thor_tr 14.04.03, 21:32 I bardzo dobrze.Niech się UWM rozwija. Z korzyścią dla miasta i regionu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ol4 Re: Biotechnologia na UWM IP: *.swm.uni-mannheim.de 14.04.03, 22:46 ciekawe czy to rozwoj czy po prostu zwykle przeinwestowanie. UWM rozwija sie w hektarach, to pewne, ale w rankingach leci na leb na szyje. po co komu tyle tych biotechnologow? moze to i nauka przyszlosci ale poki co w Polsce niespecjalnie generuje miejsca pracy Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Biotechnologia na UWM 14.04.03, 23:17 Z opowiescie wiem, iz psorowie z bioczegostam na UWM otwarcie mowia o zerowych szansach na znalezienie pracy w RP. Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Biotechnologia na UWM 15.04.03, 08:12 Trzeba uzbroić się w cierpliwość.Rezultaty dzisiejszych inwestycji będą widoczne za kilka,lub kilkanaście lat. Ja jestem optymistą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur z Gdańska Re: Biotechnologia to przyszłość IP: 126.36.13.* 15.04.03, 08:53 being28 napisał: > Z opowiescie wiem, iz psorowie z bioczegostam na UWM otwarcie mowia o zerowych > szansach na znalezienie pracy w RP. A może absolwenci zamiast szukać miejsc pracy sami je stworzą ?? Pozyskają fundusze jeśli będą mieć bogatą wiedzę. Badania biotechnologiczne są b. drogie ale na pewno tańsze w Polsce niż gdzieś na Zachodzie. Problem tylko w kadrach a one powstaną. Więc zrobić biznes plan i walczyć o pieniądze. Ale najpierw wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacz Re: Biotechnologia to przyszłość IP: *.wne.uw.edu.pl 15.04.03, 19:11 Za taki jeden budynek to moznaby przyciagnac "paru" dobrych fachowcow np. z dziedzin ktorymi sie kiedys ART czy WSP nie zajmowalo. Mam na mysli chociazby zarzadzanie i marketing. Za kasa kupa niezlych profesorow zaczyna wyklady w prywaciakach typu wyzsza szkola ekonomii biznesu prawa zarzadzania ekologii gdzies tam. Moze do Olsztyna byloby latwiej!? Pozniej bez problemu wprowadziloby sie studia "wieczorowe" (bo jest na nie wtedy popyt) i wybudowalo Kortowo IV... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Biotechnologia to przyszłość IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 20:00 Kolega z Gdańska ma właściwe podejście do sprawy.Wiem,że na tamtejszej międzyuczelnianej BT od początku wpaja się słuchaczom jak budować taki biznes a była szefowa tego kierunku stworzyła(tak słyszałem) coś na kształt inkubatora polskiej BT-świeżo upieczony absolwent daje pomysł,a kobieta pomaga szukać inwestora. Mnie zastanawia fakt dlaczego to centrum jest przypisane do Wydziału Ochrony Środowiska i Rybactwa a nie do Biologii, Bioinżynierii lub Nauk o Żywności.Z całym szacunkiem,ale to chyba niezbyt dobre przyporządkowanie centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Biotechnologia to przyszłość IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 20:08 Jeszcze jedno - profesorowie z "bioczegośtam" nie mówią,że nie ma po tym pracy.Wiem to nie tylko z opowieści:) Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Biotechnologia to przyszłość 15.04.03, 20:11 O braku pracy slyszalem od siostry brata dobrego kolegi. Moze chodzilo o inne biocostam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Biotechnologia na UWM IP: 212.244.77.* 17.04.03, 10:20 Biotechnoligia to przyszłość w którą trzeba inwestować. Jeżeli ktoś chce być specjalistą od marketingu, czy zarządzania, to w Polsce znajdzie niejedną Uczelnię specjalizującą się w tej dziedzinie. UWM to przecież twór po ART, czyli biotechnologia jest kierunkiem ściśle powiązanym z głównymi zagadnieniami macierzystej uczelni. Ponadto nie trzeba sprowadzać wybitnych profesorów z kraju, bo w Kortowowie jest ich wielu, np prof. Fordoński, prof. Budzyński i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Do alfa iwony i artura!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 22:50 Ludzie !!! to szczyt manicheizmu sadzic ze ci wszyscy absolwenci bitechnologii w calej POlsce stworza swoje biznesy z kasy pozyskanej z inkubatorow i beda mogli sie z nich utrzymac. Puknijcie sie w glowe i zastanowcie co piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Do alfa iwony i artura!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 13:14 Człowieku!!!Nikt nie mówi że każdy absolwent bt założy własną firmę.Chodzi o to,że Olsztyn ma tradycje w kształceniu ludzi w pokrewnych kierunkach(bo biotechnologia jako kierunek nauczania jest wszędzie bardzo "młoda")i w tym powinien się specjalizować.Poza tym otwarcie takiego centrum nie musi oznaczać większego naboru na ten kierunek.Chodzi o to,żeby było lepsze zaplecze do badań-przykładowo:prowadzę badania nad biosyntezą czegośtam przez dany drobnoustrój i chcę poznać gen odpowiedzialny za to(aby potem wzmocnić jego ekspresję).Pięknie byłoby gdybym sprawnie i szybko dzięki takiemu centrum mógł to wykonać i nie musiał "kolędować" po różnych katedrach żeby móc to zrobić u nich.Oczywiście nie wiadomo jak zadziała to w praktyce,bo jak zaczą się gadki o przepływie pieniędzy między jednostkami,o kasie za magistrantów to wszystko zakończy się klapą...ale wierzę,że tak się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Re: Do alfa iwony i artura!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.03, 10:15 No i co z tej tradycji? Po studiach rejestracja w urzedzie pracy bez kolejki? Bez sensu i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Do alfa iwony i artura!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.03, 14:18 ol4,a możesz mi powiedzieć jaki kierunek studiów obecnie zapewnia absolwentom 100% pewność zatrudnienia?Napisz to może zmienię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Re: Do alfa iwony i artura!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 09:42 alf - w 100% zaden. Ale biotechnologia jest skrajnie nieciekawym przypadkiem. Z tego co wiem praktycznie nikt z absolwentow nie pracuje w zawodzie. A wiesz ile kosztuje ich ksztalcenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Do ol4 IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 19:25 ol4,jest nas na ROKU 23 osoby.Znajdz mi bardziej "kameralny" kierunek na UWM.Czy więcej kosztuje wykształcenie tylu biotechnologów,czy powiedzmy 200 studentów pedagogiki?Być może nasze kształcenie dużo kosztuje,ale gdyby patrzeć tylko pod tym kątem to ten cały biznes pod nazwą UWM można byłoby zamknąć na kłodkę i powiedzieć studentom żeby wracali do domu. Odpowiedz Link Zgłoś