Dodaj do ulubionych

Apel w sprawie psów - do wszystkich !

• silvio1970a Zaczipujmy Psy 03.11.05, 14:34
      bardzo smutne, że Warszawa powoli staje się czarną dziurą na cywilizacyjnej
      mapie Polski. Właściwie w wiekszosci polskich miast i miasteczek zaczyna się
      zwracać uwagę na obowiązki psiarzy, jedynie wrażliwość jakby nie było stolicy
      pozostaje w tym względzie na poziomie XIX wiecznej wioski.

Wczoraj w trójce usłyszałem, że rada miejska Szczecina wprowadziła obowiązek
      wszczepiania chipów wszystkim psów. Służy to ogólnie pojętej identyfikacji
      psów ale również: egzekucji podatku oraz UWAGA1! egzekucji kar za rózne
      wykroczenia popełnione przez właścicieli czworonogów, w tym: brak dozoru nad
      psem czy nie uprzątniecie nieczystości. Przewidziane kary sa elastyczne i
      zalezą od UWAGA2 podejścia właścicieli do wykroczenia. Ci, którzy z jakiś
      przyczyn zaniedbali swoje obowiązki ale rozumieją że stanowi to wykroczneie
      będą upominani w sposób symboliczny. Ci którzy nie rozumieją charakteru
      wykroczenia będą mobilizowani do edukacji przez kary nawet w wysokości 500
      PLN. I UWAGA3 przepytywani własciciele czworonogów zgodnie chwalili uchwałę
      ale muszę przyznac iż podchodze do tego sceptycznie. Akcję kordynuje
      mijecowe TONZ, ktore swoje wynagrodzenie przeznaczy minn. na opieke i
      steryzlizację bezdomnych zwierzaków.

Również Wrocław huby.seo.pl/11_zwierzaki/112_obowiazki_wlascicieli.htm

ma proste regulacje dotyczące psiarzy.

A u nas w Warszawie rajcy organizuja jedynie kolejne hucpy w rodzaju
      Psygarnij Mnie, które przyczyniają się do niefrasobliwego podejścia do opieki
      nad zwierzetami.
      • Gość: y. apel w sprawie ludzi... IP: *.chello.pl 04.11.05, 15:35
        narzekacie ze zachowanie wlascicieli psow nie jest dobre/poprawne/przepisowe (co kto woli) i ze powinno sie egzekwowac kary/wszczepaic czipy/ prowadzic badania psychologicze wlascicieli..

a ja powiem tak - zgadzam sie z Wami ale... do ciezkiej niech sie ludzie zaczna takze zachowywac normalnie i niech z ich zachowania kosekwencje beda wyciagane rownie surowo jak z zachowania ludzi z psami (ktorzy najwyraźniej sa tu traktowani jako odrebny gatunek)

mowiac krotko, wracajac do domu bardziej obawiam sie bandy pijakow na osiedlu niz bezpanskiego czy niedopilnowanego psa... ot taka mysl, pozdr.
    • silvio1970a Warszawa - barbarzyńskie miasto 10.11.05, 12:56
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3007590.html

brak juz słów. jak juz wcześniej pisałem coraz więcej polskich miast i nie
      tylko wprowadza cywilizowane regulacje dotyczące psów. normalne stają się
      chipy, pobór podatku, kary za brak dozoru i zanieczyszczanie otoczenia.
      bezdomne zwierzeta się usypia lub sterylizuje. tylko w naszym kochanym
      mieście zgorszenie wzbudza wszelka uwaga zwrócona posiadaczowi psa, czy to za
      zabrudzenie chodnika czy brak kagańca

Tym samym utrwala się stereotyp Warszawy- miasta z wielkimi pretensjami
      kulturowymi i zwyczajami rodem ze wschodnich stepów. Arogancja niewiele
      tylko ustepująca wielkomocarstwowym przekonaniom rodaków Putina.
      • zakuty.web jak z g*** radzi sobie Szczecin 12.11.05, 13:53
        see on:
        tinyurl.com/bbbrt
    • robinhood57 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 12.11.05, 22:32
      Mam obawy,ze apel ten przyniesie odwrotny skutek. Ochroniarze na moim osiedlu
      boją sie zwrócić uwagę dresiarzowi, który idzie z amstaffem bez kagańca i
      smyczy. Natomiast wyżywają się na paniusiach z miniatutrowymi yorkami, albo
      pilnują ,żeby mój jamnik nie powąchał kwiatka. Nota bene kwiatki na
      moim "osiedlu kabaty" zdychają w tonach petów papierosowytch panów ochroniarzy
      i klientów licznych lokali sprzedających piwo i papierosy.
      jak zwykle prawdziwi winowajcy bimbają sobie, a cierpią bogu ducha winni.
      Przyznajmy, są groźne i niegrożne psy ,tak samo jak są ludzie dobrzy i
      zwyrodnialcy, jak też dzieci aniołki i dzieci z piekła rodem. Nie wrzucajmy
      wszystkich do jednego worka.

nie jest problemem zebrac kupę po swoim własnym psie, ale nie można być
      represjonowanych za innych właścicieli psów, którzy tego nie robią.

• dymecki Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 25.11.05, 14:59
        > Przyznajmy, są groźne i niegrożne psy ,tak samo jak są ludzie dobrzy i
        > zwyrodnialcy, jak też dzieci aniołki i dzieci z piekła rodem. Nie wrzucajmy
        > wszystkich do jednego worka.

przyznajmy, że mimo wszystko większość ludzi nie jest zwyrodniała, przyjmijmy
        że mimo wszystko większość dzieci zachowuje się jak dzieci i w końcu przyznajmy
        że większość właścicieli psów nie sprząta po nich. podobnie jak większość
        uważa za normalne swobodne wyprowadzanie psów bez smyczy.

poaz tym, to czy pies był/jest groźny stwierdza się na ogół po fakcie. zauważ
        że większosć relacji z tragedii zawira stwierdzenie, że psy nie były do tej
        pory agresywne, że bawiły się z dziećmi itp. itd. dla małych dzieci groźne
        mogą być nawet małe psy. i to jest wystarczający argument za egzekwowaniem
        obowiązujących przepisów o dozorowaniu psa czy sprzataniu po nim.
    • silvio1970 Pierwsze gó..roztopy 2006 20.02.06, 15:34
      Włąsnie wróciłem do Warszawy i ciekaw jestem waszych impresji z pierwszych
      spływów brunatnego sniegu? Jakieś wybitne miejsca, jakieś nowe odkrycia w tym
      roku? Rubeus ruszaj z aparatem i ogłoś kolejny konkurs fotograficzny o
      Ursynowie!
    • morka5 Re: Wku..ajcie psiarzy- brudasów! 23.03.06, 12:58
      Też mnie denerwują psie odchody, ale niestety nie mogę się przyłączyć do
      propozycji silvio. Pewnie jestem nietypowa, ale nie potrafię odezwać sie do
      kogokolwiek chamsko, ordynarnie itp. Wiem, że jestem przegrana w tym kraju, ale
      też jestem też z tym pogodzona. Nie zmienię się.
    • silvio1970 [...] 23.03.06, 15:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • silvio1970 usuń srające psy 23.03.06, 16:00
        one łamią nie tylko reulaminy ale prawo powszechnie obowiązujące o dobrych
        zwczajach nie wspominając
        • ibc-dsz-c5 bełtać misie chce 27.03.06, 16:37
          Natolin po roztopie dzieki zafajdanym włascicielom kundli >> wygląda jak
          odwieczna kloaka. Miejscami nie ma gdzie nogi postawić, że by nie wejsc w
          rozslizgane g*wno.
          Ogladając te zafajdane trawniki wyobrazam sobie te tysiace gnid sumiennie
          zlizujących to, czego nie sprzatneli po swoim pupilku.

błłeeeee...
          • ghont Re: bełtać misie chce 27.03.06, 16:49
            fakt
            ja mam psa i sptzatam po nim z ochota-jestem bardzo dumna, ze moj pies nie
            brudzi, nie zostawia apo sobie g#wna

ale teraz, od 2-3 dni nawet to sptzatanie jest prawie niemozliwe
            wchodze na trawnik jak na pole minowe, rozgladam sie, patrze pod nogi a i tak
            wchodze w g..

a tu psy na osiedlu coraz wieksze
            • ana119 Re: bełtać misie chce 27.03.06, 19:48
              jeszcze nie widziałam kogoś kto sprzątałby po piesku!
              Mam malucha który chce wprawiać się w chodzeniu bo znudziło go już siedzenie w
              wózki i już sami wiecie jaka to TRAGEDIA zabronić mu chodzenia po chodniku a
              KUPY są wszędzie!!! Kiedy jestem na spacerku mam ochotę lać i wyzywać
              wszystkich właścicieli piesków...
    • agahop Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 28.03.06, 13:53
      Czytuję odpowiedzi na ten post od czasu do czasu i chciałam zapytać czy ktoś
      coś zrobił w tej sprawie.
      Czy np jakaś prośba do radnych została wystosowana w celu kupna koszy na
      odchody?
      Nietsety, od naszego gadania kup nie przybędzie a tak jak ktoś napisał " psy
      coraz większe..."
      • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 28.03.06, 14:16
        > Czytuję odpowiedzi na ten post od czasu do czasu i chciałam zapytać czy ktoś
        > coś zrobił w tej sprawie.
        > Czy np jakaś prośba do radnych została wystosowana w celu kupna koszy na
        > odchody?
        > Nietsety, od naszego gadania kup nie przybędzie a tak jak ktoś napisał " psy
        > coraz większe..."

mylisz się i to bardzo. zmiany w mentalności, społecznej akceptacji czy
        negacji pewnych zjawisk dają dużo większe efekty niz formalne zmiany
        przepisów. np. Mamy wiele przepsiów antykorupcyjnych i nic. w Anglii bidajże
        do dziś obowiązują Akty w sprawie czarownic ale jakoś nie słychac by je tam
        prześladowano.

Z drugiej strony niewiele krajów usankcjonowało związki homoseksulane ale w
        większosći krajów Zachodu bez przeszkód mogą konsumowac swoje związki.

Z samego wprowadzanie przepisów niewiele wynika. Podobnie jak z ustawiania
        koszy - o tym juz było z Kabat. Natomiast jesli taki psiarz nieustannie będzie
        napotykal na ostry sprzeciw dla lekkomyslenego dozoru czy własnie
        niesprzątania, to w końcu ulegnie presji. Albo pozbędzie się zwierzaka.

Nie każdy ma czas na to by organizować formalne gryopu nacisku, zresztą nie
        wiem czy sam cel zasługuje na to. natomaist kazdy z nas ma prawo, a nawet
        obowiązek powiedzieć to co mu przeszkadza w zachowaniu psiarzy
        • agahop Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 28.03.06, 14:52
          tak oczywiście. gdzie tylko maja wyrzucac te kupy psiarze.
          gdyby byly kosze to mozna psiarzowi pokazac palcem gdzie ma wyrzucać skarby
          swojego psa . na to ze ludzie przestana trzymac psy w miescie nie ma co liczyc
          • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 28.03.06, 16:13
            agahop napisała:

> tak oczywiście. gdzie tylko maja wyrzucac te kupy psiarze.
            > gdyby byly kosze to mozna psiarzowi pokazac palcem gdzie ma wyrzucać skarby
            > swojego psa . na to ze ludzie przestana trzymac psy w miescie nie ma co liczyc

ok, wskażmy więc złodziejom alternatywne źródła darmowego zaopatrzenia a
            gwałcicielom wykupmy abonamenty w agencjach towarzyskich. problem utylizacji
            psich odchodów powinien byc samoistnym problemem ich posiadaczy. a będzie
            takim jeśli sranie na ulicy będzie powszechnie potępiane i do tego skutecznie
            penalizowane. wtedy oczywiśicie niech sobie psiarze zakładaja komitety na
            rzecz specjalnych koszy czy parków-chlewów dla swoich pociec. Ja nie zamierzam
            ich w tym wyreczać.
            • agahop Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 28.03.06, 19:49
              o ile pamietam, to będąc w Angli spotkalam sie ze strachem przed kara posiadaczy
              psow. nie sprzatanie kupy bylo ryzykowne wlasnie ze wzgledu na kare a nie na
              etsetyke, to jak z kibicami w uk. huliganatwo jest tylko nie tam gdzie kara
              czyli poza stadionami,
              generalnie nie mam zamiaru sie wdawac w jalowe dyskusje. jezeli nie podejmiemy
              krokow zdecydowanych to niedlugo bedzie tu 1000 odpowiedzi a kup na chodnikach
              nadal miliony.
              proponuje uchwalic kary za sranie!
              • no.wy Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 29.03.06, 12:08
                Jestem przerażony tym, co widać na Ursynowie (i nie tylko) - ta masa psich
                odchodów jest po prostu okropna.
                Jak właściciele psów mogą pozostawiać po sobie takie świństwo...?!
                • silvio1970 [...] 31.03.06, 10:21
              • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 31.03.06, 09:58
                agahop napisała:

> o ile pamietam, to będąc w Angli spotkalam sie ze strachem przed kara
                posiadacz
                > y
                > psow. nie sprzatanie kupy bylo ryzykowne wlasnie ze wzgledu na kare a nie na
                > etsetyke

ale kary wynkiają z tego, że normalna, do tego stanowiąca większosć
                społęczeństwa nie toleruje brudu, syfu i gnoju na ulicach. U nas pewnie tez
                tak jest, tyle że po naszemu, niewielka grupa osób potrafi steroryzować
                większość. tak jest w sejmie, w biznesie, tak jest na stadionach i na
                ulicach. tak jest również i na naszych chodnikach i trawnikach.
                • szunis Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 31.03.06, 13:38
                  nie wiem silvio z czego ty robisz problem-kupy najlepiej zlekcewazyc. Mam psa i
                  oswiadczam ze nigdy nie bede po nim sprzatac! brzydze sie i juz! kup na
                  trawnikach tez ale bardziej sie brzydze ich dotykac nawet łopatka. I uwazam ze
                  to prymitywne sprzatac po psie.
                  • tvtotal2 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 31.03.06, 16:06
                    szunis napisało:

> Mam psa
                    > oswiadczam ze nigdy nie bede po nim sprzatac!
                    > brzydze sie i juz!

moje gratulacje, zdobywasz miano forumowego ćwoka. gorszego postu chyba tu nie
                    widziałem. niech cie kupy pochloną
    • kaaarolinkaa Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 31.03.06, 12:05
      Alez nie musisz mi niczego szukać, sama juz dawno to zrobiłam. Wyobraź sobie,
      że istnieje Uchwała Nr XXXIII/756/2004
      Rady miasta stołecznego Warszawy
      z dnia 8 lipca 2004 roku, a w niej:
      § 27
      Do obowiązków utrzymujących zwierzęta domowe należy sprzątanie i usuwanie
      odchodów pozostawionych przez te zwierzęta:
      1) na klatkach schodowych, w windach i innych pomieszczeniach wspólnego użytku
      w obrębie budynku, a także w miejscach publicznych.
      2) na chodnikach, alejkach spacerowych i innych miejscach przeznaczonych do
      wspólnego użytku, a także w miejscach publicznych
      o ile w tych miejscach bądź w ich najbliższym otoczeniu ustawione są pojemniki
      na odchody zwierzęce.
      • ana119 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 31.03.06, 15:27
        w Łodzi od dzisiaj stoją pojemniki na psie kupy i będą kary - pozostaje więc
        czekać na ruch Warszawie!
      • goniarek Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 31.03.06, 19:28
        Ludziska ja mam psa!!!! I ciesze sie ogromnie ze go mam. I sprzatam po nim na
        spacerze, choc ludzie patrza jak na przyglupa. Ale nie zgadzam sie z kims kto
        powiedzial, ze to tylko nasz problem jak pozbyc sie zebranej Kupy. Bylam
        ostatnio na Stegnach i tam sa fajne kosze na odchody, marza mi sie takie na
        Ursynowie. Zeby nie biegac 15 min z pachnacym pakunkiem :). I naprawde
        baaaaardzo wkurza mnie widok kolejnej psiej niespodzianki szczegolnie tam gdzie
        sa dzieciaki. Na dodatek mam jeszcze kotke i po niej nie sposob nie sprzatac.
        Mysle, ze dlatego tak wielu wlascicieli wybiera psa a nie kota, bo uwazaja, ze
        bezkarnie moga "robic" gdzie popadnie.
        • goniarek Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 31.03.06, 19:34
          aha i jeszcze info dla szunis: to naprawde nie jest prymitywne sprzatac po
          wlasnym psie. Przeciez po sobie tez sprzatamy? I tego chyba nie uwazasz za
          prymitywne :). Mnie sie wydaje, ze to wrecz swiadczy o naszej kulturze czyli
          troszke wyzszym od zwierzatek poziomie rozwoju.
          • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 10.05.06, 13:32
            goniarek napisała:

> aha i jeszcze info dla szunis: to naprawde nie jest prymitywne sprzatac po
            > wlasnym psie. Przeciez po sobie tez sprzatamy?

chyba nie wszyscy. sa tacy, którzy lubią we wszystkim być wyręczani,
            najczesciej przez "niewidzialną rękę państwa"
      • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 31.05.07, 14:12
        kaaarolinkaa napisała:

> Alez nie musisz mi niczego szukać, sama juz dawno to zrobiłam. Wyobraź sobie,
        > że istnieje Uchwała Nr XXXIII/756/2004
        > Rady miasta stołecznego Warszawy
        > z dnia 8 lipca 2004 roku, a w niej:
        > § 27
        > Do obowiązków utrzymujących zwierzęta domowe należy sprzątanie i usuwanie
        > odchodów pozostawionych przez te zwierzęta:

obecnie obowiązująca uchwała
        www.kepa.waw.pl/uchwala_smieci/uchwala_2427_2006.pdf
    • tvtotal2 Cupo-zbierak 08.04.06, 01:42
      Konstruktor mostów zaprojektował Cupo-zbierak

Harcerze zademonstrują w niedzielę w Tesco i Leclercu urządzenie do zbierania
      psich odchodów. - Udowodnię panu Kochalskiemu, że ulice mogą być czyste -
      zapowiada Józef Karda, który wymyślił i opatentował zbierak

Fachowa nazwa urządzenia to Cupo-zbierak. - Od dawna chciałem go skonstruować.
      Gdzie się człowiek nie ruszy, wszędzie włazi w psią kupę, a urzędnicy nic nie
      robią - mówi Józef Karda, z wykształcenia konstruktor mostów. Sam ma psa, więc
      wie, jak trudno po pupilu posprzątać. - Używałem już łopatek i papierowych
      torebek. Kupiłem nawet specjalny sprzęt za granicą. Wszystko, czego próbowałem,
      okazywało się zupełnie niepraktyczne - mówi. Zapewnia, że wymyślone przez siebie
      urządzenie testował już kilka miesięcy. W niedzielę razem z grupą harcerzy
      zaprezentuje je w dwóch warszawskich sklepach - w Leclercu przy ul. Ciszewskiego
      i w Tesco przy metrze Kabaty. - Będziemy tam od 10 do 15. Promocja zbieraka to
      ważna akcja propagująca czystość w mieście - uważa Jacek Słaby, komendant hufca
      Ursynów. Do zademonstrowania warszawiakom zbieraka oddelegował ośmiu harcerzy.
      Wykonane z drutu urządzenie wyglądem przypomina chwytak, jakiego używa się w
      cukierniach. - Świetnie sprawdza się w swojej roli. W pakiecie promocyjnym
      dołączę do niego woreczki gratis. Zbierak kosztuje 9 zł - mówi pan Józef. Ma
      nadzieję, że wszyscy właściciele psów życzliwie przyjmą jego wynalazek. -
      Kosztuje niedużo, a jest bardzo praktyczny. Zapewniam, że będzie służył przez lata.
      • tvtotal2 Re: Cupo-zbierak 09.04.06, 09:00
        ..no tak - pokaz mnie ominie :/ Niestety taki rarytas, a ja muszę dziś
        "zwiedzać" prawobrzeżne lenna Ursynowskie. Jakby ktoś przypadkiem miał aparat i
        przypadkiem był w okolicy Hita albo Leclerca - to wielka i gorąca prośba o
        jakieś skromne foto tej wybornej inicjatywy. Pokazy odbywają się między 10.00-15.00

A wogle to forum Ursynów mogłoby objąć honorowy patronat nad urynkowieniem
        produktu. Pójście w komercję w tym wypadku chyba nie łamałoby netykiety tudzież
        regulaminu, a moralnie koiło wiele sumień.
        • silvio1970 [...] 11.04.06, 08:55
          • silvio1970 cupo-dziwak 12.04.06, 12:58
            niech biorą w ręce. ja kocham swoje dzieci, więc żeby wytrzeć im tyłek nie
            potzrebuję specjalnie wymyślnych narzędzi.
    • tvtotal2 [stołek]"Walka z kupą na wesoło" 13.05.06, 10:57
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3339743.html
      "Psie sprawy Warszawy" - to hasło akcji namawiającej warszawiaków do sprzątania
      po swoich pupilach. - Zamiast mandatów wybraliśmy pouczający humor. Mam
      nadzieję, że to chwyci - mówi Artur Brodowski, burmistrz dzielnicy Śródmieście

Śmieszny jest kultowy już rysunek Marka Raczkowskiego, który artysta za darmo
      udostępnił celom kampanii. W czerwcu zobaczymy komiks na billboardach. W tym
      samym czasie pojawią się spoty reklamowe z udziałem psów w TVP 3, a na słupach i
      klatkach schodowych zawisną tysiące plakatów. Pracownicy Zarządu Oczyszczania
      Miasta razem ze strażnikami miejskimi będą rozdawali zestawy do sprzątania po
      psach i zachęcali do sprzątania po nich m.in. w Ogrodzie Saskim i parku
      Skaryszewskim. - Chcemy tą kampanią dotrzeć do młodych ludzi, których da się
      "wychować". Mnie psie kupy bolą osobiście, bo mam dwoje małych dzieci. Nie ma
      dnia, żeby z podwórka nie wróciły z psim gówienkiem przylepionym do butów - mówi
      Artur Brodowski. Koordynatorem akcji jest Zarząd Oczyszczania Miasta, który
      przeznaczy na nią 100 tys. zł z budżetu miejskiego Biura Ochrony Środowiska.

Trzy pytania do Marka Raczkowskiego

1. Który raz zachęca Pan do sprzątania po psach?

Drugi. Gdy stopniały śniegi, razem z artystką Agnieszką Brzezańską wetknęliśmy w
      psie kupy 100 małych biało-czerwonych flag. Czy zawstydziło to właścicieli
      czworonogów, nie wiem, ale od pewnego czasu widzę, że gdy pies narobi na
      chodnik, jego pan niepewnie rozgląda się na boki. Wcześniej to ludzi w ogóle nie
      ruszało.

2. Wierzy Pan w siłę swojego rysunku?

Wdepnięcie w gó.. zawsze ma siłę, poza tym to wszechobecna metafora. Ale daleki
      jestem od optymizmu. Obawiam się, że sprzątać po psach będziemy może za sto lat.

3. Pana pomysł na czystą Warszawę?

Staram się jej nie zanieczyszczać. Niezależnie od pory roku i pogody jeżdżę po
      mieście tylko rowerem. Kupiłem sobie specjalną bieliznę i ubranie narciarskie, w
      którym czuję się komfortowo nawet przy -15 stopniach.

Katarzyna Wójtowicz 12-05-2006

ode mnie:
      tekst opatrzony satyrą Marka Raczkowskiego
    • syrena7 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 23.05.06, 19:10
      to może trzeba stwozyc warunki aby te psy miały sie gdzieś załatwiać i wybiegać
      a nie tylko blokowiska i blokowiska a tereny zielone są ciągle zabudowane i
      niedaleko jak wczoraj znowu na terenie zielonym ogrodzili jego i prawdopodobnie
      ma powstać OSIEDLE strzeżone. To państwo jest nienormalne a moze byśmy poszli z
      pisemkiem do dzielnicy ursynowa chodzi mi ty jakiś użąd infrastruktury czy jak
      im tam zwą z zebranymi podpisami a nie odbijać piłeczkę na forum
      • tvtotal2 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 23.05.06, 20:59
        > to może trzeba stwozyc warunki aby te psy miały sie gdzieś załatwiać i wybiegać

wiesz - niektórzy czasem przesadza z procentami, niech ktos im stworzy warunki
        aby mieli gdzie spokojnie zwymiotowac i sie wysikac..

"psiorze" jak sobie sprawili szczekajacą zabawke - a boją się wziąć po niej g***
        do łapy :p

g*** do łapki i do śmietnika!! flejtuchy
      • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 24.05.06, 08:32
        syrena7 napisała:

> niedaleko jak wczoraj znowu na terenie zielonym ogrodzili jego i
        prawdopodobnie
        > ma powstać OSIEDLE strzeżone. To państwo jest nienormalne a moze byśmy poszli

zapewne masz na mysli skwerek na rogu Bartoka i KEN. Prawdopodobnie
        najbardziej zasrane miejsce na całym Ursynowie - jakieś 40 arów gruntu na
        którym notorycznie odsrywali swoje czworonogi mieszkańcy okolicznych
        wieżowców. tak, to państwo jest nienormalne, a co mają powiedzieć miłosnicy
        koni czy hodowcy strusi? ci to dopiero nie mają infrastruktury
        • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 28.06.06, 15:23
          podobno jakaś akcja bilbordowa, antykupowa ma ruszyć. boje się że to nas moze
          rozleniwić. apeluje o dalsze uprzykrzanie zucia kuporobom. nie przebuireajmy
          w srodkach i epiteteach!
    • tvtotal2 "Psie sprawy Warszawy" 13.06.06, 02:52
      Psie sprawy Warszawy

"Psie sprawy Warszawy"

W dniu 13 czerwca 2006, tj. we wtorek o godz. 14.00 w Ogrodzie Saskim
      (naprzeciwko Fontanny Marconiego, na tyłach Grobu Nieznanego Żołnierza) odbędzie
      się konferencja prasowa poświęcona „Psim sprawom Warszawy”. Jest to ogólna nazwa
      dla działań edukacyjnych miasta skierowanych do właścicieli psów.

Do sprzątania po pupilach mieszkańców stolicy zachęcał będzie Pełniący Funkcję
      Prezydenta m.st. Warszawy Mirosław Kochalski, który wręczy przy tym specjalne
      zestawy porządkowe. W konferencji uczestniczyć będą także Krystian Szczepański -
      p.o. Dyrektora Biura Ochrony Środowiska oraz Jan Białek - p.o. Dyrektora Zarządu
      Oczyszczania Miasta.
      • silvio1970 Re: "Psie sprawy Warszawy" 13.06.06, 08:15
        > Do sprzątania po pupilach mieszkańców stolicy zachęcał będzie Pełniący Funkcję
        > Prezydenta m.st. Warszawy Mirosław Kochalski, który wręczy przy tym specjalne
        > zestawy porządkowe.

ni i zacznie się. że nie przewidziano zestawów dla leworęcznych lub
        estetycznych, rózowych woreczków dla kochających inaczej. że kosze za wysoko i
        w ogóle w nieergonomicznym kształcie. że to, że tamto a piesek znowu się zesra
        na chodnik
    • bidusbajtus Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 29.06.06, 13:05
      zgadzam się ale jak to zrobić Ci ludzie są agresywni słownie... Kiedyś
      widziałam jak moja sąsiadka wczesną wiosną wytarła "pupę" starej suczce i
      chusteczke rzuciła na trawkę a kosz był dwa kroki dalej to jest dopiero KULTURA
      I DBANIE O ZWIERZAKA .Pozdrawiam
    • pkarch Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 07.07.06, 07:58
      Mam Psa, chodze z nim bez smyczy i kagańca, i nawet jak zapłace kare bede
      chodził dalej, skoro zdecydowałem sie na posiadanie zwierzaka musze zapewnic mu
      warunki najbardziej zblizone do jego natury tzn, troche wolnosci, do tych
      najzagorzalszych oponetów spróbujcie sie wysrac mając liną na szyji którą ktoś
      ciągnie, co do kup, to płace podatek za psa więc....a jak niewystarczajacy to
      niech go podniosa i sprzatają , jak nie to Ci włodarze dzielnicy którzy znaja
      trasy wyprowadzania psów postawia tam odpowiednie pojemniki a my własciciele
      psów napewno sie zastosujemy z wyrzucaniem tam odchodów naszy pupili / tylko co
      zrobic np, jak piesio ma sraczke?????
      • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 07.07.06, 09:40
        > tylko c
        > o
        > zrobic np, jak piesio ma sraczke?????

zlizać.
        • pkarch Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 10.07.06, 07:49
          silvio1970 napisał:

> > tylko c
          > > o
          > > zrobic np, jak piesio ma sraczke?????
          >
          > zlizać.
          no to smacznego, zapraszam do konsumpcji!!!!!!
          • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 11.07.06, 11:25
            pkarch napisała:

> silvio1970 napisał:
            >
            > > > tylko c
            > > > o
            > > > zrobic np, jak piesio ma sraczke?????
            > >
            > > zlizać.
            > no to smacznego, zapraszam do konsumpcji!!!!!!

dziękuję, preferuję kuchnię śródziemnomorską. ale wszystkim szczęślwiym
            posiadaczom czworonogów, życzę udanych eksperymentów kulinarnych
    • akrolit Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 12.07.06, 22:03
      Psy nie mają potrzeby zanieczyszczać róznych miejsc!!!!!!!!!!!! Rodzice robią to
      najlepiej. Przy każdej piaskownicy jest pełno petów i innych śmieci po sokach,
      cuykierkach i wszystkim co rodzic przytacha na plac zabaw. Czesto tez właściceie
      samochodów myją je przed blokiem, oczyszczaja popeilniczki na trawniki i
      zadeptują je. Inni wytrząsaja śmiecie przez okna. Uważam, że trzeba sprzątać
      psie odchody, ale nie należy zrzycać całego syfu na psy i inne stworzenia. W
      lasach pełno jest śmieci wyrzucanbych przez ludzi. Zwalanie więc wszystkiego na
      psiarzy i psy jest grubą przesadą. Wystarczy mały "drobiazg" pamietać o tym, ze
      nie jestem jedynym człowiekiem żyjacym na świecie i zwrócić uwagę na innych by
      im nie przeszkadzać. To wystarczy. Drogi Law'ie.
      • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 13.07.06, 08:29
        akrolit napisała:

> Psy nie mają potrzeby zanieczyszczać róznych miejsc!!!!!!!!!!!! Rodzice robią
        t
        > o
        > najlepiej. Przy każdej piaskownicy jest pełno petów i innych śmieci po sokach,
        > cuykierkach i wszystkim co rodzic przytacha na plac zabaw.

widocznie dawno już nie byłes na placu zabaw. a patologiczne przypadki o
        których piszesz są w wiekszości przypadków skutkiekm działalnosci "dużych
        dzieci" co to z dziwnego sentymentu walą swoje browce na karuzeli
    • silvio1970 Kynoterroryści 20.07.06, 08:17
      wiadomosci.onet.pl/1347788,2677,1,kioskart.html
      • martusiab Re: Kynoterroryści 20.07.06, 08:45
        Ale żeś uwziął! Znajdź sobie człowieku w końcu jakieś hobby i zajmij się czymś
        konstruktywnym...
        • silvio1970 Re: Kynoterroryści 20.07.06, 09:09
          > Ale żeś uwziął! Znajdź sobie człowieku w końcu jakieś hobby i zajmij się
          czymś
          > konstruktywnym...

zastanawiam się nad metodami efektywnego lobbingu na rzecz prawa odstrzału
          niedozorowanych zwierząt na terenach miejskich. myślę, że najlepszym
          rozwiązaniem bedzie odpowiednia modyfikacja prawa łowieckiego.
        • urban_legend Re: Kynoterroryści 21.07.06, 08:44
          martusiab napisała:

> Ale żeś uwziął! Znajdź sobie człowieku w końcu jakieś hobby i zajmij się czymś
          > konstruktywnym...

No przecież ma hobby i konstruktywnie je realizuje.
          • agrafik Re: Kynoterroryści 21.07.06, 09:26
            W moim bloku gospodarz właśnie wywiesił ogłoszenie o możliwości odebrania w
            każdym sklepie z artykułami dla zwierząt 500 szt woreczków do sprzątania po
            psie. Woreczki sa ufundowane z gminnego funduszu ochrony środowiska. Wielkie
            brawa dla władz Ursynowa :)
            • silvio1970 Re: Kynoterroryści 21.07.06, 12:18
              agrafik napisała:

> W moim bloku gospodarz właśnie wywiesił ogłoszenie o możliwości odebrania w
              > każdym sklepie z artykułami dla zwierząt 500 szt woreczków do sprzątania po
              > psie. Woreczki sa ufundowane z gminnego funduszu ochrony środowiska. Wielkie
              > brawa dla władz Ursynowa :)

taa..a dlaczego do domu nie przynoszą, a z tego funduszu toby lepi jakiś
              sprzataczy opłacili. a zreszta NIE MA KOSZY wobec tego mój pies moze bez
              kagańca chodzić....itp, itd
            • p.o.box.77 Re: Kynoterroryści 21.07.06, 15:09
              www.ursynow.waw.pl/informacje/akcja_pies.php
              i ja biję brawo. wreszcie powaznie można zacząć traktować ten problem.
              • silvio1970 Re: Kynoterroryści 21.07.06, 15:28
                > i ja biję brawo. wreszcie powaznie można zacząć traktować ten problem.

przyłączam sie do oklasków. byle nie spocząć na laurach. włąsnie teraz trzeba
                brudasów gonic ze zdwojona siłą.
    • jan-w Scalenie wątków 20.07.06, 18:20

• Re: czy władza cię słyszy?
      pyszczor 20.07.06, 17:22 + odpowiedz

W kwestii odgó..enia mojej dzielnicy zwracam uwagę szanowmnym własciecielom
      miłych piesków, aby PRZYNAJMNIEJ psy chodziły na smyczy i w kagańcu. Spotyka
      się to oczywiście ze swiętym oburzeniem. O powodach oburzenia pisać nie będę,
      bo jako własicielka/własiciel z pewnością je znasz.
      Co do kwestii ma mój wiek?
      Estetyzm, nieestetyzm Ursynowa. Mnie się tu podoba, poza poruszną gó..ana
      kwestią.
      Poczucie estetyki nie wzrosło, wzrosła ilośc psich odchodów, których natutra
      nie jest w stanie przetrawić. Zwłaszcza po zimie.
      Z szacunkiem
      Ja.

• Re: Tylko jan-W!
      silvio1970 20.07.06, 15:53 + odpowiedz

p.o.box.77 napisał:

> >Idź sobie przyswój co na początku było.
      >
      > na początku był chaos. i tak jest do dzis...

to nie moja historia. wracaj do swojego chaosu i tłumacz nim sobie wszystkie
      perwersje i występki, z obsrywaniem chodników na czele
    • polka_niepolka1 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 21.07.06, 16:15

ZAWSZE SPRZĄTAM! Mam psa i sprzątam po nim zawsze.Wychodzę na spacer z
      psem ,biorac do reki reklamówkę a w niej pudełko do którego wkładam papier
      toaletowy.Mam też łopatkę.Po powrocie do domu wyrzucam to coś do toalety.Jeśli
      pogoda na to nie pozwala pamiętam miejsce,następtego dnia wracam i sprzątam.Nie
      widziałam jednak nikogo więcej wśrod włascicieli psów,kto nabrałby ochotę
      zmiany swoich przyzwyczajeń.Jest potrzebna do tego ustawa a do tego
      zobowiązanie odpowiednich sluzb do egzekwowania jej a więc kolejna utopia.
      • silvio1970 Re: Apel w sprawie psów - do wszystkich ! 07.08.06, 14:27
        polka_niepolka1 napisała:

>Jest potrzebna do tego ustawa a do tego
        > zobowiązanie odpowiednich sluzb do egzekwowania jej a więc kolejna utopia.

sadząc po ostatniej "pladze" pijanych rowerzystów, nabieram, nieco optymizmu.
        pewnie nasi dzielnic policjanci równie chetnie bedą ścigać brudasów z psami.

a tak serio, to tym pownna sie zająć straż miejska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka