keraj21 22.01.07, 20:22 Hej LUDZISKA zainstalowanego mam linuxa i potrzebuje pomocy! Znacie może jakiś program do ściągania plików z netu? Cosik na zasadzie eMULE. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.07, 23:21 Mandriva ma aktualizacje i tam powinien być bittorrent. Jeśli nie wiesz gdzie je odpalić to wejdź w start=>system=>konfiguracja=>pakiety i dalej dasz sobie rade :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.07, 23:26 Albo www.instalki.pl załatwi problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj21 Re: mandriva linux IP: 80.51.140.* 23.01.07, 21:05 dzięki za pomoc - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seth Re: mandriva linux IP: 80.51.140.* 23.01.07, 21:44 odpowiednik eMule na Linuxie to aMule, Mozna go znalezc w pakietach i zainstalowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.07, 22:32 Ja teraz planuje przeżucić się z Mandrivy 2007 na Ubuntu. Bo tam działa MuOnline :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jegomość Re: mandriva linux IP: *.netia.com.pl 24.01.07, 06:57 ...jak nie za windę i office'a waz dorwą to za p2p na pewno. I nie będą musieli dowodów w domu szukać, przyjdą z gotowymi wydrukami... zważajcie! Skąbimnujcie sobie coś do zmniejszenia widoczności w sieci. Nawet TOR cos wam da. Info w sieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: mandriva linux IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.01.07, 14:40 dokladnie chyba nie po to meczycie sie na mandriva (chyba jeden z gorszych linuksow) zeby teraz dalej byc nielegalnym bo sciagacie pliki. naprawde jestescie smieszni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: 83.238.145.* 25.01.07, 00:37 Ja nie ściągam plików żadnych :P A jesli to jeden z najgorszych linuxów to jaki uważasz za najlepszy?? Oświeć mnie :) I odrazu czy można go ściągnąć z neta :P Bo ja chce tylko takie za friko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rurwur Re: mandriva linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 09:47 "Najlepszość" linuksa to rzecz względna, zależy dla kogo. Zakładam jednak, że chodzi o najlepszego linuksa dla początkującego użytkownika. W tym wypadku mogę polecić ubuntu lub kubuntu właśnie. Kubuntu wydaje się lepszą alternatywą dla kogoś przesiadającego się z windowsa, jednak osobiście preferuje ubuntu. Nie mogę się wypowiadać o innych "łatwych dystrybucjach" bo ostatni raz używałem mandrivy (mandrake'a) i suse jakieś 1,5 roku temu i w tamtym czasie niestety okazały się niestabilne i powolne w porównaniu nawet z testową wersją ubuntu jaką wówczas wypróbowałem. Minęło trochę czasu więc może w tych dystrybucjach co nieco się zmieniło na lepsze, może więcej światła rzucą ich użytkownicy - skupię się tylko na tym co używam osobiście. Zalety ubuntu/kubuntu/xubuntu (to praktycznie ten sam system tylko z innymi środowiskami graficznymi poczytaj w necie o gnome(ubuntu) kde(kubuntu) xfce (xubuntu)): - stosunkowo dobra obsługa sprzętu (istnieje możliwość że obsłuży twój sprzęt w 100% - mam na myśli takie pierdoły jak akceleracja 3d, aparaciki, skanery drukarki itp). Napisałem stosunkowo bo zawsze możesz trafić na jakiś sprzęt, którego linux w danej chwili nie obsłuży. - co pół roku (czasami są drobne poślizgi) wychodzą nowe wersje (x)(k)ubuntu więc jest szansa na to, że nowa wersja lepiej obsłuży sprzęt - ogromna baza oprogramowania do zainstalowania poprzez wybór z menadżera pakietów (otwierasz menagera pakietów, w wyszukiwarce wpisujesz "peer-to-peer" - menadżer znajduje ci programy zawierające w wopisie to wyrażenie - znajduje między innym amule i azureusa, zaznaczasz co tam chcesz zainstalować i czekasz sobie dopijając browara aż ci system zainstaluje co tam trza). W podobny sposób działa większość linuksów jednak ubuntu bazuje na pakietach deb (wywodzących się z debiana, którego ubuntu jest młodszym braciszkiem - niektórzy mówią że ubuntu to debian dla mniej ambitnych) i systemem do zarządzania instalowanym softem "apt", który uważam za najlepszy - ogromne polskojęzyczne forum i kupa fascynatów, którzy z chęcią pomagają nowicjuszom - stosunkowo dobra polonizacja - popularność systemu - i kupa innych Wady - świeżo po instalacji brak pełnej obsługi multimediów (z uwagi na komplikacje prawne w niektórych krajach, głównie w USA). Jednak 10 minut szukania forum (ubuntowego) i 30 minut ściągania pakietów i system w pełni sprawny. - jakieś tam jeszcze ale nie pamiętam obecnie Dla jasności: nie mówię, że suse czy mandriva są gorsze bo dawno nie miałem z nimi do czynienia, mówię że ubuntu jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xl Re: mandriva linux IP: 80.51.140.* 25.01.07, 18:53 Polecam Linux Mint 2.0 oparty na Ubuntu. Po instalce masz wszystkie rzeczy, które początkującemu mogą sprawić kłopoty: pluginy, kodeki etc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yabol Re: mandriva linux IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.07, 20:40 No ja mam mandrive linux z uwagi na gry :) Akceleracja 3d dostępna w aktualizacjach zawiera OpenGL 1.4 i jakieś tam badziewia :P Ale nie jestem zadowolony z tego systemu tak jak z ubuntu. To pewnie przez moje umiejętności obsługi linuxa. Nie potrafie odpalić gry która teoretycznie powinna mi chodzić. Robie wszystko ok a ekran czarny a potem automatyczny powrót do pulpitu. Próbowałem wyciśnąć coś terminalem i też mi nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xl Re: mandriva linux IP: 80.51.140.* 26.01.07, 17:43 jakiej dystrybucji używasz? Odpowiedz Link Zgłoś