Dodaj do ulubionych

Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia

• minkat Niemcy to potworni ignoranci. Wiem z autopsji. 23.08.09, 22:37
      Francuzi sa podobno jeszcze gorsi.
    • Gość: gosia Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.aster.pl 23.08.09, 22:40
      Jak widać Polska to bardzo postępowy kraj w porównaniu z Niemcami, ot np.
      możemy pochwalić się wszechobecnym dostępem do Internetu oraz umiejętnością
      korzystania z niego. Na miejscu tej ciemnej dziewczynki nie przyznałabym się
      do zawartości bagażu w dniu przyjazdu do PL.
    • lider4 A w Niemczech esesmani chodzą po ulicach. 23.08.09, 22:53
      I strzelają do Polaków.
    • Gość: crac.87 egocentryczne matołki z Zachodu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:56
      Tacy niedouczeni prości ludzie jak ta Niemka czy podobny do niej Francuz tylko
      sobie wystawiają świadectwo: egocentryczne matołki.
      • everettdasherbreed Re: egocentryczne matołki z Zachodu! 24.08.09, 01:30
        Czytałem pamiętnik Jerzego Waldorffa z podróży do Rumunii. Wyobrażał sobie, że
        trafi do kraju o klimacie śródziemnomorskim a gdy wysiadł z samolotu, zobaczył
        górską zimę.

Ale to było w czasach bez internetu i z jednym czarno-białym programem telewizji.
    • anal_threat Z tym radiem to prawda! 23.08.09, 22:56
      Ale się uśmiałem. Z tymi starymi przebojami w radiu to prawda. Zawsze jak
      przyjeżdżam do Polski na wakacje i włączam radio to lecą te same piosenki,
      które leciały 10 lat temu jak wyjeżdżałem na stałe z kraju. Nawet takie
      RadioZet gra te same piosenki co kiedyś. Wcale się nie dziwię, że obcokrajowcy
      uważają nas za zacofanych już po włączeniu radia w samochodzie.
    • Gość: BumS Po co to oburzenie? IP: *.unused.derbynet.waw.pl 23.08.09, 22:58
      Polska w porównaniu z Niemcami jest brudna i zacofana, a ludzie biedni. Nie ma
      się im co dziwić. Czasem trzeba prawdzie spojrzeć w oczy. Dla Niemców Polska
      jest równie atrakcyjna jak Białoruś dla nas.
    • Gość: J1 Das ist fur Isabel Olsztyn/Allenstein geschichte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:58
      Allenstein wurde am Fluss Alne/Alle (prussisch alna: fließen) im preußischen
      Ermland am 31. Oktober 1353 von Johannes von Leysen im Schutz einer bereits im
      Aufbau (erste Bauetappe 1346 bis 1353) befindlichen Burg des Domkapitels von
      Ermland gegründet (Verleihung der Stadtrechte 1353).[2]

Die Allensteiner Burg war Sitz eines Verwalters des ermländischen Domkapitels
      und Hauptort eines der drei Kammerämter, die dem Kapitel unterstanden und
      zusammen mit den bischöflichen Kammerämtern das Hochstift Ermland bildeten,
      das als weltliches Herrschaftsgebiet dem Bischof und dem Kapitel bei der
      Gründung der vier preußischen Bistümer 1245 zugestanden wurde.

In den Jahren 1516–1519 bekleidete das Amt des Administrators der Neffe und
      Pflegesohn des ermländischen Bischofs Lucas Watzenrode, der als Astronom
      bekanntgewordene ermländische Domherr Nicolaus Copernicus. Copernicus wohnte
      während dieser Zeit auf der Burg Allenstein. Als Zeugnis erhielt sich dort bis
      heute eine auf dem Putz des Kreuzgangs der Burg gemalte astronomische Tafel
      zur Berechnung des Aequinoctiums. Zur Zeit des Krieges zwischen Polen und dem
      letzten Deutschordenshochmeister in Preußen Albrecht von Hohenzollern ging er
      nach Frauenburg zurück, kam aber im Herbst des Jahres 1520 wieder nach
      Allenstein, das er erfolgreich gegen Angriffe des Deutschen Ordens
      verteidigte. Aufgrund seiner erfolgreichen Verteidigung wurde Copernicus zum
      Kommissar des Ermlands ernannt und mit dem Wiederaufbau beauftragt. Tiedemann
      Giese, der spätere Bischof von Ermland, war sein Assistent.

Mit der ersten Teilung Polens kam die Stadt als Teil des Ermlandes 1772 zum
      Königreich Preußen. Neben Königsberg und Gumbinnen wurde Allenstein 1905 Sitz
      des dritten ostpreußischen Regierungsbezirks. Von 1818 bis 1910 gehörte sie
      dem Landkreis Allenstein an und wurde dann kreisfreie Stadt.

Der Friedensvertrag von Versailles bestimmte nach dem Ersten Weltkrieg die
      Durchführung einer Volksabstimmung im Abstimmungsgebiet Allenstein über den
      Verbleib bei Deutschland oder einen Anschluss an Polen. Eine überwältigende
      Mehrheit stimmte für den Verbleib, in der Stadt Allenstein mit einer
      Zustimmung von 98 %.
    • Gość: jacek Polacy sami są sobie winni IP: *.limes.com.pl 23.08.09, 23:15
      Polacy sami podtrzymują te stereotypy panujące wśród Niemców czy
      Francuzów. Wystarczy popatrzeć na Polaków, jak zachowują sie w
      Niemczech, jak zachowuje się niemeicka polonia, chleją, nie mają
      ochoty na prace, po niemiecku mowią trochę więcej jak dzień dobry i
      dziękuje. Polacy wyjeżdzający do pracy w Niemczech, siedzą na jakiś
      plantacjach, mieszkają w barakach, a wolnej chwili gonią do sklepu
      po piwsko, przemycają papierosy, chodzą niedomyci i cuchnący, taka
      jest wiekszość. Więc jaki obraz mają o nas mieć inni
      • anal_threat Re: Polacy sami są sobie winni 23.08.09, 23:26
        Otóż to. Bo nowoczesność to nie tylko infrastruktura i supermarkety. To również
        kultura osobista. Bardzo wielu Polaków pod względem kultury osobistej zatrzymało
        się jeszcze w erze kamienia łupanego i doskonale to widać na obczyźnie.
        Przyjeżdzają do obcego kraju i nawet nie chce im się uczyć języka, zgrywają
        cwaniaków, i kiszą się w swoim sosie. Pozatym bardzo wiele razy widziałem takie
        obrazki jak stado brudnych i spoconych Polaków z torbami na plecach biegnie do
        sklepiku po dwie butelki Żywca i paczkę fajek rzucając miesięm na lewo i prawo.
        Jak po takim czymś mają obcokrajowcy postrzegać Polaków jako nowoczesny naród?
        Oni postrzegają nas jako zacofańców.
        • swoboda_t Re: Polacy sami są sobie winni 24.08.09, 07:39
          A ja mam kontakt z niemałą grupą amerykańskich studentów - tacy
          syfiarze, brudasy i kombinatorzy, że Polaków takich ze świecą
          szukać. Chamstwo, złodziejstwo, karaluchy w pokojach akademików.
          Dobra kuracja antykompleksowa, przydałaby się niektórym.
    • anal_threat Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia 23.08.09, 23:18
      Powiedzcie mi jak o Polsce można myśleć jako o nowoczesnym kraju skoro dzisiaj
      w samym centrum stolicy tego kraju skonał z wycieńczenia koń? Widzieliście
      inne nowoczesne miasta, w których konie padają na ulicach? Filmik z
      umierającym koniem w Zakopanem obejrzało setki tysięcy ludzi na całym świecie,
      czy myślicie, że po takim czymś będą uważać Polskę za drugą Japonię?

Polacy nie chcą być postrzegani jako nowocześni. Polacy lubią się chwalić
      swoją dawną historią, Grunwaldem, zabytkami. Lubią jak po mieście jeżdża im
      konie. Dlatego nie ma się co dziwić, ze reszta świata ma nas za zacofańców.
      Oni postrzegają nas tak samo jak my postrzegamy siebie.
    • stix W Polsce są bociany, żubry, wilki, niedźwiedzie. 23.08.09, 23:27
      Na zachodzie jest beton, asfalt i szkło. Polacy śmieją się z zachodniej Europy.
    • Gość: kik Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.09, 23:28
      Niech k.... zajrzy najpierw bidulka do Inernetu:)
    • minipolak jak jade do rzeszy 24.08.09, 00:13
      to boje sie ze mnie niemcy zabija
      niemcy to rzesza faszystkowska i
      te bojowki hitlerowskie to postrach.
      kazdy ma swoje przekonania i wiem ze ci niemcy to natural born killers.
    • Gość: rafal Polska byla jest i bedzie skansenem czy tego IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 24.08.09, 00:33
      chcecie czy nie.dowiedzialem sie tego o paru latach zagranica.nie wazny kraj wazne ze wyjechalem z przekonaniem ze co to my nie jestesmy i ze inni to idioci i debile.niesttey jest dokladnie na odwrot.obraz naszego kraju na zachodzie jest taki a nie inny i nic tego nie zmieni.ja dodam ze za kazdym razem jak wracam i chce cos zalatwic to szlag mnie trafia ze traktuja mnie jak smiecia.MENTALNOSC drodzy rodacy MENTALNOSC ktorej nikt wam nie zmieni bo od lat narzekacie ale dalej nie robicie NIC zeby to zmienic.kazdy narzeka na lapowkarstwo ale jak przyjdzie co do czego to sam siega po kasa.przyklady mozna mnozyc.korupcja,nieuprzejmosc,balagan.....aha i najwiekszy szok dla was.NIE PIJECIE NAJWIECEJ,malo tego wy pijecia marniutko w porownaniu z innymi.wiec nie ma takiej dziedziny zeby ten nadwislanski kraj nie byl w tyle.i gnijcie tam do samego konca.
      • Gość: polaczkom nie Re: Polska byla jest i bedzie skansenem czy tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 01:18
        Jak jesteś frajerem to traktują cię jak śmiecia. A i w
        Polsce jest dobrze jeśli jesteś zaradny.
    • poborowy102 jesteśmy zaściankiem, bo: 24.08.09, 01:04
      - większość Polaków z braku kasy zaopatruje się w ciucholandach,
      czyli w sklepach gdzie sprzedają noszoną wcześniej przez Niemców
      odzież (swoją drogą ciekawe czy przysłowiowy Helmut wywalając do
      kontenera swoje gacie zdaje sobie sprawę jaką radochę wywoła nimi w
      Polsce?)
      - w szpitalach na obiad podają pasztewą z czerstwym chlebem, a
      umiera się już u nas nawet na zapalenie wyrostka robaczkowego (w tej
      kwestii to za komuny było lepiej);
      - większość Polaków nadal mieszka w gierkowskich pudełkach z
      wielkiej płyty;
      - większość Polaków (bez względu na wykształcenie) marzy o pracy na
      zmywaku w RFN lub w UK;
      - mamy najgorsze drogi i najgorszą kolej w Europie;
      - jeździmy często starymi gratami, które na zachodzie byłyby dawno
      zezłomowane.
      Itp, itd. To, ze jest makaron i ryż w sklepie typu market, a nawet
      napompowane wodą mięso z przeceny, podawane przez panie
      zapierniczające po 12 godz. na ćwierć etatu za 1000 zł, nie zmienia
      faktu, że jesteśmy tym zaściankiem i koniec i bomba.
      • Gość: mania Re: jesteśmy zaściankiem, bo: IP: *.nj.pl 27.12.09, 22:54
        pomieszkał byś na prawdziwej Syberii to po powrocie uznał byś że tu jest miód,
        pozdrawiam
    • Gość: sz było by fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 01:08
      jakby w Olsztynie były białe niedźwiedzie-pojechałbym zobaczyć bo tak to nie
      mam poco
    • adam.2x Dla niedouków Olsztyn jest jak Syberia 24.08.09, 01:18
      Za bardzo przejmujecie się opiniami dzieciaków których szkoły niedokształciły. Bardzo dobrze że przyjechali i mieli ubaw ale ich początkowe opinie raczej mówią więcej o marnym poziomie ich szkół i srodowiska w którym się wychowali aniżeli o Polsce. Zbytnie zwracanie uwagi na takie banialuki jest oznaką kompleksów. Oczywiscie, organizacje w Polsce powinny przyciągać jak najwięcej dzieciaków z całej Europy aby nadrobili braki w swej edukacji i to wszystko.
      • Gość: bf109 Re: Dla niedouków Olsztyn jest jak Syberia IP: *.wr.energiapro.pl 24.08.09, 07:32
        Dobrze napisane, to nie brak promocji Polski a nieuctwo i ograniczenie tej
        dziewczyny. Równie dobrze można jechać do Francji czy Niemiec z obawą że jest
        tam prawo szariatu.
    • Gość: . No cóż każdy ma w gowie określone stereotypy. IP: *.107.192.213.cable.satra.pl 24.08.09, 01:50
      Ja na przykład myślałem, że wszystkie Niemki są brzydkie (mniej zadbane jak kto woli).
    • aazz91060 Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia 24.08.09, 04:30
      Zwykla stuknieta i na dodatek niedouczona niemra.Mogla zabrac 800kg ryzu.Mam wrazenie ze to ona mieszka w dzungli,bo ma takie pojecie o europie,jak Tarzan.
    • Gość: normalny Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 04:32
      Pani MArto Bełzo. Jest tyleineteresujących zawodów, proszę sobei wybrać jakiś inny. I nie podniecać się wypisując bzdety.
    • Gość: Polka Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.08.09, 04:55
      To sie nazywa niedouczenie i ignorancja. Dzieci mysla,ze jajka
      produkuje sie w fabryce a truskawki rosna na drzewach. Kiedys ktos z
      Columbii zapytal mnie czy Polska to jedna z republik Zwiazku
      Radzieckiego? To przykre ale najgorszy uczen w Polsce wie wiecej o
      swiecie niz najlepszy uczen z "zachodu". Glupia Izabel!!!
    • Gość: kaban Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.09, 06:36
      To musi być Niemka myśląca inaczej.
      • Gość: gosc moze miala na mysli mentalnosc IP: *.acn.waw.pl 24.08.09, 07:35
        a ta chyba tak bardzo sie nie rozni miedzy Polakami i mieszkancami Syberii
    • najzlejsze_zlo Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia 24.08.09, 07:36
      bez przesady, jako że mieszkam w szczecinie, często jeżdżę rowerem po
      wschodnich landach, i powiem wam że nierzadko ciężko rozróżnić czy jest się w
      Polsce czy w Niemczech. Zachodnie landy, fakt, to co innego.
    • Gość: rafal Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 24.08.09, 11:22
      frajerem byl twoj stary ze cie zrobil kmiociez polski.zreszta nie dziwota ze mowisz o zaradnosci.dal twojej wiedzy zarabialem pare lat temu pare tys na miesiac zanim wyjechalem,domyslasz sie polglowku ze to byla duza kasa ale wiesz dlaczego wyjechalem?dlatego ze sobie RADZILEM.dla was polaczki zakute radzenie sobie to kombinacja chachmecenie kradziez itp.a teraz zarabiam legalnie i smieje sie z tego smiewsznego kraju:)pozdro z lepszego swiata
    • Gość: Gościu Dla obcokrajowców Olsztyn jest jak Syberia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.09, 16:59
      Isabel o Polsce ma takie pojęcie, jak Jarek K. na temat Gabonu.
      Isabel, to głupiutka Niemka, a Jarek, to przecież nasza "elita"
      intelektualna i polityczna.
    • Gość: bj t00ny, sahin - deine stärke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.09, 14:38
      www.youtube.com/watch?v=p0_A5cPN92E&feature=related
      • Gość: Do Rafal Re: t00ny, sahin - deine stärke IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.09, 23:26
        Rafal, czy jak ci tam, siedź gdzie chcesz. ja też się z ciebie
        śmieję, zajechałeś gdzieś na Zachód, z gołą dupą, a teraz zgrywasz
        kasiastego mądralę. Ja siedzę TUTAJ, dobrze zarabiam, mam zaufanych
        przyjaciół i rodzinę. Moja praca mnie cieszy. Mam ją blisko domu.
        Nie mam zamiaru nigzie wyjeżdżać. Bo sztuką jest poradzić sobie
        tutaj i być zadowolonym, a nie spieprzać do "lepszego świata" i
        naśmiewać się z frajerów, co tego nie zrobili. Sam jesteś małym,
        zawistnym i żałosnym człowieczkiem. Wąsatym Polaczkiem, co wstydzi
        się swojego pochodzenia i wydrapałby oczy rodakowi na obczyźnie,
        byleby tylko "on miał gorzej". Żal tylko, że takie pajace jak ty
        wystawiają temu krajowi takie świadectwo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka