IP: *.dynamic.mm.pl 30.08.17, 11:17
Nie wnikając w polityczną szermierkę na tym forum , mam pytanie - czym tłumaczyć sobie wszechobecną galopującą drożyznę we wszystkich sklepach? Rząd uszczelnia VATy, poluje na imprezach typu w Grucznie czy Bella Skay w Toruniu, festynach strażackich czy dożynkach, gospodarka szaleje wzrostowo, zaczynają się wydzierania rąk chętnych do pracy, więc o co chodzi? Czy to skutek bezmyślnego rozdawnictwa i janosikowej polityki? Tylko należy nie zapominać jak Janosik skończył.
Obserwuj wątek
    • Gość: Do poprzedniczki Re: Drożyzna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.08.17, 12:23
      To typowy objaw wzrostu gospodarczego kraju ( pierwsza lepsza książka do ekonomii). Wskaż kraj w którym nastąpił rozwój bez wzrostu cen. Inflacja na poziomie 2-3 % jest czymś normalnym. Wzrost płac powoduje, że handel, usługi też zwiększają swoje ceny. Muszą więcej zarobić np. na spełnienie żądań płacowych pracowników. Jeszcze nikt nie wymyślił takiego systemu w którym powszechny wzrost płac nie spowodował wzrostu cen. Nagroda Nobla czeka.
      • Gość: ku refleksji Re: Drożyzna IP: *.dynamic.mm.pl 03.09.17, 15:25
        No ty na Nobla po tej swojej smalcownej odpowiedzi liczyć nie możesz. Nagle nastąpił dynamiczny rozwój gospodarczy - pytam skąd się wziął? - przecież PiS po wygranych wyborach zastał " gospodarkę i kraj w ruinie " , tak jak Macierewicz armię " w rozsypce". Nie chcę być Kasandrą ale jak chcesz zobaczyć jak wygląda kraj, gospodarka, armia , w ruinie to poczekaj do końca kadencji twoich pupili. To, że idzie przerażająca drożyzna będąca smutkiem nieodpowiedzialnej polityki rozdawnictwa i grabieży/ koryto +/ można zobaczyć w każdym sklepie i na każdym artykule , na maśle zaczynając. Ja widzę, że nałykałeś się bredni oszołomów z TVPiS ale życie wszystko weryfikuje a ekonomia na klęczkach może jest wiarygodna dla wyznawców kościoła toruńskiego.
        • Gość: gość Re: Drożyzna IP: *.dynamic.mm.pl 03.09.17, 16:10
          Jeszcze rok rządów pisdzielców i pójdziemy z torbami wszyscy. I nie pomoże nawet 500+, najszybciej dostaną w dupę wszelkiej maści beneficjenici rozdawnictwa cudzych pieniędzy. Bo rząd pisdzielców nie ma żadnych swoich pieniędzy, wszystko wyszarpane z gardeł uczciwie pracujących.

I jeszcze coś, o czym mało kto wie. Czeka nas fala wzrostu różnych podatków. Na rozdawnictwo najpierw trzeba okraść uczciwie pracujących i emerytów i rencistów. Amen.
          • Gość: macie swoje PO Re: Drożyzna IP: *.tvgawex.pl 03.09.17, 17:57
            Sokoro Donek wszystko posprzedawał od mleczarni po zakłady hutnicze to macie odpowiedz. Niemcy po kupnie pierwsze co robili to ZAMYKALI, tak zarżnęli Polski Cukier - RENTOWNE PRZEDSIĘBIORSTWO. Obecni próbują repolonizować zakłady i Banki. Zastanawialiście się dlaczego mamy NAJDROŻSZE kredyty w europie?? Bo Polak miał być biedny i uzależniony od panów z zachodu....
            • Gość: amen Re: Drożyzna IP: *.dynamic.mm.pl 03.09.17, 20:03
              Wytaczasz duby smalone, widać że nie masz zielonego pojęcia o ekonomii i historii kształtowania się nowej post PRLowskiej rzeczywistości. Przyjmij ciemniaku do wiadomości, że przez takich jak ty skazani jesteśmy na wybór między PO a średniowiecznym PiSem. Nie chcemy być skazani na jednych ani drugich , choć im jest tak wygodniej. Opowieści o Donku czy King Dżon Kwaku włóż sobie w buty. Niemiecki czy zachodni straszak też sobie daruj. Jak popatrzysz jakie młoty rządzą naszą gospodarką , "wzmocnione" przez prostaków typu Misiewicze, to rzeczywiście cud, że to wszystko jeszcze się kręci. Propagowanie informacji z szambotelewizji dyskwalifikuje cię, jako osobę na którą w dyskusji jest sens zwrócenia uwagi. Przyjmij do wiadomości, że mam taki sam dystans do następców Donka jak i aktualnych niszczycieli schedy, którą pozostawił. Może życzeniowo ale liczę na ujawnienie się polskiego Macrona, który pozamiata po PO, PiSie, PSLu, SLD i pozostałych politycznych karłach tworząc demokratyczny obywatelski front normalności.
              • Gość: ale to prawda Re: Drożyzna IP: *.tvgawex.pl 06.09.17, 09:56
                Ale niestety to prawda. Pokaż mi choć jeden produkt pochodzący z Polski. Cukier, masło itd. powinno nosić etykiety made in Germany. Na wszystkim jesteśmy robieni w konia: wagi niższe, ceny wyższe a naszych krajowych nie uraczysz. Miały być polskie pociągi a co masz?? SYF Pendolino. Przypomnę ci że na 22 kraje które kupiły ten badziew tylko w 1 nie toczyło się postępowanie o korupcję, zgadnij w jakim....ale to jest do nadrobienia, wisienka na torcie to sprzedaż oczywiście nowej ojczyżnie Donka fabryki łożysk (podobno nierentownej czy jakoś tak...) za.....1/7 ZYSKU JAKI WYPRACOWUJE ROCZNIE....sprawa oczywiście w prokuraturze.
    • Gość: Do amen Re: Drożyzna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.17, 20:51
      Patrząc na ocenę naszej gospodarki przez zagranicznych ekspertów chcę aby PIS " niszczył naszą gospodarkę" jak raczyłeś napisać jak najdłużej !!!!!!!
    • Gość: do ale to prawda Re: Drożyzna IP: 171.25.230.* 06.09.17, 13:51
      Tak załatwiły nas rządy PO PSL!!!!!!
      • Gość: kosmopolita Re: Drożyzna IP: *.dynamic.mm.pl 06.09.17, 14:23
        Chełmińskie cioły - a od kiedy to wieśniacy zauważyliście bezpośrednie przełożenie między rządem centralnym a położeniem każdego z was? To co wpisujcie to propagandowa paplanina. Zwisają i powiewają mi pazery z przeszłej koalicji podobnie jak aktualnie rządzący. Mam wystarczająco dużo doświadczenia z czasów PRL, gdzie normą stało się funkcjonowanie w równoległym obiegu. Dziś widząc co się dzieje, jak do tego wszystkiego dojdzie knebel na wolną prasę to powrót do funkcjonowania równoległego stanie się koniecznością. Tylko , że to już jak w tamtych czasach nie będzie to moj kraj, będę jeszcze może obywatelem UE ale kategorii niszowej.
        • Gość: klientka Re: Drożyzna IP: *.dynamic.mm.pl 04.10.17, 10:59
          A ja ponawiam pytanie , które słyszałam w kampanii wyborczej obecnie rządzących- Pani Premier JAK ŻYĆ kiedy za pani dotychczas dwuletnich rządów ceny na spożywkę wzrosły o średnio 25%? / nie wspominam o maśle/.
    • Gość: do klientka Re: Drożyzna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.10.17, 22:43
      A o ile wzrosło twoje wynagrodzenie?
      Nie zauważyłam żeby ceny w sklepie którym codziennie robię zakupy wzrosły o 25% na wszystkie podstawowe artykuły spożywcze.
      • Gość: gość Re: Drożyzna IP: *.dynamic.mm.pl 05.10.17, 13:35
        Chełmińskie czerśniaki, blondynki, mohery i słoiki , ponieważ dostaliście 500+, podwyżkę godzinnego uposażenia, drenaż kieszeni po wszystkich artykułach kupowanych, 4 złote średnio wyższą emeryturę, więc wam się przelewa, proponuję dobrowolną np. 10% zrzutkę tygodniową na Rydza jako wotum dziękczynne za dobra , w które opływacie od dwóch lat. Rzeczywiście , miasto jak miasto, z tych kryptopisiaków za ich życia już nic nie będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka