qw994 14.01.09, 19:13 Naładowałam do pralki tyle firanek i machnęłam tyle płynu do prania, że w pralce nie widzę niczego, oprócz piany. Ponadto piana razem z wody wylewa mi się górą z szufladki. Jestem z siebie dumna :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niski.oktan Re: Mówcie mi "mistrzu" 14.01.09, 19:16 Czy ja wiem? Tak od razu "miszczó"? Bo wiesz, kot nie wypłynie górą, zostanie w bębnie do końca cyklu. :D Odpowiedz Link
niski.oktan Re: Mówcie mi "mistrzu" 14.01.09, 19:20 Też. :D Chyba, że makgajwer jakiś się strafił. Odpowiedz Link
qw994 Re: Mówcie mi "mistrzu" 14.01.09, 19:23 Co wy z tym kotem, sadyści? :) W pralce są wyłącznie firanki. Odpowiedz Link
qw994 Pranie skończone 14.01.09, 20:18 Firanki są szare i pogniecione. W zasadzie mogę powiedzieć, że lepiej wyglądały przed praniem. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Pranie skończone 14.01.09, 20:22 Ja też muszę wyprać firanki, ale one są takie cieniutkie i delikatne i właśnie się zastanawiam jak się do tego zabrać. Może ręcznie? Odpowiedz Link
milleniusz Re: Pranie skończone 14.01.09, 20:27 qw994 napisała: > Wykąp się z nimi w wannie! :) Kiedyś prałem firankę w wannie, jeszcze w innym mieszkaniu. Nie chciałabyś widzieć koloru wody. :P Odpowiedz Link
milleniusz Re: Pranie skończone 14.01.09, 20:38 qw994 napisała: > He he, wiem, jaki to jest :) Ale ja mam od tego zawsze wielki dysonans poznawczy. Bo zasadniczo jak zaczynam prać te firanki, to uważem, że są czyste. A potem ta woda... W sumie jak tam teraz sobie tak wiszą, to wciąż wydają mi się czyste, ale już słyszałem jedną delikatną uwagę, która mogła wskazywać, że się mylę. :) Odpowiedz Link
altra_volta Re: Pranie skończone 14.01.09, 20:38 milleniusz napisał: > > Kiedyś prałem firankę w wannie, jeszcze w innym mieszkaniu. Nie chciałabyś > widzieć koloru wody. :P Rozumiem że wolisz się wyprowadzić niż prać firanki :) Odpowiedz Link
milleniusz Re: Pranie skończone 14.01.09, 20:39 > Rozumiem że wolisz się wyprowadzić niż prać firanki :) No teraz to raczej nie wchodzi w rachubę, więc się przymierzam do tego desperackiego kroku. :) Odpowiedz Link
altra_volta Re: Pranie skończone 14.01.09, 20:30 Późno trochę, pierwszy raz w tym wieku ;) Za to teraz będzie już tylko lepiej :) Odpowiedz Link
altra_volta Re: Pranie skończone 14.01.09, 20:36 Oj, wystarczy że poeksperymentujesz z innymi rodzajami okiennych przyozdobień i znajdziesz coś z czym będzie tylko lepiej :) Odpowiedz Link
altra_volta Dlaczego firanka? 14.01.09, 20:50 Przecież porządna roleta wystarczy A parapet jak długi i szeroki to dodatkowa przestrzeń w mieszkaniu Czy naprawdę firanka jest niezbędna? :) Odpowiedz Link
qw994 Re: Dlaczego firanka? 14.01.09, 20:51 Tak, bo zasłania okna w dzień nie ograniczając jednocześnie dostępu światła. Odpowiedz Link
altra_volta Re: Dlaczego firanka? 14.01.09, 20:56 To solidny argument. :) U mnie ta funkcja zostaje raczej nie jest doceniona, a raczej nie jest niezbędna :) No chyba że któremuś z sąsiadów przyjdzie ochota przedzierać się przez młodniak, w celu tylko jemu wiadomym :) Odpowiedz Link
qw994 Re: Dlaczego firanka? 14.01.09, 21:01 No widzisz, jak sama wiesz, warunki mieszkaniowe mamy nieco inne :) Odpowiedz Link
stedo Stara ciotka.. 16.01.09, 03:31 ..siedząc na kanapie radzi Wam, młodzieży jak należy prać firanki.Otóż zakupujemy dwa rodzaje płynów służących do prania firanek pod nazwą Vanish.1szy do prania, 2gi do płukania.Nastawiamy w pralce program 2fazowy/macie taki w swojwej? Tzw. pranie wstępne i właściwe/. Jak nie macie to trzeba uprać 2 razy, z tym że ten pierwszy raz to można tylko raz płukać. Temp prania 30-40stopni i niezbyt intensywne wirowanie i oczywiście używamy Vanisha do prania. Gdy wypierze i wypłucze,wlewamy w odpowiednią przegródkę odpowiednią ilość płynu do płukania firanek i włączamy ostatnią fazę płukania, tzw. płukanie i uszlachetnianie/czy jak tam jest w waszej pralce/.Ale uwaga, w y ł ą c z a m y wirowanie.Gdy pralka się zatrzyma, wyjmujemy firanki i na pół godz. rozwieszamy na suszarce by obciekły i najlepiej mokre od razy wieszamy na okno. Gdy nie chcecie wieszać i wyschną na suszarce to niestety trzeba je będzie przed powieszeniem prasować na wilgotno lub oddać do magla.Nie zastosowanie się do w/w procedury spowoduje że firanki po praniu będą niczym ściery tzn. szare i pogniecione. Powodzenia;)) Odpowiedz Link
stedo Re: Stara ciotka.. 16.01.09, 03:34 P.S. Ach i jeszcze. Przy praniu firanek nie można ładować ich jednorazowo dużo, najwyżej 1/3 bębna by miały dużo miejsca do przewałki.;) Odpowiedz Link