Dodaj do ulubionych

Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty?

IP: 83.238.13.* 05.07.04, 14:38
Zbieram opinie, o tym, dlaczego Park Natoliński,rezerwat przyrody, a więc
dobro ogólnospołeczne, jest zamknięty i wstep ma tam tylko prywatna fundacja.
Jeśli zetkneliście się z tym problemem, proszę o informacje.
Obserwuj wątek
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? 05.07.04, 15:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=6897205&wv.x=1&a=6897205
      było kilka takich watków. oto jeden z nich. Wyszukiwarka działa.
      • Gość: Peppers Bo Polacy to narod niedojrzaly IP: *.acn.pl 05.07.04, 18:07
        Park Natolinski jest zamkniety, bo Polacy to narod niedojrzaly. Gdyby go
        otworzyc to w ciagu kilku tygodni niewiele by po nim zostalo. Zamienilby sie w
        jeden wielki smietnik- puszki po piwie, prezerwatywy, papierki- pelen
        pogorzelisk po ogniskach, wydrapanych nozami inicjalow w korze drzew, pelen
        rowerzystow, ktorych nie obchodziloby ze to rezerwat (dla nich bylaby to super
        tras crossowa) itp. Nie wierzy Pani? To niech Pani przypomni sobie Las Kabacki
        sprzed kilku czy kilkunastu lat gdy w okolicy nie bylo jeszcse tylu domow i
        pobliskiej stacji metra. Cisza, spokoj, piekna przyroda. A teraz? Papierki,
        butelki, rowerzysci pedzacy jak oszalali po sciezkach i nie tylko, w weekendy
        masa ogisk itp. Obraz nedzy i rozpaczy. Dlatego tez uwazam, ze poki
        spoleczenstwo Polski nie dorosnie do pewnego poziomu nie powinni otwierac Parku
        Natolinskiego na szeroka skale. Choc popieram mozliwosc zwiedzania Parku w
        malych grupach z przewodnikiem.

Pozdrawiam!
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Bo Polacy to narod niedojrzaly 05.07.04, 20:00
          Gość portalu: Peppers napisał(a):

> Park Natolinski jest zamkniety, bo Polacy to narod niedojrzaly. Gdyby go
          > otworzyc to w ciagu kilku tygodni niewiele by po nim zostalo. Zamienilby sie
          w
          > jeden wielki smietnik- puszki po piwie, prezerwatywy, papierki- pelen
          > pogorzelisk po ogniskach, wydrapanych nozami inicjalow w korze drzew, pelen
          > rowerzystow, ktorych nie obchodziloby ze to rezerwat (dla nich bylaby to
          super
          > tras crossowa) itp. Nie wierzy Pani? To niech Pani przypomni sobie Las
          Kabacki
          > sprzed kilku czy kilkunastu lat gdy w okolicy nie bylo jeszcse tylu domow i
          > pobliskiej stacji metra. Cisza, spokoj, piekna przyroda. A teraz? Papierki,
          > butelki, rowerzysci pedzacy jak oszalali po sciezkach i nie tylko, w weekendy
          > masa ogisk itp. Obraz nedzy i rozpaczy. Dlatego tez uwazam, ze poki
          > spoleczenstwo Polski nie dorosnie do pewnego poziomu nie powinni otwierac
          Parku
          >
          > Natolinskiego na szeroka skale. Choc popieram mozliwosc zwiedzania Parku w
          > malych grupach z przewodnikiem.
          >
          > Pozdrawiam!
          Czy należy rozumieć, że do parku np. łazienkowskiego uczęszcza INNA
          społeczność? Bo jakoś dewastacji tam niewiele. Czym uzasadnisz swą
          apokaliptyczną wizję zniszczeń, które zostana dokonane akurat w p.natolińskim?
    • Gość: Skubi Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? IP: *.chello.pl 05.07.04, 23:36
      Kiedyś jako radny złożylem interpelację dotyczącą parku i otrzymałem mętną odpowiedź. Uważam, że Park powinien być otwarty, nie mniej jednak nie jest to takie proste. Z pomocą mieszkańców pewnie by sie udało. Na wszelki wypadek zostawiam maila do siebie: pskubiszewski@o2.pl

Niżej jest część odpowiedzi:

W odpowiedzi na interpelacje otrzymałem następujące informacje:

? W dniu 23 grudnia 2003 r. Rada Gminy Ursynów podjęła Uchwałę 225 ?Studium Uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Warszawa- Ursynów?, w którym zapisano iż postuluje się podjęcie działań mających na celu udostępnienie Parku Natolińskiego dla zwiedzających.

? Park Natoliński położony jest obecnie na terenie dzielnicy Wilanów, a właścicielem terenu jest Skarb Państwa, a władającym Urząd Rady Ministrów. Na terenie Parku Natolińskiego znajdują się budynki Centrum Europejskiego Natolin.

? Zgodnie z obowiązującym do dnia 31 grudnia 2003 r. Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego m.st. Warszawy z 1992 r., teren parku położony jest w obszarze funkcji ochrony systemu przyrodniczego miasta O-63, który obejmuje tereny Skarpy Warszawskiej i m.in. Park Natolińskiego. Część Parku Natolińskiego objęta jest ochroną prawną jako Rezerwat ?Las Natoliński?. Wszelka działalność realizacyjna wymaga zgody Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody.
      Teren ten jest objęty także nadzorem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

W ramach działań mających na celu udostępnienie zwiedzającym w/w parku należy uzyskać zgodę wyżej wymienionych jednostek.

Gmina Ursynów w ramach ?Regionalnej edukacji ekologicznej? jednocześnie wystąpiła do Dyrektora Fundacji Centrum Europejskiego Natolin o zgodę na udostępnienie parku dla uczniów ursynowskich szkół.
      Do dnia, w którym otrzymałem odpowiedź na interpelacje, nie odpowiedziano na pismo z dnia 7 sierpnia 2002 r. złożonego przez gminę Ursynów. Prośba poparta została przez Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody.

Radny Dzielnicy Ursynów

Piotr Skubiszewski
      • Gość: Peppers Lazienki IP: *.acn.pl 06.07.04, 22:33
        W Lazienkach jest ochrona i sa one zamykane na noc. To daje efekty. Jednak
        nawet Lazienki nie sa juz tymi Lazienkami sprzed kilku lat. Zgadzam sie jednak,
        ze gdyby Park Natolinski mial 24 godzinna ochrone i bylby zamykany na noc
        moglby zostac otwarty dla mieszkancow miasta i nie tylko.

Pozdrawiam!

• Gość: Skubi Re: Lazienki IP: *.chello.pl 06.07.04, 22:51
          Powinien zostać otwarty i to chyba jest niezaprzeczalne. Warto powalczyc o to, ale wspólnie więcej można zdziałać. Warto zmontować grupę ludzi, która by się w to zaangażowała i przeprowdziła sprawę od początku to końca.
    • Gość: Ziuta z Płońska Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? IP: *.acn.pl 07.07.04, 09:54
      może niech SAM pan radny się zaangazuje? W koncu za coś te pare kawalków
      dostaje co miesiac od gminy czyli od nas.
      • Gość: Peppers Ale tylko z ochrona IP: *.acn.pl 07.07.04, 19:56
        Niech i bedzie otwarty ale tylko gdy bedzie zapewniona ochrona 24h na dobe oraz
        zamkniecie na noc. Jesli tego mialoby zabraknac bede robil wszytsko aby Park
        pozostal zamkniety.

Pozdrawiam!
      • Gość: Skubi Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? IP: *.chello.pl 07.07.04, 22:59
        Tak, oczywiście, ale nie chcę się pozbyc tematu, chce go rozwiązać. Ale radny to nie jest Pan zlota rączka, który wszystko naprawi i załatwi. Siła społeczeństwa polega na tym, że wspólnie próbujemy rozwiązywać sprawy. To daje większy efekt. W pojedynkę jest dużo trudniej. Jeżeli nam zależy na otwarciu parku, to wspólne działanie, coś w rodzaju ruchu na rzecz otwarcia Parku Natolińskiego, będzie skuteczniejsze. Tak to jest.
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? 08.07.04, 17:03
          Gość portalu: Skubi napisał(a):

> Tak, oczywiście, ale nie chcę się pozbyc tematu, chce go rozwiązać. Ale
          radny
          > to nie jest Pan zlota rączka, który wszystko naprawi i załatwi. Siła
          społeczeńs
          > twa polega na tym, że wspólnie próbujemy rozwiązywać sprawy. To daje większy
          ef
          > ekt. W pojedynkę jest dużo trudniej. Jeżeli nam zależy na otwarciu parku, to
          ws
          > pólne działanie, coś w rodzaju ruchu na rzecz otwarcia Parku Natolińskiego,
          będ
          > zie skuteczniejsze. Tak to jest.

Proszę sprecyzować w czym mogę być pomocna w sprawach dotyczących odnośnej
          sprawy a ja chętnie się włączę. Służę także swymi wieloletnimi kontaktami
          służbowymi. Jestem architektem.
          • Gość: Skubi Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? IP: *.chello.pl 08.07.04, 22:18
            Najchętniej spotkałbym się w tej sprawie na dyżurze. Dyżury mam w 1 i 3 poniedziałek miesiąca o godzinie 18.30-19.30 w Klubie Radnych na Dereniowej 52/54, pok.3. Zostawiam też do siebie maila: pskubiszewski@o2.pl

• p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? 08.07.04, 22:23
              chetnie stawię sie na dyżur...jednak uważam, że dla dobra sprawy powiniśmy ją
              (sprawę) prowadzić na tym Forum a nie na dyżurach.
              • Gość: Skubi Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? IP: *.chello.pl 08.07.04, 23:13
                Ależ oczywiście. Nie da sie tego zataić, bo i po co? Swój pogląd opisałem wyżej. Jeżeli ma Panie wiele doświdczeń to na pewno będą służyły sprawie. Przeslałem także wcześniej fragment interpelacji, w której sa informacje dotyczące naszego tematu. Sprawa sięga dalej niż kompetencje samorządu. A dlaczego dyżur? Lepiej jest przedyskutować coś niż popełnić falstart.
                Myślę, tak, że gdy zależy dużej grupie na czymś, łatwiej jest to osiągnąć. Nacisk społeczny jest bardzo ważny i jak sie dobrze ludzie zorganizują w ineteresie jakiejś sprawy to da się ją rozwiązać. Wcześńiej po prostu myślałem o stworzeniu jakiegoś ruchu na rzecz otworzenia PN. ALe to tylko w zorganizowanej grupie da się zrobić. pozdrawiam.
                • Gość: gosia Re: Dlaczego Park Natoliński jest zamknięty? IP: *.idea.pl 09.07.04, 11:18
                  W pełni popieram otwarcie parku. Jestem młodą matką i do parku mam o wiele
                  bliżej niż do lasu Kabackiego. W takie upały oprócz Alei Kasztanowej jest to
                  jedyne miejsce gdzie można pospacerować z dzieckiem. Myślę, że matki z małymi
                  dziećmi (a to one głównie spacerują po Alei Kasztanowej i Lesie Kabackim) na
                  pewno nie stanowią zagrożenia dla Parku. Oczywiście, że powinna być ochrona.
                  Może można by chociaż udostępnić cześć Parku, która była by łatwa do
                  monitorowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka