gyh 14.10.03, 01:29 A jest czym odmierzać czas słoneczny w Olsztynie? Bom słońca spragniony wielce i wiadomości o zegarach słonecznych. Z Kędzierzyna ślę pytanie do Olsztyna, bo jak mi się zdaje, u Was słońce wcześniej wstaje :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lustroo Re: Zegary słoneczne 14.10.03, 07:14 Zegar słoneczny jest na bibliotece na Rynku Starego miasta na tzw "starym ratuszu". Teraz go nie widać, bo budynek jest odnawiany, zdrapano cały tynk, zegara nie ruszono, wszystko przykryte jak to niektórzy mówią "białą sukienką". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al-yen Re: Zegary słoneczne IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 04:15 Kiedys, dosyc dawno temu, bo jakies 10 czy nawet15 lat temu na dziedzincu zamkowym stalo niesamowite cudo: zegar sloneczny wielokrotny, to znaczy skladal sie on chyba z trzech szesciennych blokow kamiennych zwieczonych kula i o dziwo na kazdej sciance tych bloczkow byl zegar sloneczny, a jeszcze co ciekawilo mnie bardzo na kuli u szczytu "rzezby" tez byla skala zegarowa, no ale teraz tego zegara nie ma, a gdzie jest tego niestety nie wiem, moze w konserwacji? Tak wiec tych zegarow bylo razem 13, niezly wynik :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gyh Re: Zegary słoneczne 15.10.03, 14:46 Gość portalu: Al-yen napisał(a): > Kiedys, dosyc dawno temu, bo jakies 10 czy nawet15 lat temu na dziedzincu > zamkowym stalo niesamowite cudo: zegar sloneczny wielokrotny, to znaczy skladal > > sie on chyba z trzech szesciennych blokow kamiennych zwieczonych kula i o dziwo > > na kazdej sciance tych bloczkow byl zegar sloneczny, a jeszcze co ciekawilo > mnie bardzo na kuli u szczytu "rzezby" tez byla skala zegarowa, no ale teraz > tego zegara nie ma, a gdzie jest tego niestety nie wiem, moze w konserwacji? > Tak wiec tych zegarow bylo razem 13, niezly wynik :-) Sporo o nim wiesz Al-jenie :-) ale zadziwie Cie, bo zegar ten widzialem calkiem niedawno w Morągu paredziesiąt km od Olsztyna, a co do dziwnosci tego zegara masz calkowita slusznosc... podobnego w Polsce nie uświadczysz i pod względem rozmiarów (ponad 4m wysokości) i pod względem ilości tarcz zegarowych Odpowiedz Link Zgłoś