Dodaj do ulubionych

Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka już ...

08.01.12, 13:44
I cóż by zrobiły nasze szpitale bez corocznej żebraninki Owsiaka? Czy Ministerstwo Zdrowia już nie funkcjonuje? Znamienne jest też, że zbiórki odbywają się w miastach, gdzie ludzie na ogół płacą składki zdrowotne... Jakoś nie słyszałam o zbiórkach w bogatych wsiach, gdzie rolnicy nie płacą nawet składki zdrowotnej, a to, co niby mają kiedyś płacić jest kpiną z podatników.
Czas się zastanowić nad celowościa dalszego organizowania Orkiestry i policzyć efekty, czyli zebrane pieniądze i koszty organizacji żebraninki. To, co kiedyś było pięknym, szlachetnym zrywem zaczyna trącić jakąś fałszywą nutą.
Obserwuj wątek
    • Gość: Miłek Drogi Jurku Owsiaku IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.01.12, 13:59
      Znów ludzie ruszyli z puszkami w miasta i znów zbierają pieniądze. I znów nie dowiedzą się, że z każdej zebranej złotówki aż 25gr wydasz na obsługę WOŚP i inne cele statutowe. Stawia to WOŚP w światowej czołówce najdroższych imprez charytatywnych.
      Znów tylko uśmiechniesz się dwuznacznie i nie odpowiesz na pytanie dlaczego aż tyle kosztuje utrzymanie WOŚP.
      • yadol Re: Drogi Jurku Owsiaku 08.01.12, 14:18
        Gość portalu: Miłek napisał(a):

> Znów ludzie ruszyli z puszkami w miasta i znów zbierają pieniądze. I znów nie d
        > owiedzą się, że z każdej zebranej złotówki aż 25gr wydasz na obsługę WOŚP i inn
        > e cele statutowe. Stawia to WOŚP w światowej czołówce najdroższych imprez chary
        > tatywnych.
        > Znów tylko uśmiechniesz się dwuznacznie i nie odpowiesz na pytanie dlaczego aż
        > tyle kosztuje utrzymanie WOŚP.

kłamiesz: orkiestra jest najbardziej przejrzystą i uczciwą fundacją jaką znam, statutowo tylko 8 % jest przeznaczone na cele organizacyjne, napisz czy caritas w ogóle się rozlicza, no proszę
        • Gość: Miłek Re: Drogi Jurku Owsiaku IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.01.12, 20:57
          To możliwe, że jest "najbardziej przejrzystą i uczciwą fundacją" jaka znasz. Po prostu to jedyna fundacja o której coś wiesz, bo jesteś jej agitatorem i to niestety źle poinformowanym :-)
      • antymenel.1 Re: Drogi Jurku Owsiaku 14.01.12, 19:43
        Drogi Miłku,jak każda kanalia jesteś przy tym równie wielkim kłamczuchem.
      • Gość: Kamil Re: Drogi Jurku Owsiaku IP: *.play-internet.pl 14.01.13, 23:16
        Zawsze mnie bawi moment, gdy taki delikwent opluwający Owsiaka i WOŚP trafia do szpitala i zmuszany jest korzystać ze sprzętu z serduszkiem. Zastanawia mnie, co musi sobie wtedy myśleć.
        • mmascarpone Re: Drogi Jurku Owsiaku 15.01.13, 10:38
          Udaję, że nie widzi.

Powinno się wprowadzić karty z oświadczeniem: nie życzę sobie żeby leczono mnie/diagnozowano przy pomocy sprzętu kupionego ze środków WOŚP

i powodzenia oraz dużo zdrówka życzę
    • Gość: tak sobie Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka już ... IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.12, 14:04
      Tak sobie tylko pytam - jaki jest koszt całej tej oprawy i kto za to zapłaci? Czy pani viceprezydent koordynuje to za darmo? Czy zespoły grają za darmo? Czy policjanci, straż miejska i inne służby mundurowe za dzisiejszą pracę również nie dostaną pieniędzy? Jakoś mi się te wszystkie koszty zbilansować nie chcą...
      • Gość: a kysz Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.12, 14:35
        Aż tak złe duchy boli, że te pieniądze idą do polskich szpitali, a nie do Watykanu?
        • ewa1-23 Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 08.01.12, 14:42
          Czy pieniądze idą do szpitali i w jakiej ilości - trzeba by zbadać. Mnie marzy się połączenie Ministerstwa Zdrowia z NFZ, płacenie składek zdrowotnych przez wszystkich obywateli, którzy mają przychody(!) i dobre skomputeryzowanie usług . Ale nasze państwo mnoży posadki, utrzymuje szarą rolniczą strefę, utrzymuje nieprzejrzystość - wszystko w imię zapewnienia koryt politykom i ich znajomym. I dlatego wszelkie "akcje charytatywne" drażnią na tle bałaganu, niekompetencji i marnotrawstwa pieniędzy przez polityków.
          • yadol Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 08.01.12, 15:06
            to gdzie idą pieniądze od Jurka badano już miliony razy, darujcie sobie więc takie marne teksty

orkiestra robi swoje a banda polityków i urzędasów swoje - jeżeli to ktoś łączy to albo jest nieuczciwy albo niemądry

atakuj ewo polityków a nie tych , którzy ratują tak pięknie życie i zdrowie naszych dzieci
            • ewa1-23 Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 08.01.12, 17:30
              No właśnie atakuję polityków! Gdyby politycy pracowali uczciwie, to takie akcje, jak Orkiestra, nie byłyby potrzebne. A tak - szlag mnie trafia, że właśnie przez nędznych polityków chwalimy się, ile to sprzętu ratującego życie dostały szpitale ze zbiórki - przecież to jest paranoja!
              • yadol jedno małe życie jest być może w twoich rękach 08.01.12, 17:50
                to nie jest dziecko polityka - takie jest życie

jeżeli nie jesteś mocna tylko w pyszczku to zrób sobie panienko wycieczkę na oddział neonatologii wcześniaków albo do hospicjum dla dzieci

zrozumiesz wtedy, że rozumiesz słowo paranoja nieco niedojrzale

orkiestra to forma społecznej samoobrony, jedyny dobrowolny podatek płacony przez Polaków chętnie i z sercem
              • yadol Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 08.01.12, 17:55
                do tego agresja wobec spleśniałych polityków nie może być skierowana wobec Jurka i jego Orkiestry, nie oni są winni - oni ratują i wychowują uczciwie pracując

trzeba uważać na słowa
                • Gość: ormo wielkie oszustwo,wielka lipa dla takich jak jabol IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.12, 21:07
                  prawica.net/28411
                  • Gość: cdn Re: wielkie oszustwo,wielka lipa dla takich jak j IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.12, 21:12
                    Tego dnia w wielu domach telewizory będą wyłączone. Bo czy można cierpliwie znosić jazgot i pokrzykiwania ludzi nienaturalnie egzaltowanych, naśladujących swojego mistrza oraz samego mistrza łowsiaka ?
                    • rydzyk.doktor Re: wielkie oszustwo,wielka lipa dla takich jak j 08.01.12, 21:24
                      koorewnio prosta nie życzę wam takiej sytuacji , gdy wasze dziecko czy wnuczek nagle będzie potrzebowało pomocy aby żyć albo odzyskać zdrowie

w inkubatorach od Jurka dzieci mają szansę żyć

pie...ij się ty mule w swoje płaskie czoło

jak można żyć wiedząc , że jest się taką tępą koorwą ?
                  • Gość: GiM Re: wielkie oszustwo,wielka lipa dla takich jak j IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.12, 21:20
                    Żal wam dupę ściska,że kasa poszła na dobry cel a nie dla "ojca malwersanta"..
                    Ot i żal - tyle kasy przemknęło koło nosa grzybka. A i tace w kościołach dziś były nie takie.
                    • rydzyk.doktor Re: wielkie oszustwo,wielka lipa dla takich jak j 08.01.12, 21:29
                      ja kuwa tych milionów na stocznię, co je przeperdoliłem i tak nie oddam
                      a wy i tak mi i tak możecie skoczyć
                      • Gość: GiM Re: wielkie oszustwo,wielka lipa dla takich jak j IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.12, 21:48
                        To kuźwa kup chociaż symboliczny litr powietrza niesprężonego znad stoczni.
            • antymenel.1 Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 14.01.12, 19:47
              Szkoda czasu na to bydełko piszące na zamówienie.Ich nic i nikt nie przekona bo oni wiedzą albowiem proboszcz locuta causa finita.Będą kłamali,judzili,szczuli.Taka kasta "prawdziwych" Polaków.Sami nic lepszego nie zrobili bo nie potrafią,są leniwi i w dodatku nie mają społecznego poparcia.
    • mobydickzolsztyna A ja owszem 08.01.12, 21:51
      Jakie będą komentarze? Łatwo było zgadnąć.
      Przecież to forum, a na forach się gryzie, pogardza, oskarża - wszystko, co tylko jest aktualnym tematem.

Nie ma w świecie działań 100-procentowo świetlanych.
      Do nawet najlepszych przykleją się zawsze ci, którzy wszędzie "kręcą swoje lody".
      Kto chce robić cokolwiek fajnego - musi to przyjąć do wiadomości - inaczej pozostaje tylko siedzenie na kanapie i krytykowanie.

Choć ten sprzęt medyczny to rzecz cenna (a nie tylko w Polsce prywatni ludzie częściowo "zastępują państwa w ich społecznych obowiązkach"), to dla mnie
      najważniejsze są te Dzieciaki z puszkami w zmarzniętych łapkach.
      Żadne lekcje Wychowania Obywatelskiego, żadne wierszyki "Kto Ty jesteś? Polak mały ..." - tego nie zastąpią!

Stoją i widzą Rówieśników - również stojących.
      Wspólnota w trosce o Innych.
      Żadnym gadaniem, wychowywaniem tego nie osiągniecie!

Owsiak fajny? czy paskudny?
      To pierdołki, to nieważne!
      Te dzieciaki są ważne!
      • yadol Re: A ja owszem 08.01.12, 22:06
        masz rację moby te dzieciaki są najważniejsze
        • yadol Re: A ja owszem 08.01.12, 22:12
          a jeżeli ktoś tego nie rozumie to pies go jebał
          przyznasz rację marudo ?
      • ewa1-23 Re: A ja owszem 09.01.12, 10:08
        Nędza Olsztyna polega na tym, że nikt nie może mieć własnych poglądów, tylko przypisane do jakiejś partii. Własne poglądy są niemożliwe. Jak w Korei Północnej. Dlatego potem można przeczytać bzdury, że życie nowonarodzonych w państwie, gdzie jest władza polityczna i gospodarcza zależy od dzieciaków ze zmarzniętymi łapkami, cha, cha! Tak samo, jak zależy od eskortowania samolotu Owsiaka przez F16. W Olsztynie każda bzdura przejdzie.
        • Gość: GiM Re: A ja owszem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.12, 10:14
          Widać nie możesz pogodzić się z sukcesem całej akcji.
          • yadol Re: A ja owszem 10.01.12, 10:52
            ani nie rozumiesz o co kaman

pies jebał tych wszystkich polityków , którzy chcą się przy Jurku pokazać, ważne , że nie oglądając się na bandę idiotów i złodziei w rządowych limuzynach uda się uratować jeszcze niejedno małe istnienie a wielu młodych ludzi zrozumie ile jest warte poczucie wspólnoty, odpowiedzialności, wiara w człowieka i chęć niesienia pomocy innym

ty już chyba za stara jesteś żeby to zrozumieć
            a swoją drogą jak zakłamany jest kler odstręczający Polaków od orkiestry, to się kłóci z zasadami wiary
            • Gość: eee Re: A ja owszem IP: *.internetdsl.tpnet.pl.A.115.19.83.in-addr.arpa 10.01.12, 11:11
              Problemem PiS nie jest chyba sam WOŚP. Z tego co zrozumiałem z wypowiedzi PiS, oburzają się oni głównie na zakłamanie wśród polityków, którzy chętnie podpinają się pod akcję.

Np. w Olsztynie szefem sztabu WOŚP została wiceprezydent miasta, Halina Zaborowska-Boruch. Przecież to jest po prostu nienormalne i oburzające. Dlaczego? Bo trzeba sobie zdać sprawę, że NFOZ dysponuje 56 miliardowym budżetem, a to oznacza, że te 44mln zebrane podczas WOŚP urzędnicy "przerabiają" średnio w ciągu 7 godzin!
              Naprawdę nie widzicie, że poziom absurdalności tej akcji jest troszkę nad wyrost? Prawda jest taka, że niezaprzeczalna konieczność trwania WOŚP-u to wstyd dla naszej państwowości.

Ja rozumiem 5-10 edycji, które trwały podczas wielkiego kryzysu państwa, ale teraz ponoć jesteśmy zielona wyspą. Politycy i urzędnicy jaja sobie robią normalnie, i tuszują tym festynem własną nieudolność.

a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/378951_298797946839028_100001264762253_942583_519702539_n.jpg
            • Gość: stara Re: A ja owszem IP: *.olsztyn.mm.pl 10.01.12, 11:22
              Za komuny też krytykowali samą ideę dobroczynności. - To obowiązek państwa - mówili - które operuje znacznie większymi narzędziami, niż szary obywatel. Pamiętam takie wypowiedzi: "Co taki szary obywatel może? Tylko obłudnie uspokaja miłość własną, może poczuć się lepszy!"

Bali się jak ognia, żeby nie rozbudzić najmniejszego poczucia obywatelskiej solidarności, poczucia, że jest się współobywatelem wspólnego państwa. Jak widać, udało im się zaszczepić takie poglądy.
              • Gość: eee Re: A ja owszem IP: 176.31.202.* 10.01.12, 11:31
                do stara - ale nie chodzi o to, że ludzie sami sobie pomagają, chodzi o to że mieszają się do tej sprawy politycy, i w tym widzę podstawową fiksację. Sama akcja jest super, i fajnie jak integruje ludzi ze sobą.
        • antymenel.1 Re: A ja owszem 14.01.12, 19:50
          Poglady można mieć.Tylko jak są głupie i podłe to należy się liczyć z reakcją.
      • antymenel.1 Re: A ja owszem 14.01.12, 19:49
        Szacunek.Dzięki za rozsądek.
        • Gość: Stefan Re: A ja owszem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.01.13, 18:04
          niemożliwe
    • yadol Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 14.01.12, 19:32
      znalazłem to na forum (SD dzięki)

Sprawozdanie Caritas:
      Materiał źródłowy do porównania:
      caritas.pl/images/stories/raporty/Caritas_Polska_sprawozdanie_finansowe_2010.pdf
      Ze sprawozdania widać aż nadto wyraźnie, że dotyczy ono tylko fragmentu działalności Caritas-Polska – prawdopodobnie działalności marketingowej i szkoleniowej prowadzonej przez centralę. Reszta działalności ukryta jest w diecezjach lub innych instytucjach kościelnych. Nieprzejrzystość finansów Kościoła jest wyraźnie utrzymywana także w przypadku Caritasu. Jest to wyraźne oszustwo w stosunku do darczyńców.
      1.Środki trwałe w 2010: 9 149 683,24 zł w tym w budowie 8 880 059,03 zł
      W praktyce oznacza to, że własnością Caritas-Polska jest 1 (słownie jeden budynek)
      będący w dodatku w budowie.
      2.Fundusze własne na koniec 2010:88 351 622,93 zł w tym zysk za rok bieżący
      45 409 466,39 zł. Ponad połowę funduszy własnych stanowi zysk za rok 2010
      3.Przychody za 2010:238 123 603,33 zł w tym dotacje: 144 516 508,84 zł i przychody z działalności statutowej 89 578 539,08 zł. W części opisowej sprawozdania wymieniono natomiast dotacje z budżetu na sumę 6 246 590,10 zł. Co zatem mieści się w pozostałej części pozycji „dotacje”? Warto zauważyć, że WOŚP w ciągu jednego dnia uzbierała około
      50 000 000,00 zł a więc blisko 25% rocznych wpływów Caritas-Polska.
      4.Zysk z przychodów w kwocie 238 mln zł wyniósł ponad 45 mln zł. Tylko pogratulować!
      5.Zatrudnienie 13,5 etatu
      • antymenel.1 Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 14.01.12, 19:52
        Warto sprawdzić ile w tych "dotacjach" jest pieniędzy z budżetu i od samorządów.Wtedy cała bańka Caritasowa pęka.
    • antymenel.1 Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 14.01.12, 19:40
      Ty masz ewka zmartwienia.W bulgocie nienawisci,na parafialne zamówienie zawsze jakąś głupotę podłą napiszesz.Ale ludzie są porządni i pieniądze do puszek wrzucają.Co roku więcej.Na temat celowości akcji Owsiaka wypowiedziało się już społeczeństwo i coroczne ataki niczego nie zmienią.Nie podoba ci się-nie popieraj.Ale wyjatkowym kurestwem jest zwalczanie tej największej i najbardziej popularnej akcji społecznej.Może zrobisz coś lepszego?
      • yadol Re: Jubileuszowy finał Orkiestry Jurka Owsiaka ju 14.01.12, 20:18
        spokojnie, to albo panienka pusta jak balon albo dyspozycyjna zakonnica , kiedyś może trafi do hospicjum dla dzieci i będzie miała takiego bóla, że tylko zostanie jej piierdolnąć pustym łbem w twardy beton

takie koorwiska też muszą żyć
        • Gość: owsik prawie w komplecie rzyga wataha na forum gazeta.pl IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.12, 07:26
          lubczasopismo.salon24.pl/zagadkipolityczne/post/379130,ile-owsiak-dal-a-ile-wzial-zeby-dawac
    • Gość: Jaś Módlmy się? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.01.13, 09:27
      www.nie.com.pl/wp-content/uploads/2013/01/2013_03_glowny_rysunek.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka