Dodaj do ulubionych

mandriva linux

22.01.07, 20:22
Hej LUDZISKA zainstalowanego mam linuxa i potrzebuje pomocy! Znacie może jakiś
program do ściągania plików z netu? Cosik na zasadzie eMULE.
Obserwuj wątek
    • Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.07, 23:21
      Mandriva ma aktualizacje i tam powinien być bittorrent. Jeśli nie wiesz gdzie je
      odpalić to wejdź w start=>system=>konfiguracja=>pakiety i dalej dasz sobie rade :P
      • Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.07, 23:26
        Albo www.instalki.pl załatwi problem :)
        • Gość: keraj21 Re: mandriva linux IP: 80.51.140.* 23.01.07, 21:05
          dzięki za pomoc - pozdrawiam
    • Gość: seth Re: mandriva linux IP: 80.51.140.* 23.01.07, 21:44
      odpowiednik eMule na Linuxie to aMule, Mozna go znalezc w pakietach i zainstalowac
      • Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.07, 22:32
        Ja teraz planuje przeżucić się z Mandrivy 2007 na Ubuntu. Bo tam działa MuOnline :)
        • Gość: jegomość Re: mandriva linux IP: *.netia.com.pl 24.01.07, 06:57
          ...jak nie za windę i office'a waz dorwą to za p2p na pewno. I nie będą musieli
          dowodów w domu szukać, przyjdą z gotowymi wydrukami... zważajcie! Skąbimnujcie
          sobie coś do zmniejszenia widoczności w sieci. Nawet TOR cos wam da. Info w
          sieci...
          • Gość: ja Re: mandriva linux IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.01.07, 14:40
            dokladnie chyba nie po to meczycie sie na mandriva (chyba jeden z gorszych
            linuksow) zeby teraz dalej byc nielegalnym bo sciagacie pliki. naprawde
            jestescie smieszni
            • Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: 83.238.145.* 25.01.07, 00:37
              Ja nie ściągam plików żadnych :P A jesli to jeden z najgorszych linuxów to jaki
              uważasz za najlepszy?? Oświeć mnie :) I odrazu czy można go ściągnąć z neta :P
              Bo ja chce tylko takie za friko :)
              • Gość: rurwur Re: mandriva linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 09:47
                "Najlepszość" linuksa to rzecz względna, zależy dla kogo. Zakładam jednak, że
                chodzi o najlepszego linuksa dla początkującego użytkownika. W tym wypadku mogę
                polecić ubuntu lub kubuntu właśnie. Kubuntu wydaje się lepszą alternatywą dla
                kogoś przesiadającego się z windowsa, jednak osobiście preferuje ubuntu. Nie
                mogę się wypowiadać o innych "łatwych dystrybucjach" bo ostatni raz używałem
                mandrivy (mandrake'a) i suse jakieś 1,5 roku temu i w tamtym czasie niestety
                okazały się niestabilne i powolne w porównaniu nawet z testową wersją ubuntu
                jaką wówczas wypróbowałem. Minęło trochę czasu więc może w tych dystrybucjach co
                nieco się zmieniło na lepsze, może więcej światła rzucą ich użytkownicy - skupię
                się tylko na tym co używam osobiście.
                Zalety ubuntu/kubuntu/xubuntu (to praktycznie ten sam system tylko z innymi
                środowiskami graficznymi poczytaj w necie o gnome(ubuntu) kde(kubuntu) xfce
                (xubuntu)):
                - stosunkowo dobra obsługa sprzętu (istnieje możliwość że obsłuży twój sprzęt w
                100% - mam na myśli takie pierdoły jak akceleracja 3d, aparaciki, skanery
                drukarki itp). Napisałem stosunkowo bo zawsze możesz trafić na jakiś sprzęt,
                którego linux w danej chwili nie obsłuży.
                - co pół roku (czasami są drobne poślizgi) wychodzą nowe wersje (x)(k)ubuntu
                więc jest szansa na to, że nowa wersja lepiej obsłuży sprzęt
                - ogromna baza oprogramowania do zainstalowania poprzez wybór z menadżera
                pakietów (otwierasz menagera pakietów, w wyszukiwarce wpisujesz "peer-to-peer" -
                menadżer znajduje ci programy zawierające w wopisie to wyrażenie - znajduje
                między innym amule i azureusa, zaznaczasz co tam chcesz zainstalować i czekasz
                sobie dopijając browara aż ci system zainstaluje co tam trza). W podobny sposób
                działa większość linuksów jednak ubuntu bazuje na pakietach deb (wywodzących się
                z debiana, którego ubuntu jest młodszym braciszkiem - niektórzy mówią że ubuntu
                to debian dla mniej ambitnych) i systemem do zarządzania instalowanym softem
                "apt", który uważam za najlepszy
                - ogromne polskojęzyczne forum i kupa fascynatów, którzy z chęcią pomagają
                nowicjuszom
                - stosunkowo dobra polonizacja
                - popularność systemu
                - i kupa innych
                Wady
                - świeżo po instalacji brak pełnej obsługi multimediów (z uwagi na komplikacje
                prawne w niektórych krajach, głównie w USA). Jednak 10 minut szukania forum
                (ubuntowego) i 30 minut ściągania pakietów i system w pełni sprawny.
                - jakieś tam jeszcze ale nie pamiętam obecnie

Dla jasności: nie mówię, że suse czy mandriva są gorsze bo dawno nie miałem z
                nimi do czynienia, mówię że ubuntu jest dobre.
    • Gość: xl Re: mandriva linux IP: 80.51.140.* 25.01.07, 18:53
      Polecam Linux Mint 2.0 oparty na Ubuntu.
      Po instalce masz wszystkie rzeczy, które początkującemu mogą sprawić kłopoty:
      pluginy, kodeki etc...
      • Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.07, 20:40
        No ja mam mandrive linux z uwagi na gry :) Akceleracja 3d dostępna w
        aktualizacjach zawiera OpenGL 1.4 i jakieś tam badziewia :P Ale nie jestem
        zadowolony z tego systemu tak jak z ubuntu. To pewnie przez moje umiejętności
        obsługi linuxa. Nie potrafie odpalić gry która teoretycznie powinna mi chodzić.
        Robie wszystko ok a ekran czarny a potem automatyczny powrót do pulpitu.
        Próbowałem wyciśnąć coś terminalem i też mi nie wychodzi.
    • Gość: xl Re: mandriva linux IP: 80.51.140.* 26.01.07, 17:43
      jakiej dystrybucji używasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka