03.10.08, 20:58
wiadomosci.onet.pl/1837543,12,item.html
Właściwie, czemu nie wprowadzić burki-niewidki? Żeby kobiety były już w ogóle przezroczyste?

Ja wiem, że do pewnego stopnia muzułmanki nie czują się uciśnione np. przez noszenie chusty - i w porządku. Ale kiedy czytam, że ktoś nakazuje takie rzeczy - że drugi człowiek ma być tak dalece podporządkowany nakazom i interpretacjom drugiego - dreszcz przechodzi mi po plecach.

Zniewolenie to chyba jedna z najgorszych rzeczy, jakie mogą się przytrafić człowiekowi. Wiem, wszyscy jesteśmy jakoś tam zniewoleni, ale chodzi mi o sytuację, kiedy ktoś tak bezpośrednio, pod groźbą reżyseruje życie drugiego człowieka.

To tak na piątkowy wieczór...
Obserwuj wątek
    • nekomimimode Re: Jednookie 04.10.08, 11:14
      jak zwykle poważne tematy mają tu zerową popularność.
      jak to przeczytałam to zachciało mi się wymiotować. trudno mi to
      sobie wyobrazić.
      czy te kobiety mają jakąś możliwość żeby się wydoistać z tego kraju?
      • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 20:20
        Nie wiem. Nie wiem nawet, czy chciałyby? Może są tak omotane, że po prostu to
        znoszą?
        Cieszę się, że żyję tu gdzie żyję, po prostu.

• menk.a Re: Jednookie 04.10.08, 20:23
          razzmatazzy napisała:

> Nie wiem. Nie wiem nawet, czy chciałyby? Może są tak omotane, że po prostu to
          > znoszą?

Znają bajkę Krasickiego o ptaszkach w klatce?? Poczytać Przypomnieć sobie polska
          literaturę. ;)
          • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 20:29
            Znają, i dlatego się zastanawiają :)

Z jednej strony one są wychowane w tamtych realiach, a z drugiej chyba wiedzą,
            że nie wszędzie muzułmanki są tak traktowane. I tak sobie myślę, jak one na to
            reagują. Zazdroszczą im, czy w ogóle ich to nie dotyka?
            • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 20:30
              Jedne dotyka a inne nie.. tak samo jak niektore Europejki daja sie
              bic i terroryzowac psychicznie, a inne nie pozwalaja na to i
              odchodza..
              • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 20:33
                Ale te bite Europejki, przynajmniej w niektórych krajach mają jakieś wsparcie.
                No i powszechnie bicie jest jednak traktowane jako przestępstwo. A tu chyba są
                takie sytuacje, że nie ma gdzie się odwołać, uciec, chyba, że z kraju?
                • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 20:34
                  Z tym wsparciem to bym sie sprzeczal.. Przemoc domowa jest jednym z
                  najwiekszych problemow spolecznych i to w calusienskiej Europie i w
                  sumie nikt nie wie co z tym fantem zrobic..
                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 20:41
                    No na pewno kuleje, ale są jakieś podstawy. I można się z takiego bagna wydobyć.
                    • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 20:44
                      To fakt, ale zauwaz, ze aby tak dalko zaszlo to trzeba bylo wrecz
                      tysiecy lat... jeszcze niedawno przemoc w rodzinie byla calkiem
                      zwykla i normalna rzecza "jesli nie bije to nie kocha"
                      • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 20:48
                        Prawda. Szkoda tylko, że tam to idzie jakby w drugą stronę. Dla mnie to
                        zasłonięcie drugiego oka jest jakby symbolicznym odcięciem człowieka od
                        możliwości patrzenia, uczenia się, obserwacji. Takie symboliczne okaleczenie.
                        • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 20:49
                          nadal jest to lepsze od wycinania dzewczynkom lechtaczek....
                          • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 20:51
                            Nie wiem, czy to takie pocieszające, bo w sumie dlaczego kolejnym krokiem nie
                            miałoby być coś podobnego?
                            • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 20:53
                              Bo obzezanie dziewczynek jest praktykowane w Afryce i nie jest
                              czescia tradycji islamu.. ale zeby bylo calkiem zle to obzezanie jest
                              decyzja matek i babek a nie mezczyzn..
                              • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 20:59
                                Wiem, chodziło mi o to, że teoretycznie takie przejście od jednego nakazu do
                                kolejnego, staje się prostsze. A ta eskalacja może być niezauważalna, aż nagle
                                okazuje się, że dzieje się coś naprawdę poważnego.
                                • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 21:01
                                  Wcale nie, bo podstywy tych dzialan sa zupelnie inne.. w islamie
                                  przyjemnosc odczuwana przez kobiete w czasie orgazmu nie jest
                                  zabroniona i nie jest niczym zlym.. co np w kregach katolickich takim
                                  jezdnoznacznie dobrym nie jest..
                                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 21:08
                                    Tak, ale mi niekoniecznie chodzi o obrzezanie. Może to być coś innego, co
                                    zostanie na nowo "zinterpretowane" i zakazane, zabrane, uznane za złe. A potem
                                    jeszcze coś, i tak coraz łatwiej przychodzi kontrola nad innymi.
                                    • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 21:09
                                      Tak juz bylo i jest od tysiecy lat.. nie nowego moja droga :(
                                      • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 21:13
                                        A już myślałam, że uda nam się znaleźć rozwiązanie... ;)

• kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 21:14
                                          Obawiam se, ze nie ma takiej opcji :(
                                          • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 21:15
                                            No to tylko sobie strzelić w łeb, albo się czymś znieczulić...
                                            • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 21:16
                                              A Ty czemu chcesz sie strzelac? Ktos chce Cie obrzezac lub zakryc Ci
                                              oko?
                                              • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 21:22
                                                Nic mi o tym nie wiadomo, ale na wszelki wypadek będę czujna ;)
                                                • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 21:22
                                                  No to uwazaj bo wiesz.. zawsze mozna Cie zaszyc i dopiero w noc
                                                  poslubna maz zdejmuje fastryge...
                                                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 21:28
                                                    No, i to nożycoręcamy ;)
                                                  • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 21:30
                                                    Sie smiej.. zaczywanie dziewczynek tez jest praktykowane w Afryce :(
                                                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 21:50
                                                    Ej no, przecież się z tego nie śmieję. Tylko, że wpadliśmy w nastrój
                                                    apokaliptyczny...:)
                                                  • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 21:52
                                                    No toz sie tylko drocze z Cie...:P
                                                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 21:53
                                                    No mam nadzieję... Bo jak wstawiasz te zafrasowane :( to nigdy nie wiadomo ;)
                                                  • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 21:55
                                                    No i na tym polega zabawa.. "przeciwnika" nalezy zdezorientowac :P
                                                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 22:02
                                                    To może jednak te burki nie są takie złe - totalna dezorientacja i nie wiesz czy
                                                    "przeciwnik" słodko się uśmiecha, czy pokazuje Ci język ;)
                                                  • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 22:03
                                                    A widzisz.. jak sie chce to wszedzie mozna doszukac sie czegos
                                                    pozytywnego :)
                                                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 22:10
                                                    Always look on the bright side of life... choćby i jednym okiem ;)
                                                  • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 22:11
                                                    Dokladnie :) A tak z innej beczki.. zrob sobie wizytowke bo Cie do
                                                    przyjaciol zaprosic nie mozna :O
                                                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 22:19
                                                    :) Jak tylko znajdę chwilę, bo póki co piszę trochę z doskoku.
                                                  • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 22:20
                                                    No niech bedzie :P Ale to tylko wyjatkowe pozwolenie na opoznienia :P
                                                  • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 22:24
                                                    Dzięki Ci, łaskawco! :D
                                                  • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 22:35
                                                    Znaj dobroc ma i wyrozumialosc.. :P
                                  • trypel Re: Jednookie 04.10.08, 21:29
                                    kontik_71 napisał:

> Wcale nie, bo podstywy tych dzialan sa zupelnie inne.. w islamie
                                    > przyjemnosc odczuwana przez kobiete w czasie orgazmu nie jest
                                    > zabroniona i nie jest niczym zlym.

A dokładnie to koran nakazuje dawanie rozkoszy żonie i brak wypełniania
                                    obowiązku przez męża jest obok braku mozliwosci utrzymania żony jedną z podstaw
                                    rozwodu.
                                    >
                                    >
            • menk.a Re: Jednookie 04.10.08, 20:36
              razzmatazzy napisała:

> Znają, i dlatego się zastanawiają :)
              >
              > Z jednej strony one są wychowane w tamtych realiach, a z drugiej chyba wiedzą,
              > że nie wszędzie muzułmanki są tak traktowane. I tak sobie myślę, jak one na to
              > reagują. Zazdroszczą im, czy w ogóle ich to nie dotyka?

Myślisz, że znają cokolwiek innego, niż to co się dzieje dookoła nich? Co się
              działo z ich babkami, matkami, siostrami? Jak one mogą cokolwiek wiedzieć
              więcej, skoro nigdzie nie mogą ruszać się bez mężów, braci czy ojców? Nie
              potrafią czytać, pisać, nie podróżują. Natomiast niewierni i ich cywilizacja
              pochodzi od szatana i jest zła.
              Ponadto znają to, co znają i, dla nas to absurdalne, one mając przewidywalne
              jutro czują się bezpiecznie.
              To wg nas jest nienormalne i niesprawiedliwe, i okrutne. ;)
              • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 20:38
                Nalezy do teog dodac, ze to bardzo czesto matki i banki zmuszaja
                mlode dziewczyny do pewnych zachowan.. Swietnie to widac u tych
                nieszkajacych w Europie..
              • razzmatazzy Re: Jednookie 04.10.08, 20:43
                Do pewnego stopnia na pewno tak jest - a jednak zawsze 'za żelazną kurtynę'
                docierają jakieś strzępki innego świata. Świata, który częściowo pewnie i
                przeraża, ale może i trochę kusi...?
                • kontik_71 Re: Jednookie 04.10.08, 20:45
                  Nie wolno ich mierzyc nasza miarka. to taka sama mzonka,jak
                  oczekiwanie ze w Choinach mozna miec europejska demokracje..
              • nekomimimode Re: Jednookie 04.10.08, 22:33
                :(
    • trypel Re: Jednookie 04.10.08, 21:19
      Który kraj lepszy? Ten co nakazuje nosić burkę czy ten który zakazuje?
      Dla mnie oba tak samo przeginają. Tylko ten drugi leży w Europie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka