arbuzek2 22.09.05, 20:01 czy ktoś ma dzieci w jednej z tych szkół podstawowych? Proszę powiedzcie jakie są wasze opinie, zalety i wady tych szkół. z góry dziękuję, mama przeszłorocznego pierwszaka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.chello.pl 23.09.05, 08:11 To ja zgłaszam się w sprawie Primusa. Najpierw zalety: szkoła ma własny duzy, nowoczesny, przestronny budynek, salę ruchową( w najbliższym czasie również gimnastyczną), boisko. Są pracownie przedmiotowe, stołówka z możliwością zjedzenia dość dobrego (3+) posiłku, świetlica, biblioteka, gabinet lekarsko-pielęgniarski ( w razie potrzeby i badania profilaktyczne). Bardzo sympatyczna pani sekretarka. Grono nauczycieli nie najgorsze, w większości kompetentne, choć zdarzają się osoby gorsze. Bardzo dużo kółek zainteresowań ( w 100% każdy znajdzie coś dla siebie), sporo wyjść, wycieczki, Zielona Szkoła organizowana "z głową". Języki obce na dobrym poziomie i w grupach w zalezności od stopnia zaawansowania. Jest mozliwość kontynuowania nauki w bardzo dobrym gimnazjum ( moim zdaniem lepszym niz podstawówka). Obiekt bezpieczny i chroniony. Względnie czysto.Jest psycholog ( dysleksja). A teraz wady: Młoda pani dyrektor nie zawsze dobrze sobie radzi w trudnych sytuacjach ( chyba trochę brakuje jej doświadczenia), zdarzają się nauczyciele, którzy nie do końca powinni uczyć w szkole podstawowej ( nie radzą sobie z tak małymi dziećmi). Razi mnie brak dyscypliny pod względem ubioru - w starszych klasach szkoła przypomina dyskotekę.Dość wysokie czesne 1260 PLN + posiłki + często dodatkowe opłaty. W szkole zawsze znajdzie się grupa rodziców , która skutecznie ( i tu objawia się brak zdecydowania dyrektorki) forsuje swoje niezbyt fortunne pomysły. Tym nie mniej szkoła jest warta tego, aby wybrać ją z ursynowskiej oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitka Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:15 w zasadzie się z Tobą zgadzam,nie zauważyłam jednak jakichś szczególnych ekscesów co do ubioru, wydaje mi się, że nie odbiegamy od średniej krajowej pod tym względem. Zaintrygowało mnie natomiast Twoje stwierdzenie o rodzicach wprowadzających swoje niefortunne pomysły, bo z tego co widzę to dyrektorka tylko udaje, że słucha a i tak robi swoje (i tu bym powiedziała, że jej pomysły są nie zawsze fortunne). Ogólnie jednak uważam,że szkoła funkcjonuje nieźle. Trochę mnie denerwują długie "godziny pracy", ale dla wielu pracujących rodziców to jest zaleta. Poziom niezły, oczywiście wszystko zależy od konkretnego nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Wiolinowej Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:40 Często(prawie codziennie) chodzę Wiolinowa i nie widzę jakiejś przestronnej szkoły! Czy mówicie o tym pawilonie, gdzie była kiedyś poczta i jakaś przychodnia lekarska i który adaptowano na szkołę? A już zupełnie zaskakuje mnie wiadomość, że wkrótce ma powstac boisko i jakaś sala sportowa. Jeśli tak, to gdzie? Też jestem zainteresowany szkołą w pobliżu domu dla syna. Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzek2 Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni 23.09.05, 17:17 do Z Wiolinowej- Primus i społeczna na Wiolinowej to dwie różne szkoły. Primus mieści się na Kabatach, a ta na Wiolinowej pod numerem 6 (być może to ten zaaadaptowany budynek, nie wiem, bo jeszcze tam nie byłam). Rodzice z Primusa jak to jest z tymi nauczycielkami nauczania początkowego (byliśmy na testach do zerówki i syn się dostał, ale nie zdecydowałam się, bo jesteśmy bardzo zadowoleni z przedszkola). Szkoła zrobiła na mnie dobre wrażenie (nowoczasny budynek, ciekawy program nauczania). Martwi mnie właśnie sprawa nauczycielek, bo tego wcześniej sprawdzić się nie da, a od nauczyciela bardzo dużo zależy. Nie chciałabym później musieć zmieniać szkoły. Mamy na tym dniu otwartym też coś narzekały więc wolałabym się upewnić. Jakie są panie, które w przyszłym roku obejmą pierwszą klasę (to pewnie te co teraz mają trzecię). I jeszcze jedno pytanie -na stronie internetowej nie ma planu lekcji. Czy możecie mi powiedzieć jak wyglądda plan pierwszoklasisty? bardzo dziękuję za informacje i proszę o jeszcze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaaa Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 18:00 slusznie zastanawiasz sie czy nie bedziesz musiala zmieniac szkoly.. jest to duzy stres dla dziecka i warto zastanowic sie czy na pewno przez nastepne conajmniej 3 lata bedziesz miala ok 15 tys rocznie na ten cel.. szkola jest ok, niestety w takich szkolach najbardziej bruzdza rodzice..:((( płacą wiec wymagaja a ich wymagania sa czesto ..wydumane itp.. nauczyciele-sa zestresowani, bo wiedza pod jaka sa presja... znam nauczycielki, ktore wrocily do szkol panstwowych-mowia-nigdy wiecej-tamte dzieci nie potrafia sie sie z niczego cieszyc..:((( naciskaja rodzice, dzieci /!/, dyrektorzy, wlasciciele, prezesi itp.. wiem cos o tym, bo z niepanstwowym szkolnictwem mam do czynienia od 11 lat! niestety, selekcja dzieci do takich szkol odbywa sie nie tylko na podstawie testu.. jest wstepna selekcja-tam udadzą sie tylko bogaci! ciagle za malo tam dzieci ze zwyklych rodzin inteligenckich, dzieci lekarzy, pracownikow kultury, nauki..bo ci za malo zarabiaja.. ale generalnie, jesli ci to nie przeszkadza i nie boisz sie zwiazanych z tym dodatkowych obciążeń, w tym psychicznych - goraco na primusa namawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.chello.pl 23.09.05, 18:19 Zapraszam do obejrzenia strony internetowej www.primus.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaaa Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 18:26 paskudna.. wiec po co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitka Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:24 Żeby podać plan lekcji to trzebaby dużo pisać, ogólnie dzieci kończą lekcje o 15.15, czasem ciut wcześniej , czasem ciut poóżniej, jest godzinna przerwa obiadowa, dużo w-f, muzyka, plastyka (podobno w państwowych szkołach lekcje te są w ramach Zewu czyli nauczania zintegrowanego, nie wiem dokładnie), dużo zajęć pozalekcyjnych, jak juz pisała mama. O nauczycielach obecnych trzecich klas nic nie wiem, ale moge spróbować się dowiedzieć. Nie wiem jak to jest z tymi naciskami rodzicow. Bo niby na co? żeby dziecko dostało lepszy stopień? Nie słyszałam. Szkoła była raczej dumna z tego, że dobrze uczy. Rodzice oczywiście narzekają na różne rzeczy, ale zauważyłam, że jak ktoś pyta z zewnątrz to raczej chwalą. Moje dzieci są zadowolone, ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzek2 Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni 23.09.05, 19:42 O 15.15 kończą obowiązkowe czy dodatkowe, bo szczerze mówiąc wolałabym, żeby dziecko tak długo nie siedziało, szczególnie w pierwszej klasie. Właśnie z powodu planu lekcji odpadła Bachmacka i Obrzeźna (lekcje kończą się koło trzeciej). Tak więc kitko czy mogłabyś podać dokładnie czas zakończenia zajęć :- ) głównie chodzi mi o to czy panie są sympatyczne, serdeczne, ale jednocześnie nie dają sobie chodzić po głowie. Druga sprawa to jaka jest atmosfera w szkole? Czy dzieci odnoszą się do siebie serdecznie, motywują się do nauki, ale bez zbędnego "wyścigu szczurów" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitka Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:56 Do 15 są zajęcia obowiązkowe. Też mnie to bolało, ale jeśli panie nie zadają do domu, to generalnie nie ma problemu. Atmosfera w szkole jest naprawdę w porządku. Dzieci są normalne, uważam, że nauczycielki też (te które uczą moje dzieci, inne dokładnie tak jak napisała mama, bywają lepsze i gorsze, podobno właśnie w zerówce jest genialna pani, była "testowana" w zeszłym roku na lekcji u mojego syna). Moje dzieciaki twierdzą, że panie, które uczą obecnie trzecią klasę są ok. Prawda jest taka, że trudno jest doradzać, bo każdy rodzic ma inne priorytety. Nie lubię natomiast uogólnień na temat szkół państwowych i prywatnych i ich rozpasanych uczniów i rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzek2 do kitki- Primus 24.09.05, 20:55 przepraszam, że marudzę, ale ile trwa przerwa obiadowa, zastanawiam się po prostu czy dziecko zdąży zjeść obiad u babci mieszkającej na przeciwko (obiady w szkole odpadają- jest kiepsko jedzącym) i wrócić na zajęcia (wtedy ta 15 nie wyglądałaby już tak strasznie) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fx Re: do kitki- Primus IP: *.aster.pl 24.09.05, 22:10 a może SSP 1 z nok-u to dobra szkoła tylko słaby dyrektor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: Primus, Wiolinowa- jesteście zadowoleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:17 Dziecko mojej sąsiadki chodzi tam od 3 tygodni do pierwszej klasy. Są bardzo zadowoleni.Są dwie klasy pierwsze - po kilkanaście osób, czyli nie za małe, nie za duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Czesne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:20 Sąsiadka płaci 800 zł/mies. To chyba więcej niż w Przymierzu, jak na I klasę podstawówki. Plusem jest to, że w większości dzieci mieszkają w sąsiedztwie szkoły, więc jest możliwość życia towarzyskiego po lekcjach. Nie trzba będzie dzieciaka dowozić do ulubionego kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Czesne 24.09.05, 22:43 Przy rozpatrywaniu wysokości opłat (co jest tylko jednym z elementów oceny), należy brać pod uwagę nie tylko wysokość czesnego. Także, to czy płaci się je, przez 10 czy 12 miesięcy, wysokość wpisowego, ewent. mniejsze wpisowe, przy przejściu do gimnazjum, dostakowe opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś