avital84 03.09.08, 15:13 Macie może jakieś e-booki dotyczące pozytywnego myślenia, zwiększenia wiary w siebie, osiągania sukcesu itp. ? A może sami znacie jakieś sposoby na zmianę nastawienia, ograniczenia lęków, stresu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:15 avital84 napisała: > Macie może jakieś e-booki dotyczące pozytywnego myślenia, zwiększenia wiary w > siebie, osiągania sukcesu itp. ? > A może sami znacie jakieś sposoby na zmianę nastawienia, ograniczenia lęków, > stresu? E-bookow nie mam, ale moge polecic kilka fajnych ksiazek na poczatek. A zmiana zlych nawykow, to ciezka praca raczej, wiec musisz sie przygotowac na dluzsza droge :) Odpowiedz Link
avital84 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:17 To nie chodzi nawet o nawyki, ale o sposób myślenia, który powoduje pewną blokadę i zniechęca do działania. A jakie to tytuły? Odpowiedz Link
only.pysia.misia Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:19 w tym temacie obowiązkowa lektura to: "potega podświadomości" Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 16:45 Na mnie też. Głupia, głupia książka ta Potęga. Odpowiedz Link
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:25 avital84 napisała: > To nie chodzi nawet o nawyki, ale o sposób myślenia, który powoduje pewną > blokadę i zniechęca do działania. > > A jakie to tytuły? Na poczatek mozesz siegnac po ksiazki Ewy Foley. Kultowa "Zakochaj sie w zyciu", albo "Badz Aniolem swojego zycia". Sa lekkie, przyjemne, nastrajaja pozytywnie i inspiruja. Pozniej pytanie, czy bedziesz nadal chciala isc w tym kierunku wlasnie? Odpowiedz Link
menk.a Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:22 Każdego wieczora pozytywnie myślę, paćkając krem na moją potwarz. A potem na dodatek wierzę w cud. :D Odpowiedz Link
anna_heche Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:26 Jak sobie chciałam ograniczyć lęki i złe nastawienie to poszłam na terapię. Wazne jest jeszcze to z czego wynika to Twoje złe nastawienie-wtedy można szybciej opracowac metodę zmiany takich myśli. Odpowiedz Link
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:27 anna_heche napisała: > Jak sobie chciałam ograniczyć lęki i złe nastawienie to poszłam na > terapię. Wazne jest jeszcze to z czego wynika to Twoje złe > nastawienie-wtedy można szybciej opracowac metodę zmiany takich > myśli. Anno - na terapie chodzi sie zazwyczaj wtedy, kiedy czlowiekowi cos dolega,a Avi raczej (chyba :D) zdrowa jest... Odpowiedz Link
anna_heche Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:32 A właśnie wcale nie. Na terapie czy przerózne treningi chodzi się po to, żeby się otworzyć/poradzić sobie ze zlym nastawieniem wlasnie/uporac sie z niesmialością/naucz się radzic sobie ze stresem itd. Nie trzeba być chorym. Mozna po prostu świadomie podejeść do siebie i chciec się rozwijać. Odpowiedz Link
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:33 anna_heche napisała: > A właśnie wcale nie. Na terapie czy przerózne treningi chodzi się po > to, żeby się otworzyć/poradzić sobie ze zlym nastawieniem > wlasnie/uporac sie z niesmialością/naucz się radzic sobie ze stresem > itd. Nie trzeba być chorym. Mozna po prostu świadomie podejeść do > siebie i chciec się rozwijać. Treningi, warsztaty, szkolenia, coaching - tak. Terapia nie. Odpowiedz Link
anna_heche Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:36 W zależności od nurtu terapii naprawde nie trzeba być chorym, żeby z niej korzystać. I nie wiem dlaczego to takie straszne ta terapia. Odpowiedz Link
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:39 anna_heche napisała: > W zależności od nurtu terapii naprawde nie trzeba być chorym, żeby z > niej korzystać. I nie wiem dlaczego to takie straszne ta terapia. Nie straszne, tylko nie lubie, jak ktos naduzywa tego slowa ... "Terapia – działania ukierunkowane na osiągnięcie pożądanego stanu zdrowia przy pomocy różnych zabiegów: leczenia, psychoterapii, hipnoterapii, bioenergoterapii." Odpowiedz Link
anna_heche Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:49 Chodziło mi oczywiście o psychoterapię i było to dla mnie tak oczywiste, że uzyłam tego skrótu. I jak już mówiłam wszystko zależy od nurtu. Gestalt czy psychoteria egzystencjalna są skierowane dla ludzi zdrowych ale chcących sie odnaleźć czy właśnie pozbyć złego nastawienia. Poza tym-to wszystko jest względne. Chory czy zdrowy ale mający trudny okres czy mający mysli czy nastawienie, które go ogranicza. Odpowiedz Link
avital84 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:34 A co robiłaś na takich terapiach? Czy jest coś co mogę praktykować sama w domu powodując pewne zmiany w nastawieniu? Odpowiedz Link
avital84 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:31 Nie ma żadnych racjonalnych powodów mojego negatywnego myślenia. Po prostu na pewnym etapie życia zaczęłam częściej myśleć, że jestem nie dość dobra, za słaba, że nie spełniam pewnych wymogów co potem łączyło się z coraz większym brakiem wiary w siebie i z coraz większym lękiem przed zmianami itd. Odpowiedz Link
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:32 avital84 napisała: > Nie ma żadnych racjonalnych powodów mojego negatywnego myślenia. Po prostu na > pewnym etapie życia zaczęłam częściej myśleć, że jestem nie dość dobra, za > słaba, że nie spełniam pewnych wymogów co potem łączyło się z coraz większym > brakiem wiary w siebie i z coraz większym lękiem przed zmianami itd. Zdarza sie najlepszym :) Odpowiedz Link
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:34 avital84 napisała: > Pewnie tak. ;) Siegnij po Foley - to sa dobre pozycje. Jesli masz mozliwosc wybierz sie na jakis fajny warsztat, zobaczysz, czy to w ogole dla Ciebie klimaty. Moze popracuj z coachem :) Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:53 Jerzego Engela dzieło "Futbol na tak":)) Odpowiedz Link
avital84 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:54 ;D No nareszcie konkretna pozycja. ;D Odpowiedz Link
cheekymonkey Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:56 Jak pisała tora wyżej - zajrzyj do Ewy Foley, faktycznie pisze lekko i fajnie. Możesz zajrzeć też do A. de Mello, ale on pisze w dość trudny chwilami sposób - tzn trudny do przyjęcia dla tradycyjnego myślenia, do zmiany jego właśnie, ale czyta się ok. Odpowiedz Link
avital84 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:58 Ok. Sprawdzę co to. :) Szczerze mówiąc nigdy nie sięgałam do takiej literatury poza Potęgą Podświadomości, więc nie wiem co to. :) Dzięki. Odpowiedz Link
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 16:00 avital84 napisała: > Ok. Sprawdzę co to. :) Szczerze mówiąc nigdy nie sięgałam do takiej literatury > poza Potęgą Podświadomości, więc nie wiem co to. :) > Dzięki. To mala probka. Moze Ci sie spodoba :) www.foley.com.pl/index.php?dz=5 Odpowiedz Link
tora83 Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 15:58 cheekymonkey napisała: > Jak pisała tora wyżej - zajrzyj do Ewy Foley, faktycznie pisze lekko i fajnie. > Możesz zajrzeć też do A. de Mello, ale on pisze w dość trudny chwilami sposób - > tzn trudny do przyjęcia dla tradycyjnego myślenia, do zmiany jego właśnie, ale > czyta się ok. Literatury na ten temat jest cala masa. Zalezy tylko, co komu pasuje i co kto lubi :) Odpowiedz Link
dita.von.teese Re: Pozytywne myślenie. 03.09.08, 17:08 Moze zajrzyj tez tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25670 Odpowiedz Link