Dodaj do ulubionych

Czy istnieje stereotyp tej dzielnicy?Jak myślicie?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 23:17
Czy waszym zdaniem wśród mieszkańców Warszawy istnieje jakiś stereotyp tej
dzielnicy,a jeżeli tak to dlaczego i czy zgadzacie się z nim?Pomóżcie,bo
pisze prace na ten temat!
Obserwuj wątek
    • Gość: Dota Re: Czy istnieje stereotyp tej dzielnicy?Jak myśl IP: *.chello.pl 12.11.04, 01:49
      Istnieje! Stereotyp ten tworza ludzie nie mieszkajacy tu i czesto negatywnie
      wypowiadaja sie na temat Ursynowa. Ja osobiscie slyszalam ze Ursynow to:
      sypialnia Warszawy, betonowa dzungla, itp. W rzeczywistosci jest zupelnie
      inaczej. Na Ursynowie jest bardzo dobrze rozwinieta inflastruktura, istnieje
      duzo punktow uslugowych. Osiedle jest w miare nowe i ciagle rozwija. Powstaja
      nowe inwestycje, ktore daja nam mieszkancom nowe mozliwosci. Zieleni tez nie
      brakuje. Powstaja nowe parki, a dwa kroki mamy do lasu kabackiego. Wierze ze
      kazdy Ursynowianin nie zamienilby tego miejsca na inne w Warszawie!:)
    • Gość: gość drugi stereotyp + rowery IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.04, 02:12
      w Moskwie - rozdają
      w Leningradzie - kradną
      na Ursynowie - przechowują
      • lewe_oko Re: stereotyp + rowery 12.11.04, 10:22
        Dla ludzi z zewnątrz Ursynów to blokowisko z blokersami, betonowa pustynia,
        miejsce identyczne jak pozostałe blokowiska, pozbawione zieleni, niski poziom
        (wszelaki) mieszkańców.
        Istnieje też drugi stereotyp - inteligencki ursynów, spółdzielczy,dawne miejsce
        spotkań wielu działaczy solidarności, mieszkańcy - ludzie umiejacy walczyć o
        własne interesy, lubiący działać społecznie etc. Wysoki poziom ludzi z wyższym
        wykształceniem, lubiących swoją dzielnicę.
        A prawda lezy po środku.

Stereotypy o nowym Ursynowie -
        Brak zieleni, bloki budowane jeden na drugim, mieszkańcy wyłącznie napływowi,
        nie uświadczysz Warszawiaka, dbanie o swoją okolicę, ale jednocześnie
        przewrażliwienie - walki z kawiarniami, dziecmi, psami etc.
        Istnieje też szalenie pozytywny stereotyp Kabat. Teraz chyba ciut rzadszy.
        • lewe_oko Re: stereotyp + rowery 12.11.04, 10:32
          Mako - o czym piszesz pracę. I które dzielnice badasz?
          • Gość: maka Re: stereotyp + rowery IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.04, 15:43
            Dziekuje bardzo za Wasze wypowiedzi,piszę prace właściwie z
            ekonomii,nieruchomości,ale te zagadnienia moim zdaniem silnie sie łączą z
            psychologia społeczną i właśnie jej skutki ekonomiczne(stereotyp-moda)
            udowodnić jest moim zadaniem!Pozdrawiam i czekam na Wasze dalsze bezcenne
            wskazówki!:o)
          • Gość: maka Re: stereotyp + rowery IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.04, 15:48
            Acha-pytałaś jakie dzielnice badam-na razie Ursynów
            własnie,Żoliborz,Bielany,Praga Północ,na razie jeszcze sie nie zamykam na żadne
            inne,jestem ciekawa dosłownie wszystkich Waszych spostrzeżeń na ten temat,mile
            widziane opinie czy na przykład na jakąś dzielnice w Warszawie Waszym zdaniem
            panuje moda i dlaczego?
            • Gość: xxx Re: stereotyp + rowery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 18:47
              Ale nie mozesz badac Ursynowa jako czegos jednorodnego. Specyfika "starego"
              Ursynowa jest zupelnie inna niz "nowego" (w szczegolnosci zbudowanych w
              ostatnim 10-leciu Kabat). Do tego dochodzi tzw. zielony Ursynow i orne pola ;)
              Mozna mowic o specyfice danej okolicy, ale nie calego Ursynowa (nie liczac psich
              kup).
              • lewe_oko Re: stereotyp + rowery 15.11.04, 19:45
                Jakoś ten wątek się nie rozwinął - a szkoda. Może lepiej byłoby gdybyś pytała
                ludzi czym kierowali się przy wyborze miejsca zamieszkania. Co do stereotypów to
                lepiej chyba je znają ludzie z zewnątrz. A poza tym stereotyp kojarzy się jakoś
                negatywnie (niepełny, nie do końca prawdziwy obraz, ale za to utrwalony wśród
                jakiejś społeczności - to jest przeciez stereotyp), wiec może lepszym
                okresleniem byłby wizerunek??? Może popytaj na forum Warszawa? Ale tam pewnie
                zaleją Cię "dowcipami" ;-)

A co do mody - wśród moich znajomych modne są Żoliborz, Stara Praga i Mokotów.
                Ewentualnie stara Ochota, Powiśle (i Solec), Saska Kępa. Nie mam natomiast
                prawie żadnych znajomych mieszkających na Ursynowie. Dla nich to betonowa
                pustynia :-D
                • Gość: ja Re: stereotyp + rowery IP: *.chello.pl 15.11.04, 21:21
                  powiedz mi co ciekawego jest na Zoliborzu????????
                  • lewe_oko Re: stereotyp + rowery 15.11.04, 22:20
                    Dla mnie niewiele. Moje ulubione dzielnice to południe Warszawy - Mokotów,
                    Ochota, Saska Kepa, Wilanów, Ursynów. Moi znajomi wybierają Żoliborz, bo podoba
                    im sie tamtejsza architektura, spokój, zieleń. Przyciąga też stereotyp dzielnicy
                    inteligenckiej.
                    • Gość: ja Re: stereotyp + rowery IP: *.chello.pl 15.11.04, 23:21
                      architektura jest naprawde nie ciekawa! Jadac Zoliborz jest bardzo stary i
                      zaniedbany ! Inteligencka...hmm to tylko stereotyp! Jest tak jak wszedzie!
                      Wracajac do architektury..Bielany /niektorzy sadza ze to tez Zoliborz/ to
                      zwykle blokowisko i do tego kazdy blok taki sam ... no i sporo mend sie kreci!
    • Gość: xxx Psie kupy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 00:55
      Wszedzie psie kupy! I dumni wlasciciele psow....
      • Gość: gość Re: Psie kupy! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.11.04, 11:50
        Tak, do stereotypu tej dzielnicy (ZASŁUŻONEGO już nawet utrwalonego w filmie,
        por. "Dzień świra") z pewnością przejdzie niesłychana fobia na punkcie psich
        kup - przedziwnie połączona z upodobaniem do działań, które te kupy eksponują,
        jako to:
        - betonowanie (albo "baumowanie", od kostki Bauma) każdego kawałka wolnej
        przestrzeni, a jak się który ostanie:
        - ogradzanie trawników wysokimi płotkami, których średniej wielkości pies,
        choćby i chciał, nie przeskoczy; sra więc na środku chodnika;
        - marnowanie czasu i pieniędzy na antypsiarskie kampanie, zamiast wydać te
        pieniądze na dodatkowych zamiataczy (stary, dobry zawód, i przy powszechnym
        bezrobociu chętni by się znaleźli).
        • Gość: xxx Re: Psie kupy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 12:50
          Jezeli nie che Ci sie ruszyc tylka i pojas z psem na dluzszy spacer, to moze aby
          sie wyproznil bedziesz go wypuszczac na balkon???
          I zamiatacze nie beda potrzebni - sam wtedy postprzatasz po swoim pupilku.
          • Gość: Dota Re: Psie kupy! IP: *.chello.pl 13.11.04, 13:14
            Ten post naprawde moglby byc ciekawy!!!!! Ludzie broncie swej dzielnicy! Na
            forach innych dzielnic mozna fajne rzeczy przeczytac na ten temat. A ja tu
            widze, ze glowny watek to PSIE KUPY! Troche patriotyzmu lokalnego!
            • Gość: maka A moda na Ursynów???Jest coś takiego? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 02:20
              Błagam! Napiszcie jeszcze,czy uważacie ,że mimo negatywnych(lub w związku z
              pozytywnymi) stereotypów istnieje np. moda na Ursynów i dlaczego? Albo lepiej
              napiszcie dlaczego zdecydowaliscie się na kupno mieszkania w tym rejonie?
              (dzięki lewe_oko!)Piszę ogólnie o Ursynowie i nie rozdrabniam sie na to czy
              jest niejednorodny, czy jednorodny, bo gdy mówimy o stereotypie,to mysl jest
              jak strzała(heurystyka)i bezlitośnie mierzy w "hasłowy" Ursynów, dlatego
              interesuje mnie własnie takie coś, niezależnie od stanu faktycznego..
              • Gość: xxx Re: A moda na Ursynów???Jest coś takiego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 02:28
                > napiszcie dlaczego zdecydowaliscie się na kupno mieszkania w tym rejonie?

Ja nie mialem wyboru. Byl rok 1980...
                • tarantula01 Re: A moda na Ursynów???Jest coś takiego? 29.11.04, 10:16
                  Gość portalu: xxx napisał(a):

> > napiszcie dlaczego zdecydowaliscie się na kupno mieszkania w tym rejonie
                  > ?
                  >
                  > Ja nie mialem wyboru. Byl rok 1980...

Za socjalizmu ludzi, z racji wielkich planów budowy miasta w mieście - padało
                  jak leci. Jak już zostało się "szczęśliwym posiadaczem M", to zwykle na
                  Ursynowie. Oczywiście swoje trzeba było odczekać.
                  Dla autorki wątku polecam oglądnięcie Alternatywy 4 ze zwróceniem szczególnej
                  uwagi na wypowiedzi Balcerkowej.

Latka minęły, metro oddano do użytku i Ursynów pomimo odległości zaczął być
                  blisko Centrum. Sklepów też więcej, kino, itd., słowem po powiedzmy 15-20
                  latach betonowe blokowisko zaczęło przypominać przytulny kawałek Warszawy.
                  • Gość: gość tarantula01 - kłamliwy pajęczak IP: *.atman.pl / *.atman.pl 29.11.04, 10:24
                    > > Ja nie mialem wyboru. Byl rok 1980...
                    >
                    > Za socjalizmu ludzi, z racji wielkich planów budowy miasta w mieście -
                    > padało jak leci. Jak już zostało się "szczęśliwym posiadaczem M", to
                    > zwykle na Ursynowie. Oczywiście swoje trzeba było odczekać.

Jak to się ma do wypowiedzi stada kłamców autostradowych (do których
                    zaliczają się baby jaa_gi, tarantule czyli wielkie, brzydkie
                    włochate pająki, oraz wampiry i pndzelek-menelek), że przecież "każdy
                    wiedział, że tu będzie autostrada i mógł tu nie kupować mieszkania"?
                    Kłamcy w różnych wątkach różnie kłamią i sami się w tym pogubili.

• Gość: xxx Re: tarantula01 - kłamliwy pajęczak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:43
                      Jak zwykle ekolog chrzani glupoty.

Praktycznie po 1986r. ceny mieszkan pomalu zaczely sie urynkowiac i problem
                      niemoznosci wyboru mieszkania byl coraz mniejszy. Od 1988r. praktycznie juz nie
                      istnial - mozna bylo za mniej wiecej takie same pieniadze kupic mieszkanie w
                      dowolnej dzielnicy.
                      • Gość: Wojciech Cejrowski Re: tarantula01 - kłamliwy pajęczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:14
                        A ja bym wolał, żyby najpierw władze miejskie przymusiły Hodowców i właścicieli
                        psów, do zbierania psich kup sprzed mojego domu!!! i te wszystkie Paniusie w
                        futrach niech noszą torby ze sobą ( bo jak nie to 100 zł kary) Torba na łąpę ,
                        wziąśc te gó.., bo to inaczej się nazywa, i zabrać sobie do domu!!!
                        • Gość: maka Re: tarantula01 - kłamliwy pajęczak IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 11:59
                          Ludzie, ja pytałam głównie o MODĘ, miałam na myśli bardziej współczesne
                          czasy,nie pytam o przypadłości tej dzielnicy,ani jak to drzewiej bywało,(choć
                          b. wpółczuję tym, którzy muszą sie borykać z tematem wszelkich nieczystości,
                          wierzę,że jest to uciążliwe, być może nawet znikąd pomocy),tylko błagam
                          postarajcie sie jednak odpowiedzieć na moje pytanie, bardzo konkretne, a psie
                          kupy z modą nijak mi sie nie kojarzą, choć juz nic mnie nie zaskoczy.Bardzo
                          dziękuje za odp. na pytanie "dlaczego kupiliście tu mieszkanie?",ale miałam
                          jednak nadzieję, że z tych wypowiedzi wyklaruje sie jakiś obraz ogólnego
                          trendu..Juz nie wiem jak Was podejść żebyscie zechcieli się troszkę zastanowić
                          nad meritum mojego pytania..Przecież musicie mieć jakieś przeświadczenie na
                          temat własnej dzielnicy,rozmawiacie z ludżmi, macie przyjaciół na tym osiedlu,
                          please - HELP!!!!
                          • Gość: xxx Re: tarantula01 - kłamliwy pajęczak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 13:54
                            Szczerze mowiac, mysle ze wymyslilas zly temat pracy ;))) To tak jakby pytac sie o
                            stereotyp, czy mode na mieszkanie w Radomiu, Lomzy lub w innym malym lub
                            srednim bylym miescie wojewodzkim. Ursynow ma obszar i liczbe mieszkancow tego
                            rzedu. Poprostu stawiasz zle pytanie.

A z drugiej strony, powinnas zauwazyc, ze jezeli jedynymi zglaszanymi na tym
                            watku problemami tej dzialicy sa psie kupy, trasa ekspresowa (ktora na obszarze
                            Ursynowa przebiegnie w glebokim tunelu) oraz lotnisko (mieszczace sie 10km dalej,
                            w innej dzielnicy), to mieszkancy Ursynowa sa poprostu szczesliwymi ludzmi.
                            • Gość: . Re: tarantula01 - kłamliwy pajęczak IP: *.chello.pl 29.11.04, 15:18
                              Warszawiacy maja to do siebie ze czesto zle sie wypowiadaja na temat swojego
                              miasta i swojej dzielnicy rowniez. To taka cecha warszawiaka - zeby nie
                              powiedziec ze Polaka.
                    • tarantula01 Re: tarantula01 - kłamliwy pajęczak 29.11.04, 15:34
                      Gość portalu: gość napisał(a):

> > > Ja nie mialem wyboru. Byl rok 1980...
                      > >
                      > > Za socjalizmu ludzi, z racji wielkich planów budowy miasta w mieście -
                      > > padało jak leci. Jak już zostało się "szczęśliwym posiadaczem M", to
                      > > zwykle na Ursynowie. Oczywiście swoje trzeba było odczekać.
                      >
                      > Jak to się ma do wypowiedzi stada kłamców autostradowych (do których
                      > zaliczają się baby jaa_gi, tarantule czyli wielkie, brzydkie
                      > włochate pająki, oraz wampiry i pndzelek-menelek), że przecież "każdy
                      > wiedział, że tu będzie autostrada i mógł tu nie kupować mieszkania"?

Tak na marginesie? Pamiętasz gdzie zabudowa Ursynowa-blokowiska kończyła się w
                      1989 roku?. Można powiedzieć, że od tego roku był już wybór przy osiedlaniu
                      się. Mało tego Ursynów rozrósł się poza ul. Płaskowickiej dopiero po oddaniu do
                      użytku metra. Wcześniej ścisła zabudowa przekraczała dopiero Ciszewskiego.

Poza tym miasto w mieście zaplanowano wogóle nie licząc się z wcześniejszymi
                      planami, co do budowy obwodnicy. W "Poszukiwanym Poszukiwanej" przynajmniej na
                      planie przesunięto jezioro - tu zapomniano tego zrobić z obwodnicą.

Czemu zaś ludzie dalej chcą mieszkać na Ursynowie? Moim zdaniem: Dobry dojazd,
                      dobry dojazd, dobry dojazd.
                      • Gość: MM Re: tarantula01 - kłamliwy pajęczak IP: 66.9.51.* 29.11.04, 16:08
                        Dlaczego ursynów jest najbardziej elitarnym osiedlem w warszawie, jest kilka
                        powodów:

• Znajduje się w południowej warszawie, południe warszawy tradycyjnie
                        jest najbardziej zamożne,

• Było jeszcze za komunizmu budowane dla inteligencji pracującej,

• Zaangażowani byli najlepsi polscy architekci (marek Budzyński)

• W założeniu miało przypominać miasto ogród (po części jest to
                        widocznek, na przykład ul. Małej Łąki, po części nie: cały Imielin) i dzięki
                        koncepcji urbanistycznej Budzyńskiego znajduje się na terenie Ursynowa znaczna
                        ilość dobrze zaprojektowanej zieleni.

• Najlepsze uzbrojenie Metro, (od 1995) i Trasa Expresowa, (miejmy
                        nadzieje od 2010 roku).

• Las Kabacki

• W momencie upadku komunizmu znajdowało się na Ursynowie najwięcej
                        niezabudowanych dziełek pod inwestycje mieszkaniowe, (po prostu upadająca
                        komuna nie dokończyła dzieła przed swoim odejściem)

W konsekwencji powyżej wymienionych czynników po upadku komunizmu, deweloperzy
                        uznali Kabaty za wymarzone miejsce na inwestycje. W porównaniu do Tarchomina
                        inwestycje ostatnich lat na Kabatach reprezentuję znacznie wyższy standard,
                        zwłaszcza urbanistyczny, działki zostały scalone i podzielone, wyznaczone
                        zostały drogi publiczne (za wyjątkiem obecnie grodzonego osiedla Kabaty o
                        którym jest obecnie głośno)

Oczywiście Ursynów ma swoje problemy, niskiej klasy osiedle Imielin
                        zrealizowane pośrodku dzielnicy. Duża intensywność zabudowy na terenie kabat.
                        Korkujące się dojazdy do dzielnicy (dolina służewiecka i dworzec południowy)

Ale w zasadzie jest to jedyne cywilizowane miejsce w warszawie, gdzie
                        mieszkaniec europy zachodniej mógłby się zaaklimatyzować. Nie ma tu meneli,
                        biedoty, ruder, starzejącego się społeczeństwa.
                        • Gość: Dota BRAWO! IP: *.chello.pl 30.11.04, 22:50
                          prawie pod wszystkim moge sie podpisac!
                          • Gość: xxx Re: BRAWO! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 00:20
                            > prawie pod wszystkim moge sie podpisac!

Tzn. ze wartosc merytoryczna Twojej pracy bedzie raczej mierna ;))))))
                            • lewe_oko Re: BRAWO! 01.12.04, 00:44
                              Ale to nie Dota pisze pracę, ale autorka wątku :-)
                              • Gość: xxx Re: BRAWO! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 00:46
                                A! To przepraszam ;)
                                • Gość: Dota Re: BRAWO! IP: *.chello.pl 01.12.04, 03:50
                                  przyjmuje przeprosiny;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka