Dodaj do ulubionych

matura 2011

04.05.11, 12:37
analiza

GDY TU MÓJ TRUP...
Adam Mickiewicz

Gdy tu mój trup w pośrodku was zasiada,
W oczy zagląda wam i głośno gada,
Dusza w ten czas daleka, ach, daleka,
Błąka się i narzeka, ach, narzeka.

autor uderza skalą talentu już od pierwszych strof wywołując
dramatyczne asocjacje poprzez eliptyczne inkrustacje

czyniąc trupa podmiotem lirycznym wprawia w drgania młodą
psychikę odbiorcy i powoduje nerwowe oglądanie sie za siebie

ten nastrój grozy szybko jednak mija ustępujac miejsca głebokiemu wspólczuciu
przez duże W albowiem widzimy ze jest to trup obolały, absolutnie niegrozny
oraz narzękający bardzo dużo co nie pozostawia wątpiwosci co do kraju z jakiego pochodzi

Jest u mnie kraj, ojczyzna myśli mojej,
I liczne mam serca mego rodzeństwo;
Piękniejszy kraj niż ten, co w oczach stoi,
Rodzina milsza niż całe pokrewieństwo.

autor rozwija wątek kraju poprzez serię efektownych metafor
serce (Herz, coeur!) trupa bije wciąż mocno!

Tam, wpośród prac i trosk, i wśród zabawy,
Uciekam ja. Tam siedzę pod jodłami,
Tam leżę wśród bujnej i wonnej trawy,
Tam pędzę za wróblami, motylami.

pełna tresci, wonna strofa rozpiętością obejmująca odległe
aspekty bytu , dojmujące ciężarem profanum transponowane jest łagodnie
w sferę bukolicznej beztroski

Tam widzę ją, jak z ganku biała stąpa,
Jak ku nam w las śród łąk zielonych leci,
I wpośród zbóż jak w toni wód się kąpa,
I ku nam z gór jako jutrzenka świeci.

czwarta strofa przynosi wreszcie przejscie do meritum
wprowadzając miły każdemu maturzyscie wątek erotyczny
stąpająca i co ważniejsze,kąpiąca się biała to dosc czytelny trop

jednakowoż
subtelnosc podania tematu może nastręczać kłopoty
interpretacyjne i osłabiać siłę oddziaływania na wyobraźnię
kształtowaną przez skiroławkowskie opowiesci innych autorów
ale dzięki temu utrzymujemy kontakt z poezją najczystszej próby
i zachowujemy minimum powagi zaciągając lejce na rozbuchanych nastoletnich
instynktach

w tym momencie autor zostawia czytelnika licząc na dojrzałość w dobudowaniu
dalszej częsci historii
po markotnym trupie i smutkach nostalgicznych pozostało tylko mgliste wspomnienie
Obserwuj wątek
    • nexstartelescope Re: matura 2011 04.05.11, 13:00
      Obawiam się, ze Twoja interpretacja zbyt daleko odbiega od jedynego słusznego schematu ustalonego przez szanowną komisję. Pamiętaj, że matura nie polega teraz na własnej interpretacji utworu, tylko na wychwytywaniu słówek-kluczy (ojczyzna, poświęcenie, romantyzm, wiara) i zgadywaniu, jak mogła je zrozumieć komisja. Pała. Poza tym użyłeś słownictwa, które nie mieści się w programie nauczania licealistów, więc również sprawdzający mogą mieć problemy ze zrozumieniem. No pała jak nic.
      • forumowicz_pospolity Re: matura 2011 04.05.11, 13:16
        chlip chlip
        może w przyszłym roku znowu spróbuję ;)
    • puszysta_gimnazjalistka Re: matura 2011 04.05.11, 14:11
      I właśnie dlatego wolę nauki ścisłe.
      No chyba, że jakieś naprawdę sensowne wątki erotyczne w Dziele można wychwycić.
      • forumowicz_pospolity Re: matura 2011 04.05.11, 18:05
        jutro beda scisłe albo pozniej
        w sferę wpisano stożek który nastepnie obrócono wokól własnej osi pionowej i poziomej
        oblicz objetosc tak powstałego walca majac dane cotangens trójkata wpisanego w stożek
        oraz promień cięciwy przecinającej sferę

ech to były czasy :D
    • berta-death Re: matura 2011 04.05.11, 16:31
      15 lat minęło a ja nawet nie wiem kiedy. ;)

Jak tylko miałam możliwość wyboru czy to na sprawdzianach, czy egzaminie wstępnym czy na maturze, to wybierałam temat wolny. Taki, gdzie się lało wodę i streszczało po kolei wszystkie znane utwory, bo każdy pasował jako przykład do tematu. Zdecydowanie najbezpieczniejszy.
      • berta-death Re: matura 2011 04.05.11, 16:52
        To już nie ma wolnych tematów i możliwości lania wody na kilkanaście stron? Kompletnie nie w temacie jestem.
        • forumowicz_pospolity Re: matura 2011 04.05.11, 18:01
          hm wolnego na maturze to nie pamietam
          na jakichs klasówkach czy egzaminach koncowych w podstawowce to moze tak
          • berta-death Re: matura 2011 04.05.11, 19:44
            Wolny w znaczeniu wodolejny, gdzie można napisać cokolwiek się wie na jakikolwiek temat. Ja na maturze pisałam o bohaterach literackich, którzy stawali przed dylematem moralnym. Nie pamiętam dokładnie jak to było sformułowane. I to jest temat rzeka, którykolwiek utwór z którejkolwiek epoki literackiej ci się przypomni to będzie pasował. Oni wszyscy mieli jakieś dylematy moralne.
            • neostrat.a Re: matura 2011 04.05.11, 19:50
              Ja przez całe liceum jechałam na piątkach dzięki umiejętności wodolejstwa, więc nowa matura oparta na sztywnych wytycznych była dla mnie sporym szokiem :D (jestem pierwszym rocznikiem, który miał z nią przyjemność)
              • berta-death Re: matura 2011 04.05.11, 19:56
                Ale z drugiej strony, to łatwiej wkuć klucz odpowiedzi, niż kombinować co się polonistce spodoba.
                • neostrat.a Re: matura 2011 04.05.11, 20:08
                  To jakaś szansa dla osób które nie są dobre z humanistycznych :) Mnie akurat przez tą "zmianę zasad gry" matura z polaka poszła nie najlepiej, na szczęście nie była brana pod uwagę przy naborze na mój kierunek . Ale wiele osób zdziwiło się tak jak ja,w liceum jechali na "laniu wody", a potem mieli problem :)
                  • nexstartelescope Re: matura 2011 04.05.11, 21:47
                    Cała ta matura to porażka, moim zdaniem uczelnie same powinny organizować egzaminy wstępne, jak było kiedyś, a jeszcze lepiej jakieś testy predyspozycji połączone z egzaminem z konkretnej wiedzy. I wtedy np. na taką psychologię dostawali by się ludzie, którzy się tym interesują i mają jakieś predyspozycje, a nie ci, co zdawali maturę z biologii, a na dziennikarstwo ci co mają lekkie pióro i interesują się światem, ani ci co zdawali rozszerzony wos, historie itd itd :) Ja też się już załapałam na nową maturę i bardzo nad tym ubolewałam.
                    • berta-death Re: matura 2011 04.05.11, 22:23
                      Bo matura to bzdura. ;)
                      Jest to jawne przyznanie się ministerstwa edukacji, że system szkolnictwa nie działa. Na cholerę egzaminować ludzi powtórnie z czegoś z czego zostali już wcześniej przeegzaminowani? Czyżby nie wierzyli w wartość i ważność ocen jakie nauczyciele wystawiają uczniom w ciągu tych kilku lat szkolnych? A podobno to co w dzienniku to jest dokument urzędowy, więc po kiego licha go podważać? Logika by nakazywała albo znieść maturę albo oceny szkolne. Podobnie jest z tymi wszystkimi końcowymi egzaminami po podstawówce i gimnazjum.
                      • nexstartelescope Re: matura 2011 04.05.11, 22:55
                        W ogóle oceny są do dupy i bez sensu, zwłaszcza te z rysunku albo skoku wzwyż ;) Dziwne, do do tej pory nie wymyślili innego systemu motywacji uczniów, bo ten z której strony by nie patrzeć jest porażką pod każdym względem; w większości przypadków niesprawiedliwy, niemiarodajny, prowadzi do niezdrowej rywalizacji i wyścigu szczurów, kładzie nacisk na ocenę w dzienniku zamiast wiedzę w głowie, powoduje konflikty z rodzicami i nauczycielami oraz raka płuc i choroby serca :)
                        • berta-death Re: matura 2011 04.05.11, 23:03
                          Jest taka teoria spiskowa, która mówi, że tak naprawdę to żadnemu rządowi nie zależy na wyedukowanym społeczeństwie, bo inteligentami rządzić się nie da. I w związku z tym to całe szkolnictwo to jedna wielka ściema jest.
                          • nexstartelescope Re: matura 2011 04.05.11, 23:20
                            A no, coś Orwell o tym pisał ;) Ale beznadziejnym systemem edukacji niewiele wskórają, bo ci bardziej rozgarnięci będą pogłębiać swoją wiedzę na tematy, które ich interesują poza szkołą. Stąd się biorą światowej sławy hakerzy bez matury, łamiący zabezpieczenia najpotężniejszych firm ;)
                            • berta-death Re: matura 2011 05.05.11, 21:12
                              W zasadzie to są tylko dwa systemy edukacji. Jeden, szeroko stosowany w krajach azjatyckich i eks demoludach, czyli wywindowany zakres materiału przy metodzie uczenia typu ZZZ. Niby już uczeń podstawówki otrzymuje dostęp do wiedzy akademickiej, ale tylko i wyłącznie na zasadzie bezmyślnego wkuwania, łącznie z przecinkami i kropkami.
                              A ten drugi, niby stawia na samodzielność, nonkonformizm i rozumowe pojmowanie świata, ale za to program nie wykracza wiele poza naukę czytania, pisania i rachowania. I jeszcze jest stosowany w krajach względnego dobrobytu, gdzie ludzie nie mają większej motywacji do nauki, bo po się wysilać skoro i tak mają zagwarantowane wygodne życie.
                              • berta-death Re: matura 2011 05.05.11, 22:04
                                A co do ZZZ, to tak mi wpadła w ręce ostatnio "Wojna domowa", gdzie Anula wkuwa biologię. W 11min filmu.
                                www.youtube.com/watch?v=kJEMaArSg00&feature=related
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka