Dodaj do ulubionych

Pierogi ruskie (i nie tylko)

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 21:57
Znacie na Ursynowie miejsce, gdzie można kupić smaczne pierogi ruskie
i/lub pierogi z kapustą i grzybami? Chodzi mi o coś do odgrzania w domu.
Nie szukam knajpy z dobrymi pierogami, tylko jakiegoś sklepu, garmażerii.
Coś co jedliście i smakowało wam.

I jeszcze jedno pytanie. Czy na którymś z naszych bazarków sprzedają tzw.
mleko prosto od krowy? A może w sąsiednich dzielnicach są takie miejsca?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rodzynek Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:14
      Boskie pierogi są za dawnym Megasamem. Tam gdzie parking za sklepem, jest
      rządek budek ( na rogu cukierenka ) Bodaj 3 budka od cukierenki są pyszne,
      rewelacyjne pierogi.
      Pytać trzeba co jeszcze w chłodni jest , bowiem jest więcej pierogów , niż na
      wystawowej chłodziarce. I kopytka i naleśniki i knedle..
      Zawsze swieżuśkie i nie porozpaćkiwane.Nie zdazyło mi się , by było cos nie
      tak. Kupuję od chyba roku bez mała.
      No i do tego surówki. Obiad pycha !
    • Gość: XXX Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.04, 11:47
      Pierogi ruskie, z kapustą igrzybkami i inne - zupełnie dobre - kupujemy już
      kilka lat w sklepiku garmażeryjnym AGA w Pasażu Ursynowskim (numeru nie
      pamiętam).
      Ten sklepik jest w połowie drogi pomiędzy kościołem Wniebowstąpienia Pańskiego
      a Garażem przy Herbsta 5. Tak to widać na planie Ursynowa.
      Mleko od krowy kupujemy przy Hali Mirowskiej zawsze od tej samej kobiety.
      Ruskie warto zrobić samemu, będą smaczniejsze.
      • Gość: a Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.04, 14:18
        >w sklepiku garmażeryjnym AGA w Pasażu Ursynowskim

Czy to jest też taki barek, w którym można zjeść?

> Mleko od krowy kupujemy przy Hali Mirowskiej zawsze od tej samej kobiety.

A możesz opisać dokłądniej, gdzie ją znaleźć?

I może zna ktoś jeszcze jakieś bliższe miejsce z mlekiem?
        • Gość: JK Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.04, 19:46
          Mleko od krowy można kupić w sklepiku ze zdrową żywnością na bazarku
          Wąwozowa/Stryjeńskich. Nie jest codziennie, ale są regularne dostawy w jakieś
          dni tygodnia (nie kupuję mleka, więc nie wiem dokładnie kiedy).
    • Gość: anka Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.04, 22:52
      Różne pierogi i nie tylko, można kupić w budce przy poczcie przy Pasażu
      Natolińskim, tuż przy metrze Natolin oczywiście.Nie wszystko nam smakowało, ale
      mi pasowały ze szpinakiem, a moim dzieciakom ruskie i z jagodami. Można zjeść
      na miejscu. Ale ja musiałabym być baaardzo głodna.Są różne sałatki, naleśniki,
      kotlety,świeży sok z marchwi i rurki z bitą śmietaną.:) Natomiast pierogi czy
      krokiety z mięsem nie były w naszym typie. Ani leniwe. Niestety.
      Drugie miejsce to taki mini bar na Kabatach, przy Mielczarskiego. Tam
      próbowałam co prawda tylko naleśniki -też ze szpinakiem, a na słodko z jabłkami
      (z cynamonem!) i ze śmietaną. Ale są też pierogi. I trochę tzw. zdrowej
      żywności. Też można zjeść na miejscu, i jest nawet całkiem miło.Ale być
      może ,że już o tej firmie było wcześniej, bo mają jeszcze jeden punkt na
      Ursynowie.Nie pamiętam dobrze, ale chyba przy Pasażu Ursynowskim właśnie...
      Tak czy inaczej :smacznego!
    • Gość: idole Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: 83.238.11.* 14.09.04, 08:24
      a jezeli chcesz zjesc pierogi w restauracji to tylko Karpielówka ! ul. Indiri
      Gandhi 11 Rewelacja! Zreszta wszystko nie tylko pierozki boskie!
      • Gość: pieróg Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.acn.waw.pl 14.09.04, 11:30
        te w karpielówce to kicha w porównaniu z Quattro na dembowskiego /nad
        apteką/pozdrawiam wszystkich pierogaży
        • idole Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) 14.09.04, 12:33
          powaznie ? to sproboje bo mieszkam niedaleko Quattro, ale jakos nigdy nie
          mialam okazji tam zajrzec ;-).
    • Gość: Anka Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.tvp.pl 17.09.04, 12:41
      Polecma sklep "U grubego" na Lanciego. POza pierogami maja superpyszne wędliny,
      które przywożą jak to mówią "z gór" i inne góralskie smakołyki. Kupowałam też
      niezłe (choc troszke przesolone)pierogi ruskie w GU ale to były dopiero
      początki więc nie wiem czy nadal niezłe
      Anka
    • Gość: Jan Wiśniewski a może knedelki z śliwkami??? IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 17:28
      Dziś jadłem pyszne knedelki z śliweczkami i śmietaną w Quattro.Rewelacja i na
      czasie bo śliwki obrodziły.
    • Gość: jaa_ga Polecam te za Megasamem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 20:07
      Ponieważ pytałaś o sklep, a nie o knajpy
      (już zlecieli się właściciele he he)
      polecam z całą odpowiedzialnoscią niepozorną budkę
      na bazarku za Megasamem, przy ul. Surowieckiego.
      Uwielbiam pierogi, więc jestem wybredna,
      a te są wyśmienite! Nie trafiłam nigdy na niesmaczne,
      a próbowaliśmy z rodziną wszystkich rodzajów.
      Jak od mamy :))
      • Gość: a Re: Polecam te za Megasamem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.04, 09:58
        > polecam z całą odpowiedzialnoscią niepozorną budkę
        > na bazarku za Megasamem, przy ul. Surowieckiego.

To jest ta sama, o której pisał(a) Rodzynek?
        A jeśli chodzi o knajpy, to ruskie smakowały mi w Barze na Wyżynach.
        9zł porcja, liczby sztuk nie pamiętam, ale można się było najeść.
        • Gość: a Re: Byłam - nie polecam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.04, 15:22
          No to wybrałam się do Quattro, tak jak ktoś tu polecał. Zaczęło się fatalnie,
          knajpa mieści się w jakimś obdartym, obtłuczonym i wymazanym sprayem budynku. W
          okolicy sterczą podpite żule i dresiarze. Ciężko znaleźć wejście, okazuje się,
          że trzeba się wdrapać pokruszonymi schodami, a gdy ma się budy na obcasie (wcale
          niewysokim), to nie trudno się stoczyć. No ale udało się. Otwieram drzwi, a tam
          wita mnie smród papierosów. Pomieszczenie podzielone jest na dwie części, nie
          wiem czy ta pierwsza, przy drzwiach to miała być dla niepalących, ale na stoliku
          zauważyłam popielniczkę z nieposprzątanymi petami (przy stoliku nikt nie
          siedział!), a w drugiej części siedziało towarzystwo i paliło. Skoro jednak już
          się wdrapałam, to zajrzałam jeszcze z ciekawości do menu. 12zł za porcję ruskich
          w takim otoczeniu to zdecydowanie za dużo. Nie wiem jak smakują, ale nie żałuję.
          Ja się tam już na pewno nie pojawię, w końcu jest na Ursynowie parę
          przytulniejszych, ładniejszych, czystszych, w ładniejszej okolicy i
          nieśmierdzących petami knajpek.
          • Gość: ar Re: Byłam - nie polecam IP: *.netlandia.pl 25.09.04, 16:48
            Tak, Quatro, ciagle jedzie dawna świetnością. Kiedyś tam była świetna pizza.
            Ale traz na pizze chodze tylko do Parmy.
            • idole Re: Byłam - nie polecam 27.09.04, 10:10
              ja nie pamietam zeby tam kiedys bylo cos dobergo, ale... moze. Mnie tez to
              zdziwilo ze tak jest zachwalana Quattro, mieszkam blisko i jakos nie mam ogwagi
              tam sie wybrac, zawsze bylo tak jak opisala a .
              • Gość: gość Re: pierogi-polcam w Kabaczku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.09.04, 13:10
                W temacie pierogów:
                jadam je w barze kabaczek (róg mielczarskiego i wąwozowej)
                Osobiście lubię głównie ruskie (Ojciec ze Wschodu) ale również z kapustą i
                grzybami. Na tych w kabaczku się nigdy nie zawiodłem: nadzienie smaczne,ciasto
                cienkie i puszyste a w dodatku pierogi sa w rozmiarze który mi odpowiada .
                Na wszelki wypadek mozna oczywiście poprosić aby na pewno były gorące ale nie
                mam tu złych doświadczeń. Na zyczenie wrzucaja doatkowo przed podaniem na
                patelnię- takie mi bardziej odpowiadają (mowa o tych z kapustą).
                Lokal OK ale jeżeli ktoś chce na wynos to też mozna otrzymać
                POLECAM
          • Gość: didi Re: Pierogi w restauracjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 21:08
            Co do Quatro nie mogę nic powiedzieć, bo nie zdążyłąm tam pójść i po
            poprzedniej opini na pewno nie pójdę.
            Jadłam natomiast pierogi w Stajni, Zbójnicy i Karpielówce.

W Stajni za pierwszym razem bardzo mi smakowały. Choć były trochę tłuste. Za
            drugim chciałm wziąść poł na pół z kapustą i mięsem, ale było to nie możliwe.
            (Jak powiedział kelner, "Bo są zamrożone w gotowych porcjach") Nie mam nic
            przeciwko mrożeniu, wolę odmrożone, niż leżące za długo w lodówce. Ale nie
            rozumiem dlaczego nie można było odmrozić dwu porcji. Czyżby był zbyt mały
            ruch? i bali się, że nie sprzedadzą. ALe poza tym znowu były dobre choć nie
            tanie chyba ponad 16pln.

W Karpielówce też bardzo mi smakowały i były tańsze bo po 14 pln, a mała porcja
            7 pln. Także na wynos.

W Zbójnicy jadłan dwa razy: za pierwszym były po prostu PASKUDNE, pływające w
            tłuszczu a za drugim (koleżanka zamówiła, bo ja już się zraziłąm na zawsze)
            całkiem niezłe. Po 16,50.

Pozdrawiam
            miłośniczka pierogów
            didi
    • Gość: anakinsky Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: 212.160.156.* 27.09.04, 13:39
      Polecam sklep miesny.pl na KEN 54 - super pierogi: najlepsze sa tatarskie!
      • Gość: didi Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:28
        Nie znam takich. Tatarskie to znaczy jakie?

pozdrawiam
        • Gość: Gosc Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.acn.waw.pl 05.04.05, 18:54
          Na pierogi zaglądam do Garden Clubu, ul.Wąwozowa.
          Moim zdaniem najlepsze są z mięsem, ale probowalam też innych - rewelacja!
          Przyznam się, że różne pierogi już jadłam, ale takich z mięskiem jeszcze nie.
          Klimacik w klubie jest miły, ładnie nakryte stoliki. Jest bardzo przytulnie.
          Przy okazji świetny lokal na spotkania, sama spotykam się tam z koleżankami z
          pracy.
          Polecam
          • Gość: Zibi Re: Pierogi ruskie (i nie tylko) IP: *.acn.waw.pl 09.04.05, 06:24
            Bardzo dobre pierogi i przecieraki mozna kupic przy stacji Metra Stoklosy,
            sklep "Kangurek" producent chyba Sabala, reszta w tym sklepie droga!
            Cena tez normalna, jak na reczne lepienie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka