Dodaj do ulubionych

Olsztyn jest piekny cz.55

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 20:05
Olsztynie, ty domie szlachetny
Wywież chorągiew swą
Każ jej na wietrze wiać
Olsztyn musi wiecznie trwać

Witam w kolejnej części Olsztyna Pięknego, by potwierdzić,że wszystko jest w
nim piękne i Wysoka Brama i Zamek i Starówka i jeziora i lasy i wszystkie
gniazda znajdujące się w tym mieście oraz eNka .
Niech się dalej nam wiedzie !
Obserwuj wątek
    • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 20:14
      Dzis kolejny meczyk w TV. W kamerze internetowej nic sie nie dzieje. Ja do
      Olsztyna szybko nie przyjade. Moze jak bedzie cieplo?
      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 20:17
        to Olsztyn odwiedzasz tylko w zależności od pogody ?
        gdzie Inka ?
        • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 20:23
          W Poznaniu sniegu nie ma i dawno nie bylo. Boje sie, ze jak pojade do Olsztyna
          to wysiade w zaspach:) Na razie czekam na Inke. Potem moze na dluzej wyjade do
          Olsztyna.
          • Gość: sud Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 21:07
            Śnieg w Olsztynie praktycznie stopniał. Jeszcze ciepłych podmuchów wiatru nie
            ma, ale może wkrótce.
            Being28. A poczestuj Inkę ichnimi pyzami. Wprawdzie dla mnie to tylko buła
            gotowana na parze (podobnie jak czeskie knedliki), ale może jej posmakują. A
            jak nie to zawsze można prawdziwe pyzy zjeść z mięsem (w języku Poznaniaków
            pyry).
    • bpkw Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 21:51
      Sud. Pyzy maja malo wspolnego z pyrami. Pyry, czy tez pyrki to ziemniaki.
      Swego czasu bylem prawie miesiac w Poznaniu i troszeczke poznalem kulinarne
      nazewnictwo Pyrlandii. O ile dobrze pamietam , poznaniacy pyzy nazywaja pyzami.
      Pewnie Being bedzie tu najlepszym rozjemca. Autorytetem moze byc tez Oszolom
      RM, ale bron nas Panie przed jego wizyta na naszym forum
    • bpkw Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 21:53
      Uciekam, bo tam, na dole leci wielki mecz. Do przerwy moj faworyt Real prowadzi
      z Borussia 1:0.
    • bpkw Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 21:59
      Popelnilem przed chwilka totalna pomylke. Oczywiscie Real wygrywa z Bayernem.
      Najwazniejsze, ze Real jednak wygrywa.
      • andulka7 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 22:04
        Bpkw, furda Real. Najważniejsze, że Michael Schumacher znowu wygrał :-D
        • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 22:08
          A ja robię strzał w dziesiątkę w 55 Pięknym Olsztynie
          • alf23 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 22:25
            Witam po dłuższej przerwie. Zazdroszcze Beingowi bezśnieżnego Poznania, ale nie
            zamienię Olsztyna choćby mi tam dali posadę głównego technologa w KP. W końcu u
            nas też będzie wiosna...chyba.
            • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 23:07
              I juz po meczu. Wygrali Ci dobrzy. Zli przegrali. Jutro znowu mecze, ale to juz
              nie to:( A w piatek to juz musze byc grzeczne:) Zadnego futbolu. Tylko milosc...
              • bpkw Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 23:14
                Being. To byl prawdopodobnie przedwczesny final Ligi Mistrzow. Koncowka meczu
                to "zadziwiajaca" postawa Niemcow. Im podobno nigdy nerwy nie "puszczaja"???.
                Mecz wygrala lepsza druzyna. Na szczescie nie byla to druzyna Timura. Tylko kto
                z forumowej mlodziezy slyszal o "Timurze i jego druzynie" ?.
                • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 23:19
                  Byl film o Timurze. Do tego ja mialem na regale ksiazke o tej bandzie. Miala
                  charakterystyczna okladke i pozostala mi w pamieci.

Niby Niemcy, ale na boisku to nie bylo ich za duzo:) I na koncu to tez nie
                  Niemcy sie bili. Lizarazu nie wytrzymal...
                  • bpkw Re: Olsztyn jest piekny cz.55 10.03.04, 23:27
                    being28 napisał:

> Byl film o Timurze. Do tego ja mialem na regale ksiazke o tej bandzie.

To nie byla banda, tylko szlachetna pionierska drozyna,
                    wylapujaca "mlodocianych pasozytow.".

> Niby Niemcy, ale na boisku to nie bylo ich za duzo:) I na koncu to tez nie
                    > Niemcy sie bili. Lizarazu nie wytrzymal...

Nie tylko on. Natomiast niemieckie drozyny, mimo ze wielu jest
                    tam "gastarbaiterow" zawsze zachowuja niemiecki charakter, czyli walke do
                    ostatniej sekundu. Nawet jak przegrywaja wysoko... . I za to ich lubie, chociaz
                    im nie kibicuje.
                    • inka28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 11.03.04, 13:54
                      A propos miłośći... nie wiem co mam o tym myśleć, ale w Poznaniu główną
                      atrakcją jest trykanie...;)))
                      • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 11.03.04, 19:28
                        Ale ostatnio cisza na forum!!! Wiosna nadciaga?
                        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.03.04, 20:39
                          cześć
                          dobrze, że Poznaniacy są, trchę dadzą czadu, mają internet i może się pochwalą
                          co tam robią ?
                          Uważajcie , bywają zamachy , rozglądajcie się i jak zobaczycie podejrzanego
                          zgłaszjcie. Trzeba pilnować Olsztyna, jest cenny nawet bezcenny
                          a ja musze zaraz go opóścić - siły wyższe

pilnujcie go
                          • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 11.03.04, 23:32
                            Jutro od wieczora beda relacje Inki z Poznania. Beda tez pewnie zdjecia.
                            Dzis jeszecze moglem sie zabawic, od jutra niestety juz nie:(
    • lecart Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 00:06
      dawno tu nie zagladalem - trza to zmienic :)
      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 01:30
        Witam, typowo nocny Olsztyn - on spi ja czuwam. Pewnie jeszcze being gdzieś
        kawaleruje korzystając z ostatniej chwili wolności.
        Lecart, a gdzie Alosza będzie występował ?
        • lecart Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 09:08
          W Olsztyńskiej Filharmonii.
          pzodro :)
    • andulka7 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 10:15
      Pozdrowionka przekazuję od Zbysia dla Pięknego Olsztyna.
      I od siebie też !!!
      :)))
      • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 14:21
        U mnie swieci piekne slonce. Zaraz kolejne slonce przyjedzie.
        Zbyszka nie ma to cisza na forum:( A gdzie reszta?
        • angela-rt Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 15:53
          Pozdrawiam Olsztyn i nie tylko......
          • mika_1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 16:17
            Pozdrawiam slonecznie rozleniwiony Olsztyn:)))
    • brzoza Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 17:36
      Olsztyn jest piekny, koszulka jest piekna, Zbyszek jest...
      Upsss..... Rozpedziłabym sie, a facetom za duzo komplementow prawic nie mozna,
      bo sie jeszcze zdemoralizują:))))
      W kazdym razie dzieki uprzejmości Zbyszka oraz jego obecności w przeswietnej
      stolicy, stałam sie właścicielka PRZESLICZNEJ koszulki z Pieknym Olsztynem,
      O przyjemności spotkania ze Zbyszkiem pisac nie będę, bo tego opisac sie nie
      da:)))
      • alloess Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 19:06
        Cześć
        No tak za duzo komplementów to im nie powinno się prawić, ale troszkę, to
        każdemu sie przyda.
        Zbyszku ! Czekamy z utęsknieniem na Ciebie!
        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 20:06
          Witam, trochę was zapuszczam, prosze o wybaczenie siły wyższe.
          Pozdrawiam ekipe warszawską i również cieszę sie , że koszulki docierają do
          celu. Zbyszka można komplementować , należy się to jemu, człowiek czynu i
          najwyrażniej jest widoczny jego brak.
          Życzę więc szybkiego powrotu do krainy jezior , by wzniecać wiosenny ogień, na
          który nie możemy sie już doczekać. Ciekawe czy przywiezie dziewczyny na
          szanty ????
          alloes , może nie będziesz sama ?
          a lustro ?
          a reszta ?
          • inka28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 20:29
            No i sie doczekaliscie:)
            Przejechalam pol Polski, pierwszy raz widzialam slaskie rejony, ale od Opola
            bylo juz lepiej. Wroclaw sliczny! Tam sie musialam przesiasc (na pociag do
            Olsztyna...) Wybralam przedzial, w ktorym siedzial jakis czarnoskory
            mlodzieniec, przynajmniej nas nie atakowali emeryci...
            W Poznaiu nie powitano mnie chlebem i sola (ani nawet smalcem;P), ale laskawie
            przyjelam kwaiaty:)))
            Wlasnie wrocilismy z zakupow, bo to juz taka tradycja, ze w nowym miescie
            wpierw do hiermarkeru. Zreszta w Krakowie nie ma Auchana:)
            Dobra, papapa, trzymajcie sie:))))
            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 20:39
              Inka, pierwszy raz jesteś w Poznaniu ?
              i uważaj na pierwszą nockę, rano będzie już trzynastego :)
              • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 12.03.04, 20:50
                Inka juz jest w Poznaniu. Czuje sie dobrze (chyba). Bylismy w markecie, ale
                mnie ta milosc kosztuje!! I to na tyle na razie z relacji:)
                • alloess Re: Olsztyn jest piekny cz.55 13.03.04, 15:34
                  Witam Was cieplutko 13-go ( ale nie w piatek )!
                  Jakoś mało nas dzisiaj tutaj, ale to w pełni zrozumiałe- weekend.
                  Widać, że Zbyszek jeszcze do Olsztyna nie dojechał, bo pewnie , by się odezwał,
                  choć na minutkę. A może przygotowuje się na jakieś balety
                  Rita, dziękuję za miłe słowa, ale niestety na szantach nadal będę sama.
                  Miłego odpoczynku w ten weekend, lub miłej zabawy Wam życzę. Papatki
                  • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 13.03.04, 18:25
                    Inka jest zszokowana Poznaniem:) Pewnie opisze wszystko jak dojdzie do siebie.
                    Pozdrawiam wszystkich i zycze milego weekendu!!!
                    • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 13.03.04, 18:50
                      Witam pieknie w Pieknym!
                      Dzieki za rozne takie....
                      chyba sie wzruszylem...
                      moze nawet juz nic nie napisze tylko bede sie napawal?

W stolicy widzialem akcje antyterrorystyczna,
                      pokazowka pod Kongresowa,
                      az z reprezentacyjnej palmy lisc opadl z wrazenia!
                      a moze wiosna dotarla do stolicy i tak na palmy dziala...

Jutro spacerek...
                      ktos dalaczy?
                      spotykamy sie o 10.00 pod BWA
                      i na wystawe Salwadora D,
                      potem spacerek z Olsztyna lasem do WDK wzdluz Lyny...
                      Ma ktos chec?
                      Szukamy wiosny...
                      a moze jakas Marzanna sie zglosi?
                      szukalibysmy skuteczniej!
                      Podzrowka.
                      :-)

• Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 19:54
                        Wiosna jutro ma dotrzeć do Olsztyna Pieknego, a przyniesie ją zapowiadany
                        halny, który podniesie temperaturę Olsztyna Pieknego powyżej 10 stopni, co
                        przypuszczam mogą niektórym roślinkom pęknąć pączki.
                        Zbyszek, chciałam się zapytać o której planujecie powrót, bo być może
                        popołudniu będę gdzies spacerować :)
                        jak zobaczycie rudego pieska i panią z kolczatką i smyczą , to będę ja -
                        ponieważ pies będzie na wolności, a smycz z kolczatką ja będę miała :)
                        Miejsce akcji spacerowej nieważne, liczy sie czas :)
                        Ciekawe czym tak Inkę zauroczyłeś being - może poznańskimi koziołkami ?
                        Czekam na relacje
                        • being28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 13.03.04, 20:07
                          Na Koziolki nie trafilismy:( Moze jutro? Niby cieplo w Poznaniu, ale wieje
                          silny wiatr i nie jest jeszcze wiosennie:( Inka na razie odpoczywa po
                          dzisiejszym zwiedzaniu.
                          • inka28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 13.03.04, 20:25
                            Jest po czym odpoczywać:)
                            Poznań to jakby dwa światy, jeden to śliczne Stare Miasto, drugie to wielkie
                            blokowiska. Jednak dla mnie najważniejsza była wycieczka na Roosvelta 5, tam
                            działa się akcja książki, z której cytat jesy moja sygnaturką...
                            Being się sprawuje grzecznie, ale jego współlokatorzy myślą pewnie, że jestem
                            socjopatką, bo cenie prywatność i nie mogę siedzieć w pokoju z otwartymi
                            drzwiami. Tzn. jestem miła itd, ale czy naprawdę już od pierwszej chwili,
                            przyjaciele moich przyjaciół muszą być moimi przyjaciółmi? A może smucę?
                            Pozdrawiam, Inka-socjopatka, oczarowana Poznaniem i po nim przewodnikiem:)))
                            • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 13.03.04, 20:29
                              Bardzo trafne określenie - "przewodnik".
                              Being wytłumacz, ile to pozytywnych funkcji pełni przewodnik we wszystkim co
                              związane z prądem. A i natężenie, i napięcie, i opór, i pojemność, i w końcu
                              moc jest z nami.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 20:42
                                dobre też pytanie - czy przyjaciele moich przyjacół są też moimi przyjacielami ?
                                więc Inka moze rozwiń tą kwestię, tylko nie pomyl sobie przyjaciół z
                                narzyczonym :)
                                being ty uważaj, bo jak narzyczone moich przyjaciół sa też narzyczonymi moich
                                innych przyjaciół to możesz się w nocy pomylić ;)))))))))
                                dlatego Olsztyn ma tą wyższość nad Poznaniem, ze w Olsztynie nikt się nie
                                myli ;)))))))
                                • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 13.03.04, 20:48
                                  Oni się myli.
                                  My się myjemy.
                                  Lub my jemy - oni też jedzą.
                                  ;)
                                  • inka28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 13.03.04, 20:56
                                    Jesli chodzi o ten przewodnik, to natężenie i napięcie jest bardzo duże:)
                                    Pojemność potrafi zaskoczyć (ile to taki mężczyzna je!;P), opór znikomy,
                                    nieodnotowany chyba jeszcze. Moc jest, moc przyciągania:) Nie wiem tylko czy to
                                    zgodne z fizyką:P
                                    To jest tak - my sie nic nie myli, tym bardziej, że narzeczonego to ja nie mam:
                                    ( Natomiast ja się nie umiem zaprzyjaźniać na siłę. Ale to są drobiazgi:)
                                    • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 21:00
                                      czy rozmawiacie o terroryzmie - napięcie , natężenie i wybuch - zgłaszam
                                      policji ;))))))))
                                      dobrze, ze akcja w Poznaniu :)
                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 20:58
                                    Poznań, miasto koziołków, by nam jakiegoś koziołka nie wyfikali, bo za 9
                                    miesięcy zamiast Olsztyniaka będziemy mieć Poznaniaka. I tyle. Nie dochowamy
                                    się potomstwa Olsztyna Pięknego.
                                    Czy jest tam ktoś, kto slużył by za przyzwoitkę ? ;)))))))))))
                                    Jedzą pyzy
                                    myją się w Warcie
                                    i to wystarczy by Olsztyn zdradzić ;)))))))))))
                                    • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny z Krystynami IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 21:56
                                      Olsztyńskie Krystyny - wzorem imienniczek z innych miast - chcą się zrzeszyć i
                                      co roku 13 marca wspólnie świętować. Liczą, że takie lobby "odmieni miasto na
                                      lepsze"

Wszystkiego najlepszego w dniu imienin i do czynów :)))))
                                      • inka28 Re: Olsztyn jest piekny z Krystynami 13.03.04, 22:19
                                        Rita, nadinterpretujesz...
                                        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 22:28
                                          a łyżka powiedziała , niemożliwe :)
                                          w czym tak nadintrerpertuje ?????????
                                          Co robią przyjaciele ?
                                          • inka28 Re: Olsztyn jest piekny 13.03.04, 22:36
                                            Przyjaciele się przyjaźnią:)
                                            --
                                            Życie jest piękne. Li i jedynie.
                                          • bpkw Re: Olsztyn jest piekny 13.03.04, 22:36
                                            Gość portalu: rita napisał(a):

> Co robią przyjaciele ?

Przyjaciele sa po dobrej kolacji w Sphinxie / cholera, tak sie pisze
                                            Sfinksa ??? / poprawionej po przyjezdzie czerwonym wytrawnym.
                                            Chce sie zyc !!!. Ale spac rowniez...
                                            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 22:39
                                              właśnie zwróć uwagę bpkw, że Inka coś nieswojo pisze, jakies krótkie
                                              jednozdaniówki, co tam się dzieje ?
                                              może kamerkę nich zainstalują ;)
                                              a being milczy
                                              przecież po czerwonym winku języki się rozwiązują, chyba że... , albo .......;))
                                              • Gość: (inka+being)28 Re: Olsztyn jest piekny IP: *.icpnet.pl 13.03.04, 22:43
                                                Dobranoc:)
                                                • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 22:44
                                                  życzę szczęścia
                                                  • bpkw Re: Olsztyn jest piekny 13.03.04, 22:52
                                                    Rita.
                                                    Wyploszylas forumowe malzenstwo. Nie zycze Im dobrej nocy. Zycze Im ...nie moge
                                                    tego napisac, bo Admin i tak to wykasuje.
                                                  • Gość: zbyszek07 Re: Olsztyn jest piekny IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.04, 08:01
                                                    Tez zycze....
                                                    No nie juz zycze milego dnia.
                                                    Witam w niedzielny ranek,
                                                    idziemy witac wiosne...
                                                    slonca na razie jeszcze brak,
                                                    ale ok 5,30 probowalo przebic sie przez pasma ciemnych chmur.
                                                    Dobrze bedzie,
                                                    dobrze jest...
                                                    Milego dnia!
                                                  • inka28 Re: Olsztyn jest piekny 14.03.04, 10:34
                                                    Dzień dobry:)
                                                    Co też Wam do głowy przychodzi...
                                                    Teraz being karmi rybki, bo to go uspokaja (ciekawe co go zdenerwowało?), ja
                                                    jeszcze w piżamie, oglądamy Discovery:)
                                                    Pogoda nam sie lekko skopała, jest tak mgliście-dżdżyście, więc się cieszę, że
                                                    wczoraj zwiedzaliśmy. Ale ja nie wyjadę dopóki nie zobaczę koziołków!
                                                    Pozdrawiam i being też pozdrawia:)))
                                                  • lecart Re: Olsztyn jest piekny 14.03.04, 11:12
                                                    O - wiec typowy poranek :) No ja sie przed chwilką obudzilem - wczoraj
                                                    obejzałem 3 filmy. W tym "Gdzie jest Nemo?" - wiecej takich! A dubling jest
                                                    swietny!
                                                  • thor_tr Re: Olsztyn jest piekny 14.03.04, 13:51
                                                    Witajcie.
                                                    W Olsztynie pada deszcz.Zrobiło się pusto i szaro.
                                                    Przynajmniej można wykorzystać czas na wiosenne zakupy,...no i naukę.
                                                    Resztki śniegu pewnie długo się nie utrzymają.I bardzo dobrze.Dość tej zimy.
                                                    Pozdrówka.

• andulka7 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 13:59
      U mnie jeszcze nie pada, ale też jest szaro. Ciepło wprawdzie, ale wiosną
      jeszcze WCALE, ALE TO WCALE NIE PACHNIE. Byłam juz na krÓtkim spacerze. Na
      dŁugi nie pójdę, owinę sie w kocyk i poczytam. Zbyszek dostarczył mi
      olsztyńskie gazety, jeszcze nie miaŁam czasu ich przejrzeć...
      • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 15:42
        A ja jadę zaraz kupić doniczki (co za pomysł, niedziela, po świątecznym obiadku
        a tu chęć na kupno doniczek). Ale to tak jest, jak się nie pochodzi z
        ziemaństwa, to i trochę ziemi w doniczkach przyniesie radochy.
        ;)
      • alloess Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 15:44
        Cześć!
        A ja ze spaceru zrezygnowałam. Powgoda mnie nieco odstraszyła.
        Jakoś tak nieprzyjemnie na dworzu i zimno. Cos tej wiosenki nie widać!
        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 18:42
          a ja nie zrezygnowałam ze spaceru, jak już wychodze to staram się bawić i nawet
          te resztki sniegu mnie cieszyły , żegnałam się z nimi, bo stopnieją i trzeba
          będzie czekać do następnej zimy, a już i trawka sie zieleni miejscami. W
          ogrodach widziałam przebisniegi. Czekam na deszcz, który zmyje to błoto
          pośniegowe. I będzie pięknie.
          Lecart wspomniał o pierwszych turystach, myślę , że i pierwsze parasolki przy
          knajpach się pojawią i wieczorne życie Olsztyna ożyje.
          A w oknach pojawią się pierwsze doniczki kwiatów, które oso już planuje :)
          • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 18:59
            Deszcz nie deszcz, spacer byl.
            Troche kabaretu tez.
            Kto nie byl niech zaluje...
            "najwazniejsza jest ta pogoda
            ktora mamy w sobie"!
            Wystawa w BWA Salvadora Dali tez warta obejzenia.
            Pa leniwce!!!
            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 19:03
              ja byłam na specerku i oglądałam wystawę natury w parku
              też ładna :)
              • inka28 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 19:26
                A ja chciałam iść na spacer, ale being jest chyba z cukru i się przestraszył
                mżawki:)
    • andulka7 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 20:09
      Obejrzałam se, co powstanie na mojej "ulubionej" ulicy Wyzwolenia :
      www.villa-park.pl/villa-park/
      Z zewnątrz OK, ale rozplanowanie wnętrz nie bardzo mi się podoba,za dużo
      powierzchni mieszkań zajmą korytarze i inne przedpokoje.
      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 20:21
        mnie się wszystko podoba , tylko dla kogo ta posiadłość ?
        • andulka7 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 20:26
          Dla tych, którzy kupią, i task jest dwukrotnie taniej niż w wawie u TANIEGO
          developera. U mnie za płotem powstaje dośc luksusowe osiedle, ceny od 4,6 do
          6,7 tys. zł za metr.
          • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 20:45
            obiekt bardzo ładny dla ludzi majętnych, ale Olsztyn nie buduje dla ludzi
            biednych
            • andulka7 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 21:10
              Dla ludzi biednych sie nie opłaca a dopłaca, ot co
              • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 21:34
                bardzo sie opłaca, ponieważ zostają zwalniane miszkania w zabytkowych
                kamienicach i z mieszkań z przydziałów państwowych
                • andulka7 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 21:48
                  Na Wyzwolenia to takie "zabytki" z państwowymi przydziałami zostały zburzone
                  pod tę budowe właśnie.
                  Kiedy łaziłam po tej ulicy przed rokiem mniej więcej, zapuszczając się w owe
                  obskurne podwórka, towarzysząca mi lustroo miała nieme przerażenie w oczach.
                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 22:04
                    Andulko - jeszcze chyba zaostały piękne kamienice i pałacyki na Dąbrowszczaków,
                    nie wiem czy są one jeszcze państwowe ?
                    Dla mnie to są to zabytki
                    • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 22:13
                      Najpiękniejsza to Villa Fortuna.

olsztyn.com.pl/_olsztyn/sub/miasto/img/miasto_kons1.jpg
                      A to wejście z prawej strony
                      ;)

olsztyn.com.pl/_olsztyn/sub/miasto/img/miasto_kons.jpg
                      • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 22:15
                        Z lewej - to widoczne
                      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 22:17
                        ta willa jest piekna - ona jest prywatna ?
                        ale ta druga strona to ma tyle tablic, że więcej się nie mieści, czy Samoobrona
                        też sie tam mieści ?

a widok całego budynku z tablicami jest gdzieś ?
                      • andulka7 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 22:23
                        Kurczę, a mnie sie ona akurat nie podoba - taki zamek królewny Śnieżki, za
                        bardzo eklektyczna, straszna mieszanina
                        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 22:28
                          Takiej willi nie znajdziesz nigdzie i w tym jest urok
                          A ja z innej beczki - uwaga zrobi sie wam zimno - brbr

Takiego tłoku w czasie kąpieli morsów w Olsztynie dawno nie było. W niedzielę w
                          Jeziorze Krzywym kąpieli w lodowatej wodzie zażywało 70 osób

Czy ktos tam był ?
                          • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 22:36
                            Ostatnio jeszcze Pan poseł Giertych z LPR, a mój pokoik jest na samej górze,
                            ale z drugiej strony budynku.
                            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 22:38
                              ale nie mamy całego widoku tego budynku - wrzuć nam :)
                              • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 22:49
                                www.olwiih.neostrada.pl/olsztyn.htm
                                • Gość: sud Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.04, 23:10
                                  www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=5&ido=20
                                  • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 14.03.04, 23:14
                                    W pełnej okrasie. Masz wiele pięknych zdjęć. Pozdrówka
                                    oso
                                    • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 15.03.04, 07:02
                                      Witam z zamglonego Olsztyna.
                                      Ogladalismy budowe na Wyzwolenia
                                      w czasie wczorajszego spaceru.
                                      Zaba w parku jest znowu szara,
                                      zielen zmyta,
                                      ale za to ma calkiem nowe wylupiaste oczy!
                                      Wiosny w lesie nie widac,
                                      oblodzone sciezki,
                                      resztki sniegu,
                                      bazie miejscami kwitna,
                                      Lyda zasypana smieciem rozmaitym,
                                      znowu do sprzatania...
                                      Milego dnia!
                                      • lustroo Re: Olsztyn jest piekny cz.55 15.03.04, 08:31
                                        Cześć . Błoto wszędzie, co to będzie? Spacerki uskuteczniałam małe i po błocie,
                                        gdzie mnie tam poniosło?
                                        • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 15.03.04, 20:55
                                          Pogoda świetna, cieplusieńko, i tak jakoś żyć się chce, jakby więcej uśmiechu
                                          widać u ludzi, albo to tylko taki wyraz twarzy, ale zawsze lepszy niźli
                                          wykrzywiony grymas.
                                          :)
                                          • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 21:08
                                            wiosnę mamy juz wszędzie, tylko patrzeć jak krokusy zakwitną
                                            A ta willa Fortuna jest prywatna czy upaństwowiona ?
                                            gdzie mozna znależ jej historię ?
                                            sud ma wszystkie zdjęcia tylko brak jest przy nich opisów, przynajmniej przy
                                            najpiękniejszych budowlach
                                            oso, przenoszę twój link do klubu
                                            • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 15.03.04, 21:20
                                              Willa Fortuna administrowana jest ( w skrócie) przez Zakład Budynków
                                              Komunalnych. Jej właścicielem jest Wspólnota - Skarb Państwa i Gmina. W budynku
                                              na dole znajduje się sklep z różnymi rzeczami artystycznymi (takie sobie) oraz
                                              od nie dawna salon gier (nie byłem). Pierwsze piętro to siedziby praktycznie
                                              wszystkich tych co napisani przed wejściem - czyli posłowie, Bojownicy o
                                              Wolność i inni. Drugie piętro to Państwowa Inspekcja Handlowa, trzecie piętro
                                              to Straż Miejska.
                                              • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 21:27
                                                o mamo, ale obiekt zagospodarowany - oso - to chyba powinien być hotel I klasy,
                                                to powinno być muzeum lub wystawy, przecież petenci go zniszczą ?
                                                oso - ratuj obiekt ?
                                                hotel Warmiński to pikuś przy takim obiekcie :)
                                                • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 15.03.04, 21:38
                                                  Spoko, posłowie są na I piętrze i częściej w Sejmie. Bojownicy o wolność nie
                                                  mają sił wdrapać się na I piętro. Inspekcja Handlowa, to raczej kontroluje
                                                  placówki handlowe, niż placówki handlowe kontrolują PIH. Straż Miejska ma
                                                  bezpłatny nr telefonu 986, więc nikomu nie chce się wdrapać na 3 piętro,
                                                  jednocześnie dla strażników jest to codzienny trening latania po schodkach, co
                                                  wychodzi tylko na zdrowie. Przydałyby się jakieś pieniążki na remont
                                                  zewnętrzny - odnowienie, ale to już sprawa Wspólnoty. Wewnątrz jest całkiem,
                                                  całkiem - oprócz klatki schodowej.
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 21:51
                                                    oso - to jest zabytek klasy 0 , nie mozna tak traktować zabytku, trzeba z
                                                    honorami. Za sprzedaż takiej budowli mieli by grube pieniądze na nowoczesne
                                                    budowle dla takich potrzeb i windy by były i szklane dachy :)
                                                    Jeszcze się zapytam co się znajduje w dawnej budowli Poczty Polskiej tej kolo
                                                    szubienic ?
                                                  • thor_tr Re: Olsztyn jest piekny cz.55 15.03.04, 22:41
                                                    Witam.
                                                    Dzisiaj jestem po małym maratonie od 8 do 8.
                                                    A jeszcze mam małe co nieco do przeczytania.A jutro znowu na 8...Grr...
                                                    Dzisiaj ciepło i wspaniale.Wiosna na jednym(ale dobrym)wydechu:-)))
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 22:49
                                                    witaj thor_tr - milo, że przy takim natloku spraw masz czas dla nas:)
                                                    nauka to potęzny klucz - mowią
                                                  • oso1 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 15.03.04, 22:53
                                                    Jeżeli się nie mylę, to chodzi Ci Ritko o byłą Dyrekcję Kolejową. Obecnie
                                                    mieści się tam Naczelny Sąd Administracyjny (siedziba jeszcze remontowana, ale
                                                    pod specjalnym nadzorem, mieści się również Powiatowy Inspektor Budowlany), w
                                                    trakcie remontu odkryto tam jakieś malowidła ścienne, będą one poddane
                                                    renowacji i będą ozdobą sali rozpraw.
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piekny cz.55 IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 22:58
                                                    Piękne miejsce dla sądu - jestem zachwycona tym pomysłem, prosto wyjście z
                                                    rozpraw będzie na szubienice
                                                    poważnie , bardzo dobry pomysł
                                                    a tymczasem czas mój w Olsztynie pieknym dobiegł końca, żegna go z całego
                                                    serca, idzie nocaka i jakoś trzeba iść do przodu
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 16.03.04, 06:56
                                                    Witam z porannego Pieknego!
                                                    +4, zamglony.
                                                    Przy M.Z.Malewskiej jeden z palacykow mysliwskich
                                                    wyglada na opuszczony,
                                                    zmienil sie wlasciciel, remont,
                                                    a moze idzie pod mlotek?...
                                                    Ladny, tyle ze na uboczu.
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piekny cz.55 16.03.04, 10:34
                                                    Cześć , jakoś mi smutno...
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 16.03.04, 10:39
                                                    Bo nie bylas z nami na spacerze,
                                                    bo nie idziesz na Warmie,
                                                    bo....
                                                    nie masz humoru!!!
                                                  • angela-rt Re: Olsztyn jest piekny cz.55 16.03.04, 11:08
                                                    Cześć brygada z Piknego Olsztyna,pozdrawiam wiosennie:)
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piekny cz.55 16.03.04, 11:22
                                                    Witam!
                                                    A stokrotki na lace kwitna!!!
                                                    wyjzaly ubiegloroczne spod sniegu nad Krzywym!
                                                    przetrwaly... moze troche "zmeczone"
                                                    ale sa.
                                                    A w wazonie forsycje zolcia oczy ciesza...
                                                    Milo jest!
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piekny cz.55 16.03.04, 12:58
                                                    A może tak część 56 ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka