Dodaj do ulubionych

Nie bylem w Olsztynie od 20 lat!

24.06.03, 16:06
Jestem rodowitym Warmiakiem urodzonym w Olsztynie. W slodkim wieku 18 lat
wyslano mnie do szkol i juz od 20 lat nie bylem w moim rodzinnym miescie.
Czasem snie o tym, jak ide ulicami Olsztyna: Park kolo mojego liceum (Nr. 1),
stare kamienice kolo Hotelu Warminskiego...
Powiedzcie mi prosze, co sie zmienilo? Podobno maja zburzyc "Dukat"?
Obserwuj wątek
    • Gość: leo Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.sochaczew.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 16:14
      Ja nie jestem z Olsztyna, jednak nie pojmuje, jak to możliwe,że nie byłeś 20
      lat w swoim rodzinnym mieście. Zamknęli cie. za co, na tak długo?
      • barabas 20 lat bez wyroku :-) 24.06.03, 16:22
        Zamkneli? Ach nie...
        Najpierw studiowalem na UMK w Toruniu, pozniej na Uniwersytecie Frderyka
        Wilhelma w Bonn. Teraz mieszkam i pracuje w Berlinie...
        Jakos sie tak ulozylo. A teraz sie troche boje, jak bardzo sie zmienil
        Olsztyn :-)
        • Gość: lecart Re: 20 lat bez wyroku :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 16:47
          W ciągu 20 lat na pewno Olsztyn zmienił się bardzo... są wakacje odwiedż
          rodzinne miasto, odpocznij :) poznaj na nowo uroki tego wspaniałego miasta :P
          • barabas Opowiedz, co sie zmienilo 24.06.03, 17:02
            Mieszkalem na ulicy Pana Tadeusza...
            Chodzilem do SP Nr. 4...
            Pamietam dokladnie te droge...miedzy blokami, troche ul. Kolobrzeska.
            Na wzgorku kolo szkoly, stal barak mieszkalny, naprzeciwko Hotelu Warminskiego.
            Do liceum chodzilem przez Park Czynu Partyjnego... w samym srodku byl taki maly
            stawek...
            • Gość: Andulka Re: Opowiedz, co sie zmienilo IP: *.kprm.gov.pl 24.06.03, 17:06
              Park nosi teraz chyba imię Janusza Kusocińskiego, stawik jest. Może wpadniesz
              do Olsztyna 5 lipca - mamy zjazd forumowiczów?
              • barabas Re: Opowiedz, co sie zmienilo 24.06.03, 17:19
                Ten przyjazd planuje juz od lat...
                Ale w tym roku nic z tego nie wyjdzie, bo prawdopodobnie przeprowadzam sie do
                Essen :-(

Szkola tez nosila imie Kusocinskiego
                Naprzeciwko szkoly (troche Kolobrzeska w dol) bylo przedszkole z niewielkim
                parkiem i jabloniami. Na dlugiej przerwie palilsmy tam "Marlboro" :-)

A jak wyglada LO.1? Dalej mowi sie o nim "Czerwony Klasztor"?
                • Gość: lecart Re: Opowiedz, co sie zmienilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.03, 08:17
                  pewnie ze tak LO 1 to glownie tradycja dzisiaj - nawet stara kadra wciaz
                  uczy ...
                  pani prof Sachadyn, pan prof K. Baranowski i inni :P
                  • barabas LO I 25.06.03, 09:22
                    Z prof. Sachadyn nigdy nie mialem do czynienia...
                    Prof. Baranowskiego nie znam - mature zdawalem w maju 1983...

Niemiecki mialem z prof. Detz, moja wychowaczynia byla prof. Rubczewska (zona
                    wojewody) :-))

Czy dalej przychodza na boisko koledzy z zakladu? A czy stoi jeszcze "Katownia"
                    (mala sala gimnastyczna)?
        • Gość: Kim Re: 20 lat bez wyroku :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.03, 17:15
          Zmienił się, ale na lepsze.Okolice LO1- kamienice stoją jak stały,niektóre
          odnowione,ponieważ w większości powstały banki ( w tzw.wiejskich delikatesach
          bank,w modzie polskiej bank).Sąd się palił i nie jest już z czerwonej cegły z
          ładnym dachem,lecz otynkowanym prostopadłościanem.Dukat stoi-jest w nim
          Rossmann i inne różne sklepy.Najbardziej zmieniło się Stare Miasto-
          polbruk,lampy,kwiaty,skromna fontanna przed "Staromiejską",wyremontowany Stary
          ratusz,dawny plac Swierczewskiego jest zupełnie zabudowany.Największe osiedla
          to Nagórki i Jaroty-podchodzą już prawie pod Bartążek.Pozdrowienia!
          • barabas Re: 20 lat bez wyroku :-) 24.06.03, 17:22
            Pozar sadu pamietam, nadbudowki straszyly suporeksem...

Dziecinstwo spedzilem na Starym Miescie, mieszkalem z babcia w budynku nad
            Lyna, ktory zburzono podczas przygotowan do dozynek 1978(?).

Kurcze, zaraz sie porycze....
            • ol4 Re: 20 lat bez wyroku :-) 24.06.03, 19:20
              Facet przypominasz mi roboli ktorzy siedza w polskiej knajpie w pewnym
              niemieckim miescie w ktorym przebywam i stekaja ile to lat nie byli w Polsce
              itd itp.
              Kup sobie za 30 Euro (czyli pewnie za 2 godziny Twojej pracy) bilet na express
              do Poznania, a potem pospiech do Olsztyna i po paru godzinach bedziesz w swoim
              wysnionym miescie i bedziesz szczesliwy. Rozumiem takie teksty jak ktos jest w
              Australii albo w Kanadzie, ale Berlin??? pozerstwo i tyle
              • toja77 Re: 20 lat bez wyroku :-) 24.06.03, 19:33
                Uaaaa... Czuję, że barabas po takim sprowadzeniu na ziemię zapomni o miłości do
                Olsztyna i odechce mu się wspominać swoje dziecięce lata.
                • bpkw Re: 20 lat bez wyroku :-) 24.06.03, 19:45
                  Ol4 "odpalił" jak zwykle z grubej rury. Między Bogiem, a prawdą ma sporo racji,
                  jeśli chodzi o mozliwość odwiedzienia rodzinnego miasta. Samochodem to 10-
                  godzinny "spacerek". Wsiadaj Stary do autka i do Olsztyna...
                  • Gość: Tinek Re: 20 lat bez wyroku :-) IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.03, 19:58
                    halo,
                    ja tez nie moge zrozumiec barabasa, tez od 20 lat nie mieszkam w olsztynie ale
                    jakos zawsze sie uda przyjechac tam, ja mieszkam jeszcze dalej od barabasa
                    okolo 600 km (Bonn) ijestem co roku, 18 lipca znowosz bede, juz sie ciesze
                    bardzo co sie znowosz zmienilo bo co roku sie zmienia cos, pozytywnie sie
                    zmienilo stare miasto w ciagu ostatnich paru lat!!

pozdrawiam
                    • barabas stare dzieje 25.06.03, 09:27
                      Naturalnie nie jest to zadna odleglosc - tylko wiatry nie wieja w pruska
                      strone :-)
                      Moze to tylko obawa, ze nie poznam... ze sie rozczaruje...za nie znajde...
                      Tylko czasem budzi sie tesknota za krajem lat dziecinnych, irracjonalna i
                      zagadkowa w uporzadkowynym i dobrze zaplanowynm zyciu :-))
            • Gość: detritus Re: 20 lat bez wyroku :-) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 09:08
              > Dziecinstwo spedzilem na Starym Miescie, mieszkalem z babcia w budynku nad
              > Lyna, ktory zburzono podczas przygotowan do dozynek 1978(?).

Nie masz przypadkiem fotek z Olsztyna z tamtych lat? :o)
              • barabas stare fotografie 25.06.03, 09:18
                Niestety nie mam zadnych fotografii...
                Dom mojej babci stal niedaleko zlobka i przedszkola...
                Z waskiej ulicy (odchodzacej od ul. Warszawskiej) zrobiono dwupasmowy lacznik
                do drogi wlotowej z Kortowa. Ze starej zabudowy moge sobie przypomniec tylko
                budynek z czerwonego klinkieru, w ktorym miescilo sie male kino...

Ach tak... no i trolejbus, ktory zatrzymywal sie przed budynkeim ZUS-u (?).
              • Gość: pioter Re: 20 lat bez wyroku :-) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 10:54
                No tak - szansa na fotkę, od razu pojawia się Detritus. Widac, by go
                wyczarować, nie należy mówić "hokus-pokus", tulko "Uwaga! Zaraz wyleci
                ptaszek!" ;o)))
                • Gość: detritus Re: 20 lat bez wyroku :-) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 11:38
                  Odruch Pawlowa... :o)
    • Gość: pioter Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 24.06.03, 20:36
      Co się zmieniło w Olsztynie przez tyle lat? Pamiętasz odstającą płytkę
      chodnikową obok wejścia do poczty na Pana Tadzia? No to teraz odstaje już cały
      chodnik! ;o)
      • ol4 Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! 24.06.03, 20:45
        wow pioter niezle:)
        • Gość: rita Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 21:32
          Witaj !
          Jest okazja przyjazdu do Olsztyna - mamy Zjazd Forumowiczów 5 lipca i wszyscy
          przyjeżdzamy podziwiać miasto
          Mam pytanie
          Czy ty masz do kogo przyjechać do Olsztyna ?
          pozdrawiam
      • Gość: Andulka Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.chello.pl 24.06.03, 23:00
        Cudne!!! Muszę to sprawdzić :)))
      • barabas chodniki 25.06.03, 09:32
        Plyta chodnikowa? Poczte pamietam a chodniki w Polsce nigdy nie byly specjalnie
        rowne. Chyba drzewa i krzewy musialy mocno podrosnac :-) To zawsze odroznialo
        Olsztn od innych miast, ze osiedla mialy od poczatku zaplanowane tereny
        zielone :-)
    • Gość: giga Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 21:32
      Pioter to było suuuuuuuper!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ballest Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.06.03, 21:45
        Ja nie bylem w Olsztynie od 30 lat , choc do dzisiaj jako jedyny przodek ktos o
        moim nazwisku wlasnie w Olsztynie mieszka!!

Pyrsk
        ballest
    • Gość: sud Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 21:53
      Zapraszam do Olsztyna na www.moje-fotografie.olsztyn.pl/
      • Gość: Tinek Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.03, 21:57
        Gość portalu: sud napisał(a):

> Zapraszam do Olsztyna na www.moje-fotografie.olsztyn.pl/

halo sud bardzo ladna strona, wszystkie foto byly robione przez ciebie?

szukam tez jeszcze stron o zyciu nocnym w olsztynie (kluby, puby, ...) znacie
        moze cos ladnego?
        • Gość: sud Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 22:01
          Jak nie przeze mnie to przez rodzinę były robione zdjęcia.
          Co do pubów sprawdź
          www.uwm.edu.pl/pl/index.php?ids=27&idol=1&idkt=5
          Może znajdziesz dalsze linki
    • Gość: pioter Re: Nie bylem w Olsztynie od 20 lat! IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 25.06.03, 01:12
      Jakie super? Rzeczywistośc, niestety, tylko rzeczywistość ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka