Dodaj do ulubionych

Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni

22.09.05, 20:01
czy ktoś ma dzieci w jednej z tych szkół podstawowych? Proszę powiedzcie
jakie są wasze opinie, zalety i wady tych szkół. z góry dziękuję, mama
przeszłorocznego pierwszaka
Obserwuj wątek
    • Gość: mama Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.chello.pl 23.09.05, 08:11
      To ja zgłaszam się w sprawie Primusa.
      Najpierw zalety: szkoła ma własny duzy, nowoczesny, przestronny budynek, salę
      ruchową( w najbliższym czasie również gimnastyczną), boisko. Są pracownie
      przedmiotowe, stołówka z możliwością zjedzenia dość dobrego (3+) posiłku,
      świetlica, biblioteka, gabinet lekarsko-pielęgniarski ( w razie potrzeby i
      badania profilaktyczne). Bardzo sympatyczna pani sekretarka.
      Grono nauczycieli nie najgorsze, w większości kompetentne, choć zdarzają się
      osoby gorsze. Bardzo dużo kółek zainteresowań ( w 100% każdy znajdzie coś dla
      siebie), sporo wyjść, wycieczki, Zielona Szkoła organizowana "z głową". Języki
      obce na dobrym poziomie i w grupach w zalezności od stopnia zaawansowania.
      Jest mozliwość kontynuowania nauki w bardzo dobrym gimnazjum ( moim zdaniem
      lepszym niz podstawówka). Obiekt bezpieczny i chroniony. Względnie czysto.Jest
      psycholog ( dysleksja).
      A teraz wady: Młoda pani dyrektor nie zawsze dobrze sobie radzi w trudnych
      sytuacjach ( chyba trochę brakuje jej doświadczenia), zdarzają się nauczyciele,
      którzy nie do końca powinni uczyć w szkole podstawowej ( nie radzą sobie z tak
      małymi dziećmi). Razi mnie brak dyscypliny pod względem ubioru - w starszych
      klasach szkoła przypomina dyskotekę.Dość wysokie czesne 1260 PLN + posiłki +
      często dodatkowe opłaty. W szkole zawsze znajdzie się grupa rodziców , która
      skutecznie ( i tu objawia się brak zdecydowania dyrektorki) forsuje swoje
      niezbyt fortunne pomysły.
      Tym nie mniej szkoła jest warta tego, aby wybrać ją z ursynowskiej oferty.
      • Gość: kitka Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:15
        w zasadzie się z Tobą zgadzam,nie zauważyłam jednak jakichś szczególnych
        ekscesów co do ubioru, wydaje mi się, że nie odbiegamy od średniej krajowej pod
        tym względem. Zaintrygowało mnie natomiast Twoje stwierdzenie o rodzicach
        wprowadzających swoje niefortunne pomysły, bo z tego co widzę to dyrektorka
        tylko udaje, że słucha a i tak robi swoje (i tu bym powiedziała, że jej pomysły
        są nie zawsze fortunne). Ogólnie jednak uważam,że szkoła funkcjonuje nieźle.
        Trochę mnie denerwują długie "godziny pracy", ale dla wielu pracujących
        rodziców to jest zaleta. Poziom niezły, oczywiście wszystko zależy od
        konkretnego nauczyciela.
        • Gość: Z Wiolinowej Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:40
          Często(prawie codziennie) chodzę Wiolinowa i nie widzę jakiejś przestronnej
          szkoły! Czy mówicie o tym pawilonie, gdzie była kiedyś poczta i jakaś
          przychodnia lekarska i który adaptowano na szkołę?

A już zupełnie zaskakuje mnie wiadomość, że wkrótce ma powstac boisko i jakaś
          sala sportowa. Jeśli tak, to gdzie?

Też jestem zainteresowany szkołą w pobliżu domu dla syna.
    • arbuzek2 Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni 23.09.05, 17:17
      do Z Wiolinowej- Primus i społeczna na Wiolinowej to dwie różne szkoły. Primus
      mieści się na Kabatach, a ta na Wiolinowej pod numerem 6 (być może to ten
      zaaadaptowany budynek, nie wiem, bo jeszcze tam nie byłam). Rodzice z Primusa
      jak to jest z tymi nauczycielkami nauczania początkowego (byliśmy na testach do
      zerówki i syn się dostał, ale nie zdecydowałam się, bo jesteśmy bardzo
      zadowoleni z przedszkola). Szkoła zrobiła na mnie dobre wrażenie (nowoczasny
      budynek, ciekawy program nauczania). Martwi mnie właśnie sprawa nauczycielek,
      bo tego wcześniej sprawdzić się nie da, a od nauczyciela bardzo dużo zależy.
      Nie chciałabym później musieć zmieniać szkoły. Mamy na tym dniu otwartym też
      coś narzekały więc wolałabym się upewnić. Jakie są panie, które w przyszłym
      roku obejmą pierwszą klasę (to pewnie te co teraz mają trzecię). I jeszcze
      jedno pytanie -na stronie internetowej nie ma planu lekcji. Czy możecie mi
      powiedzieć jak wyglądda plan pierwszoklasisty? bardzo dziękuję za informacje i
      proszę o jeszcze :-)
      • Gość: taaaa Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 18:00
        slusznie zastanawiasz sie czy nie bedziesz musiala zmieniac szkoly..
        jest to duzy stres dla dziecka i warto zastanowic sie czy na pewno przez
        nastepne conajmniej 3 lata bedziesz miala ok 15 tys rocznie na ten cel..

szkola jest ok, niestety w takich szkolach najbardziej bruzdza rodzice..:(((

płacą wiec wymagaja a ich wymagania sa czesto ..wydumane itp..
        nauczyciele-sa zestresowani, bo wiedza pod jaka sa presja...
        znam nauczycielki, ktore wrocily do szkol panstwowych-mowia-nigdy wiecej-tamte
        dzieci nie potrafia sie sie z niczego cieszyc..:(((

naciskaja rodzice, dzieci /!/, dyrektorzy, wlasciciele, prezesi itp..

wiem cos o tym, bo z niepanstwowym szkolnictwem mam do czynienia od 11 lat!

niestety, selekcja dzieci do takich szkol odbywa sie nie tylko na podstawie
        testu..
        jest wstepna selekcja-tam udadzą sie tylko bogaci!
        ciagle za malo tam dzieci ze zwyklych rodzin inteligenckich, dzieci lekarzy,
        pracownikow kultury, nauki..bo ci za malo zarabiaja..

ale generalnie, jesli ci to nie przeszkadza i nie boisz sie zwiazanych z tym
        dodatkowych obciążeń, w tym psychicznych - goraco na primusa namawiam!!!
      • Gość: mama Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.chello.pl 23.09.05, 18:19
        Zapraszam do obejrzenia strony internetowej www.primus.com.pl
        • Gość: taaaa Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 18:26
          paskudna.. wiec po co...
    • Gość: kitka Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:24
      Żeby podać plan lekcji to trzebaby dużo pisać, ogólnie dzieci kończą lekcje o
      15.15, czasem ciut wcześniej , czasem ciut poóżniej, jest godzinna przerwa
      obiadowa, dużo w-f, muzyka, plastyka (podobno w państwowych szkołach lekcje te
      są w ramach Zewu czyli nauczania zintegrowanego, nie wiem dokładnie), dużo
      zajęć pozalekcyjnych, jak juz pisała mama. O nauczycielach obecnych trzecich
      klas nic nie wiem, ale moge spróbować się dowiedzieć. Nie wiem jak to jest z
      tymi naciskami rodzicow. Bo niby na co? żeby dziecko dostało lepszy stopień?
      Nie słyszałam. Szkoła była raczej dumna z tego, że dobrze uczy. Rodzice
      oczywiście narzekają na różne rzeczy, ale zauważyłam, że jak ktoś pyta z
      zewnątrz to raczej chwalą. Moje dzieci są zadowolone, ja też.
      • arbuzek2 Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni 23.09.05, 19:42
        O 15.15 kończą obowiązkowe czy dodatkowe, bo szczerze mówiąc wolałabym, żeby
        dziecko tak długo nie siedziało, szczególnie w pierwszej klasie. Właśnie z
        powodu planu lekcji odpadła Bachmacka i Obrzeźna (lekcje kończą się koło
        trzeciej). Tak więc kitko czy mogłabyś podać dokładnie czas zakończenia zajęć :-
        ) głównie chodzi mi o to czy panie są sympatyczne, serdeczne, ale jednocześnie
        nie dają sobie chodzić po głowie. Druga sprawa to jaka jest atmosfera w szkole?
        Czy dzieci odnoszą się do siebie serdecznie, motywują się do nauki, ale bez
        zbędnego "wyścigu szczurów" ?
        • Gość: kitka Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:56
          Do 15 są zajęcia obowiązkowe. Też mnie to bolało, ale jeśli panie nie zadają do
          domu, to generalnie nie ma problemu. Atmosfera w szkole jest naprawdę w
          porządku. Dzieci są normalne, uważam, że nauczycielki też (te które uczą moje
          dzieci, inne dokładnie tak jak napisała mama, bywają lepsze i gorsze, podobno
          właśnie w zerówce jest genialna pani, była "testowana" w zeszłym roku na lekcji
          u mojego syna). Moje dzieciaki twierdzą, że panie, które uczą obecnie trzecią
          klasę są ok. Prawda jest taka, że trudno jest doradzać, bo każdy rodzic ma inne
          priorytety. Nie lubię natomiast uogólnień na temat szkół państwowych i
          prywatnych i ich rozpasanych uczniów i rodziców.
          • arbuzek2 do kitki- Primus 24.09.05, 20:55
            przepraszam, że marudzę, ale ile trwa przerwa obiadowa, zastanawiam się po
            prostu czy dziecko zdąży zjeść obiad u babci mieszkającej na przeciwko (obiady
            w szkole odpadają- jest kiepsko jedzącym) i wrócić na zajęcia (wtedy ta 15 nie
            wyglądałaby już tak strasznie) dzięki
            • Gość: fx Re: do kitki- Primus IP: *.aster.pl 24.09.05, 22:10
              a może SSP 1 z nok-u to dobra szkoła tylko słaby dyrektor
    • Gość: Mania Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:17
      Dziecko mojej sąsiadki chodzi tam od 3 tygodni do pierwszej klasy. Są bardzo
      zadowoleni.Są dwie klasy pierwsze - po kilkanaście osób, czyli nie za małe, nie
      za duże.
      • Gość: Mania Czesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:20
        Sąsiadka płaci 800 zł/mies.
        To chyba więcej niż w Przymierzu, jak na I klasę podstawówki.

Plusem jest to, że w większości dzieci mieszkają w sąsiedztwie szkoły, więc
        jest możliwość życia towarzyskiego po lekcjach. Nie trzba będzie dzieciaka
        dowozić do ulubionego kolegi.
        • jan-w Re: Czesne 24.09.05, 22:43
          Przy rozpatrywaniu wysokości opłat (co jest tylko jednym z elementów oceny),
          należy brać pod uwagę nie tylko wysokość czesnego. Także, to czy płaci się je,
          przez 10 czy 12 miesięcy, wysokość wpisowego, ewent. mniejsze wpisowe, przy
          przejściu do gimnazjum, dostakowe opłaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka