada,że dają staż tym co są zarejestrowani nie dłużej niz 4 mies. a w innym okresie przypada staż, dla osób zarejestrowanych powyżej 12 mies. lub długotrwale. Próg wiekowi zawsze raczej jest ten sam max do 25 roku i po 45 czy tam 50 roku życia. Kryterium jest również to czy się uczysz czy nie itp...
                    Czasami w okresie dają kilka staży o różnych kryteriach. Wszystko zależy od kryterii, kryteria zawsze są podawane albo można zobaczyć je na stronie PUP w zakładce praca.
                    Kiedy jest okres staży to można sobie załatwić samemu staż, zazwyczaj na stronie PUP w zakładce pracodawca pojawia sie info. w którym piszę ,że pracodawcy mogą zgłaszac pracowników na staz, w tym czasie należałoby szukać pracodawców którzy by przyjęli Ciebie na staż, wtedy jesteś z polecenia i masz staż z głowy. A cała ta lista staży co jest wypisana w urzędzie to traf szczęścia, bo idziesz i dają ci papierek z którym udajesz się do pracodawcy , przeprowadza on z tobą rozmowę jeśli jest na tak to wyposuję ci na papierku to jeśli na nie to również podaję powód i zanosisz do urzędu wtedy już wiesz czy ten staż masz czy nie.

Ot, to cała filozofia.
                    Dodam,że ja jeszcze nigdy nie załapałam się na staż, ponieważ zawsze nie zmieściłam się w kryteriach.
    • Gość: s Re: STAŻE IP: *.centertel.pl 30.03.14, 17:13
      s

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka