Dodaj do ulubionych

Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ?

13.06.05, 14:59
Za sprawą kilku troli, dotychczas w miarę spokojne i pomocne forum
przekształciło się w miejsce, które trzeba omijać szerokim łukiem.
Zapytałem administratorów forum czy nie dałoby rady ustanowić
jakiegoś 'opiekuna', który czuwałby nad porządkiem na naszym forum.
Wątek -> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=25052448
Odpowiedź adminów -> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=25052448&a=25138651.

Streszczając - powinniśmy sami wybrać spośród nas kogoś kto podjąłby
się tej funkcji.
Obserwuj wątek
    • lewe_oko Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 15:02
      Uważam, że to konieczne. Niestety poza Tobą Rubeusie nie widzę żadnej dobrej
      kandydatury - a Ty nie chcesz sie tego podjać... Zresztą doskonale Cie rozumiem.
      • jaa_ga Może lewe_oko? 13.06.05, 15:07
        Jesteś bardzo dobrze obeznaną z tematyka Ursynowa
        i bardzo wyważoną w opiniach i reakcjach osobą?
        Obiema rękami podpisuję się pod Twoją kandydaturą:)
        PS. Zgódź się, lewe_oko, dla dobra nas wszystkich, ok?
        Pozdrawiam
        • lewe_oko Re: Może lewe_oko? 13.06.05, 15:11
          Jaaga - ja jestem ciut nieobiektywna :-) Aczkolwiek przyrzekam, ze nie
          kasowałabym wątków o kupach, a jedynie takie wtręty w inne tematy...

Powiem szczerze - zgodziłąbym sie, ale boję sie odpoweidzialnosci i pretensji
          innych. Poza tym być moze w grudniu wyjadę na półroczne stypendium.
          • rubeus Re: Może lewe_oko? 13.06.05, 15:18
            lewe_oko - do grudnia jeszcze kilka miesięcy jest, a my naprawdę niedługo
            'utoniemy' w postach na wiadome tematy wpisywanych wszędzie gdzie się da...

Czytanie forum z aktywną listą ignorów nie rozwiązuje problemu...
            • lewe_oko Re: Może lewe_oko? 13.06.05, 15:29
              W takiej atmosferze? To chyba nie ma sensu :-( Poza tym nie chcę być
              moderatorem-samozwańcem. Na razie wypowiedziało sie tylko kilka osób...
              • jan-w Re: Może lewe_oko? 13.06.05, 17:45
                Wygląda na to że moderator jest niezbędny. Jeśli lewe_oko masz wątpliwości co do
                siebie, gdyż wypowiedziało się tylko kilka osób, ja jestem kolejną która
                proponuje ciebie.
      • silvio1970 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 15:08
        lewe_oko napisała:

> Uważam, że to konieczne. Niestety poza Tobą Rubeusie nie widzę żadnej dobrej
        > kandydatury - a Ty nie chcesz sie tego podjać... Zresztą doskonale Cie
        rozumiem

czy to dalszy ciąg twojej "propozycji"?
    • silvio1970 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 15:05
      rubeus napisał:

czy mógłbys przedstawic jakieś powody? trole i łuki brzmią mało konkretnie.
      Skąd inąd twoja propozycja jest ze swojej natury dziecinna. Ja osobiście nie
      potzrebuje opiekuna żeby sformułowac jakis pogląd czy przeprowadzić wymiane
      zdań. Jesli taka potrzebe odczuwasz to znaczy że do dyskusji nie dojrzałeś.
    • totempotem Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 15:28
      Czy opiekun widzi IP ?
      • silvio1970 Silvio1970 opiekunem 13.06.05, 15:38
        totem potem głosuj na mnie bo ciebie tez będą banowali. nie lubię twoich
        pogladów ale przyznaje ci niezbywalne prawo do ich wyrażania i przekonywania do
        nich.
        • totempotem Re: Silvio1970 opiekunem 13.06.05, 15:42
          musiałabym się kopnąć w czoło,
          co przy całej mojej gibkości i wyjątkowo sprzyjającej
          długości nóg jest niewykonalne, nawet przy niekontrolowanym poślizgu
          na psiej kupie tudzież ogryzku rzuconym niedbale na chodnik :)
          • silvio1970 Re: Silvio1970 opiekunem 13.06.05, 15:47
            totempotem napisała:

> musiałabym się kopnąć w czoło

to sie złotko kpinij zanim ci w morde knebel wsadzi lewe oko i jej banda
            działaczy lokalnych. troche wyobraźni!
            • totempotem Re: Silvio1970 opiekunem 13.06.05, 15:58
              Znowu cię zszokuję...wolę knebel niz twoje przyzwolenie...
              w zyciu nie zgodzę na ten chory pomysł właśnie ze względu na moją wyobraźnię,
              wolę stąd odejść i nie pisać...
            • lewe_oko Re: Silvio1970 opiekunem 13.06.05, 16:01
              a) nie histeryzuj
              b) nie mam zamiaru nikogo kneblować
              c) nie mam żadnej bandy, a już na pewno bandy działączy lokalnych
              d) wspomniałam tylko, ze na spotkaniu (w którym zresztą nie uczestniczyłam)
              byli działącze lokalni - co w tym złego?
              • gazetnik3 Re: Silvio1970 opiekunem 13.06.05, 16:04
                A może mnie wybierzcie - jestem obiektywny.
                • silvio1970 Re: Silvio1970 opiekunem 13.06.05, 16:13
                  gazetnik3 napisał:

> A może mnie wybierzcie - jestem obiektywny.

obiektywizm w takim przypadku można zachowac tylko w jeden sposób: nie robiąc
                  nic.
    • java9 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:10
      Uważam, że "opiekun forum" nie jest nam potrzebny.

Jest to forum publiczne i nie może byc moim zdaniem sytuacji,
      że ktoś moderuje albo ogranicza wolność wypowiedzi.
      Nie podoba mi się ten pomysł również z innego powodu :
      pracownicy gazety jako jej przedstawiciele nie mogą łamac pewnych zasad
      zawartych w regulaminie to znaczy np chronią nasze dane osobowe.
      Jestem na tym punkcie wyjątkowo uczulona i nie chciałabym aby
      moderator forum ( skumplowany z innymi uczestnikami tego forum)
      miał do takich danych dostęp, bo np nie chcę aby ktokolwiek wiedział gdzie
      pracuję albo gdzie mieszkam.
      Ludzie potrafią być wyjątkowo perfidni.
      • lewe_oko Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:12
        Zgadzam się Java - nie myslałam o tym. Jak jest na innych forach - np.
        Żoliborz, gdzie moderatorem jest Roody 102 - wyjątkowo skumplowany z reszta
        forum...
        • lewe_oko Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:15
          Jedno pytanie - rozumiem ze do tej pory admini gazetowi zaglądali tu czasem?
          Więc jakaś tam "cenzura" jest?
          • java9 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:20
            Nie wiem czy zaglądają często czy nie,
            napewno zaglądają, bo wątek jakiś jest a potem nagle znika.
            Dodatkowo wydaje mi się, że musi być jakiś automat, który wykropkowuje słowa
            niecenzuralne

próba : gó.. (nie wykropkowałam ciekawe jakie się pojawi) :)
            • java9 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:20
              no to jest automat, chyba że modzio ma takie szybkie i sprawne paluchi ;)
          • rubeus Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:25
            Ad.1 Lewe_oko - czasem może i zaglądają , radykalne bluzgi są usuwane - ale chyba
            działają wg. metody standardowej - czerwony kosz przy wątku + ew. maile na
            forum.abuse@gazeta.pl
            Ad.2 O ile mi wiadomo opiekunowie nie widzą IP - podobnie jak admini i moredatorzy na forach prywatnych. IP (w pełnej postaci) widzą tylko
            administratorzy z portalu. [AeSi - nie widzą ... ???? ]
            • lewe_oko Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:27
              Może zapytajmy o to fof - jak jest z widzeniem IP?
          • silvio1970 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:25
            lewe_oko napisała:

> Jedno pytanie - rozumiem ze do tej pory admini gazetowi zaglądali tu czasem?
            > Więc jakaś tam "cenzura" jest?

to jest cenzura na którą się zgadasz, to są gospodarze forum a wy zachowujecie
            się jak banda kolonistów, która próbuje wprowadzic własne nieformalne zasady.
            • lewe_oko Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:27
              Właśnie miałyby być to zasady formalne :-)))
            • rubeus_z_kabat Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 16:49
              W całej tej sprawie wcale nie chodzi o 'kneblowanie' wolności wypowiedzi, mordowanie wątków, osobiste sympatie i antypatie, itp. - ale o to by na tym forum można było spokojnie porozmawiać, aby ktoś kto potrzebuje informacji, porady, nurtuje go jakiś problem, mógł się wypowiedzieć i otrzymać normalną odpowiedź i nie zostać zaatkaowany postem o psich odchodach, nie mającym nic wspólnego z jego wypowiedzią; aby dać odpór kilku sflustrowanym uzytkownikom, atakującym osoby mające inne niż one zdanie...

Rubeus z innego loginu, aby widzieć oponentów...

• neuroup Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 13.06.05, 17:47
                Opiekun jest konieczny zeby wyeliminowal pana sylwio i te watki o psach i ich
                odchodzach.
      • Gość: Klaudyna Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:23
        Popieram Jave9 w całej rozciągłości. Żaden opiekun tylko mechanizm wyczulony na
        wulgaryzmy, itp. słowa.
    • Gość: odwiedzajacy Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:11
      Bez przesady. Watki w ktorych najbardziej aktywni forumowicze obrzucaja sie
      nawzajem wyzwiskami, to tylko kilka sztuk na kazdej stronie. Nie przeslaniaja
      innych, ciekawych watkow. Nie lamia tez regulaminu oraz pozostalych norm, wiec
      powodu do ich wyrzucenia nie ma. Pojawienie sie admina tylko nasili aktywnosc
      wiadomych osob, ktore teraz oprocz slownej szermierki ze soba beda takze klocic
      sie z adminem. Bedzie gorzej niz jest. Sa czerwone kosze i to wystarczy.
    • Gość: pytanko01 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? IP: *.chello.pl 26.08.05, 19:15
      Bardzo ciekawy wątek i poznanie go pozwoliło mi na wyrobienie sobie zdania o
      niektórych dyskutujących.
      • gazetnik3 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 28.08.05, 21:52
        Gość portalu: pytanko01 napisał(a):

> Bardzo ciekawy wątek i poznanie go pozwoliło mi na wyrobienie sobie zdania o
        > niektórych dyskutujących.

I jak obecni opiekunowie zmieniali zdanie... :-(
    • gazetnik3 Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? 28.08.05, 21:44
      rubeus napisał:

> Za sprawą kilku troli, dotychczas w miarę spokojne i pomocne forum
      > przekształciło się w miejsce, które trzeba omijać szerokim łukiem.
      > Zapytałem administratorów forum czy nie dałoby rady ustanowić
      > jakiegoś 'opiekuna', który czuwałby nad porządkiem na naszym forum.

> Streszczając - powinniśmy sami wybrać spośród nas kogoś kto podjąłby
      > się tej funkcji.
      >
      >

To zobacz co zrobił Twój pomysł na forum Ursynów:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=28301560

Prawie nikt już tu nie zagląda... :-(
      I to właśnie po wprowadzenie "opiekunów" !
    • silvio1970a niepotzrebny 29.08.05, 16:08
      • Gość: ?? Re: Życie na forum zamiera! IP: *.chello.pl 16.09.05, 08:47
        Wszyscy to widzą:(. Pozdrawiam.
        • lewe_oko Re: Życie na forum zamiera! 16.09.05, 10:14
          To zacznij na nim pisać :-) Jakoś nie kojarze użytkownika ?? :-)))
          zawsze na południu
          • silvio1970 Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 10:54
            lewe_oko napisała:

> To zacznij na nim pisać :-) Jakoś nie kojarze użytkownika ?? :-)))
            > zawsze na południu

Lewe Oko, Janie-W!!!

po raz kolejny apeluję do waszego rozsądku, ludzkiej przyzwoitosci, babskiej
            intuicji, męskiej odwagi, czegokolwiek co pozwoli wam z honorem wycofac się z
            tej podłej funkcji jaką tu pełnicie. czy nie widzicie że to forum umiera? czy
            nie widzicie, że wasze decyzje moderacyjne ośmieszają waszą a obrażają naszą
            inteligencję?

dajcie spokój sobie i ludziom, ktrzy chcą tutaj pisać. nie odbierajcie im
            prawa do własnych przemyśleń i wolnej dyskusji. spożytkujcie wasze siły na coś
            konstruktywnego.

Nie mówię ż zapomnimy ale możemy przebaczyć
            • lewe_oko Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 11:03
              Silvio, piszę w tej sprawie do Ciebie po raz ostatni. Jeśli my zrezygnujemy,
              portal przydzieli kogos innego na te funkcje. Naprawdę nie jesteś w stanie tego
              pojąc??? Administracja chce żeby fora były moderowane i chociażbyś napisał
              trylion postów w tej sprawie nie zmienisz tego. Wiec daj żyć sobie i innym.
              Wszystkie fora, które są moderowane (Żoliborz, Mokotów) mają podobną ilość
              postów co przedtem i nikt nie oburza się o moderację. Bo jest ona konieczna.
              Dlaczego ursynów miałby być inny??? Te osoby z forum, z którymi miałam kontakt
              pisały, że mają dość tego forum bo zamieniło się ono w popłuczyny kilku troli,
              któzy atakują kogo popadnie. Ja też przestałam pisać, bo nie mam ochoty na Twoje
              ataki. Skończ wiec dyskusję o moderacji, bo do nikąd on anie zaprowadzi. Dopóki
              taka jest decyzja administracji... A na forum Żoliborz wszystko gra - mnóstwo
              postów, moderator udziela sie i rozmawia. Dalczego nie może być tak u nas? Nie
              zgadzasz się z zasadami netykiety? Bo zadaniem moderatorów jest jej
              przestrzeganie. Wyłącznie to.
              • silvio1970 Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 11:40
                lewe_oko napisała:

> Silvio, piszę w tej sprawie do Ciebie po raz ostatni. Jeśli my zrezygnujemy,
                > portal przydzieli kogos innego na te funkcje. Naprawdę nie jesteś w stanie
                tego
                > pojąc???

Przypomina mi to teorię "mniejszego zła" autorstwa Generała juz w stanie
                spoczynku. Nie jestem w stanie zrozumieć jak ktoś zgadza się to robić.
                • lewe_oko Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 11:42
                  Nie wiem czy mniejszego :-))) Moze inni moderatorzy byliby lepsi :)
                  • silvio1970 Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 11:43
                    lewe_oko napisała:

> Nie wiem czy mniejszego :-))) Moze inni moderatorzy byliby lepsi :)

nie mogłabys po prostu byc moderatrem nie moderując? na pewno taki kompromis
                    byłby to z korzyscią dla forum.
                    • lewe_oko Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 11:47
                      Jest tu tak spokojnie - że właściwie moja rola do tego się sprowadza :-)
                      Wyrzucam powtórzenia, reklamy, ogłoszenia, posty o moderacji. Jest OK.
                      • silvio1970 Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 11:52
                        lewe_oko napisała:

> Jest tu tak spokojnie - że właściwie moja rola do tego się sprowadza :-)
                        > Wyrzucam powtórzenia, reklamy, ogłoszenia, posty o moderacji. Jest OK.

To jest dowcip, sarkazm, co to jest? czy rzeczywiście jesteś slepa? nikt tu
                        nie pisze, nikt tu nie dyskutuje. ja zaraz zamknę przegladarkę i bedziesz
                        dłubać w nosie przez następne 100 lat. GRATULUJE!
                        • lewe_oko Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 11:54
                          Dzisiaj powstało lub zostało podbitych 10 wątków, a jeszcze nie ma 12-tej. Na
                          forum Mokotów tylko 4.
                          • silvio1970 Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 12:01
                            lewe_oko napisała:

> Dzisiaj powstało lub zostało podbitych 10 wątków, a jeszcze nie ma 12-tej. Na
                            > forum Mokotów tylko 4.

po ręcach mnie powinnaś całować, bo inaczej być sobie nos o monitor rozbiła.
                            nie daj boże w czasie dłubania.
                            • bugatti.atlantic Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 12:05
                              Cóż za subtelny dowcip hahaha!

Forum Ursynów jest bardzo aktywne (i bez ciebie) - wiecej dzieje sie chyba
                              tylko na prasko-pólnocnym.
            • Gość: Mama Ola Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.05, 11:10
              PRIMO: Dlaczego piszesz Silvio w liczbie mnogiej??? Reprezentujesz jakąś
              grupę??? W wątku o zawieszenie Jana W negatywnie wypowiadasz się tylko Ty i
              Rat.

SECUNDO: Piszesz "dajcie spokój sobie i ludziom, ktrzy chcą tutaj pisać. nie
              odbierajcie im
              prawa do własnych przemyśleń i wolnej dyskusji. spożytkujcie wasze siły na coś
              konstruktywnego." Moderatorzy nie odbierają praw do przemyśleń. Kasują wątki
              niezgodne z regulaminem. Powinni skasować i ten. Przestań wreszcie intrygować i
              przekrecać fakty. To są dopiero ubeckie metody.

TERTIO: Naprawdę jak w zeszłym tygodniu się nie pojawiałeś, to forum zaczęlo
              odżywać. Nie mam wątpliwości, że to przede wszystkim Ty odpowiadasz za rozpad
              tego forum. Gnido.
              • silvio1970 Re: Do Moderatorów- Dajcie Sobie Spokój 16.09.05, 11:35
                Gość portalu: Mama Ola napisał(a):

> PRIMO: Dlaczego piszesz Silvio w liczbie mnogiej??? Reprezentujesz jakąś
                > grupę??? W wątku o zawieszenie Jana W negatywnie wypowiadasz się tylko Ty i
                > Rat.

Kochana Mamusiu. czytasz jeszcze zbyt wolno żeby zauważyc wątki i autorów
                które są usuwane przez NK Moderatrów. Ich średni żywot wynosi ok. 3 minut. Z
                forum znikneło kilkanascie kilkudziesiciopostowych wątków o moderacji. Z
                pisania tu zrezygnowało dobrych kilka osób że wspomne lawa, gazetnika, irka.
                więc w sposób mniej lub bardziej świadomy mijasz sie z prawda. i za to cię nie
                szanuję, choć przyznaje że twoje zacietrzewienie wzbudza mój niekłamany
                zachwyt. lubie ludzi z pasją pod warunkiem że nie siedzą za kierownicą. a
                jesli nie wiesz o czym pisze, pszczółko kochana, to nie przejmuj się. idź
                sobie kup jakiś fajny flakonik z pachnącą cieczą i śwait znowu stanie się
                zrozumiały.
              • Gość: ?? Re: Do "Ola" IP: *.chello.pl 16.09.05, 14:45
                No cóż nie przebierasz w słowach a jednak twój wypocony komentarz zachował się.
                Naprawdę stosujesz się do netykiety?
                Moje zdanie o Janie W. jest takie,ze wbrew prawom zawartym w konstytucji
                zabrania swobodnie, w kulturalny sposób wymieniać zdania na forum.
                W bardzo subiektywny sposób dokonuje selekcji wątków. Może to sprawia mu
                przyjemność? Może urodził się z takim powołaniem ale niech go spożytkuje gdzie
                indziej.
                • Gość: Ursynov Re: Do "Ola" IP: 212.160.127.* 16.09.05, 15:16
                  Prosimy o fakty, a nie pomówienia.

Silvio i jemu podobni ciągle łamią netykietę i też większosć ich wypowiedzi
                  ostaje sie na forum.
                  • silvio1970 Re: Do "Ola" 30.09.05, 10:49
                    Gość portalu: Ursynov napisał(a):

> Prosimy o fakty, a nie pomówienia.
                    >
                    > Silvio i jemu podobni ciągle łamią netykietę i też większosć ich wypowiedzi
                    > ostaje sie na forum.

Fakty sa takie, że ostają się jedynie wypowiedzi tylnych partaiach ciała
                    Maryny. Natomiast wszelkie powazneijsze posty dotyczące np. tego forum są
                    usuwane
    • Gość: ?? Re: Do rubeusa. IP: *.chello.pl 30.09.05, 09:49
      Jak widać byłeś inicjatorem powołania cenzorów na forum. Z pozoru postawiłeś
      pytanie skierowane do forumowiczów a naprawdę podjąłeś decyzję sam. Trochę to
      przewrotne nie uważasz?
      • silvio1970 Re: Do rubeusa. 30.09.05, 10:03
        a najbardziej przewrotna, w sensie dosłownym była postawa administracji, ktra
        pierwotnie uzalezniła ustanowienie moderatorów w drodze wyboru przeprowadzonego
        wśród uczestników forum. Po czym zupełnie niedemokratycznie powołano lewe oko
        i jana-w.
        • Gość: ?? Re: Do rubeusa. IP: *.chello.pl 30.09.05, 10:18
          A mnie dodatkowo dziwi fakt jak inteligentni i wykształceni ludzie mogą zgodzić
          się na pełnienie funkcji cenzora?
          • silvio1970 Re: Do rubeusa. 30.09.05, 10:35
            Gość portalu: ?? napisał(a):

> A mnie dodatkowo dziwi fakt jak inteligentni i wykształceni ludzie mogą
            zgodzić
            > się na pełnienie funkcji cenzora?

jestem przekonany że nie jest to bynajmniej społecznie "motywowana" funkcja.
            • silvio1970 Re: Do rubeusa. 30.09.05, 10:48
              silvio1970 napisał:

> Gość portalu: ?? napisał(a):
              >
              > > A mnie dodatkowo dziwi fakt jak inteligentni i wykształceni ludzie mogą
              > zgodzić
              > > się na pełnienie funkcji cenzora?
              >
              > jestem przekonany że nie jest to bynajmniej społecznie "motywowana" funkcja.

i co ciekawe komentarz ten nie wydaje się naszemu moderatorowi obraźliwy. w
              odróznienu od postów proponujących zmiane formuły i moderacji i osób moderatorów
    • silvio1970 [...] 30.09.05, 10:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: ?? Szybka interwencja IP: *.chello.pl 30.09.05, 10:20
        Pracują szybko i skutecznie - cenzorzy forum.
      • silvio1970 jakie zasady reulaminu czy netykiety złamał ten po 30.09.05, 10:25

• silvio1970 [...] 30.09.05, 10:33
          • silvio1970 [...] 30.09.05, 10:44
    • urban_legend a może Stowarzyszenie Zniesmaczonych Trollami? 30.09.05, 14:13
      Ze słownika trolla:

walę na forum brednie, zakładam spamerskie wątki i po chamsku komentuję innych -
      cacy

moderator wycina post trolla - NADUŻYCIE! SKANDAL! DO WIĘZIENIA GO! ŁAMIE
      WOLNOŚĆ SŁOWA!

i tak dalej
      • billy_the_kid [...] 30.09.05, 14:52
    • billy_the_kid [...] 30.09.05, 15:08
    • Gość: ?? Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? IP: *.chello.pl 17.10.05, 11:18
      dla zainteresowanych tematem
      • Gość: gość Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.10.05, 11:24
        Ja jestem zainteresowany tematem. Z tej dyskusji wynika, że wprowadzeniem
        funkcji moderatora forum byli zainteresowani wyłącznie obecni moderatorzy, oraz
        niejaka jaa_ga, która jest moderatorem forum warszawa. Pozostali użytkownicy
        byli przeciwko. Jak to się więc stało, że lewe_oko i jan-w jednak zostali
        moderatorami? O co tutaj chodzi i dlaczego tak kurczowo trzymają się swojej
        "funkcji", widząc przecież, że nikt ich nie potrzebuje (no bo cokolwiek o nich
        mówić, to pewnie nie są debilami i widzą, że nikt ich tu nie chce w roli
        "opiekunów")
        • Gość: Bad Santa Re: Czy potrzebny nam 'opiekun forum' ? IP: *.org / 82.96.100.* 17.10.05, 11:26
          > niejaka jaa_ga, która jest moderatorem forum warszawa.

oraz "prezesową" tzw. siskomu
        • silvio1970 Siskomisko 17.10.05, 14:17
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Jak to się więc stało, że lewe_oko i jan-w jednak zostali
          > moderatorami? O co tutaj chodzi i dlaczego tak kurczowo trzymają się swojej
          > "funkcji", widząc przecież, że nikt ich nie potrzebuje (no bo cokolwiek o nich
          > mówić, to pewnie nie są debilami i widzą, że nikt ich tu nie chce w roli
          > "opiekunów")

jak piszesz zasady wyboru moderatorów nigdy nie zostały do końca wyjasnione.
          Podawane powody jej wprowadzenia brzmią zaś zupełnie śmiesznie w kontekscie
          spustoszenia jakie spowodowała na forum. W tej sytuacji zdani jesteśmy zdani
          jedynie na spekulacje. Niewątpliwe dziwne jest zaangażowanie naszych
          moderatorów, w dzisiejszytch czasach takie społecznikostwo to niesłychana
          rzadkość. Dziwna wydaje się równiez wrażliwość na niektóre problemu, w
          szczególności zaś krytyka niektórych również "społecznych" akcji- jak siskom.
          I o ile na tym etapie ocena sytuacji opiera się na naszych subiektywnych
          odczuciach, o tyle zażyłóść i współpraca moderatorów róznych forów warszawskich
          jest faktem. Co samo w sobie byłoby nawet zrozumiałe i pod pewnymi warunkiami
          do zaakceptowania. Gdyby nie powiązania tego grona z np. siskomem właśnie.
          Obraz powoli staje się bardzo klarowny.

Jeżeli zaś chodzi o sam siskom, to na pierwszy rzut oka, jest to projekt
          lansujący pewne rozwiazania komunikacyjne. A przedmiotem dyskusji spoełceznj w
          pierwszym rzędzie powinna bytc kwestia lokalizacji tego typu inwestycji. Czuję
          się jakbyś siedział na przeciwko architekta, który zamiast wysłuchac tego, w
          jakim domu chcę mieszkać, od samego poczatku próbował mi sprzedać gotowy
          projekt.
          • silvio1970 Re: Siskomisko 17.10.05, 14:21
            silvio1970 napisał:

> pierwszym rzędzie powinna bytc kwestia lokalizacji tego typu inwestycji.
            Czuję
            > się jakbyś siedział na przeciwko architekta, który zamiast wysłuchac tego, w
            > jakim domu chcę mieszkać, od samego poczatku próbował mi sprzedać gotowy
            > projekt.

w doatku projekt przewidujący urządzenie publicznej myjni samochodów w moim
            garażu.
            • urban_legend wątki Siscom - nie! wątki o kupach - tak! (nt) 17.10.05, 22:06

• silvio1970 Re: wątki Siscom - nie! wątki o kupach - tak! (nt 18.10.05, 09:27
                idź ty lepiej pisać legendy. bo one rzeczywiście tak się mają do faktów jak
                twoje spostrzeżenia.
    • silvio1970a juz chyba nie 21.10.05, 16:10
      w kontekście ostatnich wydarzeń, czyli kompletnego bezruchu na forum tudzież
      uważnej obserwacji ze strony administracji, wydaje mi się że funkcja moderatora
      społecznego traci sens. szczególnie wtedy gdy uniemozliwia ona (przez bany)
      moją rozmowę z moderatorem. a od dłuższego czasu zaglada tu tylko lewe oko i
      ja.
      • Gość: trek Re: juz chyba nie IP: *.aster.pl 21.10.05, 16:40
        rozmowy - na priv, mamy juz ich dosyc
        a co do watkow, to nie obraz sie, ale byloby duzo spokojniej i milej gdybys nie
        musial wszedzie wtracic czegos od siebie...
        • silvio1970 Re: juz chyba nie 24.10.05, 13:23
          Gość portalu: trek napisał(a):

> rozmowy - na priv, mamy juz ich dosyc
          > a co do watkow, to nie obraz sie, ale byloby duzo spokojniej i milej gdybys
          nie
          > musial wszedzie wtracic czegos od siebie...

wszędzie to znaczy gdzie? przy obecnym poziomie aktywności forum (dziękujemy
          administracjo), jest praktycznie niemożliwe by nie wtrącić sie do wszystkiego,
          bo wtedy nalezałoby przestac pisac w ogóle. i tak własnie toczy się błędna
          kula moderacji.
          • urban_legend ciepło, ciepło... 24.10.05, 14:49
            silvio1970 napisał:

>jest praktycznie niemożliwe by nie wtrącić sie do wszystkiego,
            > bo wtedy nalezałoby przestac pisac w ogóle

HURA! Silvio dochodzi do słusznego dlań wniosku.
            • silvio1970 Re: ciepło, ciepło... 24.10.05, 15:00
              urban_legend napisał:

> HURA! Silvio dochodzi do słusznego wniosku.

jak zwykle, miło że to doceniłeś
    • silvio1970 4 miesiące moderacji 30.11.05, 15:50
      Myslę,że po 4 miesiącach funkcjonowania moderacji, warto się pokusić o
      obiektywną ocenę tego swoistego stanu wyjątkowego. Z mojej perpsektywy wygląda
      to następująco:

1) do tej pory nie został ujawniony warunki i tryb wyboru moderatorów forum,
      mimo że osoby te miały pochodzić z wyboru uczestników

2) moderacja okazała się całkiem skuteczna jeśli chodzi o wyeliminowanie grupy
      osób nie stanowiących w mojej ocenie jakiegoś radykalnego formalnie czy
      obyczajowo nurtu forum natomiast mających brzydki zwyczaj zadawania pytań czy
      krytykowania wypowiedzi lub działań moderatorów.

3)umiarkowana była skuteczność moderacji jeśli chodzi o lansowanie niektórych
      inicjatyw w rodzaju siskomu czy programu patron, których racjonalność była nie
      do obrony nawet przy sporym wsparciu administarcji

4) zupełnie nieskuteczna okazała się moderacja jesli chodzi o zaktywizowanie
      forum. Kompletnie nietrafiona okazała się koncepcja że "poprawne politycznie i
      obuczajowo" forum przyciągnie większą liczbę użytkowników. Okazało się, co
      prognozowałem, że warunkiem ciekawej dyskusji jest raczej odmienność poglądów a
      juz z całą pewnością wyrazistość w ich formułowaniu. Poprawni politycznie
      animatorzy forum okazali się niewydolni intelektualnie i czasowo by zapewnić
      temu forum życie.

Z wnioskami na razie się wstrzymam, choć wciaż uważam że przynajmniej Lewe Oko
      ma szansę zachowac cień dawnej (przedreżymowej) reputacji.
      • urban_legend mamy opiekuna forum 30.11.05, 15:55
        Jest nim Silvio1970(a). Dba o to, by na forum atmsfera była podgrzana, by nikt
        się nie nudził, a przede wszystkim, by nikomu nie było tu smutno. Silvio robi to
        nieświadomie, ale to i tak miło z jego strony. Dziękujemy mu za to! :-)))
        • silvio1970 Re: mamy opiekuna forum 30.11.05, 16:02
          urban_legend napisał:

> Jest nim Silvio1970(a). Dba o to, by na forum atmsfera była podgrzana, by nikt
          > się nie nudził, a przede wszystkim, by nikomu nie było tu smutno. Silvio robi
          t
          > o
          > nieświadomie, ale to i tak miło z jego strony. Dziękujemy mu za to! :-)))

dzięki, choć muszę zaznaczyć iz czynię to świadomie. bo bardzo mi zależy i w
          sumie jestem tego pewien że mimo wszystko forum Ursynów przetrwa koszmar/absurd
          moderacji i odrodzi się w swojej normalnej formie. gdzie każdy będzie miał te
          same prawa a wartość wypowiedzi będzie mierzona jej walorami merytorycznymi i
          stylem.
          • urban_legend Rozśmieszasz ludzi świadomie? 30.11.05, 16:04
            >forum Ursynów przetrwa koszmar/absurd
            >
            > moderacji i odrodzi się w swojej normalnej formie

Jak widać, słowo "normalny" ma wiele barw...
            • java9 Re: Rozśmieszasz ludzi świadomie? 30.11.05, 16:06
              nie antykatolicki ale antykatolicki, jabol ale nie jabol - też
            • silvio1970 Re: Rozśmieszasz ludzi świadomie? 30.11.05, 16:22
              urban_legend napisał:

> Jak widać, słowo "normalny" ma wiele barw...

no bo ma i o uznanie tego oczywistego faktu tu walczę. natomaist wracając do
              podsumowania, to jest ono oczywiście mocno naciągane. natomiast wniosek
              pozostaje ten sam.

tak naprawdę moderacji nie wprowadzono po to by walczyć z "kilkoma trollami"
              tylko po to żeby założyć knebel na silvio1970. jak widać zupełnie sie to nie
              powiodło i mimo paru niedogodności wciąż pozostaję najaktywniejszym,
              najintelgentniejszym i najdowcipniejszym, a czesto po prostu jedynym
              forumowiczem - co w chwialch kompletnej nudy musi przyznać nawet jeden z
              moderatorów. natomiast wprwadzenie moderacji dało mi dodatkowo wspaniały oręż
              i jednocześnie temat do rozmów na tym forum, czego coraz bardziej świadomi sa
              modeartorzy i administracja.

dajcie sbie spokój bo ja i tak będę kąsał.
              • java9 Re: Rozśmieszasz ludzi świadomie? 30.11.05, 16:53
                silvio1970 napisał:

>mimo paru niedogodności wciąż pozostaję najaktywniejszym,
                > najintelgentniejszym i najdowcipniejszym(...)forumowiczem

narcyzek

• urban_legend rotfl do kwadratu 30.11.05, 17:41

> dajcie sbie spokój bo ja i tak będę kąsał.

Powiedział stary buldog tuż przed zrobieniem kupy na wycieraczkę sąsiadów...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka