Dodaj do ulubionych

Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju

IP: 91.104.66.* 20.02.09, 20:02
"Mozliwosc budowy infrastruktury wypoczynkowej nad Lyna"?
dobre,bardzo dobre!Coz mogloby byc bardziej pieknego w naszym
miescie jak widok tramwaju pomykajacego wzdluz brzegu
Lyny.Najpiekniejsza linia tramwajowa w Polsce no ale gdzie wtedy
dziadki by spacerowaly ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.ols.vectranet.pl 20.02.09, 20:21
      dla wladz olsztyna remont jednej ulicy stanowil problem (przepychanki z
      wykonawca podczas remontu 1 maja), wiec co tu mowic o takim sci-fi jakim jest
      kompleksowy program budowy tramwajow. a jak slysze o przebudowie przebudowywanej
      kosciuszki, to mi rece opadaja. to moze juz teraz polozyc torowisko, a potem
      zobaczymy? :)
      • Gość: BleBle Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 20:29
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=218785&a=218785
        • miguell Wybierzmy 22.02.09, 00:28
          Przyczyna: zakorkowane miasto, wybory prezydenta

Pomysł: Tramwaj

Rezultaty:
          - zabrane 2 pasy ruchu z ulic gdzie przebiegnie trasa
          - więcej świateł, dłuższe czasy przejazdu (tramwaj to nie motocykl)
          - po przebudowie buspasy zabierają pozostałe pasy ruchu do jazdy

Zamiast przenieść urzędy, biura, przedszkola do węzłów poza centrum
          to włodarze za 450 mln zmierzają do ostatecznego zapuszkowania ludzi
          w korkach.
    • Gość: regres Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.elb.vectranet.pl 20.02.09, 20:45
      Brawo,będzie jedynym miastem z tramwajami w województwie podlaskim.
    • mz71 Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju 20.02.09, 21:01
      Jeżeli Pieczewiak nie będzie mógł po 22.30 dojechać do domu z Kołobrzeskiej to
      budowa tramwaju nie ma najmniejszego sensu.
    • Gość: b28 Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.09, 21:16
      W jaki sposób mieszkańcy Jarot mają dostać sie do tramwaju jeżeli linia przebiega tylko przez kawałek osiedla?? Mieszkańcy Pieczewa i os. Generałów mają dojechac autobusem do linii tramwaju?? Jaki sens ma tramwaj pomiędzy Jarotami i Nagórkami oraz w okolicy os. Gruszkowe Sady? Kto będzie tam wsiadał? Małkowski??
      Wystarczy tramwaj jadący wzdłuż Wilczyńskiego, potem Warszawska i mamy załatwione sypialnie olsztyńskie i Kortowo jedną linią.
      • Gość: m Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 22:35
        A jak Ty chcesz z Wilczyńskiego przeskoczyć na Warszawską? ;) Nigdy nie było
        tak, żeby wszyscy byli zadowoleni. Autobusy dalej będą kursowały, więc jak coś
        Ci nie będzie pasowało, możesz przecież pojechać autobusem. A tak a propos. Czy
        te tramwaje będą należały do MPK, czy będzie to jakaś oddzielna spółka?
    • Gość: do Piotra Grzymowi Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 22:32
      Panie doktorze Grzymowicz dziękujemy Panu, za to ze zainicjował Pan
      pracę nad tym projektem. Jestem z całą moją rodziną przekonany, że
      to Pan będzie realizował ten projekt jako Prezydent Olsztyna.
      Pozdrawiam
      • Gość: zyz Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.olsztyn.mm.pl 21.02.09, 01:14
        Gość portalu: do Piotra Grzymowi napisał(a):

> Panie doktorze Grzymowicz dziękujemy Panu, za to ze zainicjował Pan
        > pracę nad tym projektem. Jestem z całą moją rodziną przekonany, że
        > to Pan będzie realizował ten projekt jako Prezydent Olsztyna.
        > Pozdrawiam

Przychodzi baba do doktora? A doktor: trzeba było przyjechać tramwajem!
    • Gość: heniek Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.xdsl.centertel.pl 20.02.09, 23:28
      Tramwaje w Olsztynie to bzdura! Są ważniejsze sprawy, a nasi "włodarze" zajmują
      się tematami zastępczymi, jak zwykle...
      • Gość: swiatowy Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: 91.104.66.* 20.02.09, 23:39
        A jakie to sa wazniejsze sprawy jak nie wykozystanie 450mln ,ktore
        Olsztyn dostal w podarunku od UE?.Jestes malym zawistnym trollikiem-
        talibem jakich wiele na tym forum Olsztyn ?
        • Gość: Prudent Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 00:02
          Gość portalu: swiatowy napisał(a):
          > A jakie to sa wazniejsze sprawy

To lepiej te 450 mln wydać na budowę karmników dla ptaków.

Już widzę te latami przeciągające się remonty, buspasy i trasę
          tramwaju pożerające ulice.

Lepiej od razu wprowadzić zakaz wjazdu prywatnych pojazdów kołowych
          do Olsztyna i realizować piękne marzenia domorosłych strategów
        • Gość: trol''światowemu'' Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.09.09, 11:04
          a jak unia europejska dołoży jeszcze drugie 450mln na zainstalowanie
          szlabanów na skrzyżowaniach zamiast świateł bo będą przecież
          bardziej skuteczne to też uważasz ty''światowy'' że mamy się na siłę
          uszczęśliwić. pomysł z tramwajami jest poroniony, nie jest to żaden
          pomysł zabezpieczający czy wspomagający transport publiczny w tym
          mieście.trochę rozsądku.
    • dominik.olsztyn Co się będziemy pier... Projektujmy od razu metro 21.02.09, 01:26
      .
    • Gość: ma3epa Niech sie wezma najpierw za drogi IP: *.ols.vectranet.pl 21.02.09, 09:36
      Bez sensu to jest.biora sie za takie inwestycje a drogi w naszym miescie sa w oplakanym stanie.Wezmy takie Partyzantow gdzie jest Komenda Wojewodzka czy Delegatura Abw a droga wyglada jak ser szwajcarski.ja kiedy tam przejezdzam to jade 30 km/h zeby kol nie zgubic
      • Gość: zielony Re: Niech sie wezma najpierw za metro IP: *.centertel.pl 21.02.09, 09:46
        metrem do ziemi tramwajem do góry
      • Gość: wibid Re: Niech sie wezma najpierw za drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 17:08
        to sie módl żeby poprowadzili tramwaje ulica partyzantów bo właśnie wtedy
        wyremontują ta drogę. Ale zapewne nie zainteresowało sie to nawet, że przy
        okazji budowy torowisk będą poprawiać ulice.
        P.S. Popieram budowę tramwajów w Olsztynie
        • Gość: Houk Re: Niech sie wezma najpierw za drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 00:04
          Gość portalu: wibid napisał(a):
          > to sie módl żeby poprowadzili tramwaje ulica partyzantów

Ulicy tam wtedy nie będzie - nie będzie dla niej miejsca.
    • reklama-bolek Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju 21.02.09, 12:30
      Choćby nie wiem co, połączenie Jarot z Centrum musi być usprawnione. Alternatywą jest przyzwyczajanie się do korków, od kościoła w Jarotach do ul. Pstrowskiego. Metro byłoby ok, ale nowoczesny tramwaj może być realny. Linie powinny prowadzić ul. Sikorskiego, Krasickiego i wybranymi ulicami osiedli. Kończyć się mogą w parku, blisko centrum. Nie bardzo wyobrażam sobie budowę torowisk w samym mieście.
      • Gość: błagam wróć Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.centertel.pl 21.02.09, 14:12
        Jak wróci Gospodarz to pociągnie metro dołem tramwaj górą przez
        Nagórki
      • Gość: Wiese Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 00:07
        reklama-bolek napisał:
        > Linie powinny prowadzić ul. Sikorskiego, Krasickiego i wybranymi
        ulicami osiedli

Wyszła Ci pętla na Jarotach - taka fun-ciuchcia
        Powinni ten tramwaj pomalować w kwiatki jeszcze
    • Gość: ma3epa Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.ols.vectranet.pl 21.02.09, 17:19
      Zainteresowalo.Wiem ze nie poloza torow na tej drodze wygladajacej jak po bombardowaniu.nie mowie tylko o partyzantow ale o prawie kazdej drodze w olsztynie.raczej na wszystkich tramwajow nie puszcza, a wtedy napewno nie zostana wyremontowane.
    • weganin11 Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju 21.02.09, 19:26
      Tramwaje powinny jeździć w terenie gdzie mieszkają ludzie, a nie gdzie budynków
      mieszkaniowych nie ma. Dochodzenie do przystanków tramwajowych minie się z celem
      jakiemu ma służyć i to trzeba brać przede wszystkim pod uwagę.W planie na
      najbliższe lata chyba uwzględniono, gdzie takie domy będą jeszcze budowane.
      • Gość: Pieczewiak Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.ols.vectranet.pl 21.02.09, 20:24
        Cieszę się i chcę podziękować mz71,że pamięta o mnie.
        Przyznam,że te pomysły tras są do kitu.
    • Gość: mieszkaniec Jarot Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.olsztyn.mm.pl 21.02.09, 20:41
      Myślę,że najprostszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie szerokich ulic z
      pasami zieleni, o niezbyt dużym nachyleniu. W mojej ocenie trasa tramwaju od
      obecnej pętli 20 ul. Wilczyńskiego, następnie skręt w lewo w ul. Krasickiego i
      dalej do ul. Jarockiej, nowym odcinkiem do
      ul. Sikorskiego, w prawo ul. Pstrowskiego do ul. Dworcowej i dworca PKP. Taki
      przebieg trasy zadowoliłby z pewnością mieszkańców obu "sypialni" Olsztyna i
      skrócił dojazd do dworca do minimum. Z punktu widzenia kierowcy tramwaje nie
      musiałyby blokować jezdni oraz byłoby miejsce na stworzenie wysepek
      tramwajowych ( z myślą o bezpieczeństwie pieszych ).
      • Gość: regres Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.elb.vectranet.pl 21.02.09, 23:24
        Uważacie,ze tramwaj wpłynie na zmniejszenie prowincjonalności Olsztyna i
        zwiększenie potencjału rozwojowego województwa?Czy tylko na maskowanie ludzkiej
        głupoty i niewiedzy?
        • Gość: gosć Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 11:29
          To zlikwiduj tramwaje w swoim Elblągu i odczep się od Olsztyna. Twoje IP
          zdradziło twoje prawdziwe intencje.
      • reklama-bolek Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju 22.02.09, 15:56
        Poprowadzenie linii do dworca ul. Dworcową byłoby sensowne. Z tym, że istniało by odgałęzienie do centrum kończące się w przyszłym parku w zakolu Łyny. Linia powinna być także wzięta pod uwagę w planach budowy nowych ulic wciąż rozrastającego się osiedla. Tramwaj powinien przejąć także większą część transportu między odległymi częściami samego osiedla. Pętla w Jarotach? Tak, ale na razie, bo przecież Jaroty rozrastają się dalej na południe.
        • Gość: fifi Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.fbx.proxad.net 23.02.09, 18:43
          Zgadzam sie z toba.
    • Gość: moto Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.olsztyn.mm.pl 22.02.09, 07:37
      STANDARTOWE HASŁA PRZED WYBORAMI ARTYLERYJSKA I TRAMWAJE.
      CIĄGLE TE SAME GNIOTY.
      CI SAMI LUDZIE OD LAT TO SAMO.
      NIC SIĘ NIE ZMIENIA TYLKO LATA LECĄ.
      • Gość: Pieczewiak Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.ols.vectranet.pl 22.02.09, 11:32
        Regres z Elbląga, nie wcinaj się w sprawy naszego miasta. Tym bardziej,że bredzisz.
        Jestem chyba gotów zaakceptować pomysł trasy wymyślonej przez mieszkańca
        Jarot,pomimo,że będę dawno na emeryturze i ul.Kołobrzeską może już nie będę
        odwiedzał zbyt często,kiedy już ten tramwaj będzie kursował w Olsztynie.
    • Gość: ** Wygląda na to, że ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 11:53
      Wygląda na to, że trasy projektowano tam gdzie są szerokie ulice, a nie tam
      gdzie mieszkają ludzie. W rezultacie tramwaj będzie szybko woził powietrze, a
      nie mieszkańców. A po jakimś czasie trzeba będzie podnieść ceny biletów, bo się
      okaże, że tramwaje są deficytowe.
      Już widzę te rzesze kierowców przesiadających się na tramwaje.
      Remontów ulic wokół torów też się nie spodziewam. Tory położą na pasie zieleni
      między jezdniami, a dziurawy asfalt jak był, tak będzie.
    • Gość: gox miasta gdzie po 2000 wprowadzono tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 11:55
      To tylko niektóre przykłady oczywiście
      Francja:
      Douai, Brest, Reims, Le Mans, Angers, Tours, Paryż, Grenoble, Clermont -Ferrand,
      Tuluza, Nicea, Tulon, Bordeaux
      Hiszpania:
      Zaragoza, Sewilla, Malaga, Granada, Zaragoza, Teneryfa, Barcelona
      Włochy:
      Padwa, Varese, Como, Monza, Bergamo, Werona, Wenecja, Ferrara, Bolonia, Pisa,
      Livorno, Firenze, Perugia, Terni, Foggia, Salerno, Sassari, Cagliari, Potenza,
      Palermo
      Niemcy:
      Systematyczna rozbudowa już istniejących sieci w tym wprowadzenie Tramwaju dwu
      systemowego(jeździ po torach tramwajowych i kolejowych) w zaledwie 35 tysięcznym
      mieście Nordhausen [i im się opłaca]

Ponadto inne przykłady miast jak:
      * Ateny
      * Dublin
      * Genewa
      * Heilbronn
      * Londyn
      * Saarbrücken
      * Strasburg
      * Tacoma

o likwidacjach poza Śląskiem (czytaj kultura dzikiego wschodu) i innymi
      barbarzyńskimi krajami na wschód od Buga nie słyszałem.

gdyby tramwaje były nieopłacalne i powodowały korki, to tyle miast
      zachodnioeuropejskich (czytaj wyżej rozwiniętych cywilizacyjnie od polski) nie
      stawiało by na ten rodzaj transportu.
      Ja osobiście wolę czerpać wzorce z zachodu niż upodabniać się do naszych
      wschodnich sąsiadów.
    • reklama-bolek Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju 22.02.09, 15:59
      Budowa linii tramwajowych w żadnym wypadku nie może być sposobem na naprawę jezdni w Olsztynie. Tylko rozpacz mogła podyktować takie pomysły.
      • Gość: hoho Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.olsztyn.mm.pl 22.02.09, 16:39
        Zapominacie, że ten tramwaj powinien dojeżdżać do Aquaparku.
    • Gość: gość Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 16:48
      Wszystko wam się wiecznie nie podoba, zamiast docenić że coś się dzieje na plus
      na każdym kroku następuje totalna negacja. Z takim nastawieniem to o rozwoju
      miasta nie mamy nawet po co rozmawiać.
      • Gość: hoho Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.olsztyn.mm.pl 22.02.09, 17:11
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Wszystko wam się wiecznie nie podoba, zamiast docenić że coś się dzieje na plus
        > na każdym kroku następuje totalna negacja. Z takim nastawieniem to o rozwoju
        > miasta nie mamy nawet po co rozmawiać.

Ależ podoba się, podoba. Już od 15 lat się podoba! Dlatego ten temat żyje.
        Szkoda, że tylko na forum.
    • Gość: jas Alternatywa do alternatyw IP: *.olsztyn.mm.pl 24.02.09, 01:45
      Czy jest jakas konkurencyjna propozycja do tych wszystkich alternatywnych tras proponowanych przez zamowiona przez ratusz firme (IMS)?

Mnie osobiscie szalenie rozbawily te IeMeSowskie alternatywy do alternatywnych tras, swiat prawie jak w Alternatywy 4 :)
    • Gość: * Doskonały temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 02:24
      na eksploatację w kolejnej kampanii wyborczej. Chylę ukłony dla zajmujących się
      tą konieczna inwestycją. Ale czy zadłużone bezmyślnie miasto nie mające już
      środków nawet na bieżącą naprawę ulic będzie stać na taką inwestycję???

Jestem za. Ale przejdźmy do realiów i doprowadźmy do realnej równowagi budżet
      miasta, o którym robieni w bambuko radni praktycznie nie mają żadnego pojęcia
      wybałuszając swoje gały na działy i rozdziały akceptując tylko to, co się im
      podsunie. Nie jest to tragedia dnia dzisiejszego. To już trochę trwa a
      powiedzenie zbałamucony bezradny radny (oczywiście przede wszystkim w sprawach
      miasta, bo z innymi różnie bywa) znajduje swoje potwierdzenie w praktyce.

Wybierajcie nadal pod dyktando PO, PiS czy Radio Maryja.

Nie chcę, by ktoś mi tu zasugerował jakieś opcjonowanie za Grzymowiczem czy
      PSL-em. Mam swój punkt widzenia na ten temat. Ale jeżeli chce się robić z
      wędkarza komandora łowisk na morzu Barentsa, taki zamiar wymaga chociaż chwili
      zastanowienia. Nie mam nic przeciwko Krukowskiemu oprócz tego, że swej
      dziewczyny nie poznawał przewracając kartki notatek na UWM'ie. Być może miał już
      wówczas praktykę ogniskowego artists various. Nie mniej jednak mam co najmniej
      wielkie obawy, czy taka praktyka daje szansę rozpalenia ogniska jedną zapałką.
      Już mieliśmy takiego książkowego prezydenta z tej samej opcji, który dla
      umniejszenia igrzysk będących następstwem własnych rządów nagle i po cichu
      zwijał żagle.

Do pewnych spraw trzeba po prostu dorosnąć nie tylko w oparciu o doktoraty
      uzyskiwane na byłym SGPiS'ie.
      Stara zasada, miej serce i patrzaj na serce, ale z rąk wzroku nie spuszczaj.
      Obiekcje oddania miasta w ręce kolejnego brylującego w teoriach nie są moją
      żadną insynuacją, a po prostu realną oceną znajomości rzeczy. Chciałbym się
      mylić, bo nie mam zaufania do Grzymowicza ze zrozumiałych względów, ale ten
      człowiek nie będzie się uczył naszym kosztem. Wystarczy tylko patrzeć na ręce i
      nie dawać sobie wmawiać, że to, co się dzieje w Urzędzie jest jakąś tajemnicą.
      Te tajemnice wychodziły, wychodzą i wychodzić będą i żadna praktykowana
      dotychczas wymiana kadr temu nie zapobiegnie.

Każdy mający doświadczenie w zarządzaniu byłby tego świadomy. O którym z
      prezydentów ostatnich lat można to powiedzieć?

A wszyscy przecież robili wrażenie przynajmniej dostatnie ;((
    • Gość: JarMark Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.ramtel.pl 26.02.09, 00:55
      Pozdrawiam z Krakowa :)
      I cieszę się, że to akurat krakowska firma z byłym wiceprezydentem Krakowa (p.
      Janem Friedbergiem) przygotowała opracowanie i proponuje tramwaje.

Szanowni Państwo, nie chciałbym absolutnie odnosić się do przebiegu trasy czy
      pouczać Olsztynian (nawet nie miałem jeszcze przyjemności odwiedzić Olsztyna).
      Ale wierzcie mi: tramwaj to wspaniały i dobry środek transportu. Bardzo wydajny
      i czysty, przyjazny dla mieszkańców i środowiska.

TRAMWAJE przeżywają obecnie w Europie i na świecie od co najmniej 10 lat
      prawdziwy renesans.
      Dla takich średnich miast jak Olsztyn to jest to rozwiązanie optymalne.
      Zobaczycie, że będziecie dumni z waszych tramwajów (ponownie, bo przecież już
      jeździły w Olsztynie)!!

I wszelkie wątpliwości oraz krytyka ucichnie, jak się przekonacie na co dzień,
      że tramwaje są OK :)
      A jak już będą tramwaje, to szybko się stwierdzicie, że bez tramwajów Olsztyn
      żyć nie może.

Do kierowców malkontentów: tramwaje są DOBRE dla was: wiele osób się
      przesiądzie z samochodów do tramwajów i korki będą mniejsze!!! Tak się dzieje w
      całej Europie, gdzie tylko pojawiają się nowe tramwaje. A ilości miast
      wprowadzających tramwaje idzie w dziesiątki. Więc to jest wystarczający dowód,
      że warto inwestować w tramwaje!!

Zachęcam was więc gorąco i serdecznie: zróbcie wszystko, aby ciche, nowoczesne,
      przyjemne i szybkie tramwaje pojawiły się w Waszym mieście jak najprędzej. A
      potem sobie spokojnie rozbudowujcie sieć.

Chętnie przyjadę na uroczyste otwarcie pierwszej linii tramwajowej do Olsztyna :P

Trzymam kciuki i życzę powodzenia w realizacji tej DOBREJ inwestycji.

I pozdrawiam z tramwajowego Krakowa :)
      • Gość: * Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 01:21
        Mam szczerą nadzieję, że prezentowany w TV układ komunikacji tramwajowej
        rzeczywiście spełnia warunki analizy techniczno-ekonomicznej. Aczkolwiek
        przedstawiony zarys w pewnej części zbudził moje zdumienie. Nie znając jednak
        szczegółów projektu, trudno na ten temat się jednoznacznie wypowiadać. Widział
        bym przynajmniej w części dotyczącej centrum miasta nieco inne rozwiązania. Ale
        jeżeli ta koncepcja opiera się na jedynych znanych zasadach warunków
        przetargowych polegających tylko na wstępnym uruchomieniu inwestycji, którą
        później latami będzie się krytykować, naprawiać i poprawiać, lepsze to, niż nic.
        Dla czego jednak nie można tego zrobić w sposób bardziej perspektywiczny
        otwierający realia tzw. ekonomiki miasta?

Przecież z centrum Starówki - wcześniej czy później - ruch kołowy będzie musiał
        być wyeliminowany niezależnie od przedstawianych koncepcji i prezentowanych
        poglądów. Stare trasy tramwajowe zasadniczo już dzisiaj są już nie do
        odtworzenia z różnych względów. Problem polega nie na bezsensownym fundowaniu
        tramwajów Starówce, ale połączeniu osiedli satelickich z miastem. A w tym
        zakresie jest wcale nie najgorzej z Jarotami w porównaniu np. z Redykajnami. A
        gdzie jest Wójtowo, Klebark lada chwila będący następną dzielnicą Olsztyna?

Czy wszystko musi być robione na wczoraj?

Być może są to nieuzasadnione uwagi, ale jako stary olsztyniak coraz bardziej
        zaczynam nieznosić przypadkowej partyzantki uruchamianej li tylko wyłącznie pod
        kampanie wyborcze.
    • Gość: HAHA Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.02.09, 20:41
      trzeba nie było likwidować tramwaji to by było dobrze a wy se obzduraliścię że
      trzeba zlikwidować tramwaje jak wy se likwidowaliście tramwaje to my
      budawaliśmy linie tramwajową i jakie miasto lepiej pomyślało częstochowa.
      • Gość: zwieracz konia Re: Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.centertel.pl 26.02.09, 20:57
        Witam tramwajarza ze świętego gródka ,zapraszamy do nas wkrótce w
        Olsztynie ruszają konne tramwaje
    • Gość: kuba Wybierzmy trasę olsztyńskiego tramwaju IP: *.makronet.pl 26.02.09, 21:48
      a co powiecie gdyby powstaly wszystkie linie tramwajowe ktore sa
      proponowane... i do tego jeszcze oddzielne pasy ruchu dla autobusow i taksowek
      nie wspominajac juz o wiekszej ilosci rond zamiast zielonej fali ktora dziala
      tylko i wylacznie w nocy...
      nie jestem sceptykiem ale po estakadzie na skrzyzowaniu ulicy dworcowej z
      aleja pilsudskiego nie jechalem tak samo jak nigdy nie wjechalem do tunelu na
      ulicy mochnackiego aby dostac sie do baltyckiej
      budujemy juz stadion nie tak dawno temu byla mowa by budowac hale sportowa bo
      urania sie juz nie nadaje. z checia przejade sie tym tramwajem.
      i dlaczego za rok ktos bedzie chcial budowac metro a za dwa lotnisko a w tym
      czasie kupia wiecej czerwoniakow i wprowadza limit na korzystanie z prywatnych
      srodkow transportu.
      • Gość: Ranov Re: Tramwaj FRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 20:49
        FRO podejmuje kolejne działanie dot. przebiegu tramwajów. Entuzjaści projektu
        proszeni o głos, każdy na wagę tramwaju ;):
        fro.net.pl/home/?p=628
        Dziękujemy! Dajmy lekcję demokracji włodarzom!
    • maretina klewki-Tora Bora/nt 26.02.09, 23:01

• Gość: zyby Wypierzemy kasę olsztyńskiego tramwaju... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 23:29
        ...tak chyba będzie
    • Gość: pogromca bileterow ratusz - mieszkanie nr 1, ratusz - mieszkanie... IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.09, 23:40
      ...nr 2, ratusz - mieszkanie nr 3. wybierzcie wlasciwie w niedziele a trasy
      zostana ustalone wedlug klucza.
      • Gość: Urzędnik Re: ratusz - mieszkanie nr 1, ratusz - mieszkanie IP: *.centertel.pl 20.01.10, 08:59
        po likwidacji okejek niezbędna trasa to od Jarot do dworca
        • Gość: zygzak Re: ratusz - mieszkanie nr 1, ratusz - mieszkanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 09:47
          > po likwidacji okejek niezbędna trasa to od Jarot do dworca

A ktoś proponował inną? Przystanki końcowe są zapisane w dokumencie
          umowy miasta z PARP-em więc raczej nikt by tego nie zmienił.
        • Gość: Gościu Re: ratusz - mieszkanie nr 1, ratusz - mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 11:05
          Gość portalu: Urzędnik napisał(a):
          po likwidacji okejek niezbędna trasa to od Jarot do dworca

Masz rację, wszyscy stąd wyjedziemy. Linia z Jarot bazpośrednio na
          dworzec jest najodpowiedniejsza. Będą duże, przestronne tramwaje,
          więc sporo "gratów" wejdzie. Ciekawe tylko czy PKP stanie na
          wysokości zadania i podstawi więcej wagonów, w tym towarowe na
          bagaże? Dziękujemy Ci Prezydencie wszystkich Kolesi!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka