Dodaj do ulubionych

Fajnie macie !!!

IP: *.futuro.pl 16.09.05, 11:36
zazdroszcze wam 2 regionalnych browarow Juranda i Kormorana, w Gdańsku nie
mamy ani jednego browaru, to smutne. Coraz bardziej dostępne są w Gdańsku
produkty Juranda, coraz więcej miejsc gdzie mozna napic sie beczkowego
Dublina. Zeby napic sie z beczki Irish beer z Kormorana jezdze 15 km, do
najdalszej z dzielnic Gdańska. Pycha. Doceniajcie co macie i pijcie SWOJE.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: olsztynianin Re: Fajnie macie !!! IP: *.olsztyn.mm.pl 16.09.05, 12:04
      irish beer z Kormorana? hmm...nawet nie wiedzialem ze takie jest.
      Musze sporobwac :)

Cudze chwalicie swojego nie znacie (to do mnie) :)
    • Gość: hen Re: Fajnie macie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:14
      Ale jeszcze niedawno było ich na terenie województwa o kilka więcej...
      • lustroo Re: Fajnie macie !!! 16.09.05, 13:41
        Takie dla kobitek jest Ginger beer i Ginger beer Zingi, opowiadałam o nim
        koleżance z innego maist, a ona pyta a kto to robi, a ja na to: nie wiem,
        zaglądam do etykiety a Tam Browary Olsztyńskie :)
        • Gość: muraszka1 Re: Fajnie macie !!! IP: *.olsznet.ec.pl 16.09.05, 18:47
          musze to podniesc :)
          • rita100 Re: Fajnie macie !!! 16.09.05, 20:18
            "Na rynku miejskim obok Ratusza był zbudowany pierwszy Browar. Ilość
            produkowanego piwa był miernikiem zamożności miasta. Na przedmieściach mieściły
            się Karczmy, a jedna była miejska zbudowana w 1773 roku. Na zamku też
            uruchomiono browarnię i wyrabiano też gorzałkę. Ponieważ groziło to
            doprowadzeniem miasta do ruiny Kapituła zakazała produkcji. Nawet pod groźbą
            kary."
            Przyznać musze , że dawniej Olsztyn słynął z bardzo dobrych Browarni i
            powinniśmy wrócić do tej tradycji, do tradycji swojskich i regionalnych piw. To
            przynosi Olsztynowi i pracę i pieniądze i sławę.
            Wspomnę przy okazji, że dwóch Olsztyniaków już w urzędzie patentowym zastrzegło
            sobie prawo do kufli i kieliszków z lodu. Produkcja ponoć już ruszyła i jak
            wieść niesie nawet są w sprzedaży. Ale nic bliższego mi nie wiadomo. Wiadomość
            mam tylko z prasy.
            Dublin już sie cieszy powodzeniem, bo jak being28 mówił są te piwa już w
            marketach nawet w Krakowie.
            Tych piw to trochę mamy, bardzo dobre też było piwo Jurand.
            • Gość: Matyjasek Re: Fajnie macie !!! IP: *.olsztyn.mm.pl 18.09.05, 17:23
              www.jurand.e-strada.pl/enter/index.ws4d
              • rita100 Re: Fajnie macie !!! - Jurand 18.09.05, 21:10
                to mamy dopiero jeden Browar olsztyński.
                Sa jeszcze inne ze stronką ?
                • Gość: xyz Re: Fajnie macie !!! - Jurand IP: *.olsztyn.mm.pl 19.09.05, 08:04
                  www.bk.com.pl/home/index.htm
                  • Gość: Fredek Jurand + Kormoran i inne z WM IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 19.09.05, 11:44
                    www.beer.itc.ru/eu/pol/wama1.htm
                    www.beer.itc.ru/eu/pol/wama2.htm
    • Gość: * Re: Fajnie macie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 16:42
      Ja też teochę zazdroszczę Gdańskowi. Np z chęcią przeflancował bym Dwór Artusa
      na miejsce trumny pod ratuszem :))

Pozdrawiam
      • rita100 Re: Fajnie macie !!! 19.09.05, 21:23
        Czyli jest troche Browarków :
        1.Antonowo - Browar Regina
        2.Barczewo - Browar Barczewo
        3.Elblag - Browar Elbląg
        4.Ketrzyn - Browar Ketrzyn
        5.Olsztyn - Browar Olsztyn
        6.Szczytno - Browar Szczytno

dzieki Fredek, z tych stronek skorzystałam.
        Ciekawa jest historia browaru olsztyńskiego, wszystko przetrwała, ale przejścia
        Armii Czerwonej niestety - został on spalony doszczetnie. Tradycja tego browaru
        sięga aż ho, ho ...jak daleko :)
        • Gość: black Re: Fajnie macie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:06
          cześć rita, jak daleko sięga tradycja browaru Olsztyńskiego, nie wiedziałem,
          żeś jest taka skora do browarów?

Też lubię beczkowy żywiec, niekiedy mnie zauroczy:)
          • rita100 Re: Fajnie macie !!! 19.09.05, 22:08
            własnie , możesz pomóc w tym temacie jak wiesz więcej ;)
            • Gość: black Re: Fajnie macie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:13
              Niewiele mogę pomódz, na beczkowe piwo chodzę od wielkiego święta, prawdę
              mówiąc w ostatnim kwartale tylko żywiec mi się trafiał. A pamięć piwa jest
              ulotna :-)
        • Gość: gdańszczanin nie jest tak różowo, niestety. IP: *.futuro.pl 19.09.05, 22:45
          aktualnie w woj Warmińsko-Mazurskim działają tylko 2 olsztyńskie browary i
          Antonowska Regina. Reszta jest juz świętej pammięci. :(
          • rita100 Re: nie jest tak różowo, niestety. 19.09.05, 22:53
            No i trzeba koniecznie wznowić produkcję , wszak olsztyńskie browarami słynął.
            Moze jakieś prywatne Browary, może ktoś w nie zainwestuje mając takie tradycje
            pruskie, mają szansę na rynku.
        • Gość: '''''''''''''''''' Re: Fajnie macie !!! IP: 213.195.139.* 20.09.05, 08:09
          pamietam że piłem jakies regionalne pifko w twierdzy w giżycku. dumni byli ze
          swojego browaru. jak on sie nazywa?
          • Gość: gdańszczanin Re: Fajnie macie !!! IP: *.futuro.pl 21.09.05, 00:58
            najprawdopodobniej piłeś Reginkę. Pychota.Kiedy tylko jestem w okolicy
            zajezdzam bezposrednio do browaru i kupuje skrzynke lub dwie.
            Polecam pszeniczne i ciemniaczka, choc i Regina Mocne jest niezle.
            pozdrawiam,
            • Gość: hihi Re: Fajnie macie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 02:12
              Rita, tylko nie strasz Nowego Orleanu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka