Dodaj do ulubionych

8n :) pytanie

17.10.08, 22:12
Powiedzmy, że uczyłam się rosyjskiego lat temu kilka.
Powiedzmy, że znam uże bukwy, umiem się przywitać, opowiedzieć o swojej
rodzinie i powiedzieć, że bolą mnie zęby. A, i znam wierszyk:
Ja pomniu czudnoje mgnawienie i o Szczenioku jeszcze.

No, i powiedzmy, że to nie moja wina, że nie umiem więcej, tylko rusycystki,
która była durna jak kubeł obroku. To jakbym teraz chciała się poduczyć
(przypomnieć sobie) chociaż do poziomu podstawowego - średniozaawansowanego,
to możesz mi polecić jakiś samouczek?
Obserwuj wątek
    • 8n Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:22
      kurcze, nie znam samouczkow, mnie uczyla pani rosja, ale rozejrze sie i popytam w szkole, dam znac jak zdobede jakies pozytywne recenzje (:
      • nekomimimode Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:24
        jesteś z rosji? :)
        • 8n Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:27
          nie moge powiedziec, teraz sie czaje na takiego skina, lepiej mu nie platac we łbie, a teraz panie pozwolą, ze udam sie w sen, jutro spedze pierwszy caly dzien w nowej pracy.
          • nekomimimode Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:29
            8n napisała:
            jutro spedze pierwszy caly dzie
            > n w nowej pracy.

ja też.
            ale czekam na chłopaka z ziemniakami bo mieliśmy frytki jesc
            • 8n Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:31
              ja nie czekam na chlopaka bo mnie rzucil, w dodatku nie pozwala mi jesc nawet frytek samej bo mowi ze dostane raka czy czegos tam, bo mam brudny stary olej, ideeeeeeeeeeee

powodzenia jutro!
              • nekomimimode Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:32
                wzajemnie!
              • nuova Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:33
                zaczekaj...

a jaka to praca? :)
                • 8n Re: 8n :) pytanie 18.10.08, 16:56
                  straszna! ;(
                  • zoofka Re: 8n :) pytanie 18.10.08, 18:08
                    sekretarka? :)))
                    • 8n Re: 8n :) pytanie 18.10.08, 18:23
                      nie moge powiedziec bo sie wstydze, moge zdradzic ze 3 osoby z ktorymi mialam dzisiaj wpsolpracowac okazaly sie martwe, a jedna rzucila na poczatek i zarazem koniec naszej wspolpracy "odpierdol sie". kazdy ma to na co zasluguje, jak mówią.
        • stedo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:32
          oj, oj, cuś mi się przypomina.To Ty osiemen, pytałaś, tak chyba z rok temu, o
          szukaniu pracy, bo jesteś tu na stypendium z Ukrainy, czy Litwy i nie chcesz
          wracać po studiach do siebie tylko tu zostać i co byś tu mogła robić po
          polonistyce? Jeśli tak to pozdrawiam:)
          • 8n Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:33
            nie, nigdy sie nawet nie otarłam o polonistykę.
            • 8n Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:34
              to nie pozdrawiasz :(
              • stedo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:37
                Ee, i tak Cię pozdrawiam, przeca:)
      • liisa.valo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:27
        Moja mama niby zna rosyjski i w gimnazjum uczy, ale ja wolę jej nie prosić o
        korki, bo coś czuję, że się pokłócimy po pierwszej czytance. Bynajmniej nie o
        rosyjski.
        • 8n Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:28
          tee, a jak zna rosyjski to moze samouczki tez zna?
          • liisa.valo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:37
            No właśnie nie. A poza tym powiedziała, że to na pewno znów mój słomiany zapał.
            Tylko nie wiem jaki znów, bo i z włoskim i z fińskim na razie trwam :) A
            rosyjski to tylko kwestia powtórki, bo jak znam literki i umiem przeczytać tekst
            bez składania literek to chyba już jakaś podstawa jest, no nie?
            • 8n Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:39
              no pewnie, chlopaki z ktorymi teraz mam praktyki maja z tym problemy :]
              • liisa.valo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:40
                Tak właśnie myślałam :)
                To teraz będę wchodzić w szczegóły, tylko właśnie książki jakiejś potrzebuję.
        • nuova Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:34
          ehehehe ;)
          • liisa.valo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:50
            Ty nie kpij :) Skomplikowane relacje :)
            • stedo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:58
              Ty to ogólnie skomplikowana jesteś w relacjach, nie tylko ogólnie ale nawet
              rodzinnych;)
              • liisa.valo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 23:11
                Robiłam sobie ostatnio taki test na osobowość, ale porządny przez psychologa
                robiony i napisali mi tak: "Wszystko wskazuje, że masz „anty-intuicję” w ocenie
                ludzi, masz dziwną zdolność niewłaściwego lokowania uczuć." :D
                I w skali od 1 do 10, gdzie 1 to gruboskórność, a 10 wrażliwość uplasowałam się
                na 2...

Tylko ten cały psycholog mi powiedział, że powinnam wybrać tego, kto się mną
                zainteresuje, a ja z czasem wzbudzę w sobie odpowiednie uczucie i samoistnie,
                bez wysiłku, pomyślę, że zawsze go kochałam. I stwierdziłam, że mam w dupie
                takie porady.

Co do relacji rodzinnych - faktycznie pokręcone. I do dziś się zastanawiam,
                dlaczego i za co moja siostra mnie tak nie lubi.
    • 8n Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:35
      ej! mówiłaś że przed "i" mozna przecinek tylko jak sie wymienia i po i, a ty nie wymeniasz i kotlety, i pulpetym i klepane, a i tak postawilas dwa razy przed "i"!
      • liisa.valo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:39
        Bo ja postawiłam po "no" i "a", które nie są w sumie słowami żadnymi tylko
        takimi wstawkami fonetycznymi, naśladowaniem języka mówionego w tym przypadku.
        Co mnie i tak nie usprawiedliwia, bo nie powinno być tam przecinka mimo to.
        Tylko tak się nauczyłam jakiś czas temu i tak robię.
        • stedo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:50
          A /to inne "a" i tu się nie stawia , myślę/ ja myślałam że powinien być. A /tu
          też nie/ to nie tak jak po wołaczu? A,/???, ale to inne "a",jak to wyżej i tu
          się stawia/ i jeszcze: mnie się wydawało że przed "że" się nie stawia?.Ale to
          tak "na czuja", bo zasad już nie pamiętam;)
          • stedo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:53
            A może z tym "że" to chodzi o to że to po trybie rozkazującym? "Polska język,
            trudna język", jak się tak człowiek zacznie zastanawiać nad drobiazgami;)
          • liisa.valo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 22:53
            Przed "że" się stawia. Przed "bo" również.
            A moje "a" było taki zawołaniem, w celu zwrócenia na siebie uwagi, dlatego
            przecinkiem oddzieliłam je od reszty zdania. A jeżeli stosuję "a" jako spójnik,
            to przecinek stawiam przed nim, a nie po nim, np. Mój brat chodzi do szkoły, a
            siostra pracuje.
            • stedo Re: 8n :) pytanie 17.10.08, 23:05
              No tak myślałam i takie przypuszczenie podałam.To tak jak z tym "Eee" u 8n.Po
              wołaczu/ bo to "a" w tym wypadku, to tak jak wołacz, zwracające uwagę/ się
              stawia. Tylko z tym "że" to byłam przekonana, że nie;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka