minkat Niemcy to potworni ignoranci. Wiem z autopsji. 23.08.09, 22:37 Francuzi sa podobno jeszcze gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.aster.pl 23.08.09, 22:40 Jak widać Polska to bardzo postępowy kraj w porównaniu z Niemcami, ot np. możemy pochwalić się wszechobecnym dostępem do Internetu oraz umiejętnością korzystania z niego. Na miejscu tej ciemnej dziewczynki nie przyznałabym się do zawartości bagażu w dniu przyjazdu do PL. Odpowiedz Link Zgłoś
lider4 A w Niemczech esesmani chodzą po ulicach. 23.08.09, 22:53 I strzelają do Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crac.87 egocentryczne matołki z Zachodu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:56 Tacy niedouczeni prości ludzie jak ta Niemka czy podobny do niej Francuz tylko sobie wystawiają świadectwo: egocentryczne matołki. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: egocentryczne matołki z Zachodu! 24.08.09, 01:30 Czytałem pamiętnik Jerzego Waldorffa z podróży do Rumunii. Wyobrażał sobie, że trafi do kraju o klimacie śródziemnomorskim a gdy wysiadł z samolotu, zobaczył górską zimę. Ale to było w czasach bez internetu i z jednym czarno-białym programem telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
anal_threat Z tym radiem to prawda! 23.08.09, 22:56 Ale się uśmiałem. Z tymi starymi przebojami w radiu to prawda. Zawsze jak przyjeżdżam do Polski na wakacje i włączam radio to lecą te same piosenki, które leciały 10 lat temu jak wyjeżdżałem na stałe z kraju. Nawet takie RadioZet gra te same piosenki co kiedyś. Wcale się nie dziwię, że obcokrajowcy uważają nas za zacofanych już po włączeniu radia w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BumS Po co to oburzenie? IP: *.unused.derbynet.waw.pl 23.08.09, 22:58 Polska w porównaniu z Niemcami jest brudna i zacofana, a ludzie biedni. Nie ma się im co dziwić. Czasem trzeba prawdzie spojrzeć w oczy. Dla Niemców Polska jest równie atrakcyjna jak Białoruś dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J1 Das ist fur Isabel Olsztyn/Allenstein geschichte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:58 Allenstein wurde am Fluss Alne/Alle (prussisch alna: fließen) im preußischen Ermland am 31. Oktober 1353 von Johannes von Leysen im Schutz einer bereits im Aufbau (erste Bauetappe 1346 bis 1353) befindlichen Burg des Domkapitels von Ermland gegründet (Verleihung der Stadtrechte 1353).[2] Die Allensteiner Burg war Sitz eines Verwalters des ermländischen Domkapitels und Hauptort eines der drei Kammerämter, die dem Kapitel unterstanden und zusammen mit den bischöflichen Kammerämtern das Hochstift Ermland bildeten, das als weltliches Herrschaftsgebiet dem Bischof und dem Kapitel bei der Gründung der vier preußischen Bistümer 1245 zugestanden wurde. In den Jahren 1516–1519 bekleidete das Amt des Administrators der Neffe und Pflegesohn des ermländischen Bischofs Lucas Watzenrode, der als Astronom bekanntgewordene ermländische Domherr Nicolaus Copernicus. Copernicus wohnte während dieser Zeit auf der Burg Allenstein. Als Zeugnis erhielt sich dort bis heute eine auf dem Putz des Kreuzgangs der Burg gemalte astronomische Tafel zur Berechnung des Aequinoctiums. Zur Zeit des Krieges zwischen Polen und dem letzten Deutschordenshochmeister in Preußen Albrecht von Hohenzollern ging er nach Frauenburg zurück, kam aber im Herbst des Jahres 1520 wieder nach Allenstein, das er erfolgreich gegen Angriffe des Deutschen Ordens verteidigte. Aufgrund seiner erfolgreichen Verteidigung wurde Copernicus zum Kommissar des Ermlands ernannt und mit dem Wiederaufbau beauftragt. Tiedemann Giese, der spätere Bischof von Ermland, war sein Assistent. Mit der ersten Teilung Polens kam die Stadt als Teil des Ermlandes 1772 zum Königreich Preußen. Neben Königsberg und Gumbinnen wurde Allenstein 1905 Sitz des dritten ostpreußischen Regierungsbezirks. Von 1818 bis 1910 gehörte sie dem Landkreis Allenstein an und wurde dann kreisfreie Stadt. Der Friedensvertrag von Versailles bestimmte nach dem Ersten Weltkrieg die Durchführung einer Volksabstimmung im Abstimmungsgebiet Allenstein über den Verbleib bei Deutschland oder einen Anschluss an Polen. Eine überwältigende Mehrheit stimmte für den Verbleib, in der Stadt Allenstein mit einer Zustimmung von 98 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Polacy sami są sobie winni IP: *.limes.com.pl 23.08.09, 23:15 Polacy sami podtrzymują te stereotypy panujące wśród Niemców czy Francuzów. Wystarczy popatrzeć na Polaków, jak zachowują sie w Niemczech, jak zachowuje się niemeicka polonia, chleją, nie mają ochoty na prace, po niemiecku mowią trochę więcej jak dzień dobry i dziękuje. Polacy wyjeżdzający do pracy w Niemczech, siedzą na jakiś plantacjach, mieszkają w barakach, a wolnej chwili gonią do sklepu po piwsko, przemycają papierosy, chodzą niedomyci i cuchnący, taka jest wiekszość. Więc jaki obraz mają o nas mieć inni Odpowiedz Link Zgłoś
anal_threat Re: Polacy sami są sobie winni 23.08.09, 23:26 Otóż to. Bo nowoczesność to nie tylko infrastruktura i supermarkety. To również kultura osobista. Bardzo wielu Polaków pod względem kultury osobistej zatrzymało się jeszcze w erze kamienia łupanego i doskonale to widać na obczyźnie. Przyjeżdzają do obcego kraju i nawet nie chce im się uczyć języka, zgrywają cwaniaków, i kiszą się w swoim sosie. Pozatym bardzo wiele razy widziałem takie obrazki jak stado brudnych i spoconych Polaków z torbami na plecach biegnie do sklepiku po dwie butelki Żywca i paczkę fajek rzucając miesięm na lewo i prawo. Jak po takim czymś mają obcokrajowcy postrzegać Polaków jako nowoczesny naród? Oni postrzegają nas jako zacofańców. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Polacy sami są sobie winni 24.08.09, 07:39 A ja mam kontakt z niemałą grupą amerykańskich studentów - tacy syfiarze, brudasy i kombinatorzy, że Polaków takich ze świecą szukać. Chamstwo, złodziejstwo, karaluchy w pokojach akademików. Dobra kuracja antykompleksowa, przydałaby się niektórym. Odpowiedz Link Zgłoś
anal_threat Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia 23.08.09, 23:18 Powiedzcie mi jak o Polsce można myśleć jako o nowoczesnym kraju skoro dzisiaj w samym centrum stolicy tego kraju skonał z wycieńczenia koń? Widzieliście inne nowoczesne miasta, w których konie padają na ulicach? Filmik z umierającym koniem w Zakopanem obejrzało setki tysięcy ludzi na całym świecie, czy myślicie, że po takim czymś będą uważać Polskę za drugą Japonię? Polacy nie chcą być postrzegani jako nowocześni. Polacy lubią się chwalić swoją dawną historią, Grunwaldem, zabytkami. Lubią jak po mieście jeżdża im konie. Dlatego nie ma się co dziwić, ze reszta świata ma nas za zacofańców. Oni postrzegają nas tak samo jak my postrzegamy siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
stix W Polsce są bociany, żubry, wilki, niedźwiedzie. 23.08.09, 23:27 Na zachodzie jest beton, asfalt i szkło. Polacy śmieją się z zachodniej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.09, 23:28 Niech k.... zajrzy najpierw bidulka do Inernetu:) Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak jak jade do rzeszy 24.08.09, 00:13 to boje sie ze mnie niemcy zabija niemcy to rzesza faszystkowska i te bojowki hitlerowskie to postrach. kazdy ma swoje przekonania i wiem ze ci niemcy to natural born killers. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Polska byla jest i bedzie skansenem czy tego IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 24.08.09, 00:33 chcecie czy nie.dowiedzialem sie tego o paru latach zagranica.nie wazny kraj wazne ze wyjechalem z przekonaniem ze co to my nie jestesmy i ze inni to idioci i debile.niesttey jest dokladnie na odwrot.obraz naszego kraju na zachodzie jest taki a nie inny i nic tego nie zmieni.ja dodam ze za kazdym razem jak wracam i chce cos zalatwic to szlag mnie trafia ze traktuja mnie jak smiecia.MENTALNOSC drodzy rodacy MENTALNOSC ktorej nikt wam nie zmieni bo od lat narzekacie ale dalej nie robicie NIC zeby to zmienic.kazdy narzeka na lapowkarstwo ale jak przyjdzie co do czego to sam siega po kasa.przyklady mozna mnozyc.korupcja,nieuprzejmosc,balagan.....aha i najwiekszy szok dla was.NIE PIJECIE NAJWIECEJ,malo tego wy pijecia marniutko w porownaniu z innymi.wiec nie ma takiej dziedziny zeby ten nadwislanski kraj nie byl w tyle.i gnijcie tam do samego konca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczkom nie Re: Polska byla jest i bedzie skansenem czy tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 01:18 Jak jesteś frajerem to traktują cię jak śmiecia. A i w Polsce jest dobrze jeśli jesteś zaradny. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 jesteśmy zaściankiem, bo: 24.08.09, 01:04 - większość Polaków z braku kasy zaopatruje się w ciucholandach, czyli w sklepach gdzie sprzedają noszoną wcześniej przez Niemców odzież (swoją drogą ciekawe czy przysłowiowy Helmut wywalając do kontenera swoje gacie zdaje sobie sprawę jaką radochę wywoła nimi w Polsce?) - w szpitalach na obiad podają pasztewą z czerstwym chlebem, a umiera się już u nas nawet na zapalenie wyrostka robaczkowego (w tej kwestii to za komuny było lepiej); - większość Polaków nadal mieszka w gierkowskich pudełkach z wielkiej płyty; - większość Polaków (bez względu na wykształcenie) marzy o pracy na zmywaku w RFN lub w UK; - mamy najgorsze drogi i najgorszą kolej w Europie; - jeździmy często starymi gratami, które na zachodzie byłyby dawno zezłomowane. Itp, itd. To, ze jest makaron i ryż w sklepie typu market, a nawet napompowane wodą mięso z przeceny, podawane przez panie zapierniczające po 12 godz. na ćwierć etatu za 1000 zł, nie zmienia faktu, że jesteśmy tym zaściankiem i koniec i bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: jesteśmy zaściankiem, bo: IP: *.nj.pl 27.12.09, 22:54 pomieszkał byś na prawdziwej Syberii to po powrocie uznał byś że tu jest miód, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz było by fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 01:08 jakby w Olsztynie były białe niedźwiedzie-pojechałbym zobaczyć bo tak to nie mam poco Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Dla niedouków Olsztyn jest jak Syberia 24.08.09, 01:18 Za bardzo przejmujecie się opiniami dzieciaków których szkoły niedokształciły. Bardzo dobrze że przyjechali i mieli ubaw ale ich początkowe opinie raczej mówią więcej o marnym poziomie ich szkół i srodowiska w którym się wychowali aniżeli o Polsce. Zbytnie zwracanie uwagi na takie banialuki jest oznaką kompleksów. Oczywiscie, organizacje w Polsce powinny przyciągać jak najwięcej dzieciaków z całej Europy aby nadrobili braki w swej edukacji i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bf109 Re: Dla niedouków Olsztyn jest jak Syberia IP: *.wr.energiapro.pl 24.08.09, 07:32 Dobrze napisane, to nie brak promocji Polski a nieuctwo i ograniczenie tej dziewczyny. Równie dobrze można jechać do Francji czy Niemiec z obawą że jest tam prawo szariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . No cóż każdy ma w gowie określone stereotypy. IP: *.107.192.213.cable.satra.pl 24.08.09, 01:50 Ja na przykład myślałem, że wszystkie Niemki są brzydkie (mniej zadbane jak kto woli). Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia 24.08.09, 04:30 Zwykla stuknieta i na dodatek niedouczona niemra.Mogla zabrac 800kg ryzu.Mam wrazenie ze to ona mieszka w dzungli,bo ma takie pojecie o europie,jak Tarzan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 04:32 Pani MArto Bełzo. Jest tyleineteresujących zawodów, proszę sobei wybrać jakiś inny. I nie podniecać się wypisując bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.08.09, 04:55 To sie nazywa niedouczenie i ignorancja. Dzieci mysla,ze jajka produkuje sie w fabryce a truskawki rosna na drzewach. Kiedys ktos z Columbii zapytal mnie czy Polska to jedna z republik Zwiazku Radzieckiego? To przykre ale najgorszy uczen w Polsce wie wiecej o swiecie niz najlepszy uczen z "zachodu". Glupia Izabel!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaban Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.09, 06:36 To musi być Niemka myśląca inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc moze miala na mysli mentalnosc IP: *.acn.waw.pl 24.08.09, 07:35 a ta chyba tak bardzo sie nie rozni miedzy Polakami i mieszkancami Syberii Odpowiedz Link Zgłoś
najzlejsze_zlo Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia 24.08.09, 07:36 bez przesady, jako że mieszkam w szczecinie, często jeżdżę rowerem po wschodnich landach, i powiem wam że nierzadko ciężko rozróżnić czy jest się w Polsce czy w Niemczech. Zachodnie landy, fakt, to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 24.08.09, 11:22 frajerem byl twoj stary ze cie zrobil kmiociez polski.zreszta nie dziwota ze mowisz o zaradnosci.dal twojej wiedzy zarabialem pare lat temu pare tys na miesiac zanim wyjechalem,domyslasz sie polglowku ze to byla duza kasa ale wiesz dlaczego wyjechalem?dlatego ze sobie RADZILEM.dla was polaczki zakute radzenie sobie to kombinacja chachmecenie kradziez itp.a teraz zarabiam legalnie i smieje sie z tego smiewsznego kraju:)pozdro z lepszego swiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.09, 16:59 Isabel o Polsce ma takie pojęcie, jak Jarek K. na temat Gabonu. Isabel, to głupiutka Niemka, a Jarek, to przecież nasza "elita" intelektualna i polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bj t00ny, sahin - deine stärke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.09, 14:38 www.youtube.com/watch?v=p0_A5cPN92E&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Rafal Re: t00ny, sahin - deine stärke IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.09, 23:26 Rafal, czy jak ci tam, siedź gdzie chcesz. ja też się z ciebie śmieję, zajechałeś gdzieś na Zachód, z gołą dupą, a teraz zgrywasz kasiastego mądralę. Ja siedzę TUTAJ, dobrze zarabiam, mam zaufanych przyjaciół i rodzinę. Moja praca mnie cieszy. Mam ją blisko domu. Nie mam zamiaru nigzie wyjeżdżać. Bo sztuką jest poradzić sobie tutaj i być zadowolonym, a nie spieprzać do "lepszego świata" i naśmiewać się z frajerów, co tego nie zrobili. Sam jesteś małym, zawistnym i żałosnym człowieczkiem. Wąsatym Polaczkiem, co wstydzi się swojego pochodzenia i wydrapałby oczy rodakowi na obczyźnie, byleby tylko "on miał gorzej". Żal tylko, że takie pajace jak ty wystawiają temu krajowi takie świadectwo... Odpowiedz Link Zgłoś