Dodaj do ulubionych

Cięcia w olsztyńskiej oświacie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.04, 10:13
Czyli innymi słowy jedynym wyjściem w warunkach Olsztyna jest prywatyzacja
oświaty.
Ruiny pozostające wciąż za Karpowiczem wskazują na niezły talent i dobre
przygotowanie zawodowe do każdej pracy ;((
miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,2024462.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Ktoś Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.olsztyn.mm.pl 16.04.04, 10:31
      Ja bym zlikwidował jedną szkołę więcej,żeby było więcej pieniędzy na
      przyszłoroczne nagrody dla urzędasów z ratusza.
      • Gość: ell presidento Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 16.04.04, 17:03
        karpowicz,malkowski i ta cala klika ratuszowych profesjonalistow, to naprawde
        dno co oni wyprawiaja z tym miastem, tu nie mozna czekac do wyborow bo co wazna
        decyzja to pieprza wszystko, jak tak dalej bedzie to juz nikt tego miasta nie
        wyprowadzi z dolka.
    • Gość: MK Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: 213.184.18.* 16.04.04, 16:01
      "...Porządku mają strzeć kamery...."
      To chyba już pierwsze kwiatki niedouczenia społeczeństwa. Brawo.
    • Gość: Barbara Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.man.olsztyn.pl 16.04.04, 18:21
      Jakie oszczędności przyniesie miastu zwolnienie dozorców ze szkół? Dodatek
      motywacyjny w wysokości 10 zł na pewno " motywuje" do intensywnej pracy.
      Dlaczego oszczędności szuka się w oświacie a nie w urzędach. Tam jest pole do
      popisu.
    • Gość: mądry Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.man.olsztyn.pl 16.04.04, 18:28
      Niech ratusz poda dwysokośc dodatków motywacyjnych swoich pracowników, a te
      dodatkowe wynagrodzenia, pomijam tłumy urzędników.
    • Gość: Aleks Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 16.04.04, 19:07
      Nikt nie uznał za słuszne wspomnieć, że "dostosowując się" do trendow
      światowych - za pośrednictwem bibliotek szkolnych przekształcanych w centra
      medialne, tworzenia społeczeństw informacyjnych, oszczędnościowa komisja pod
      wodzą Pana Karpowicza "pod nóż" oddała właśnie biblioteki szkolne, tnąc należne
      szkołom i tak już okrojone etaty na pół.
    • Gość: hen Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl 16.04.04, 19:53
      Dlaczego nie ma przymusu leczenia w przypadku szczególnie ciężkich (i
      nieuleczalnych bez ponownych wyborów) chorób. Zwłaszcza w przypadku
      pomysłodawcy tego debilnego planu. Ciekawe, dlaczego nie podano kosztów
      wynajęcia warszawskiej firmy (JAKA TO FIRMA?????) do opracowania wyliczeń.
      Wiadomo, że jeden z prezydentów to nauczyciel wf, a drugi historii, ale chyba
      przeprowadzenie stosunkowo prostych wyliczeń matematycznych nie przekracza
      możliwości księgowych ratusza.
      A może wrócimy do sprawdzenia ile pieniędzy poszło "psu w d..." dzieki
      działaniom (lub zaniechaniom działania, jak w przypadku Aquaparku) aktualnego
      zarządu miasta. Może dziennikarze GW zapytają odpowiednie organa, co z tym
      zrobiły do dnia dzisiejszego.
      A poza tym: ile pieniędzy z budżetu miasta rocznie przypada na dodatki o
      charakterze motywacyjnym dla wszystkich pracowników ratusza? ile pieniędzy w
      postaci premii (regulaminowej za dobrą pracę???) wypłacono dla pracowników
      szczebla kierowniczego organów Urzędu Miasta (łącznie z prezydentami)? jaka
      jest przyczyna poszukiwania oszczędności w jednej z najwazniejszych dziedzin -
      edukacja młodego pokolenia - od której zależy przyszłośc nie tylko tego miasta?
      Takie oszczędności moga skutkowac w najbliższej przyszłości kosztami o wiele
      wyższymi.
      Ale aby to zrozumieć trzeba mieć organ do samodzielnego myślenia nie tylko o
      własnych kieszeniach.
      • Gość: ja Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.04, 20:40
        I przez takie coś zostaną tylko szkoły molochy na Jarotach, Pieczewie i
        Nagórkach. Gdzie będzie się kształcić coraz więcej dzieci z coraz to nowych
        budynków w tych samych pomieszczeniach. Gdzie mniej się będzie liczyła
        edukacja. Gdzie uczeń i jego indywidualność zginie w szarym tłumie. A mniejsze
        szkoły, częstokroć z lepszą kadrą i lepszymi wynikami w nauce zostaną
        zlikwidowane. Już teraz miasto ograniczyło szkołom podstawowym przyjmowanie
        dzieci spoza rejonu. Dla mniejszej szkoły przyjęcie 10, 20 więcej uczniów to
        być lub nie być i praca dla nauczycieli. Ubytku tej 10, 20 szkoły molochy nawet
        nie zauważą.
        Naprawdę miasto nie ma na czym oszczędzać?! Chce budować za grube pieniądze
        jakieś bezsensowne tunele z dworca na Zatorze. Tak jakby tłumy pasażerów miało
        tamtędy przechodzić (przeciez większość jeździ autobusami do sypialni Olsztyna,
        a mieszkańców Zatorza pewnie niewielu będzie). Chce budować jakieś tunele i
        Nowogrunwaldzką do wprowadzenia ruchu ciężarówek do miasta, zamiast przemyśleć
        jak je z tego miasta wyprowadzić. Traci teren wartości 2 mln zł wnosząc go do
        jakichś spółek aquarenowych, zamiast samemu go sprzedać.
        • Gość: Ed Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 21:24
          Za brak wyobraźni ktoś musi płacić. Wybraliśmy najlepszych - hi!
    • Gość: ninka Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl 17.04.04, 00:15
      Kochani rodzice. Zapisując swoje dziecię do przedszkola miejcie świadomość, że
      już niedługo w wyniku pomysłów waszych dobroczyńców z ratusza - uwielbiają
      takimi jawć się przed wami - wasz skarb będzie wychowywany tylko w połowie. Co
      to oznacza? W grupie przedszkolnej pracują dwie nauczycielki: jedna rano, druga
      po południu (co za rozrzutność finansowa). Szkoda,że przedszkolankom nie można
      kazać pracować przez 10 godzin dziennie (tyle jest czynne przedszkole), bo
      dopiero by się zaoszczędziło zwalniając od razu połowę! Otóż teraz pani
      dyrektor przedszkola będzie musiała zdecydować, której nauczycielce pracującej
      z waszym dziecięciem zapłaci za wychowywanie waszego dziecka (wypłacając tzw.
      dodatek za wychowawstwo - około 60 zł miesięcznie, a której nie - bo tak
      przewiduje projekt oszczędności. Nie zdziwcie się przeto, że wasza pociecha na
      przykład po południu nie będzie obejmowana oddziaływaniami wychowawczymi. Bo
      niby dlaczego i za co? Ale za to cóż za oszczędności! Wasze starsze dziecko w
      szkole, z powodu niżu(!) demograficznego będzie chodziło do liczniejszych(!)
      klas (panowie prezydenci mieli zapewne najwyższe noty z logiki na studiach), a
      zmotywowany nauczyciel (za zawrotną, 90% obniżoną, kwotę 10 zł gwarantowaną
      przez ministerstwo - co znaczy, że, jaka szkoda, już więcej nie da zabrać)
      zapanuje wg europejskich standardów nad taką klasą i jeszcze dokona cudu i
      przygotuje wybornie do egzaminów po każdym etapie. A zajęcia pozalekcyjne i (w
      związku z wchodzeniem do UE?) naukę drugiego języka obcego już możecie sobie
      wybijać z głowy - to będzie tylko w wybranych szkołach (gdzie został wygrany
      konkurs) i dla niektórych uczniów, nieobowiązkowo (np. połączy się w wybraną
      grupkę geniuszy z kilku klas i ich się pouczy, reszta - sp...). Ale za to jakie
      oszczędności!
      • being28 Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie 17.04.04, 11:56
        Kiedys mi mowili w podstawowce, ze nauka na 2 zmiany jest okresowo, jak
        przejdzie niż demograficzny to bedzie lepiej. Szkoly sa przystosowane na 700
        uczniow, a nie na 1500. A teraz sie okazuje, ze i tak jest zle. I bedzie zle.
        Za jedna premie prezydenta lub jednego z prezesow/dyrektorow mozna wiecej
        zaoszczedzic niz na tych calych oszczednosciach. Ale po co?
    • tetraktis kamera kontra Człowiek .A raczej Człowiek kontra m 17.04.04, 15:47
      "Bo to, że posady stracą szkolni dozorcy jest już raczej przesądzone. Porządku
      mają strzeć kamery."

Bardzo ciekawe kamera lepsza od człowieka.
      A może pozatrudniano kiedyś gamoni co to sobie nie dają rady , żeby teraz były
      kamery.
      Jakie to dziwne bezduszna technika nad człowiekiem , nie ma dobrych ludzi na
      takie stanowiska.
      Za porę lat będzie wielki raban bo młodzież jest , hm , ..... i ..... .
      • Gość: ja Re: kamera kontra Człowiek .A raczej Człowiek kon IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 15:52
        A obrazki z tej kamery to kto będzie oglądał. Dyrektor? Zwolni się woźnego,
        który chyba nie tylko porządku pilnował, a zatrudni się kogoś innego, żeby
        kamer pilnował.
      • tetraktis a to w promocji. 17.04.04, 17:03
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=11525669&v=2&s=0
      • Gość: Klakson Re: kamera kontra Człowiek .A raczej Człowiek kon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 19:43
        Kamery, to super rozwiązanie.
        Przede wszystkim zastępują aspekt wychowawczy. :-)
        • theedge Re: kamera kontra Człowiek .A raczej Człowiek kon 17.04.04, 22:08
          Niech zyje socjalizm, Ksieza do klamcy, Niech zyje Lenin, Makowski jest the
          Best, AWS i Walesa to prawica, a oswiata edukuje mlodziez ;-)
          • mess ??? 18.04.04, 00:29
            A w ogóle to najlepiej byłoby zamknąć wszystkie szkoły (oszczędności jeszcze
            większe!), wydać nakaz uczenia dzieci przez własnych rodziców (nareszecie winą
            za wychowanie można obarczyc tylko ich!) i w dodatku za te cudne pomysły
            ponagradzać wszystkich super premiami, począwszy od ministrów a skończywszy na
            naszych władzach miejskich!!!Bo przecież bedzie wtedy na to kasa!
            Ech, a za niepowiadomienie nas o skażeniu wody PITNEJ, zarząd spółki ma tylko
            obcięte premie..., które i tak są doniezłym dodatkiem do niezłych poborów.
            Oni by taki dodatek motywacyjny (10zł) wysmiali!!!I mieli by rację!A nauczyciel
            ma sie uśmiechać i jeszcze moze po rękach całować władze, że nie zabrała 100% a
            tylko 90.
            I gdzie tu sprawiedliwość?! Nie ma, nie było i nigdy nie będzie!
            • Gość: Klakson Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 00:39
              Prosty umysł...= proste decyzje.
            • Gość: Robert, SP3 Re: ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.09.04, 14:15
              beata?
    • Gość: *** Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl 18.04.04, 11:49
      Proponuję, aby panowie Małkowski i Karpowicz wrócili do klasy i na salę
      gimnastyczną. Młodzież się ucieszy i koledzy miło powitają w pokojach
      nauczycielskich. Może zaczną robić to, co naprawdę potrafią... Jako, zapewne,
      nauczyciele mianowani otrzymają 10% od podstawy na zmotywowanie do pracy
      (przecież łatwej i czasowo mało absorbującej). Nie zechcą wrócić? Przyzwyczaili
      się do większych pieniążków? No cóż...,ale w ramach planowanych oszczędności
      niech jeden wiceprezydent, choćby pan Karpowicz, nie dostaje różnistych
      dodatków, bo już połowie "wice" się wypłaca.
      • Gość: szwadron z prawej strony IP: 5.5R2D* / *.pg.com 19.04.04, 15:01
        Nie dziwia mnie dzialania obu panow.
        Dziwi mnie wasza reakcja (na poczatku pojawila sie fajna uwaga)
        Problem tkwi w tym ze nie mamy jako rodzice zadnego wplywu na to jak wydaje sie
        pieniadze przeznaczone na edukacje naszych dzieci. Akurat argument by nie
        likwidowac szkol bo nauczyciele straca prace jest najsmieszniejszy jaki
        slyszalem. (to tak jakby grabarz protestowal przeciwko lepszej opiece medycznej
        ktora zabiera mu profity). Rozsadne rozwiazanie by kazdemu uczniowi byl
        przydzielony voucher szkolny i to za uczniem szly pieniadze a nie odwrotnie,
        zostal storpedowany przez naszych pedagogicznych madrali. A taki voucher
        spowodowalby ze uczniowie nie zasuwali by do przeladowanych szkol tylko uczyli
        sie tam gdzie chca lub gdzie wedlug ich rodzicow mieliby najlepsza edukacje.
        A wracajac do meritum , kazda decyzja urzednika o tym jak wydac moje pieniadze
        bedzie zla, bo tylko ja wiem jak moga byc wydane najlepiej.
    • Gość: Karpowicz to dupa Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 19.04.04, 15:34
      I to cwana!Łatwo mu ciąć nauczycieli kiedy sam wykorzystuje czworo biednych
      dzieciaków i kosi za nich(Rodzinny dom dziecka,chłe, chłe)po 2 tysiączki od
      łebka.Poza tym jego żonka na dodatek jest kierowniczką tego przybytku i nie
      wychodząc z domku kosi za to pensje wraz z dodatkiem funkcyjnym.
      Nalezy nadmienić,że cała góra ich rezydencji została wybudowana za nasze
      pieniążki(podatników),bo miasto to zrobiło dla "biednych dzieci".
      Dodajcie do tego jego pensję i łapówki o których legendy krążą w mieście-łatwo
      stąd wywnioskować,że te 400 tys kredytu za rezydencję spłacili w przedbiegach.
      A reszta pospólstwa naucZycielskiego może zdychać z głodu,prawda?
      • Gość: Ed Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 17:11
        Bardzo poważne zarzuty stawiasz. Możesz lubieć czy też nie Karpowicza. Jest to
        rzecz Twojego gustu, sympatii bądź antypatii. Choć mnie to ani ziębi ani
        grzeje, ale jeżeli masz konkretne dowody na jego postępowanie wbrew prawu, to
        wykorzystaj je w sposób właściwy. Jeżeli są to jednak tylko niczym nie poparte
        domysły, wybacz - ale taka postawa nie należy do dobrego tonu. Ja jeżdże
        samochodem np. marki Fiat. Czy to oznacza, że też go ukradłem bądź
        sprzeniewierzyłem, bo nie widziałeś dokumentów?

Pozdrawiam
        • Gość: to fakty Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 19.04.04, 18:21
          Mój stosunek do pana K jest obojętny, ale nie moge patrzeć na to ,jak kroi
          oświatę jednocześnie sam dojąc ją niemiłosiernie.
          A to, co nazywasz zarzutami to fakty,o których możesz poczytać w archiwalnych
          nrach GW, bowiem pan K nie robi z tego żadej tajemnicy.
        • Gość: toja Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 19.04.04, 18:39
          fakt,sprawa łapówek to mogą być plotki i z tego mogę sie wycofać, ale reszta
          jest do sprawdzenia.Opisywały to gazety.
          • Gość: Ed Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 19:01
            Być może. Nie znam aspektów tej właśnie sprawy, chociaż o ile mi wiadomo, tzw.
            zastępcze domy rodzinne cierpiały zawsze na brak funduszy a pieniądze
            asygnowane z budżetu raczej przyprawiały o wesołość powodowaną niezwykle
            milosierną hojniością. Nie przeczę, że w dobie oszczędnościowego cięcia
            wszystkiego, co się da, mogły się znaleźć takie budżetowe pieniądze na
            rozbudowę tego domu rodzinnego i faktycznie - jak mówisz - tak wysokie czesne
            miesięczne na utrzymanie jednego dziecka.
            Wsakazując na źródła prasowe słusznie czynisz poddając wątpliwości moje
            odczucia.
            Mimo wszystko mam jednak niedosyt informacji dla wyrobienia sobie prywatnej
            opinii na ten temat.

Wycofuję się w tej sytuacji z postawionego zarzutu.

Z ukłonami
            Ed
    • Gość: Małkowski dupax2 Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 19.04.04, 15:42
      Zpomniał wół,że cięlecięm był!!!!Całe szczęście,że wszystkie znaki na niebie i8
      ziemi wskazują na rychły koniec rządów imć wielmoznego pana M. z Nytszlo.
      Do czego walnie przyczynia się kilku jego zastępców,którzy za jego plecami
      trzepia kasę i smieją się w kułak z dziurawego wyposażenia rezydencji im'ć
      wielmoznego pana.Tymczasem wtajemniczeni wiedzą i tak,że to tylko image dla
      naiwnych, bo w rzeczywistości...konto pana na Nytszlo puchnie z każdym dniem.
      Gdzie jednak obietnice, gdzie zobowiązania wobec tych, którzy wynieśli hrabiego
      na te wyskości?Jeśli panu M szwankuje pamięć-polecam lecytynę!
      • Gość: belfer Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 20.04.04, 00:11
        Działania pana M i K mają charakter prowokacyjny (wg tego samego schematu):
        1. Poinformujemy, że coś zabierzemy (np. dod. motywacyjny, całą szkołę itp).
        2. Ludzie zaczną się wkur...ć, będą brzydkie komentarze itd.
        3. Czekamy, aż ludzi prawie zaleje krew.
        4. Poinformujemy, że wycofujemy się z tego projektu i nic nie zabieramy.
        5. Ludzie będą szczęśliwi tak jakby coś od nas dostali (np. wyższy dodatek
        motywacyjny).
        6. Ludzie będą z naszych działań zadowoleni.
        7. Zagłosują na nas w nowych wyborach.
        8. Wygramy wybory.
        9. Po wyborach zabierzmy dwa może trzy razy tyle.
        Napisał bym coś jeszcze ale zrobiło mi się niedobrze po lekturze i zżygałem się
        na klawiaturę.
        Przepraszam
      • Gość: Nauczyciel Re: Cięcia w olsztyńskiej oświacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 01:32
        Mój dodatek motywacyjny i to brutto jest niższy niż 100 zł (chciałbym tyle
        dostawać). Skoro państwo gwarantuje mi 10 zł (a słyszałem że 5%) to Karpowicz
        nie zabierze mi 90 zł, bo nie będzie miał z czego hahaha.
        Chętnie zamienię swoje 100% dodatku motywacyjnego za 2% jego dodatku.
        A poważnie, to jeśli mnie poprosi to oddam mu te zasr... 10 zł brutto
        motywacyjnego na obchody 651 lecia Olsztyna. Niech za to w końcu zrobi coś dla
        miasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka