Dodaj do ulubionych

zagadka #1.

IP: 207.107.254.* 09.02.02, 19:14
ta zagadka pewnie jest latwa: co to, o wschodzie slonca chodzi na czterech, w
poludnie na dwoch, i o zachodzie na trzech?
Obserwuj wątek
    • Gość: jd Re: zagadka #1. IP: *.acn.waw.pl 09.02.02, 19:43
      No tak, nie jest trudna za sprawą Edypa, który przejrzał Sfinksa. A ja mam
      taką: Dlaczego człowiek, który stoi w odległośći np. 10 metrów od drzewa nigdy
      nie dojdzie do tego drzewa?
      • betis Re: zagadka #1. 12.02.02, 18:14
        Gość portalu: jd napisał(a):

> No tak, nie jest trudna za sprawą Edypa, który przejrzał Sfinksa. A ja mam
        > taką: Dlaczego człowiek, który stoi w odległośći np. 10 metrów od drzewa nigdy
        > nie dojdzie do tego drzewa?

Nie wiem Januszu... Powiesz, co dlaczego? :)
        • Gość: jd Re: zagadka #1. IP: *.acn.waw.pl 12.02.02, 19:34
          Betis, potraktuj problem - przy istniejacych danych - bardzo matematycznie,
          najbardziej matematycznie. Na pewno wpadniesz na rozwiązanie.
      • Gość: ????? Re: zagadka #1. IP: *.*.*.* 12.02.02, 19:41
        Gość portalu: jd napisał(a):

> No tak, nie jest trudna za sprawą Edypa, który przejrzał Sfinksa. A ja mam
        > taką: Dlaczego człowiek, który stoi w odległośći np. 10 metrów od drzewa nigdy
        > nie dojdzie do tego drzewa?

OD!!!!
        2*PI*Rz - 10 m
        • Gość: jd Re: zagadka #1. IP: *.acn.waw.pl 12.02.02, 20:59
          Betis, czy to twoje skromne poszukiwania matematyczne? Liczba pi musi tu
          sprowadzić na manowce, również mnożenie nie może skończyć się niczym dobrym.
    • Gość: pioter Re: zagadka #1. IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 23:34
      To ja podam tak - jak wiadomo, pierwiastek kwadratowy z 2 jest liczbą
      niewymierną - nigdy nie wyliczymy wartości po przecinku. Teraz narysujmy
      trójkat prostokątny o wierzchołkach A,B,C i bokach a=1cm (odcinek AB)i b=1cm
      (odcinek BC). Zgodnie z twierdzeniem Talesa a2+b2=c2 (te dwójki to oczywiście
      symbol "kwadratu"). Po podstawieniu danych mamy że c2=2 czyli długość boku c
      równa się pierwiastkowi z dwóch. Na rysunku mamy bok c i jest on odcinkiem AC.
      No i jak - liczba niewymierna jest zobrazowana odcinkiem, który jest konkretnie
      określony początkiem i końcem!!! To jak to jest z ta niewymiernością? :-D
      • Gość: spoko Re: zagadka #1. IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 00:00
        Oto jak można skomplikować najprostsze sprawy...
        Mącicie dziewczynie w głowie
    • Gość: mensch Re: zagadka #1. IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.02, 03:29
      Mensch
      • Gość: Muminek Re: zagadka #1. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 07:12
        Trudno dojść do drzewa człowiekowi nawet o lasce te dziesięć metrów naprzykład
        jeżeli uparcie stoi. Matematyka nie ma tu nic do rzeczy, trzeba bylo ppodejść
        do tego na podstawie twierdzeń z Fizyki.
        • Gość: jd Re: zagadka #1. IP: *.acn.waw.pl 13.02.02, 09:28
          Ma do rzeczy jak najbardziej. Chodzi własnie o zanegowanie ruchu nie tylko
          realnego (fizycznego), ale samej możliwości, samego pomyślenie ruchu, i tu
          argumentacja matematyczno-logiczna jest nie zastępowalna. Nieco inną postacią
          zagadki z drzewem jest teza, ze Achilles (w najlepszej formie) nigdy nie
          wyprzedzi żółwia, jeśli żółw rozpoczął wyścig o odrobinę szybciej niż Achilles.
          Ale zostańmy lepiej przy drzewie. Krokiem w dobrym kierunku (którego nie mam
          czasu analizować w szczgółach) było potraktowanie odległości między kimś,
          majacym dojść do drzewa a drzewem jako odcinka matemycznego.
          • Gość: jd Re: zagadka #1. IP: *.acn.waw.pl 14.02.02, 21:11
            Zapomniałem dodać, że Pioter pomylił Talesa z Pitagorasem. Wiem, że możecie
            mnie mieć za upierdliwego formalistę, ale to duża róznica.
            • Gość: pioter Re: zagadka #1. IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 23:32
              Co za babol - przepraszam, jest to byk z gatunku paskudnie olbrzymich. Biję się
              w piersi aż do połamania żeber! JD, może dzięki Tobie parę innych osób nie
              wyłoży się na matmie przez mój mongolizm. Niech Ci Pan Bóg za to w dzieciach
              wynagrodzi! ;-D
              " (...) A Curie - Skłodowska?!!!!!
              No, to może nie był najlepszy przykład........
              A bo mnie zmyliły! (...)"
              • Gość: jd Re: zagadka #1. IP: *.ifis.uw.edu.pl 15.02.02, 10:35
                Pioter, bez przesady z tą samokrytyką, tym bardziej, że wzór podałeś
                prawidłowo, a dalsze rozważania były pełne profesjonalizmu, rozmachu i fantazji.
                • Gość: pioter Re: zagadka #1. IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 12:25
                  Nie przesadzam - taki babol nie powinien sie zdarzyć. To tak, jakby wyrecytować
                  całego "Pana Tadeusza" i podziekować Kochanowskiemu za to dzieło ... :-(
                  • Gość: jd Re: zagadka #1. IP: *.acn.waw.pl 15.02.02, 19:23
                    Dobry przykład: liczy się wyrecytowanie, cała reszta to dodatki, dekoncentracja
                    po morderczym skupieniu, i tylko czepialstwo przywiązywałoby do tego
                    jakiekolwiek znaczenie. Natomiast już po wszystkim warto na boku dodać, że to
                    nie Kochanowski (choć któż to może w końcu wiedzieć).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka