Dodaj do ulubionych

"Szprycha w oko", czyli gdzie najgorzej jeździ ...

IP: *.olsztyn.mm.pl 17.09.07, 19:00
Szkoda, że strona Rowerowy.olsztyn.pl jest jeszcze w powijakach. Rower to jest
świat, pomysł na tego typu stronę i kwartalnik jest jak najbardziej trafiony.
Władze Olsztyna zamiast myśleć nad stworzeniem linii tramwajowej na terenie
miasta, mogłyby rozważyć poprawienie stanu chodników, ścieżek i przejazdów
rowerowych na sygnalizacjach świetlnych. Znakomitym przedsięwzięciem byłoby
wybudowanie w centrum miasta czegoś w rodzaju płatnej przechowalni rowerów.
Fakt jest taki, że nie ma gdzie ich zostawiać. A okazja czyni złodzieja,
roweru nie mam odwagi zostawiać przypiętego do słupa. Inwestujmy z ekologie i
tężyznę fizyczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rower-owiec "Szprycha w oko", czyli gdzie najgorzej jeździ .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 11:02
      Ja może na początek zaproponuję, że jeśli nie chcą władze miasta budować nowych
      ścieżek, to może niech zajmą się tym co już jest. Poprawić można by stan
      niektórych chodników, na których z powodzeniem mogą pojawić się ścieżki
      rowerowe: znaczna część ul. Sikorskiego (prawie cała jej długość), ul. Armii
      Krajowej do ul. Sielskiej (dwie nie połączone ścieżki: od ul. Obr. Tobruku i
      "odnowionej" Sielskiej).
      jak widać olsztyński Ratusz ma też gdzieś europejskie standardy: buduje się nowe
      drogi, ale nie zawsze się pamięta o rowerzystach. Odnowiona całkiem niedawno ul.
      Limanowskiego (ładny, szeroki chodnik, ale ani centymetra ścieżki - przepychanie
      się tam z TIR'ami do przyjemności zaliczyć nie można), odnowiona ul. 1. Maja
      (wyodrębniony pas ruchu dla BUS'ów, ale rowerzyści także i tu są intruzami -
      skręt w lewo do najłatwiejszych nie należy).

Na chwilę obecną tyle - jak coś jeszcze sobie przypomnę na bank dopiszę...
      • Gość: cornic1 Re: "Szprycha w oko", czyli gdzie najgorzej jeźdz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 12:25
        wróciłem na kortowo, od początku edukacji na UWM próbuję poruszac sie na biku.
        kilka dni w olszt od razu przypomniało mi się jaki brak przemyslenia ze stron
        władz uczelni. zero sensowanych stojaków, dróg itp...
        zgłaszam całe miasteczko studenckie 'kortowo'!
        ps i tak zasuwam dalej & sie nie zrażam:P
    • mirxx Re: "Szprycha w oko", czyli gdzie najgorzej jeźdz 18.09.07, 13:05
      na razie zgłaszam:
      - skrzyżowanie Limanowskiego/Jagiellońska
      - brak oznakowania rowerowego na Sikorskiego /od real-a do Wilczyńskiego, po
      stronie hipermarketów/.
      na pewno jeszcze coś mi się przypomni... oj na pewno...:/
    • Gość: Em "Szprycha w oko", czyli gdzie najgorzej jeździ .. IP: 88.156.63.* 18.09.07, 21:11
      ja bym powalczył o to, czego nie ma i o czym sie mówi od
      lat...ścieżke rowerowa wzdłuz Łyny od Starego miasta do Brzezin.
      Jakos nikomu z władz nie po drodze z tym pomysłem, a szkoda.
      • Gość: kf.fotka Re: "Szprycha w oko", czyli gdzie najgorzej jeźdz IP: *.eranet.pl 21.09.07, 22:24
        Pomysł ze ścieżką do Brzezin jest za skromny.Nie ma co się rozdrabniać i
        potrzeba większego nacisku ażeby poprowadzić ją przynajmniej w okolice jeziora
        łańskiego i to byłby przebój stulecia. Ciekawe który z urzędasów wpadnie na ten
        pomysł i na stałe zapisze się do tzw. myślących!!!
    • Gość: @wCzerwonym "Szprycha w oko", czyli gdzie najgorzej jeździ .. IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.09.07, 19:30
      Proponuję do Szprychy odcinek między ścieżką na Sikorskiego a Obrońców Tobruku -
      to kwestia jednego przejazdu i kilkunastu metrów ścieżki na chodniku koło
      browaru BK. Bardzo ich brakuje do płynnej jazdy bez zsiadania.
      Potem można wygodnie jechać Obrońców Tobruku i niestety na skrzyżowaniu z
      Warszawską zsiadanie i dalej koszmarny chodnik na Armii Krajowej i kawałku
      Sielskiej.
    • Gość: ToKu Oto mój typ: IP: *.ols.vectranet.pl 19.09.07, 21:36
      Skrzyżowanie Emilii Plater z jakąś tam - chodzi o skrzyżowanie gdzie po jednej
      stronie jest słynny skwerek przy sądzie administracyjnym, po drugiej Pałac
      Młodzieży, po trzeciej parking przy Szubienicach, a po czwartej jakieś krzaczory.

Fajne skrzyżowanie, ktoś powie, niestety, nie dla rowerów.

Dlaczego???

Bo pętle indukcyjne, czy inne ustrojstwo odpowiedzialne za sterowanie
      światłami, a konkretnie za włączanie zielonego, nie reaguje na rowery.

Podejrzenia, że tak jest miałem już wcześniej.

Dziś miałem dużo czasu żeby sprawdzić i jestem już pewien.

Nadjeżdżałem po Emilii Plater od strony Kościuszki - wcześniej po bruku. Z
      daleka widziałem, że zielone miały samochody z naprzeciwka - od Piłsudskiego.
      Jak dojechałem zielone miały samochody od Alfy. Następnie samochody od
      Kościuszki, ale jadące po tej ulicy, co jej nazwy nie pomnę. Potem znowu
      samochody od Alfy, dalej znowu od Kościuszki po ulicy "x". Następnie już nie
      patrzyłem, przejechałem na czerwonym, gdy na skrzyżowaniu nie było samochodów.

Dlaczego światła włączały sie po dwa razy na ulicy przecinającej mój kierunek
      jazdy, kiedy ja cały czas czekałem na czerwonym???

Ano dlatego, że tam, co raz podjeżdżały samochody, a tu gdzie ja chciałbym mieć
      zielone stał samotny rowerzysta - ja.

Już wcześniej miałem podejrzenia, że z tym skrzyżowaniem jest coś nie tak, ale
      zawsze w końcu miejsce za mną zajmował jakiś samochód i nigdy nie zaobserwowałem
      takiej sytuacji, że kilka innych kierunków ruchu zielone miało po dwa razy,
      kiedy ja stoję na czerownym.

W tym miejscu chciałem serdecznie podziękować projektantowi pętli indukcyjnej i
      osobie która odbierała to skrzyżowanie.

Olsztyn miasto przyjazne rowerom - kto tak twierdzi, chyba nie jeździ na rowerze.

Pozdrawiam.

(oprócz wspomnianych już projektanta i odbiorcy - tu nie pozdrawiam z pełną
      premedytacją, szprycha wam w oko panowie)
      • Gość: Rower-owiec Re: Oto mój typ: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 08:04
        Przyłączam się do pętli na skrzyżowaniach. Nie tylko opisane skrzyżowanie tak
        działa. Większość tak jest sterowana. Chociażby 1go Maja i Partyzantów. Jeśli
        rowerzysta chce pojechać np. od wiaduktu w stronę dworca, zajmuje miejsce na
        pasie "na wprost". Jeśli obok niego lub za nim nikt nie stanie samochodem
        zakrywając zatopioną w asfalcie pętlę - nie ma szansy na zielone światło, które
        umożliwi bezpieczne przejechanie przez skrzyżowanie. Oczywiście na przejściach
        próżno wyglądać przejazdów dla rowerów :/

Moje propozycje (dodatkowe, oprócz tych wcześniejszych):
        - brak stojaków w mieście (bo te które są to tak jakby ich nie było),
        - niezrozumiały dla mnie zakaz jazdy rowerem po Starówce (chodzi mi o deptaki,
        bo tam gdzie auta mogą, to i rowerem można),
        - zbyt mała liczba przejazdów rowerowych (chociażby łączących ścieżki rowerowe,
        które są po dwóch stronach przejścia, np. skrzyżowanie Warszawska/Armii
        Krajowej, Sikorskiego/Wańkowicza).

To zapewne tylko kropla w morzu, można pewnie jeszcze wiele wymieniać, ale to wg
        mnie najważniejsze mankamenty "olsztyńskiej komunikacji rowerowej".
    • Gość: Kierownik ekipy "Szprycha w oko", czyli gdzie najgorzej jeździ .. IP: *.ols.vectranet.pl 21.09.07, 21:38
      Wielka prośba do naszych szefów drogowych !!!!!
      Ustawcie znak UWAGA ROWERZYSCI na drodze wyjazdowej w kierunku
      Butryn. Tam codziennie jezdzi tylu rowerzystów że taki znak jest
      tam po prostu konieczny dla bezpieczenstwa wszystkich , takze
      kierowców.
      Pozdrawiam . Kierownik ekipy
      • mirxx pętle 24.09.07, 13:05
        faktycznie, kilka pętli indukcyjnych mających w nosie obecność i oczekiwanie
        cyklistów na skrzyżowaniu to celna propozycja!
        może uda się jeszcze wrzucić to do sondy?
        wg moje wiedzy i doświadczenia wszystkie pętle w Olszt są tak zaprogramowane.
        dyr. Bera tłumaczył to tym, że zbyt "wrażliwe" pętle wykrywałyby samochody
        przejeżdżające po przeciwległym pasie ruchu... hm...
        pozdro!
        zapraszam do głosowania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka