Gość: rita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 22:14 www.krenzek.de/Al_Przyjaciol_2004/slides/P8240052.JPG Spójrzcie na to drzewo , jak myslicie czy to jest brzoza czy topola ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 22:16 sa naloty białej kory co świadczy za brzozą Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: topola czy brzoza 06.09.04, 22:31 Gość portalu: rita napisał(a): > sa naloty białej kory co świadczy za brzozą Tak, ale dla mnie to jest jasien ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: topola czy brzoza IP: *.range217-44.btcentralplus.com 06.09.04, 23:00 Moze sprobujmy droga eliminacji. Na podstawie w/w fotografii, skromnej wiedzy przyrodniczej i w oparciu o silny instynkt: Na pewno NIE brzoza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 22:40 proponuję dodatkowe lekcje z przyrody :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.09.04, 22:40 Rita, nie idź w zaparte. Cała Aleja Przyjaciół, szkoła 7 i okolice wiedzą, że to topola. Pomysł ze spinkąą dość niezły jako ucieczka do przodu, ale w tym wypadku całkowicie zbędna za sprawą bezwzględnych faktów topolowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 22:53 mogli przy sadzeniu się pomylić i podmienić, komuś była potrzebna topola, a niepotrzebna brzoza i sobie zamienił, choć oglądając tą korę dokładnie to może być to też wierzba choć , zauważcie po drugiej stronie jeziora rośnie las brzozowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.09.04, 22:55 Jaki las brzozowy? Tam jest rząd wspaniałych topoli. Takich jak te wycięte. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: topola czy brzoza 06.09.04, 22:55 Gość portalu: jd napisał(a): > Rita, nie idź w zaparte. Cała Aleja Przyjaciół, szkoła 7 i okolice wiedzą, że > to topola. > Pomysł ze spinkąą dość niezły jako ucieczka do przodu, ale w tym wypadku > całkowicie zbędna za sprawą bezwzględnych faktów topolowych. A moze za tym drzewem sa "pola2, dlatego ktos wskazal w ta strone palcem i po wiedzial "to pola2 a teraz wszyscy w to wierza. Takiej TOPOLI, jeszcze nie widzialem, to jest unikat na skale swiatowa ! Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza Re: topola czy brzoza 07.09.04, 09:21 Kto mnie wołał, czego chciał... :-)) Kiedys Ballest z przynależnym sobie wdziękiem nazwał brzoze chwastem lesnym. Chwast, nie chwast, ale jest to roslina szczególna i wyjątkowa, bo piekna w każdej postaci. Nie wchodząc w spór botaniczny przy Al.Przyjaciół, podrzucam kilka linek tematycznych - jak ktos chwyci, może sie zachwyci... :-)))) www.atlas-roslin.pl/gatunki/Betula_pendula.htm www.krzewy.pl/Brzoza/betula.htm www.krzewy.pl/Brzoza_youngii/betula_youngii.htm www.stihl.pl/frames.php?section=service&sub=trees&id=4 www.swami-center.org/pl/photo/s17.html mega.zielaj.webpark.pl/1en2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: topola czy brzoza 07.09.04, 09:35 Faktem jest, ze Brzoza to naprawde chwast , bo zaden ptak oprocz sroki tam nie gniezdzi, okolo 30 ludzi sa allergiczni na jej agresywny pylek, jedynie to na Syberii jest dla wytwarzania Humusu przydatna i w parkach jako drzewo ozdobne. Drzewo ozdobne, to znowu cos w rodzaju ptaka rajskiego, a wy wiecie kogo sie rajskim ptakiem okresla ! Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza Re: topola czy brzoza 07.09.04, 09:46 ballest napisał: > Faktem jest, ze Brzoza to naprawde chwast I tak Cie lubie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: topola czy brzoza 07.09.04, 16:13 okolo 30 ludzi sa allergiczni na jej agresywny pylek, mialo byc: okolo 30% ludzi sa allergiczni na jej agresywny pylek ! Dzieki , ze mnie lubisz !!! - moi najlepsi znajomi maja na nazwisko Birke, co Brzoza oznacza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: topola czy brzoza IP: *.olsztyn.mm.pl 07.09.04, 10:08 Ani brzoza , ani topola , ale co to jest to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.09.04, 17:09 To nieprawda, że to nie jest ani brzoza, ani topola, gdyż jest to topola. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: topola czy brzoza 08.09.04, 14:43 To po plostu źwiciajnie jeśt dźewko ;P Odpowiedz Link Zgłoś
andulka7 Re: topola czy brzoza 08.09.04, 15:10 Majutkie dźewko, jeście nie wiadomo cio ź niego wylośnie.... :-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
sola28 Re: topola czy brzoza 08.09.04, 16:52 Gość portalu: jaro napisał(a): > Ani brzoza , ani topola, ... I to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: topola czy brzoza IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 08.09.04, 19:57 Coś z jesionowatych, lub o lisciach podobnych do klonu tylko węzszych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:38 przestańcie - to jest brzoza ! widziałam naocznie chyba wyślę telegram do szkoly , prosząc o specjalne przebadanie tego tajemniczego drzewa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.04, 23:15 Żadna brzoza, choć upór rity jest uroczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:34 e tam , pewnie lipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 22:48 Już wolę byś z zamkniętymi oczami upierała się przy tej brzozie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 23:13 ale to dziwne, tyle lat ma to drzewo, taki zabytek i nikt nie wie napewno jakie to drzewo ;)Nie jedno to drzewo widziało, nie jedego było świadkiem i nie wiemy jakie to drzewo ? Gdybym wiedziała, że taki spór toczycie o nazwę to bym dokładnie obejrzała, ale te naloty białej kory skierowały mnie na tory brzozy, bo tak starej brzozy jeszcze w życiu nie widziałam, wogole starej brzozy nie widziałam, zawsze młode. Ciekawe co zrobicie jak to będzie brzoza :)? Raczej okaz brzozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 23:20 Nie ma nic dziwnego. Wszyscy wiedzą na pewno jakie to drzewo. Spór toczę ja z tobą. Jeśli będzie brzoza, odszczakam, że to topla. Odpowiedz Link Zgłoś
andulka7 Re: topola czy brzoza 09.09.04, 23:11 Gdzie to drzewo rośnie, adres poproszę, może przyjadę i ocenię - tylko zanim liście opadną. A może to kundel jest, brzozotopola albo inna topolobrzoza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 23:17 Przechodzisz przez tunel koło Dworca Zachodniego, w kórym Grunwaldzka przechodzi w Bałtycką. Idziesz 100-150 metrów po prawej stronie w kierunku "od Śródmieścia", po prawej stronie w dole masz Jezioro Długie, a po tych 100-150 metrach w prawo skręca z ulicy ścieżka nadjeziorna. 15 metrów od tego skrzyżowania Bałtyckiej ze ścieżką jest to drzewo. Oczywiście topola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 23:31 Tak, ona ocalała. Rzeź była 200 metrów dalej. Nie chciało im się zapewne dla tej jednej robić specjalnego najazdu-odjazdu. Po drugiej stronie jeziora też topole zostały. Uwzięli się na te najważniejsze - najbliższe domów i najpiękniejsze dla widoku dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
andulka7 Re: topola czy brzoza 09.09.04, 23:42 Za to niedawno zamiast szumiących topoli leżała przy brzegu kupa gruzu i śmieci z remontu jednego z domów, zdaje sie takiego brzydkiego klocka w kolorze jajecznicy, zupełnie nie pasującego do zabudowy i klimatu osiedla... I może jeszcze leży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.k Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 17:54 matko boska mam przed domem topole które rosna juz prawie 50 lat i napewno tak nie wygladaja!!!!!juz nic nie wiem....ludzie dobrej woli z olsztyna pomóżcie tym biednym ludziom rozstrzygnąc dylemat bo oni gotowi nam jeszcze wpasc w jakąś paranoje ,lub wmówic nam ze to np.pies alboco.....a potem w piatym pokoleniu nie bedzie wiadomo jaka byla przyczyna waśni miedzy rodami...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.04, 18:45 Topole potrafią harcować z wyglądem jak sosny. Ja w poczuciu skromności i pokory gotów jestm zawiesić swą pewność, że to topola, ale za cenę wzmocnienia pewności, że to nie brzoza. Prawnukom rity nic z mojej strony mnie nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.k Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 19:07 z twojej strony to pewnie nie ale ze strony twoich prawnukow to moze....kto wie zycie lubi zaskakiwac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 22:51 czym bardziej wykluczamy brzozę tymbardziej jestem sklona, że to jest brzoza lub odmiana brzozy - niech Wam się nie myli z brzozą płacząca. Wykluczam topole, ponieważ , właśnie to drzewo było sadzone przed sadzeniem topól, co oznacza , ze rosło tam wcześniej i nie wiadomo kto go posadził. Zdjęcia Fredka z ostatniego postu wskazują, że posadzono go 100 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 12:53 W zaistniałej sytuacji powracam do pewności, że to topola. Ze strony moich wnuków też nic nie grozi wnukom rity. Prowadzę rodzinę autorytarną twardą ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 13:53 przyznam, że zanosze się od smiechu cztając jak z brzozy powstaje topola, klon, lipa czy wierzba placzaca mam nadzieję , że Iwona nie znajdzie tak kasztanów ;) Iwonko, bardzo dziękuję i również czekam z niecierpliwością na werdykt chociaz dla pokoleń innych pokoleń i dla tych pokoleń które nie wymarły, a twarda ręka jd trzymająca pokolenia będzie musiała złagodnieć jak kotek :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: topola czy brzoza 11.09.04, 22:06 psychicznie nastawiam sie już na topolę, niejednokrotnie natura potrafi robić cuda . Ale jeśli to topola to dlaczego unikła piły ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 22:10 Dobrze rita kombinujesz. Parę postów wyżej jest wyjaśnienie dlaczego uniknęła piły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.k Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 17:54 poniewaz zaklady bukmacherskie to moja profesja,zatem przyjmuje zaklady ustalajac co nastepuje:wygrana topoli-1 kurs 1,52 dalej wygrana brzozy-2 kurs 1,60 dalej remis-0 kurs 1,2 inny gatunek-f+2 ,kurs 3,25 dziekuje zycze duzych wygranych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.09.04, 20:31 Ja moją wygraną przekazuję ricie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 21:20 no to stawiam 100 kursów na brzozę i wygraną przekazuję jd :) jedno jest pewne to na 99% jest brzoza dziś oglądaliśmy wszystkie topole w Krakowie i żadna nie miała białej kory :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.09.04, 23:34 Szkoda, że z powodu przegranej rity ta wygrana od rity do mnie nie trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:01 ten sie smieje kto się śmieje ostatni, a ja jeszcze słabiutko rechoczę :) bo wiem, że niemożliwe jest by brzoza była topolą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:02 zapomniałam powiedzieć - ha, ha, ha i potrzymać się za brzuszek ;)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:16 jak ja strasznie dużo błędów robię , może okaze sie , ze z brzozą mam rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.09.04, 22:19 Wcale nie robisz wielu błędów, ale w przypadku brzozy jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:21 i tu Ty się mulisz - robię non stop błędy, ale co do brzozy to los sie do mnie uśmniechnął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:25 1:0 dla mnie ( biała kora) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 23:00 trzeba to kiedyś rozwiązać, nie można to tak zostawić podaj telefon do pani od biologi ze szkoły opiekującej sie terenem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topola czy brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.09.04, 23:02 To jest daleko od szkoły, więc może nie być w rejonie działania dziciaczków z siódemki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: topola czy brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 23:07 napewno, nie jedno piwo zostało pod tą brzozą wypite :) i to sa konsekwencje czyli topoliada :) W dakszym ciągu czekam na Iwonkę, może się zlituje nad nami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 22:08 liczy sie dobra wiara, szczególnie Iwony i napewno , gdy tylko kapnie jej czas stanie pod brzozotopolą ale dobrze Was naprowadza Fredek - spójrzcie też na liście ja ze swej strony polecę ze zdjeciem do fachowców z ogrodu na GW i się spytam, może będą mogli swoim profesjonalnym okiem spór rozstrzygnąć Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza 14.09.04, 22:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=15777057 zobaczymy co na to forum ogród ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza 14.09.04, 22:45 zaczynam się wycofywać z brzozy, ponieważ patrząć na mlode drzewo, nie widzę białej kory, może teraz ją jakoś konserwowali przez malowanie na bialo, już sama nie wiem, ale spójrz jeszcze raz na to www.krenzek.de/topola_1918_2004.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.04, 23:00 Kombinuj rita dalej, kombinuj. Ciepło, ciepło... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza 14.09.04, 23:07 widzisz jak dociekam prawdy, prawdy sprawiedliwej Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza 15.09.04, 21:04 w ogrodzie wskazują na topolę, ale walczę o prawdę dalej - ukierunkowałam przyrodników na brzozę przedstawiając dowody - zobaczymy teraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.04, 23:59 Sama widzisz. Ja też walczę o prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.04, 00:00 Sama widzisz. Ja też walczę o prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza 16.09.04, 20:42 tak , jak narazie wszystko przemawia za topolą, ale dlatego, ze wszyscy patrzą na drzewo pod kątem topoli forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=15777057&a=15817773 wiecie, ja myślę , ze tu jest jakaś ukryta zmowa topolowa, każdy analizuje jako topolę teraz czas na analizę brzozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.04, 22:32 Tak, brzoza może być po stronie brzozy. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza 16.09.04, 22:53 nie rozumię dlaczego miałam skojarzenie z brzozą, ale spokojnie zaczekamy, bez nerwów, jak mowią piłka jest okrągła a drzewa są dwa ;)))))))) jeszcze z miłą satysfakcją mogę sobie powiedzieć , ze to jest albo brzoza albo brzoza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: brzoza IP: *.g.pppool.de 16.09.04, 22:57 Albo napewno klon .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brzoza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.04, 23:53 Ewentulanie bez wątpienia wierzba płacząca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: brzoza IP: *.uw.olsztyn.pl / *.pil.olsztyn.sint.pl 17.09.04, 09:40 brzoza to to nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jf Re: brzoza IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.04, 14:56 z cala pewnoscia grab Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza 17.09.04, 20:48 najlepiej, żeby to był dąb forum ogród po części pomógł Tak, tak, śmiejcie sie z drzewa posadzonego przez naszych przodków i trzymajcie kcuki bym nie wpadła na pomysł dochodzenia jego historii. Historia może nas zaskoczyć wiadomościami , kto go posadził ? ;)))))) Jeżeli będzie to napewno topola, to wpadłam na pomysł, by obok jej posadzić brzozę na wieczną pamiatkę naszego pokojowego sporu. Ja już dano myślałam o posadzeniu drzewa lecz nie było impulsu, ani motywacji - taraz ją mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 18:56 widziałam dziś brzozę , która ma 15 lat - dalej obstawiam za brzozą, kora jej zaczynała tak pękać jak przy brzozie ze zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 18:59 Link www.alergen.region-rabka.pl/otopoli.htm czuwaj muszę tą stronę jeszcze przestudiować Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: TOPOLA!!! 18.09.04, 19:51 To jest oczywiscie TOPOLA, nawet dzis obok niej przechodzilem dwa razy... ocalala, tylko jedna gruba galaz odpadla jej dawno, dawno temu... Bylem dzis na Przyjaciol... to juz jesien! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: TOPOLA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 19:55 nie, nie , nie - sprawdz napewno, wśród tylu topól i brzoza może stać się topolą, szczególnie gdzy się koło niej przechodzi codziennie, nie zobaczysz tego , na co inny może zwrócić uwagę, gdy wokolo żadnej topoli tylko jedna brzoza Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: TOPOLA!!! 18.09.04, 20:16 ok.... sprawdze... moze faktycznie tak sie oswoilem z tym widokiem ze nie widze... Mysle ze dopiero w poniedzialek... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: TOPOLA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 21:21 ok.... sprawdze... moze faktycznie tak sie oswoilem z tym widokiem ze nie widze... Mysle ze dopiero w poniedzialek... :-) tak właśnie myślę, że tu jest pies pogrzebany, we wszystkim widzicie topole, a tu niespodzianka - brzoza - to będzie piękne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: TOPOLA!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.09.04, 18:34 Zbyszek, nie daj się otumanić kobiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:42 jd , ja wiem , ze ty wszędzie widzisz tylko topole, ale spójrz też na brzozę jaka ona śliczna, mimo, ze ma 100 lat to jest brzoza to jest brzoza to jest brzoza to jest brzoza - musi być, trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 20.09.04, 09:41 TOPOLA!!! moge przeslac w zalaczeniu liscie... takie topolowe! Specjalnie zajzalem do niej w niedziele. Ladna jest. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:51 Co za wspaniała wiadomość - TOPOLA - coś wspamiałego, już widze usmiech na twarzach wszystkich zwolenników topoli. Macie rację, a ja się przyznaję do błędu również z wielką radością, bo zabawy przy tym bylo co nie miary. Muszę uwierzyć szkiełku i oku zbyszka, choć przyznam, że zbyszek ostatnio chodząc w nocy pod gołym niebem po Olsztynie nie umiał odpowiedzieć na pytanie czy na niebie są gwiazdy ? ;)))))) ha, ha, ha dobrze, że znalazł liscia pod nogami, ale jeżeli był to liść przywiany z wiatrem to być może jest to liść topoli ;))))) Widzę znów usmiech na waszych twarzach i wcale się nie dziwię, bo ostatnio coś takiego usłyszałam: Do jasnowidza przychodzi klient: - Jest pan ojcem dwójki dzieci - mówi jasnowidz. - To pan tak mysli - zaśmiał się klient - jestem ojcem trójki ! - To pan tak myśli - zaśmiał się jasnowidz. Widzicie, myśleć można róznie :) Chyba czas zakończyć tą emocjonalna topoliadę. Niech ta zabytkowa staruszka topola będzie takim talizmanem lub magiczną siłą forumowskiej szkoły. Topoliada Stoi sobie dumnie TOPOLA Nad jeziorem Długim jej dola Jedyna w okolicy, jak szkoła A imię jej - Lady Topola pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.09.04, 22:07 Błagam, tylko nie Lady. I uciekam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 20.09.04, 22:14 ja do zgody jak ryba do wody - czekam w takim razie na ofertę imienia słynnej topoli :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 21.09.04, 07:46 Nic nie przywialo!!! :-) Topola zywa i ladna, nie pomoze przemalowanie jej na brzoze! Chyba ze ja tak nazwiemy.... :-p :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: 193.0.68.* 21.09.04, 08:45 Ja się zgadzam na topolę o imieniu własnym "Brzoza" (tak jak mężczyzna może mieć w imeniu Maria). Ale żadna Lady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 21.09.04, 10:36 A moze Miss Topola ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toranaga Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: 213.209.160.* 21.09.04, 13:07 sie macie Olsztynianie pozdrawiam serdecznie,to drzewko to jest topola.wiem bo sie uczylem. (a jesli sie myle to zaraz wsiadam w pociag i przyjezdzam zobaczyc bo nie uwierze.) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 21.09.04, 20:48 tak, tak, jedż do tego drzewa, proszę, zbyszek da Ci drabinę i przystroicie ją wstążką na znak , że jest ono nasze. Mam jeszcze jedną metodę na sprawdzenie czy jest to topola czy brzoza - konar drzewa trzeba objąć , przytulic się do niego i zprawdzić czy działają siły pozytywne. Jesli będziesz miał(a) ochotę skakać i spiewać przy nim, to to będzie brzoza , jesli zaczniesz recytować wiersze i poważnie mówić to to będzie topola. Liście brzozy i topoli są bardzo podobne do siebie, z tym , że brzozy liśc jest bardziej sercowaty i nie wiem czy zbyszek zauważył róznicę w sercach, w kobietach może dojrzeć, ale czy w drzewach ..... ? A jakiej relacji będzie ten pociąg do brzozotopoli ? Mam bardzo ważne pytanie do szkoły nr7 - wolno myślicie o posadzeniu drzewek, a czas leci, studenci zaczną sie rozjeżdzać, czy możemy się włączyć w akcje sadzenia. Czy Olsztyn Piękny mógłby dołaczyć się do tej akcji i słuzyć w tym celu swoim wątkiem ? To był mamuta pomysł, a ludzie co już tam nie mieszkają chcieli by mieć tam coś swojego i patrzeć i podziwiać i przede wszystkim się cieszyć. Zbyszek w eNce będzie kasa na drzewa. Tam będziemy zbierać na drzewka. Udała nam sie akcja z koszulkami, dlaczego ma się nie udać z drzewami. Uda się. Ile drzew tam można posadzić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toranaga Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: 213.209.160.* 21.09.04, 21:13 witojcie Olsztynianie to jest topola i basta,na pierwszy rzut oka widac,ze brzozy to nawet nie przypomina.a jesli komus przypomina to rownie dobrze moze postawic pytanie czy to topola czy bananowiec.kolezanka studiuje na waszej uczelni, to przy okazji odwiedzin pofatyguje sie pod te topolke.(pociagiem relacji Kotun-Olsztyn) gdzie rosnie nasz bohater? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 21.09.04, 21:24 zaraz polece po adres powinien być gdzies wsadzony - już szukam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 21.09.04, 21:28 Przechodzisz przez tunel koło Dworca Zachodniego, w kórym Grunwaldzka przechodzi w Bałtycką. Idziesz 100-150 metrów po prawej stronie w kierunku "od Śródmieścia", po prawej stronie w dole masz Jezioro Długie, a po tych 100-150 metrach w prawo skręca z ulicy ścieżka nadjeziorna. 15 metrów od tego skrzyżowania Bałtyckiej ze ścieżką jest to drzewo. Oczywiście że brzoza. piknie dziekujem i czekomy na wieści z pola :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: *.g.pppool.de 21.09.04, 22:45 Kochana Rito ... Topologia brzozy czy brzozologia topoli ... Jak krecisz i tak tego nie zmienisz. To i tak topola. Ale ciekawe ze az tylu ludzi zwatpilo czy to naprawde topola. Nawet Zbyszek ktory tam prawie codziennie przejezdza. No a ja tam kiedys 100 metrow od tego drzewka mieszklalem. I tez zwatpilem :)) Co do imienia, bym nazwal ja trojka (z powodu trzech poteznych pni) Albo Mona Lisa. Dzis wlasnie czytalem w "Kodzie Leonarda da Vinci" Dana Browna , ze Mone Lise namalowal Leonardo na desce z topoli ... Ciekawe co ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 22.09.04, 20:42 Przyznam się , że nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy ze słynną już topolobrzozą i nie był to jakiś wymyslony i podstępny zamiar lecz spór , który był naturalny, gdyż byłam pod tym drzewem, ogladałam go dość szczegółowo, swoją wielkością i pieknością rzuciło się w oczy. Patrząc na owo drzewo rozmawiałam o nim z kuzynką - patrz, jakie ogromne drzewo, ciekawe co to za drzewo ? I oglądając szczegółowo, patrząc na kawałki białej kory i liście , które były wysoko, przypominała mi brzozę. Przyjechałam do Krakowa ze świadomością, że to jest napewno brzoza i tak została opisana w wątku , jako brzoza bez dwóch zdań. Coraz bardziej się upewniałam , że to jest brzoza, kiedy Wy sami zaczynaliście się się plątać i niepewnie stawiać sprawę, choć swoimi oczami dalej widze ja jako brzozę. Tyle moich wyjasnień. Pewnie , że to jest sprawa błaha, ale czy radość życia nie składa sie z takich błahych spraw ? Fredek, podoba mi się nazwa Mona Liza, dlatego, że ma duzo wspólnego z ową topolą: tajemniczość samej Mona Lizy i tajemniczość topoli uśmiech Mona Lizy jest usmiechem topoliady no i deska z topoli. Ja bym była za Topolą Mona Liza, gdyż łatwiej będzie nam kojarzyć to jedyne drzewo i nazwa taka wdzięczna. I zbyszek przechodząc prawie codziennie napewno spojrzy z uczuciem na Mone Lizę i w ogóle trzeba o nia teraz zadbać, posadzić dla niej towarzystwo. I Olsztyn może mieć swoją Mone Lizę :) No jak jd - zatwierdzasz tą nazwę ? Podoba Wam sie takie imię ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 22.09.04, 20:44 Ludzie, ludzie , wy nie wiecie, Że jest szczęście na tym swiecie: Patrzeć w niebo, gonić okiem Za gwiazdeczką, za obłokiem, Słuchać piesni, którą śpiewa Naszej duszy duch przyrody, W glosie ptasząt, w dzwieku wody, W szeleszczących listkach drzewa; I nawzajem wysnuć z siebie Pieść piekniejszą, pieśń marzenia, I żyć pełnią swego życia. tak slicznie napisała Narcyza Żmichowska czyli nie jestem sama :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 22.09.04, 20:52 W rytm melodii jakiejś sennej Kołyszą się stare drzewa Płynie fala dech wiosenny W sercu puka cos co spiewa i zasiane zostało ziarno, tylko patrzec jak wyrośnie, nim skączymy ten watek, ziarenko drzewem porosnie to Wam mówię :) żależy mi na tym bardzo czas mi ucieka i zegar przyśpiesza.... więc tak krecac wykrece to co będzie najpiękniejsze....... Będe trzymała ten watek, dopoki dostaniecie niespodziankę :) Dar Krakowa dla Olsztyna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 21:00 zaiste, gorzka jest sieroca dola: podetnij korzeń, a uschnie topola tak powiada muzułmańskie przysłowie śpijcie spokojnie, Mona Liza nie będzie sierotą Przyznam , ze fajnie wyszło z topoliadą. Milczenie oznacza zgodę. Ubaw był przedni, choć jeszcze nie koniec Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 23.09.04, 21:12 Jedna topola a taki piekny setny watek. Nie na darmo jestes Rita100. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 23.09.04, 21:14 podoba Ci sie Mona Liza jako nazwa topoli ? Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 23.09.04, 21:18 rita100 napisała: > podoba Ci sie Mona Liza jako nazwa topoli ? Prawie do konca nieodgadniona jak usmiech Mony Lizy. Podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: *.g.pppool.de 23.09.04, 21:58 Mi tez sie podoba ... Zwlaszcza ze z Mona mam fajne wspomnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 23.09.04, 22:06 Rita,czy trzymasz reke na klawiaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 22:16 na myszce, co oznacza , ze zaczynam kopać dołki dla maleńkich Mona Liz ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 24.09.04, 20:44 Spokojnie, cierpliwie czekając aż samo cos wyrośnie , myslać, że to nie będzie kaktus na dloni umilę czas natępnym wierszem Grzegorza Bukały Nogi się ma do chodzenia, by iść , gdzie się tylko chce Ręce się ma do roboty, by stworzyć i chleb, i dom Glowę się ma, żeby myśleć, a serce - dla innych serc, bo nikt na bezludnej wyspie nie odkrył szczęśliwych miejsc. A jest jeszcze paru ludzi, dla których chce się nam żyć - wędrować, marzyć i trudzić, więc śnij i twórz, i idż ! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! BRZOZA ? 26.09.04, 21:41 Nie jestem w stanie pominąć tego milczeniem to są słowa triumfu. Nie ważne po której stoisz stronie ważne, by nie stać bezczynnie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: TOPOLA!!! 29.09.04, 22:55 postanowiłam godnie zakończyć watek Wierzę , że drzewo na zdjęciu jest topolą, przyznaję się do błedu i zostaje mi tylko pochylić glowę wszystkim , ktorzy przekonali mnie do topoli. Jesli chodzi o posadzenie nowych drzew, to sa już zasiane w moim sercu i rosną. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś