Dodaj do ulubionych

twarze bezpieki

IP: *.ols.vectranet.pl 20.06.07, 17:53
Jutro w Urzędzie Wojewodzkim
Obserwuj wątek
    • Gość: saga Re: twarze bezpieki IP: *.tktelekom.pl 20.06.07, 18:17
      Dzięki za info .
      • Gość: gość Re: twarze bezpieki IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.07, 20:52
        Byłem -widziałem te "tłumy"-dziadków- kombatantów-poszkodowanych-
        zainteresowanych wystawą- pozwole sobie tematu nie komentować. Swoja obecnościa
        wystawę zaszczycił emerytowany Piszcz w stroju służbowym. Poczestunku - nie
        było jak to na "wernisażach" bywa-liczyłem na czerwone wytrawne-obyłem się
        smakiem.- widocznie w IPN-nie z funduszami cieniutko.W opisach szukałem
        wysokości emerytur-z zasłyszanych rozmów słyszalem różne kwoty-a poza tym było
        cicho -spokojnie-nastrojowo .poważnie.
    • mike.recz Faktycznie teatrzyk dla gawiedzi czynny przez mies 20.06.07, 18:18
      Otwarcie wystawy „Twarze olsztyńskiej bezpieki” – Olsztyn, 21 czerwca 2007 r.
      W dniu 21 czerwca 2007 r. o godz. 15.30 w siedzibie Warmińsko-Mazurskiego
      Urzędu Wojewódzkiego przy ul. J. Piłsudskiego 7/9 odbędzie się otwarcie
      wystawy „Twarze olsztyńskiej bezpieki”, przygotowanej przez pracowników
      olsztyńskiej delegatury OIPN w Białymstoku. Wystawa na 40 panelach prezentuje
      twarze i życiorysy 78 funkcjonariuszy UB i SB z dawnego woj. olsztyńskiego z
      lat 1945–1990 oraz najciekawsze dokumenty z ich akt osobowych. Wystawa będzie
      prezentowana w Olsztynie przez miesiąc. Wstęp wolny.
      www.ipn.gov.pl/portal/pl/308/5262/
      • Gość: wera Re: Faktycznie teatrzyk dla gawiedzi czynny przez IP: *.ols.vectranet.pl 20.06.07, 18:38
        I kto tam będzie ze znajomych?
        • mike.recz Re: Faktycznie teatrzyk dla gawiedzi czynny przez 20.06.07, 19:07
          Z ojców lub dziadków moich znajomych na prezentowanych fotografiach ktoś będzie
          na pewno i nie ulega to wątpliwości tak samo jak to,że ktoś z moich znajomych
          tę wystawę odwiedzi jako widz.Dlaczego pytasz?

Gość portalu: wera napisał(a):

> I kto tam będzie ze znajomych?
          • Gość: wera Re: Faktycznie teatrzyk dla gawiedzi czynny przez IP: *.ols.vectranet.pl 20.06.07, 20:06
            zastanawiam się, czy będą niespodzianki dla gawiedzi.
            • mike.recz Re: Faktycznie teatrzyk dla gawiedzi czynny przez 20.06.07, 21:00
              Czyli jednak ubodło cię słowo gawiedź.Tak to właśnie widzę.

Gość portalu: wera napisał(a):

> zastanawiam się, czy będą niespodzianki dla gawiedzi.

• Gość: Alfred Kulbacki Nareszcie! Witamy w naszej bajce! TKM! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 07:45
        A dlaczego tylko 78? Wszystkich pokazać od naczalstwa do sprzątaczki! Super
        będzie! A wata cukrowa też będzie? Przyjdę z dziećmi! Lubię igrzyska! A może
        będzie wieszanie publiczne? Ale nie tablic, tylko delikwentów! Lubię! Często
        bywam na publicznych egzekucjach! Nigdzie się tak człowiek nie rozerwie jak na
        publicznych pokazach! Igrzyska się zaczęły. Ciekawe czy będą chleb rozdawać?
        Władza jest wspaniałomyślna, dba o nas! A tak poważnie! W starożytnym Rzymie,
        gdy zmieniała się władza, najpierw ogłaszano listy proskrypcyjne obywateli
        wyjętych spod prawa i wieszano je przy budynkach publicznych. Potem każdy mógł
        naostrzyć miecz i bezkarnie zabić proskrybowanego.Ciekawe jak teraz będzie? Ale
        to było 2000 lat temu! Formacja zwana UB I SB była niedobra, uciążliwa i
        zbrodnicza! Nie ma co do tego wątpliwości! Ale niedobre było państwo , które ją
        stworzyło! Ale czy ktoś, sobie wyobrażał państwo totalitarne bez sprawnej
        policji politycznej? Polowała na przeciwników politycznych! Skutecznie lub
        mniej! Teraz CBA o budżecie -podobno 100 milionów rocznie - jak na razie łapie
        lekarza! Po 1989 zaczęły sie dziać w kraju takie rzeczy, które były znane tylko
        w średniowieczu: bezkarne zbójnikowanie po gościńcach - napady na TiRy,
        porywania zacnych obywateli dla okupu i trzymanie ich w lochach, wymuszanie za
        pieniążki ochrony. Dziki Wschód, tylko szeryfów brak. Wolą babrać się w historii!
        Pozdrowienia dla olsztyńskiego IPN
        • Gość: olsztyniak_2 Re: Nareszcie! Witamy w naszej bajce! TKM! IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.07, 21:18
          > tylko szeryfów brak.
          szeryfki/szeryfek główny jest,ale siakiś taki cieniutki.No i woli telewizornie
          trwam i ściganie lekarzy podejrzanych o aborcyjki-och z jakim żalem dzisiaj to
          wypowiadał.
    • Gość: trefl Re: twarze bezpieki IP: *.olsztyn.mm.pl 20.06.07, 20:14
      Kolejne PiSiorowskie napuszczanie jednych na drugich.Komu to potrzebne?Większośc
      tych ludzi nie żyje-działali w strukturach legajnego uznawanego przez świat
      panstwa.A poniewaz historia sie lubi powtarzać- za kilka lat beda twarze UOP-u i
      Agencji Bezpieczeństwa.
    • Gość: antymenel Re: twarze bezpieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 21:40
      Bardzo mnie to podnieca.
      Nie wiem na czym to polega ale działalność oszołomów z IPN działa na mnie
      moczopędnie.
    • Gość: gość Re: twarze bezpieki IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.07, 09:16
      Czytam dzisiejszą GO-ogladam-zdjęcia "Twarze Olsztynskiej Bezpieki"-
      gazetaolsztynska.wm.pl/Twarze-olsztynskiej-bezpieki,26216
      -mam mieszane uczucia- komu to potrzebne. Znów jątrzenie-wywoływanie uczucia
      grozy minionych lat PRL-u. Wychodzę z załozenia ze jezeli ci faceci z
      kierowniczych gremiów bezpieki byli sk...... bili,poniżali ludzi to nalezy im
      wytoczyć procesy nawet pośmiertnie-skazać- a wyroki opublikować do wiadomości
      potomnych-historii- niech pozostaną w pamięci z piętnem.Ostatnie orzeczenie TK
      pozwoliło na -sporządzenia list tych osób ,ale publikowanie ich wizerunku
      -zdjęć w prasie?
      Na wystawę też pójdę-moja próżna ciekawość do tego mnie skłania
      Jest zapotrzebowanie na "igrzyska"? - a sezon ogórkowy przed mami.
    • saskiaplus1 Re: twarze bezpieki 21.06.07, 11:17
      A ja chętnie obejrzę. Do bezpieki nikogo na siłę nie wcielali, rozmaite szuje
      tam szły z własnej woli. Kto wie, może z takim teraz pracuję? Będę wiedzieć, kto
      zacz i że trzeba się mieć na baczności. Ludzie się nie zmieniają aż tak, kto był
      szują, szują pozostał.
      • Gość: gośc Re: twarze bezpieki IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.07, 11:19
        a przy okazji "igrzysk" moze IPN pomyśli o twarzach PZPR-u i "przystawek" -w
        gruncie rzeczy "Oni" rządzili. SB-ecja to tylko jedna z "firm" w katalogu PRL-u
        i zaraz takie "wyróżnienie"?
      • Gość: Big Brother Re: twarze bezpieki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:42
        Po tej wypowiedzi już wiem kim jesteś? Podam ci twój statystyczny profil.
        Wykształcenie: ukończona szkoła zawodowa - fryzjerstwo lub stolarstwo, później
        zaoczne technikum budowlane lub odzieżowe, następnie rozpoczęte zaoczne studia
        licencjackie, na kierunku pedagogika lub krajoznawstwo przy TWP, nieukończone .
        Pochodzenie społeczne: robotniczo-chłopskie, później szybki awans
        wielkomiejski.Poprzednio : bezrobotny/a bez prawa do zasiłku, obecnie
        zatrudniony/a na czas określony z możliwością dwutygodniowego wypowiedzenia.
        Zainteresowania : brak. Nałogi : czasami piwo w pubie.Nikotynizm. Lat ok.30 .
        Rodzina : jest! Praktykujący/a. Opinia z pracy: konfliktowy/a!
        • theedge Re: twarze bezpieki 21.06.07, 14:31
          Powinno sie pokazywać twarze bandytów i zdrajców choćby z tego powodu żeby
          obecni złoczyńcy wiedzieli ze wcześniej czy później ich prawdziwe oblicze i tak
          wyjdzie na jaw.
          Oczywiście zawsze znajdą sie ludzie, które będą chcieli ukrywać kanalie
          powołując sie na prawa człowieka itd. nie słuchajcie ich. Wystawa to publiczne
          potępienie zdrajców narodu. I o to właśnie chodzi.

Uprzedzając ewentualne posty prymitywnych komuszków - do Kościoła nie chodzę i
          PiS-u nie lubię.
          • Gość: Alfred Kulbacki Re: twarze bezpieki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 15:35
            Tak jest popieram. Całym swoim chrześcijańskim sercem! Pokazywać, piętnować,
            wieszać! Jak wieszaliśmy Niemki ze Stutthofu w Biskupiej Górce w 46-tym, to był
            niezły ubaw. Było jak na festynie. Młodzież, wojsko , dzieci na ramionach
            rodziców. Każdy chciał zająć jak najlepsze miejsce. Tu na tym drugim zdjęciu to
            ja jak byłem mały z tatusiem. max.mmvi.de/ssfrauen/wanda.htm było na co
            patrzyć. Dawno nie było podobnych imprez. Precz z kanaliami i prymitywnymi
            komuszkami!
            • theedge Re: twarze bezpieki 21.06.07, 17:47
              To nie czasy komuny gdy bestialsko mordowano ludzi za "poglądy". Teraz wieszają
              jedynie zdjęcia zdrajców. Choć kto wie który z nich ma krew na rękach i już
              dawno nie powinien wisieć. Karę śmierci w Polsce zniesiono i nawet zdrajcy i
              mordercy mogą teraz spać spokojnie. Jedyne co może ich czekać to publiczne
              potępienie.
              To jedyne ale jakże sprawiedliwe i jakże wymowne ukaranie komunistycznych zdrajców.
              • mike.recz Re: twarze bezpieki 21.06.07, 17:57
                Przecież ty wypisujesz bzdury człowieku.IPN posiada bardzo dużą liczbę
                całkiem nieźle opłacanych prokuratorów.Nic nie stoi na przeszkodzie w karaniu
                funkcjonariuszy policji politycznej, którzy popełniali przestępstwa. Ta wystawa
                nie jest żadną karą, a o jej "wymowie i sprawiedliwości" szkoda gadać.

theedge napisał:
                • kecawa a go znam żekł sarzec 21.06.07, 18:04
                  Byłem na wystawie a przy mnie stanął stary człowiek i zaniemówił gdy użal
                  fotografię! Ja go znam powiedział to mój sąsiad ma 4,7 tysiąca emerytury i
                  chwali sobie Wolną Polskę

zadziwiny kecaw
                  • Gość: olsztyniak_2 Re: a go znam żekł sarzec IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.07, 21:14
                    > Byłem na wystawie a przy mnie stanął stary człowiek
                    Ty to masz farta,akurat stanął koło ciebie-rozśmieszyłeś mnie do łez
                  • venus99 Re: a go znam żekł sarzec 22.06.07, 08:41
                    rzekł,rzekł.
                    to dziwne,znajomość polszczyzny nie przeszła z arcypasterza na ciebie nieuku?
                    dziwisz się,że masz maturę? ja też!
              • tygryzja theedge 21.06.07, 23:34
                Niektóre działania IPN w 2006 r. były utrudnione z powodu "kontrowersji
                politycznych", jakie towarzyszyły przyjmowaniu nowych przepisów lustracyjnych -
                informuje sprawozdanie IPN. Według niego, od uruchomienia w 2000 r. pionu
                śledczego IPN (zatrudniającego 104 prokuratorów), do sądów skierowano do końca
                2006 r. 149 aktów oskarżenia, obejmując nimi łącznie 207 oskarżonych o zbrodnie
                komunistyczne i hitlerowskie. W 2006 r. sądy wydały wyroki skazujące wobec 21
                osób oskarżonych przez IPN. W tym czasie przedstawiono zarzuty i przesłuchano
                jako podejrzanych 184 osoby. Większość śledztw zakończyła się w 2006 r. ich
                umorzeniami.

W 2006 r. przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto wyniosło w IPN 3815 zł
                (wzrost o 4,1 proc. w porównaniu z 2005 r.). Instytut na 31 grudnia 2006 r.
                zatrudniał 1533 osoby.
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4243681.html
      • Gość: Rita godzina modlitwy? IP: *.olsztyn.mm.pl 21.06.07, 18:17
        saskiaplus1 napisała:

> A ja chętnie obejrzę. Do bezpieki nikogo na siłę nie wcielali, rozmaite szuje
        > tam szły z własnej woli. Kto wie, może z takim teraz pracuję? Będę wiedzieć,
        kt
        > o
        > zacz i że trzeba się mieć na baczności. Ludzie się nie zmieniają aż tak, kto
        by
        > ł
        > szują, szują pozostał.

-
        „Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.” (św.
        Josemaría Escrivá, Droga, 335).

I to będzie Twoja Godzina Modlitwy?

• Gość: ???? Towarzyszom z Bezpieczeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 09:50
      TOWARZYSZOM Z BEZPIECZEŃSTWA
      (...)
      tyle nocy ..
      nie dospanych,
      mętnych,
      poplątanych,
      od dymu ciasnych,
      "wyprowadzić"
      rzekł konwojentom
      i zasnął

Śpij, majorze,
      świt niedaleko,
      widzisz:
      księżyc zaciąga wartę;
      szósty rok już nie śpi Bezpieka,
      strzegąc ziemi
      panom wydartej.

Brnęła noc
      przez serce,
      przez rżyska,
      kolejami się snuła,
      po torach
      i przyszedł towarzysz Dzierżyński
      do towarzysza majora.

Z krzesła zrywając się,
      patrząc,
      (przecież twarz tę od dziecka znałeś),
      major stanął na baczność
      i słów
      nie potrafił znaleźć

Barki zdrętwiałe ból ciął,
      tętno waliło w skroniach.
      - Towarzyszu Dzierżyński,
      pozwólcie.
      Opowiem o nas.

Chyba chcecie wiedzieć,
      jak dzisiaj,
      jakie sprawy
      i jakie troski?
      Zwyciężyliśmy, towarzyszu,
      nową
      budujemy Polskę.

Z gruzów,
      z ruin
      rośnie budowa,
      robociarz rządzi,
      kolejarz,
      hutnik.
      Towarzyszu,
      wam tylko powiem,
      jakże bywa tu czasem trudno.
      (...)
      • Gość: więcej światła Re: Towarzyszom z Bezpieczeństwa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.13, 20:59
        ślady ich zbrodni
        ipn.gov.pl/publikacje/ksiazki/sladami-zbrodni.-przewodnik-po-miejscach-represji-komunistycznych-lat-19441956
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka