Dodaj do ulubionych

Prośba o doradztwo personalne

20.06.09, 19:43
Lezę jutro zamówić kwiaty na obronę.
Przyjęty zwyczaj mówi, że promotorowi kupuje się bukiet okazalszy,
recenzentowi mniej okazały. Podobno. Tyle, że u mnie promo jest mężczyzną,
recenzent kobietą, więc stwierdziłam, że to niegrzeczne. Postanowiłam kupić
zatem dwa różne bukiety. I tero...

Padło, żeby kupić jej róże, a jemu... właśnie nie wiadomo. On potem jeszcze
dostanie Łiskacza, tyle że o tym nie wie. Ale skupmy się na kwiatach..
Myślałam o słonecznikowym bukiecie, ale on jest egzystencjalistą i nihilistą,
to nie bardzo chyba. Współlokatorka mówiła, że żółte róże najlepsze, będzie
wiadomo, żem o niego zazdrosna :)

Ale ja wymyśliłam, żeby jemu kupić czerwone róże, jako klasykę elegancji, a
jej jakieś takie słoneczniki właśnie. Co sądzita?
Obserwuj wątek
    • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 19:53
      że ludzie mają problemy...
      • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 19:58
        Zaprawdę, powiadam ci, że wszystkim ulżyło jak zaczęłam pierdolić o kwiatach
        zamiast o tym, że promotor nie dał mi zagadnień do obrony :P
        • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 19:59
          A nie dał? Mnie nawet recnzent dał ;)

A wszystkim kupiłam lilie. Uznałam je za neutralne i eleganckie.
          • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:02
            Miał dać, jak ustalimy termin obrony. Ale ponieważ ja termin obrony ustaliłam z
            recenzentką w piątek i tylko go poinformowałam, a on dziś rano przysłał smsa, że
            mu pasuje, to jakoś nie było okazji :)
            • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:14
              przepraszam, a co to sa te zagadnienia do obrony? bo mnie się wydawało, że broni
              się pracy?
              • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:27
                Broni się pracy, tyle że pytania są w okolicach pracy. I przyjętym zwyczajem
                daje się magistrantowi trzy zagadnienia, wokół których kręcić się będą pytania.
                • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 23:11
                  to już do tego doszło, że broniącego trzeba uprzedzać o pytaniach z okolicy jego własnej pracy? bo za moich czasów były pytania z całego zakresu studiów i nie ma uprzedź!
                  • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:27
                    O, matko, o, matko, strasznych czasów żeś dożył :)
                    • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:38
                      ja? ja nie, ja mam stare dyplomy - to Wy - młodzież polska - dożyliście czasów,
                      gdy wasze tytuły mgr już nic nie znaczą :-P
                      • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:48
                        Nieprawda, bo zagadnienia są tak szerokie, że w zasadzie jak się wiedzy nie ma,
                        to nic one nie pomogą.
                        • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:51
                          nie złość się, nie mówię nic personalnie do Ciebie, ale obiektywnie w moich
                          czasach było 7% osób z wyższym wykształceniem, teraz studiuje 50% a Ministerstwo
                          ma ochotę na jeszcze więcej
                          • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:54
                            Zgadza się. Kiedyś jechałam pociągiem w przedziale z samymi niemal studentami i
                            jedna z babek rzuciła tekstem: "Same magistry, a kto podłogi zmywać będzie". Na
                            co my chórem, że magistry :)

Dlatego ja doktorat zamierzam robić. Bo dzisiaj magister już nic nie znaczy.
                            • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:02
                              brawo-girl! tylko się śpiesz, bo przy tym rozpędzie ministerialnym za 10 lat i
                              doktorów narobią na pęczki
                              • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:06
                                Nie ma się z czego cieszyć. Umrę jako singiel, bo mężczyźni nie lubią
                                wykształconych kobiet. To by się zgadzało, bo wszystkie moje koleżanki z LO i
                                podstawówki, które nie poszły na studia są już "omężone" i dzieciate.
                                • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:10
                                  ja znam parę pań doktor (i nie mówię o lekarkach) jak najbardziej zamężnych i
                                  dzieciatych
                                  • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:14
                                    No, niby ja też. Nawet panie profesor się takie zdarzają.
                                    • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:17
                                      no widzisz :)
                                      wiesz, ptaszki ćwierkają, nie chcesz spać?
                                      • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:20
                                        Co ty. Ja odkrywam uroki kryminałów z Kojakiem.
                                        • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:26
                                          oh, ten Telly :)
                                          Ulice San Francisco też były świetne
                          • varna771 Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:59
                            think-thank napisał:

> nie złość się, nie mówię nic personalnie do Ciebie, ale
                            obiektywnie w moich
                            > czasach było 7% osób z wyższym wykształceniem, teraz studiuje 50%
                            a Ministerstw
                            > o
                            > ma ochotę na jeszcze więcej
                            i te 7% to pożądne wykształcenie a nie zrobione w prywatnej szkółce
                            niedzielnej...
                            • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:02
                              porządne - żeby nie było, że współcześnie niczego nas nie uczą :)
                              • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:06
                                e!, e! - a że okazjonalnych ortografów się nie wytyka to już nie uczą? kulturki
                                troszkę :)
                                • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:08
                                  Zboczenie zawodowe. Tak mi przez dzieci zostało, bo u nich tak trzeba. Na
                                  przykład dziecko mówi "poszłem" i nawet jeśli to pojedynczy błąd, to trzeba
                                  powtórzyć: "poszedłeś, i co?"
                                  • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:12
                                    jest już późno, sam nie rozkminię - co mają dzieci do zwyczajów sypialnianych?
                                    • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:19
                                      Mnie się bardzo często dziecko ładuje do łóżka, a ja jej na to pozwalam, mimo że
                                      superniania mówi, że nie można spać z dziećmi i trzeba je uczyć spania w swoich
                                      łózkach.
                                      • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:24
                                        ja zrozumiałem, że zawodowo; przepraszam
                            • varna771 Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:03
                              varna771 napisała:

> think-thank napisał:
                              >
                              > > nie złość się, nie mówię nic personalnie do Ciebie, ale
                              > obiektywnie w moich
                              > > czasach było 7% osób z wyższym wykształceniem, teraz studiuje
                              50%
                              > a Ministerstw
                              > > o
                              > > ma ochotę na jeszcze więcej
                              > i te 7% to pożądne wykształcenie a nie zrobione w prywatnej
                              szkółce
                              > niedzielnej...
                              chyba czas udac sie w objęcia Morfeusza :) bo już byki wale poRZądne:
                              (
                              • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:05
                                gorzej, że te same uczelnie już nie są tak porządne jak kiedyś...
                                • varna771 Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:21
                                  think-thank napisał:

> gorzej, że te same uczelnie już nie są tak porządne jak kiedyś...

moja uczelnia jest na 3 miejscu w Polsce wg najnowszego rankingu
                                  głosu wlkp.
                                  • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 03:41
                                    no, w Polsce
                                    ale już w międzynarodowym rankingu UJot wylądował na 40 którymś
                                    bo taki jest system finansowania uczelni w Polsce, że liczy się liczba studentów
                                    jedynie, wszystkie więc mają ten sam naddatek zdolnych inaczej studentów, do
                                    których muszą dostosować poziom
                                    pewnie - że Ci co są wybitni, będą wybitni, ale średnia leci na szyję
                                    właśnie z UJotu mi się znajomy skarżył, że statystyka to dla studentów czarna
                                    magia, nie jakieś tam procesy stochastyczne ale zwykłe obliczanie średniej,
                                    mediany itp zawiłości
                                    i to kilka lat temu...
                • akkknes Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 00:38
                  bronilam juz dwoch tytulow tzw. naukowych i za kazdym razem mialam
                  tak inaczej: raz promo, recenzent i przewodniczacy komisji zadawali
                  po jednym pytaniu (tak sie zlozylo ze wyszlo wszystko zgrane z praca
                  i studiami); a drugi raz losowalam dwa pytania (ze studiow oraz
                  specjalizacji) plus pytanie z pracy.

liisa.valo napisała: przyjętym zwyczajem daje się magistrantowi
                  trzy zagadnienia, wokół których kręcić się będą pytania.

a kwiateczki to kupilam 3 bukiety storczykow, kazdy w innym kolorze.
                  troche drogo wyszlo ale naprawde bylo slicznie :)
                  • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:29
                    Dostałam już zagadnienia. Cztery. Wszyscy dostawali trzy. Ale dobra. Na 4
                    zagadnienia dwa przewidziałam :P Trzecie jest tak mocno związane z pracą, że już
                    wszystko o nim wiem. Czwarte, od recenzentki, to drobne zaskoczenie, ale damy
                    radę :)
        • think-thank Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:13
          ale się wygłupiłem...
    • heart_of_ice Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:05
      Czerwone róże to symbol miłości, więc uważaj, co czynisz;);)
      A słoneczniki trochę... za polne;)

Pauli
      --
      Świat jest zbudowany z czterech elementów: Ziemi, Powietrza, Wody i Ognia. To
      fakt dobrze znany (...) a także błędny. Istnieje również piąty element, zwany
      ogólnie Niespodzianką. [T.P]
      • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:09
        Storczyk jeszcze jest odpowiednio sztywni i drogi :)

No chyba, że masz coś innego do przekazania - wtedy uwij chabrowy wianek, zarzuć
        mu Średniowiecze Michałowskiej na głowę zakrzyknij Mójcion i po sprawie ;)
        • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:13
          Z bardziej prywatnych rzeczy to mam tylko do przekazania, że jest jednym z
          najprzystojniejszych mężczyzn, z jakimi miałam w życiu przyjemność, że się
          rewelacyjnie ubiera, że co prawda do związku to on się nie nadaje, ale dziecko
          chciałabym z nim mieć. Ale obrona to chyba nie jest właściwy czas na takie
          wyznania? :D
      • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:10
        Żółte róże też ponoć źle.
        Może białe - miłość czysta, niewinna, intelektualna, platoniczna? :)

Ja właśnie nie chcę kupować lilii, które mi się z kostnicą kojarzą tylko ani
        jakichś takich napuszonych kwiatów, ani też tych nowoczesnych bukietów z jakimiś
        fallicznymi kwiatami. A słoneczniki ja szczególnie kocham, ale, kurde, może masz
        rację... Rany, no, już nie wiem sama...
    • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:17
      A może frezje jakie? Z różami w zestawie? Takie radosne i pogodne, jak ja...
      Kurde, zacznę tak robić babie w kwiaciarni i mnie wywali :)
      • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:23
        Może goździk?

A to swoje przesłanie może wyraź w czymś takim
        https://www.pocztakwiatowa.pl/_i/stat/ciekawostki/jak_wybrac_wiazanke1.jpg

:D
      • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:24
        A serio, to moim zdaniem herbaciane róże są piękne i eleganckie.
        • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:28
          Jakiż ten świat konwenansów skomplikowany... Może faktycznie herbaciane róże
          jednemu i drugiemu. Idę jutro do koleżanki, to jej jeszcze pomędzę i oczywiście
          babie w kwiaciarni. Chociaż kuszą mnie czerwone róże z powtykanymi frezyjkami,
          gdzieś takie coś widziałam...
          • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:32
            liisa.valo napisała:

> babie w kwiaciarni. Chociaż kuszą mnie czerwone róże z powtykanymi frezyjkami,
            > gdzieś takie coś widziałam..

ja też, w Wedding TV :D
            • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:40
              Ja na pewno nie tamże :)
    • baba_krk Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:35
      Poszłam do kwiaciarni, rzuciłam magicznym: "na obronę", dodałam na kiedy i za
      ile i w odpowiednim momencie odebrałam 3 wielkie i piękne bukiety. Zdałam się na
      gust, tej która na tym się zna i byłam b. zadowolona.
      • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:38
        Weź tak nie mów, Liiska zestresowana pójdzie, rzuci - Do obrony i wyjdzie z
        kaktusami jak Vergeltungswaffe-2 :D
        • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:39
          Liiska to się tylko brakiem zagadnień stresi. Nie mogący się dodzwonić do
          promotora, wysłałam mu smsa, jak to zwykle robimy, gdy jedno do drugiego
          dodzwonić się nie może. Ale jeszcze nie odpisał.
      • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:38
        Ech, może trzeba będzie tak zrobić.
        Ale ja chciałam sama... :)
        • baba_krk Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:49
          Sama to mogę wybierać dla kogoś ważnego dla mnie. Ale obrona to tylko obrona i
          nie zaprzątałam sobie głowy takimi szczegółami.
          Koleżanka, która broniła się ze mną jeszcze mniej tym faktem się przejęła i
          promotorka dostała niewielkich rozmiarów bukiet goździkowo-frezjowy, a
          recenzentka i ta trzecia osoba po 3 goździki ;) Zabawnie wyglądały te nasze
          bukiety: jej piździki i moje giganty ;)
          • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:12
            baba_krk napisała:

> Sama to mogę wybierać dla kogoś ważnego dla mnie

No, jakoś tam oboje ważni są. Ja ich po prostu lubię, także prywatnie :)
            Dobra, zobaczę, co mi babka w kwiaciarni wymyśli. Tak ze 35 zł jestem w stanie
            na łba wydać.
            • baba_krk Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:23
              Nie pamiętam dokładnie ile ja zapłaciłam, ale coś łącznie za 3 bukiety między
              100 a 120 i na serio wyszły cudne.
              • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:38
                Mnie wstępnie babka w kwiaciarni mówiła, że ok 40 zł od bukietu i się cieszyłam.
                Bo mój budżet cierpi po tych pracach, oprawach, zdjęciach do dyplomu, jeszcze 60
                zł za dyplom muszę zapłacić...
    • stedo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:46
      Uważam że gradacja bukietów zależnie od funkcji w tej sytuacji jest conajmniej niestosowna i trąci, pardon, wiochą. Bukiety moim zdaniem nie powinny być "duże". Wszak to tylko symbol. Pierwszą i jedyną cechą tutaj pożądaqną to elegancja i minimalizm. Ja bym polecała jakiś oryginalny, duży kwiat, nawet jeden. Róze, nawet piękne, to taka sztampa.
      • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:49
        Stedo, to, że to ma być bukiet, a nie jeden kwiat nie ulega wątpliwości jednak.
        To, że bukiety muszą być jednakowe, to już mnie współlokatorka przekonała.
        Róże to sztampa. Zatem pytam, jakie kwiaty. I nie mów tylko, że cmentarne
        lilie.
        • hsirk Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 20:53
          uwierz mi, o wiele bardziej istotnym elementem od tego jakie kwiaty,
          jest JAKA WHISKY
          • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:00
            Łiskacza to on dostanie tydzień później, poza tym tu się nie znam, zdałam się na
            fachowca, a ów fachowiec ją kupił za stówę, więc musi być dobra.
        • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:00
          Ci mówię storczyk.

Jak ma za mało wyrazu twoim zdaniem, to możesz dać różowy ;)
          • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:08
            Ale po jednym?
            • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:21
              liisa.valo napisała:

> Ale po jednym?

Jeden storczyk ma kilka łebków i to jest ładne i z klasą :)

Lekko pachnie i długo stoi - a za to promotor mógłby być Ci tylko wdzięczny ;)
        • stedo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:03
          Idż do jakijś eleganckiej kwiaciarni, a nie bylejakiej i powiedz na jaką okazję i że ma być elagancko i niebanalnie. I zobaczysz co Ci zaproponują.
          • stedo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:06
            P.S. Z "innej beczki" : dlaczego używasz terminu "siatkówkarz"?;)Dla tzw. "jaj"?;)
            • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:11
              stedo napisała:

> P.S. Z "innej beczki" : dlaczego używasz terminu "siatkówkarz"?;)Dla tzw. "jaj"
              > ?;)

Dla odróżnienia, że to o tego konkretnego chodzi. A do niego odnosi się to
              dlatego, że tak go przedstawiłam znajomym kiedyś. Jakoś mi się język zaplątał i
              powiedziałam, że oto X i jest siatkówkarzem. I tak zostało.
    • justysialek Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:32
      Eustemy są przepiękne (wg mnie idealne dla pań):
      https://vamossa.blox.pl/resource/kwiaty.JPG

a dla pana to bym proponowała np gerbery ... zapomniane a piękne
      albo takie coś, choć też cmentarne
      https://www.pasadena.friko.pl/e-sklep/images/49.jpg
    • maria.ludwika Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:43
      łyskacza dać przed obroną i wszystkie dylematy za jednym zamachem zostaną
      rozwiązane ;)
      • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:49
        A myślisz, że mu łiskacz podpasuje? Bo nie wiem, co on pija, mam nadzieję, że
        wszystko :)
        • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 21:57
          A ja nie jestem zwolenniczką dawania alkoholu. Jakoż mi to z elegancją w parze
          nie chodzi.

Jedna z moich koleżanek dała promotorowi porządne wino i kwiaty a on kwiaty
          wziął a za wino podziękował. Nie było jej fajnie.
          • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:01
            Dlatego ja mu alkoholu nie dam na obronie. Dostanie po obronie, i to tydzień po
            obronie, żeby było całkiem bezinteresownie. To tak ma być w podziękowaniu za
            parę nerwów, jakie przeze mnie miał, i w ogóle "From Liisa with love".
            • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:10
              Ona też po obronie, w podziękowaniu za całokształt "mecenatu"

Ale kto tam tego Twojego wie :)
              • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:17
                Jeśli będzie mi chciał łiskacza oddać, powiem, że wezmę tylko jeśli wypije ze mną :D
                • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:20
                  A on pomyśli, żeś zdesperowana.

Weź tego łyskacza spakuj i koleżance prześlij. Losowo, Np. Z nickiem na W :D
                  • hsirk Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:29
                    jak to chivas to mozesz losowo i mi
                  • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 22:29
                    wilowka napisała:

> A on pomyśli, żeś zdesperowana.

A on pomyśli, że naprawdę jest taki super, jak mu się wydaje :)

> Weź tego łyskacza spakuj i koleżance prześlij. Losowo, Np. Z nickiem na W
                    > ] :D

Hehe :)
                    Jeśli nie przyjmie, to tak zrobię, bo ja nie lubię łiski.
    • gapuchna Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 23:43
      Nie wiesz, że nie powinno się nauczycielom dawac kwaitów???
      • milleniusz Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 23:52
        gapuchna napisała:

> Nie wiesz, że nie powinno się nauczycielom dawac kwaitów???

A wódka jest ok? :D
        • gapuchna Re: Prośba o doradztwo personalne 20.06.09, 23:54
          Nie, powinien być mikser. :)
          • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 00:15
            Prrrotestuję, mam w domu małą kwiaciarnię i pół słodyczarni, w tym milią
            czarnych kulek Rocher - w związku z tym odczuwam chwilową sympatię do uczniów ;)
            • gapuchna Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 00:53
              Wilka, gnaj do urzędu skarbowego :))))
              • wilowka Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 01:28
                Chyba im sreberka w rozliczeniu zostawię :)

Przy okazji:

W synagodze kontrola z urzędu skarbowego.
                kontroler bardzo chce zagiąć rabina i pyta
                -a co robicie z niedopalonymi resztkami świec?
                -wszystko skrzętnie zbieramy i wysyłamy do producenta i raz w roku
                przysyłają nam świece za darmo.
                -aha..
                po chwili namysłu
                - a co robicie z okruszkami chleba po jedzeniu?
                -wszystko skrzętnie zbieramy i wysyłamy do piekarza, w zamian raz w
                roku dostajemy bochenek chleba za darmo
                -aha..
                myśli, myśli i w końcu
                - a co robicie z tymi wszystkimi napletkami po obrzezaniu?
                -wszystko skrzętnie zbieramy, wysyłamy do Urzędu Skarbowego i raz w
                roku przysyłają nam chuja na kontrole.
    • varna771 Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:42
      liisa a Ty na jakiej uczelni studiujesz? jesli wolno zapytac:)
      • liisa.valo Re: Prośba o doradztwo personalne 21.06.09, 02:50
        Mówią, że nie jest najstarsza, nie jest największa, ale za to najlepsza :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka