Dodaj do ulubionych

znający się na tuningu

IP: 80.51.140.* 09.02.07, 20:56
mam pewien proble. chce w swoim samochodzie zamontować turbo sprężarke.
samochód poj 1.4 , 98 km. przebieg niecałe 30.000 i mam pewien problem bo nie
wiem jaką turbinę zamontowac i czy w ogóle sie opłaca, jakie wtedy będzie
spalanie, czy silnik nie dostanie za dużego wycisku i czy pozatym będzie
jeszcze trzeba montowac intercooler?? interesuje mnie turbo T4 firmy Greddy
lub AEM. czy możecie coś poradzić w tej sprawie?? acha i cena nie gra tu
większej roli. jak możecie to poradzcie jaką inną firmę. z góry dzięki. pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: ktos Re: znający się na tuningu IP: 83.2.10.* 09.02.07, 21:14
      taniej i szybciej wyjdzie zmienic silnik na wiekszy. pamietaj ze zalozenie turbo
      to nie tylko wstawienie gratow do silnika, ale rowniez napisanie nowego programu
      sterujacego oraz wymiana ukladu wydechowego na wydajniejszy. biorac to wszystko
      pod uwage koszty robia sie dosyc spore. jakiem marki masz wogole auto ? jezeli
      wychodzily jakies mocniejsze wersje to lepiej zainwestuj w wiekszy silnik,
      bedzie taniej i efekt lepszy.
      • Gość: garnett21 Re: znający się na tuningu IP: 80.51.140.* 09.02.07, 21:33
        wiesz w sumie wymiana tamtego wszystkiego nie robi dla mnie znaczenia bo mam
        dosyć kasy przygotowane. auto mam marki renault a mocniejszych silników nie ma.
        jeżeli bym miał to jedynie od innej marki najwyżej.
        • Gość: ktos Re: znający się na tuningu IP: 83.2.10.* 09.02.07, 21:36
          jak nie ma mocniejszych silnikow. byly przeciez sportowe wersje clio czy megane,
          a silniki napewno beda pasowaly, jak juz to trzebaby co najwyzej lapy od silnika
          lekko przerobic w co watpie ze bedzie konieczne.
          • Gość: garnett21 Re: znający się na tuningu IP: 80.51.140.* 09.02.07, 21:40
            wiesz to jest renault thalia i raczej od clio by pasował ale bardziej chodzi mi
            o turbo.
            • Gość: ktos Re: znający się na tuningu IP: 83.2.10.* 09.02.07, 21:46
              bo ja wiem czy jest sens pchac sie w turbo przy takim silniku, prawdopodobni
              emusialbys tez wymienic tloki na klute, walki i jeszcze kilka innych spraw.
              jakbys chcial zrobic to profesjonalnie to ok 10 tys bys wydal. w sumie lepiej
              byloby zalozyc kompresor bo w odroznieniu od normalnego turbo (kompresor to
              mechaniczne turbo napedzane paskiem) dysponujesz juz moca od samego dolu, a
              turbina zanim zacznie dmuchac musi miec jakies 2500 obrotow, ewentualnie mozna
              pokusic sie o zalozenie zestawi biturbo, dac mala turbine zeby dmuchala od
              samego dolu i przy wyzszych obrotach zalaczalaby sie druga. znajomy zastosowal
              taki patant w silniku V6 2.5 litra o mocy 170 KM, po wizycie na hamowni wyplulo
              mi 307 KM, z tym ze wymienil prawie pol silnika i specjalnie nowy program mial
              pisany zeby to wszystko dobrze zestroic, a o kosztach to lepiej nie mowic.
              • Gość: garnett21 Re: znający się na tuningu IP: 80.51.140.* 09.02.07, 21:52
                no teraz mnie uświadomiłeś troche, jeżeli mam wydać ponad 10 kafli to mi sie to
                nie opłaca to wole sprzedac tą fure i dołożyć troche do lepszej i mocniejszej.
                muślałem że będą to troche mniejsze koszty. a jak myślisz czy nissam 240 sx
                byłby dobry na jakąś szybszą jazde lub może honda civic z 98 roku. interesuje
                mnie auto żeby miało ~150 do jakiś 200 koni przy dość optymalnych kosztach
                eksploatacji. co poradzisz??
                • Gość: ktos Re: znający się na tuningu IP: 83.2.10.* 09.02.07, 22:14
                  to zalezy w jaki sposob chcesz jezdzic autem, czy po prostej czy w zakretach a
                  moze bawic sie w driftowanie. jezeli szukasz taniego i szybkiego auta to polecam
                  calibre 2.0 16V turbo 4x4 o mocy 204 km, przyspiesza do 100 w 6,7 s tylko przy
                  zakupie trzeba uwazac zeby sprawny byl naped na tylna os. druga alternatywa jest
                  np honda CRX 1.6 Vtec o mocy 160 KM to juz taki maly zabijaka, ma mala mase i
                  naprawde niezle wymiata. do jezdzenia bokami najlepsze sa nissany 200sx za 10
                  tys kupisz zadbanego 200sx s13 1.8T o mocy 160 KM, jezeli dysponujesz troszke
                  wieksza kasa to polecam 200sx s14a 2.0T 200 KM, taka fura z rocznika zalozmy 98
                  z pelnym wypasem kosztuje ok 30 tys zl. a wyglada to tak:
                  www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2189577
                  • Gość: garnett21 Re: znający się na tuningu IP: 80.51.140.* 09.02.07, 22:29
                    dziękuję CI bardzo za pomoc. troche mi to pomogło,naprawde.jeżeli będe coś
                    wiedział to pewnie napisze na forum i może znowu mi coś podpowiesz kim kolwiek
                    jesteś. pozdro dla Ciebie
                    • Gość: ktos Re: znający się na tuningu IP: 83.2.10.* 10.02.07, 00:33
                      nie ma sprawy.
                      przy okazji zapraszam na forum cityriders.pl
                      • Gość: Th... Re: znający się na tuningu IP: 80.51.140.* 10.02.07, 15:21
                        No zapraszam na forum. A dlaczego nie wsponiano nic o e36? 12tyś i coś tam znajdziesz. Szpera montowana seryjnie dla silnikow pow. 2.0l a silnik 2.5l daje moc 192km 0-100km 7.8s - nie dłubany, nie wysilony turbiną (ktorej koszt naprawy w autach starszego rocznika może być niemały, niejednokrotnie = zakupowi auta)
                  • Gość: Accord Re: znający się na tuningu IP: 83.2.8.* 11.02.07, 13:09
                    Calibra to wiejski samochod.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka