Gość: ja IP: *.ols.vectranet.pl 08.04.04, 21:23 jak zwykle ukrywa sie prawde przed obywatelami. nastapilo skazenie wody. kto pil nieprzegotowana moze miec klopoty... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sud Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 22:52 Herbata smakuje teraz jak w Warszawie. Terminy świąteczne są chyba ulubione w różnych firmach. Parę lat temu tuż przed Wielkanocą gazownicy zmienili parametry gazu i piecyki kąpielowe strzelały. Oczywiście nikt o tym nie uprzedził, ale fachowcy których trzeba było wezwać do wyregulowania piecyka o tym wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 23:36 Nie róbmy z tego drugiego Czarnobyla ale rzeczywiście krew zalewa jak sie widzi, że miejska władza ma jak zwykle obywatela w dypie. Co im szkodziło uprzedzić ludzi, że będą chlorować wode?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: 80.51.195.* 09.04.04, 05:32 Kogo to obchodzi co będzie z OBYWATELEM.Ktoś kto biere kase za posadkę resztę spraw ma w d...e.Slogany na ustach przed wyborami a potem to nie przemęczać się.A gdzie jest Pancer?Zamienił sie w strusia? Lecz jeżelu nastapiło skażenie to należało to zrobić.Tylko dlaczego bez uprzedzenia????????? Chamstwo,ignorancja i arogancja władzy! Pamiętajmy przy następnych wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sola28 Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 08:08 W wannie czułam się jak na basenie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gera Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.04, 08:26 było ogłoszenie PWiK w Gazecie Olsztyńskiej uprzedzające że woda może być metna i mieć charakterystyczny zapach co jest związane z higienizacją (?) ujęć wody w Olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Chlorowana woda na Wielkanoc 09.04.04, 09:24 Pewnie dlatego na swieta, zeby przyjezdni nie mysleli ze u nas jest lepiej. Ten szok smakowy moglby niektorym zaszkodzic. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
2audi.a4 Re: Chlorowana woda na Wielkanoc 09.04.04, 11:50 Nic dodac nic ujac ,po co czlowiekowi woda ??? Zamiast wody nalezy pic wodke (przynajmniej na wielkanoc) A i o przegotowywaniu nie ma co myslec . Tylko lekki kacyk grozi po przedawkowaniu. A wiec " Na zdrowie" Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Chlorowana woda na Wielkanoc 09.04.04, 12:45 Straszne, a ja nie lubię wódki, chyba mleko mi zostaje :( Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LG Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.olnet.pl 09.04.04, 16:31 Mam nieoficjalne wiadomości, że to nie przypadek z podchlorynem sodu! Była 'kola' w sieci wodociągowej i obowiązkiem Wod-Kan jest odkażanie natychmiastowe sieci!!! Dziś w nocy obdędzie się płukanie głównych nitek, przez otwarcie hydrantów ulicznych... Pozdrowienia dla dyrekcji wodociagów olsztyńskich - wy kłamczuszki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kokomo Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.olsztyn.mm.pl 09.04.04, 22:45 ale marudzicie jak prawdziwi Polacy... Czy jest aż tak strasznie z tą wodą? Po przegotowaniu nic nie czuć, a jeżeli żarcie na święta robicie z surowej wody to współczuję Waszym rodzinom. To chyba dobrze, że ktoś co jakiś czas przeczyści te rury... A tu zaraz skażenie, terroryści. Może Bin Laden do niej nasikał??? Wyluzujcie troszkę, mamy święta. Wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.ec.pl / *.ec.pl 10.04.04, 11:31 Oczywiście PWiK nie podało opnii publicznej całej prawdy, bo ją zataiło. Prawda jest taka,że w poważnej awarii wodociągu w Jarotach doszło do rozszczelnienia sieci i dotały sie do niej bakterie fekalne Escherichia Coli. Bakterie te w dużym stężeniu są bardzo niebezpieczne dla zdrowia, na ten temat powstał nawet thriller medyczny, zdaje sie że Robina Cooka. Tak więc chlorowanie wody nie jest to żadną rytynową akcja nazywana "sanityzacją" lub "higienizacją" - takich terminów używano w Pogotowiu wod-kan w odpowiedzi na moje pytania, tylko jest to usuwanie skutków poważnego skażenia wody pitnej. No i zaleca się nie pić surowej wody z kranu, a nawet nie podawać jej zwierzętom domowym. Uważąm, że PWiK zachowało się nieodpowiedzialnie nie podając mieszkańcom pełnej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.ols.vectranet.pl 11.04.04, 17:15 A co to obchodzi dyr.Pancera, że są Święta? Przecież to znany komunista-swego czasu z zapałem nauczał Marksizmu-Leninizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 18:11 A chlor jak leciał z kranu, tak leci. A miało się skończyć przed świetami. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Chlorowana woda na Wielkanoc 13.04.04, 07:53 Ja i tak piję mineralną i gotuję na herbatę też mineralną. Tylko przy myciu, zapach mi nie pasi, jeżeli to można nazwać zapachem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilly Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 13:24 moje dziecko się od tej wody rozchorowało (wymioty przez 2 dni ), może jakieś odszkodowanie mi się należy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 17:28 Dziś w radiu podali, że Sanepid odkrył pałeczki/bakterie coli i że potwierdziły to 3 różne ośrodki badawcze. A Wodociągi się nie przyznają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: Chlorowana woda na Wielkanoc IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 17:46 A na stronie Sanepidu komunikat z sierpnia 2003 a pod spodem napis "Szczegółowe informacje o jakości wody w kąpieliskach i wodociągach można uzyskać w powiatowych stacjach sanitarno – epidemiologicznych." To już nie można było jakiegoś komunikatu ogłosić. Odpowiedz Link Zgłoś