Gość: Trebor IP: *.se.com.pl / 10.0.10.* 02.06.03, 21:08 A czy ktoś z was pamięta lidzbarskie mity i legendy? Tunel w skarpie serpentyn i trzecią lipę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angela-rt Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 03.06.03, 10:02 Witam nowego gościa na forum miło ze ktoś znow,my tu częściej bywałyśmy,ale powietrze jakos zeszło bo same z miką dyskusje prowadziłyśmy. co do tych opowiesci to mi coś świta,ale szczerze mowiąc juz niewiele moze opowiesz?????? Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 03.06.03, 10:09 Opowiem za pare godzin Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 03.06.03, 13:10 Trzecia lipa rosła tam, gdzie dziś rosną dwie lipy, ale o miejscu mówimy Trzy Lipy. Kojarzycie miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylaba76 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną IP: *.iweb.pl 03.06.03, 18:50 Ja pamiętam Trzy Lipy bardzo dobrze! Od wczesnego dziecięctwa, czyli od początku mojej "kariery naukowej" w SP 2 spędzałam tam dużo czasu, a to na środowisku, a to na WF, a to podczas pobytu na świetlicy...Pamiętam, że bawiłyśmy się w urządzanie domków w krzakach i na drzewach. Było fajnie, dobrze mieć szkołę blisko lasu...Zawsze sobie obiecuję, że tam pójdę, gdy będę w Lidzbarku, ale zawsze czasu mało na wszystko.Może w wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylaba76 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną IP: *.iweb.pl 03.06.03, 20:03 Gość portalu: Trebor napisał(a): > A czy ktoś z was pamięta lidzbarskie mity i legendy? Tunel w skarpie > serpentyn i trzecią lipę? A tunel w skarpie miał prowadzić do zamku, czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 03.06.03, 20:51 Fakt, ja już zapomniałam... Ale zawsze się na "trzy lipy" chodziło...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną IP: *.se.com.pl / 10.0.10.* 08.06.03, 11:46 Tunel w skarpie miał prowadzić do zamku i mój ojciec pamiętał świeżo zasypane miejsce w tej skarpie, w którym miały być drzwi Odpowiedz Link Zgłoś
daffne Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 08.06.03, 12:29 Gość portalu: Treborrr napisał(a): > Tunel w skarpie miał prowadzić do zamku i mój ojciec pamiętał świeżo zasypane > miejsce w tej skarpie, w którym miały być drzwi ----------- Za groma nie wiem gdzie to jest :))) Pogloski chodza , ze w okolicach Lidzbarka moze byc gdzies ukryta Bursztynowa Komnata :) Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejsi Re: Tunel w skarpie nad Symsarną IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 00:25 Kojarzę tylko ulice Lipową:). O tunelu i Trzech Lipach nie slyszałam, co to za legenda? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną IP: *.se.com.pl / 10.0.10.* 08.06.03, 13:51 Trzy lipy to takie wzgórze - jeden z najwyższych chyba punktów w LW, a rosną na nim dwie lipy. Kiedyś rosły trzy Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 08.06.03, 13:56 A wszystko to na "tyłach" 1,2 i LO;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną IP: *.se.com.pl / 10.0.10.* 08.06.03, 14:15 mika_1 napisała: > A wszystko to na "tyłach" 1,2 i LO;) ---- A raczej na przodach. Na tyłach LO była - a trochę jest - beczka śmierci. Za "moich" czasów jeździliśmy tam na rowerach - składakach i nie tylko. To był taki nasz cross - w czasach, gdy nikt o takim crossie jak na zachodzie w LW nikt nie słyszał, a bmx-y pojawiły się dopiero po wprowadzeniu ET na ekrany kin. Na tyłach dwójki i jedynki była skarpa, po której najfajniej było skskać zimą, jak była oblodzona. A tak w ogóle, to na tyłach jedynki była dwójka. Wiem, co mówię, bo sam jestem z jedynki i z "dwójarzami" zawsze zimą walczyliśmy na śnieżki. Choć największe bitwy to pamiętam z pierwszych dwóch klas - czyli lat 1979 i 1980. Potem jakoś animozje przycichły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylaba76 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną IP: *.iweb.pl 09.06.03, 19:21 Gość portalu: Treborrr napisał(a): > mika_1 napisała: > > > A wszystko to na "tyłach" 1,2 i LO;) > ---- > A raczej na przodach. Na tyłach LO była - a trochę jest - beczka śmierci. Za > "moich" czasów jeździliśmy tam na rowerach - składakach i nie tylko. > To był taki nasz cross - w czasach, gdy nikt o takim crossie jak na zachodzie w > > LW nikt nie słyszał, a bmx-y pojawiły się dopiero po wprowadzeniu ET na ekrany > kin. > > Na tyłach dwójki i jedynki była skarpa, po której najfajniej było skskać zimą, > jak była oblodzona. > > A tak w ogóle, to na tyłach jedynki była dwójka. Wiem, co mówię, bo sam jestem > z jedynki i z "dwójarzami" zawsze zimą walczyliśmy na śnieżki. Choć największe > bitwy to pamiętam z pierwszych dwóch klas - czyli lat 1979 i 1980. > Potem jakoś animozje przycichły. Twoja argumentacja, drogi "jedyniarzu", zwala z nóg. Więcej nie napiszę, bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia (lub może uczęszczania do SP). A na śnieżki i tak zawsze przegrywaliście... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 09.06.03, 19:40 Gość portalu: Sylaba76 napisał(a): > Twoja argumentacja, drogi "jedyniarzu", zwala z nóg. Więcej nie napiszę, bo pun > kt widzenia zależy od punktu siedzenia (lub może uczęszczania do SP). A na śnie > żki i tak zawsze przegrywaliście... Sulaba, nie pyskuj, na tym forum jesteś chyba w mniejszości:))) Każdy wie, jak to z "dwójarzami" było... ;) To była hańba bratać się z przedstawicielami przecinego "obozu";) dziwne, że potem wszystkim przechodziło i w ogólniaku, już każdy o tym zapominał;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 09.06.03, 19:39 Gość portalu: Treborrr napisał(a): > A tak w ogóle, to na tyłach jedynki była dwójka. Wiem, co mówię, bo sam jestem > z jedynki i z "dwójarzami" zawsze zimą walczyliśmy na śnieżki. Choć największe > bitwy to pamiętam z pierwszych dwóch klas - czyli lat 1979 i 1980. > Potem jakoś animozje przycichły. Przycichły, bo wprowadzili zakaz wchodzenia na tamto boisko. Stanowiło ono swego czasu "strefę zakazaną";) A to z tego powodu, że "dwójarze" oszukiwali i rzucali oblodzonymi snieżkami i było bardzo dużo poważnych urazów;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną IP: *.se.com.pl / 10.0.10.* 09.06.03, 23:04 Jasne, że rzucali oblodzonymi śnieżkami, a często z kawałkami cegieł. Ale cóż, taki już los. Przynajmniej my - z jedynki - byliśmy górą, no i mieliśmy salę gimnastyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 10.06.03, 00:05 Z jedynki same debeściaki są:))) treborrr, a za Kopernika to się chodziło, co???? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 10.06.03, 09:00 Nie chodziłem za Kopernika, bo nie paliłem. Trudno uwierzyć, ale do dziś tak mam. Nie znoszę papierochów. Raz próbowałem cygara, ale po pół godzinie mi się znudziło. A nie spaliłem nawet jednej dziesiątej! --- Natomiast grałem ?w ściankę?. Najpierw od strony szkolnej, potem w wejściu głównym, a potem za Kopernikiem. Z różnymi sukcesami i porażkami. Przydybał raz nas dyżurny, kutas pieprzony - mam nadzieję, że zapił już się na śmierć ten człowiek - i odstawił do Burka (wtedy był jeszcze zastępcą, ale już faktycznie dyrem). A Burek do wychowawczyni (Łukasiewicz). Ta: - Dawaj dzienniczek! - ale tylko do mnie, a nie do mojego kolegi J.G. A ponieważ J.G. był wówczas wzorowym (pierwszy i ostatni rok), to uwagę dostałem ja, a nie J.G. No i to ja dostałem po uszach od ojca A dyżurny sam grał w ściankę po kilku dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 10.06.03, 11:25 Za Kopernika nie trzeba było chodzić palić - tam zawsze były załatwiane róznego rodzaju porachunki;) Za moich czasów na fajki chodzili od strony kotłowni... A swoją drogą w wejsciu głównym zawsze fajne zabawy były... A pamiętasz te czasy, kiedy na przerwie trzbea było pędem zasuwać na Zieloną po fryki u Ubarbaniaka(?)???? :) Moją wychowawczynią była p. Szapiel - bardzo miło ją wspominam:))) Jeszcze Marchewa od polskiego była niezrównana:))) Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 10.06.03, 17:11 Tak. Na frytki latałem. Moja koleżanka odnalazła jedną ze sprzedawczyń w 1990 r. w Gdańsku w jednej z... galerii sztuki. Z Szapiel to żadnych lekcji nie miałem. Zaraz, zaraz...być może miałem lekcje z biologii przez jakiś czas. A pamiętasz Szymańską od matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 10.06.03, 20:08 Pamiętam, ale ja z nią nie miałam - mój brat chyba... Ja miałam matematyke już z Dąbkowską - taka młoda wtedy była... A z kim miałeś fizykę?? A chemię?? Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: Tunel w skarpie nad Symsarną 10.06.03, 22:15 Fizykę miałem z kilkoma nauczycielkami - ale m.in. z Dzikiewicz (w 1985 r. była rarytasem, bo skończyła informatykę - a wówczas był szał na komputery ZX Spectrum i Atari). Fizykę przez kilka lekcji miałem też z Drążkiem i jego żoną - wówczas świeżo przyjechali do LW. A chemię z taką nauczycielką, której nazwiska nie pamiętam - a była naszą wychowawczynią nawet przez rok albo i półtora - a potem w VIII klasie z niejaką Ewą Bitowt. Panna o blond włosach i niebieskich oczach z dzieckiem mika_1 napisała: > Pamiętam, ale ja z nią nie miałam - mój brat chyba... Ja miałam matematyke już > z Dąbkowską - taka młoda wtedy była... > A z kim miałeś fizykę?? A chemię?? Odpowiedz Link Zgłoś
daffne Re:TREBORRR a nie znasz Ty przypadkiem ??? 10.06.03, 23:54 treborrr napisał: > Nie chodziłem za Kopernika, bo nie paliłem. Trudno uwierzyć, ale do dziś tak > mam. Nie znoszę papierochów. Raz próbowałem cygara, ale po pół godzinie mi się > znudziło. A nie spaliłem nawet jednej dziesiątej! > --- > Natomiast grałem ?w ściankę?. Najpierw od strony szkolnej, potem w wejściu > głównym, a potem za Kopernikiem. Z różnymi sukcesami i porażkami. > Przydybał raz nas dyżurny, kutas pieprzony - mam nadzieję, że zapił już się na > śmierć ten człowiek - i odstawił do Burka (wtedy był jeszcze zastępcą, ale już > faktycznie dyrem). A Burek do wychowawczyni (Łukasiewicz). Ta: > - Dawaj dzienniczek! - ale tylko do mnie, a nie do mojego kolegi J.G. > A ponieważ J.G. był wówczas wzorowym (pierwszy i ostatni rok), to uwagę > dostałem ja, a nie J.G. > No i to ja dostałem po uszach od ojca > A dyżurny sam grał w ściankę po kilku dniach. ------------------- Treborrr a nie znasz Ty przypadkiem Przemka Przednikowskiego ?? :))) Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re:TREBORRR a nie znasz Ty przypadkiem ??? 11.06.03, 09:15 > Treborrr a nie znasz Ty przypadkiem Przemka Przednikowskiego ?? :))) > Pozdrowionka:) -------------- No no. Znam. A co robi dziś Przemek Przednikowski? Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re:TREBORRR a nie znasz Ty przypadkiem ??? 11.06.03, 18:50 A ty skąd znasz PP? treborrr napisał: > > > Treborrr a nie znasz Ty przypadkiem Przemka Przednikowskiego ?? :))) > > Pozdrowionka:) > -------------- > No no. Znam. A co robi dziś Przemek Przednikowski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birda jedynka!!!! IP: *.stacje.agora.pl 11.06.03, 20:50 Ale fajnie, poczytać o własnej szkółce :)))) za kopernikiem obserwoiwałam walki kolegów, bo dziewczyny biły sie w ubikacjach, albo - jak ja np. - pod tablica wzorowego ucznia :)))) tuz pod swoją fotka :)))))koło kotłowni chodziłam z chłopkakami i wrzesczałam na nich, żeby przestali palic. Na frytki na Zieloną tez chodziłam, a obok mieszkała moja koleżanka Renatka z dwoma pekińczykami co gryzły po kostkach, jak wchodziło się na podwórko. Bitwy z dwójarzami tez były, ale najlepsze na sali gimnastycznej, kiedy w kosza się z nimi grało. :))) ale było kibiców!!! Polski po IV klasie miałam najpierw z Kawecką, zona słynnego drużynowego 4 WDH. Potem była Wyrzykowska. Fizyka, oczywiście Drązek i dyżury rodizców na lekcjach, bo byliśmy strasznie rozbrykana klasa . "C"!!!! Wychowawcy nam się zmieniali jak w kalejdoskopie, w czwartej mieliśmy ich ze trzech, w potem objąl nas największy przystojniak ówczesnych lat Karwowski zwany "Muchą".:)))) Pamiętam jeszcze Salmanowicz, kiedy została wicedyrektorką, panią Gil od rosyjskiego, postrach wszystkich uczniów klas najmłodszych, czyli p. Bugaj - nie wiem, dlaczego wydawała nam sie taka ostra:)))) No,i oczywiście, Wobalis- historia!!!!! to sobie powspominalam:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: jedynka!!!! 11.06.03, 21:15 Ba!!! Wobalis! Historia. Maiał zawsze stałe miejsce w kinie, nie opuszczał żadnego nowego filmu: wojennego, romansu, kung-fu itp. Żaden bileter nie sprzedał nikomu innemu tam miejsca. Jak ktoś siadł na to miejsce, to wobcio ryczał: ?Synkuuu!!!?. Szkoda, że jego lekcje historii były takie nudne. Odpytywanie przez 42 minuty i 3 minuty czytania rozdziału z książki. Mucha przyszedł po raz pierwszy do szkoły i z nami zaczął WF. Trenował karate i sam ćwiczył w sali wieczorami w kimono z zielonym - a potem granatowym pasem. Ale potem wsadził paluchy na lekcji ZPT w piłę tarczową i już chyba nie trenował. Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: jedynka!!!! 11.06.03, 21:25 A czemu ty birda piszesz z domeny Stacje.Agora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birda Re: jedynka!!!! IP: *.stacje.agora.pl 11.06.03, 21:56 bo właśnie siedzę tu w pracy ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: jedynka!!!! 11.06.03, 22:01 Ale gdzie ?TU?? Na Czerskiej, czy w jednej ze stacji radiowych przejętych przez Agorę??? Odpowiedz Link Zgłoś
daffne Re:TREBORRR a nie znasz Ty przypadkiem ??? 11.06.03, 21:56 treborrr napisał: > A ty skąd znasz PP? -- Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re:TREBORRR a nie znasz Ty przypadkiem ??? 11.06.03, 22:04 Worotnika i innych z widzenia bardziej. Ostatnio siedziałem z żoną i piliśmy piwko na tarasie tej pizzerii, która kiedyś była ciastkarnią. I tam siedział ów Worotnik. Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re:TREBORRR a nie znasz Ty przypadkiem ??? 11.06.03, 22:05 Ale czemu po pytaniu czy znam PP, piszesz ?hi hi??! Jesteś sam PP? Odpowiedz Link Zgłoś
blackcry Re:TREBORRR 11.06.03, 22:17 Ehhh To byly piekne dni :)))) historia z Wobalisem,Wychowawczyni Dabkowska!!!!!! Jak idiota stalem na apelu rozpoczynajacym rok szkolny 1986/87 na srodku sali bo wzielem ow Pania Dabkowska za nowa kolezanke z klasy i moja reka wyladowala na jej tylku :)))))))))))) Oczywiscie Rycerz Muchozol wylukal sprawe :)))))))) Zakonczylem kadencje w 'I'-ce w 88 roku Tez znam ich wszystkich. Z Przemkiem i Workiem chowalem sie na jednej ulicy. Przemek mieszka kolo Opola - Tarnow Opolski.I jak mi wiadomo jeszcze sie nie chajtnal. Worek jest Dj i czesto zachodzi do mnie w gosci :))))Oczywiscie jeszcze Kawaler. Treborrrrrrr : a Krzyska Wójcika znasz :))?? a to gamon - Ochajtal sie i wiem ze jest bardzo szczesliwy :)) Ma zajebista corke :))) thx bye Odpowiedz Link Zgłoś
daffne Re:TREBORRR a nie znasz Ty przypadkiem ??? 12.06.03, 19:35 treborrr napisał: > Ale czemu po pytaniu czy znam PP, piszesz ?hi hi??! > Jesteś sam PP? --------------- Nie jestem ani mezczyzna ani samym Przemkiem :))) Poprostu znam Go osobiscie tak jak i wszystkich wymienionych przez BlackCry ... :) Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś
blackcry Re: A co do Frytek u Urbaniakow :))) 11.06.03, 22:21 To mialem i jadlem je za FREEEEEEEEEEEE::))))) Bo z Krzysiem Urbaniakiem w jednej lawce siedzialem :))) Ihaahahahaha bye Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: A co do Frytek u Urbaniakow :))) 11.06.03, 22:34 Ty, black! Ale co z tego? Tak się zastanawiam - czy oni się chociaż dorobili na tych frytkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birda Re: A co do Frytek u Urbaniakow :))) IP: *.stacje.agora.pl 11.06.03, 22:52 do trebora: na czerskiej :)) A poza tym tzw. Worka znam tyż, ale nie ze szkolnej ławy, bom troche młodsza:)) Z imprez wszelakich go znam, teatralno-muzycznych najbardziej. I pamiętam tez piekne wieczory w baszcie, kiedy puszczał tam muzyczke... eh, gdzie teraz w LW można sie pobawic przy Deep Purple? No, gdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: A co do Frytek u Urbaniakow :))) 11.06.03, 22:57 Do Birdy: Ale w managemancie czy w dziennikarstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birda Re: A co do Frytek u Urbaniakow :))) IP: *.stacje.agora.pl 11.06.03, 23:15 a, już wiem dlaczego pytasz - w którymś z postów przeczytalam, że kiedys i ty u matki A. pracowałeś:))) teraz moja seria pytań : gdzie? i kiedy sie pożegnałeś? a pisz na birda@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
treborrr Re: A co do Frytek u Urbaniakow :))) 11.06.03, 23:28 Do Birdy - napisalem na wp /////////////// Gość portalu: birda napisał(a): > a, już wiem dlaczego pytasz - w którymś z postów przeczytalam, że kiedys i ty u > > matki A. pracowałeś:))) teraz moja seria pytań : gdzie? i kiedy sie pożegnałeś? > > a pisz na birda@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
blackcry Urbaniak !!! 12.06.03, 18:50 Wlasnie dzis rozmawialem z Krzyskiem Urbaniakiem :))) Nie pamieta czy Rodzicom sie te frytki oplacaly :))) Odpowiedz Link Zgłoś